Kiemelt bejegyzés

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." IX. ~ "fogalom leszel!" / ἀκάνθινον στέφανον

  "A szentek számára sem problémamentes életművük megvalósítása." ( Walter Nigg ) "Minél szentebbé válik egy ember, annál...

2023-01-17

Gnosztikus irodalom CXIV. / Tamásnak a vitázónak könyve II. / Mágikus imádság ( θεουργία ) IV. ~ akkor fog láthatóvá válni munkájuk eredménye."

 Vadállatok

 

 

 Tamás felteszi a kérdést:

"Ezért most arra kérlek, válaszolj a kérdésemre, mielőtt mennybe mész, és ha majd hallok tőled a rejtett dolgokról, azután tudok beszélni csak róluk. És nyilvánvaló számomra, hogy az igazságot igen nehéz megmutatni az emberek számára." ( Tamásnak, a vitázónak könyve, 366 )

Mert mi nem csak magunkat sajnáljuk..., hanem az egész emberi nemet.

(...) Amikor Jézus ezeket mondta tanítványainak, Mária Magdaléna lépett elő, és azt mondta Jézusnak: 

"- Uram, ne bosszankodj, ha megkérdezlek, mivel gyakran zaklattalak. Ne haragudj tehát, Uram, ha céltudatosan és határozottan kérdezősködöm. Mert testvéreim az emberi nemnek prédikálnak, hogy hallgasson rájuk és bűnbánatot érezzen, és a rossz archonok rettenetes ítéletei elől megmentessék és a magasságba menjen és a világosságországot örökölje. Mert mi, Uram, nem csak magunkat sajnáljuk, hanem az egész emberi nemet, hogy minden rettenetes ítélettől megmeneküljön." ( Pistis Sophia, 88. fejezet )

https://boatswain69.blogspot.com/2022/12/gnosztikus-irodalom-lxxvi-xxxii-mert.html 

Origenész Philóntól veszi át modelljét...,  már tudjuk Philón igen közel állt az esszénusokhoz, azok meg egyfajta gnózis képviseltek.

A fényhez imádkozva élték napjaikat, "elkülönülve", maximális tisztaságra törekedve, a test vágyainak ellenállva.

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/xiii-esszenusok-therapeutak-iv-de-vita.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/xiv-ii-esszenusok-therapeutak-v-de-vita.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/xii-i-esszenusok-ii-therapeutak-ii-de.html

A "szellemi lények" bukását az okozta, hogy "elteltek" az Isten imádásával, "hanyagok" lettek s szeretetük fokozatosan "kihült".

Mint egy kapcsolatban, ha a felek megszűnnek beszélgetni egymással.

A "távolodás", ahogy Herakleitosz mondja "nedvesíti" a lelket, de meg nem ölheti, hisz az természete szerint isteni valóság. 

A nedves és nyirkos, hideg pokolbéli valóság, ahogy a "vádló", vagy az "uroboros" és a démonok is mind értünk vanak.

Hagynak sőt biztatnak, kísértésekbe sodornak minket. 

"Vedd el a kísértéseket, és senki sem fog megmenekülni." (  Remete Szent Antal ) 

Maga Origenész így szól erről:

"A kísértés haszna tehát körülbelül a következő. Hogy mi van a lelkünkben, azt istenen kívül senki sem tudja, talán még mi magunk sem, a kísértés során azonban nyilvánvalóvá válik, hogy ezáltal kiderüljön, milyenek is vagyunk, tudatára ébredjünk önnön bűneinknek, ha akarjuk, és hálát adjunk azokért a javakért, melyeket a kísértés mutat meg nekünk. A kísértések megtörténtének az a célja, hogy megmutatkozzék valódi természetünk, vagyis hogy feltáruljanak szívünk rejtekei." ( Origenész, Az imádságról, XXIX., 17, 149 )

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/170-ev-harag.html

Szabad akaratunknak megfelelően céltalanul össze-vissza lövöldözni..., míg rá nem jövünk, ideje volna felkapcsolni a villanyt.

"Mint ha valaki éjjel kívánja nyíllal eltalálni a célpontot. Ezért hogy bizonyosak legyenek a dolgukban mindenfelé kilövöldözik nyilaikat amíg el nem találják a célt -, az azonban nem látható. Amikor azonban kivilágosodik, és elrejtőzik a sötétség, akkor fog láthatóvá válni munkájuk eredménye." ( Tamásnak, a vitázónak könyve, 367 ) 

Ahogy Chesterton mesélte:

"Képzeljük el, hogy valami okból, teszem azt egy lámpaoszlop miatt, nagy felbolydulás támad az utcán. Befolyásos emberek le akarják azt dönteni. 

Előkerül egy szürke ruhás szerzetes is, aki nem más, mint a Középkor szelleme, és egy skolasztikus filozófus száraz modorában elkezd magyarázni: "Mindenekelőtt is, testvéreim, vegyük fontolóra, hogy miben áll a Világosság értéke! Mert ha a Világosság jó önmagában..." 

S ekkor, némiképp menthető okokból a szerzetest leütik. 

Az emberek mind a lámpaoszlophoz rohannak, tíz perc alatt ledöntik, és hol ide, hol oda szaladgálva gratulálnak egymásnak a középkor szellemét félresöprő tetthez. 

Ám ahogy múlik az idő, kiderül, hogy nem is olyan egyszerű a dolog. 

Voltak, akik azért döntötték le a lámpaoszlopot, mert villanyvilágítást akartak; másoknak a vasra volt szükségük; voltak, akik a sötétséget akarták, mert gonoszak voltak tetteik. Egyesek azt gondolták, hogy a gázlámpa nem világít eléggé, mások meg azt, hogy túlságosan is világít; voltak, akik azért cselekedtek, mert össze akarták zúzni a helyhatóság gépezetét, mások meg azért, mert össze akartak zúzni valamit. 

És az éjszakában dúl a háború, és senki sem tudja, hogy ki kit csépel.  

Így azután - fokozatosan és elkerülhetetlenül - ma, holnap vagy holnapután, visszatér a meggyőződés, hogy a szerzetesnek végeredményben igaza volt, mert attól függ minden, hogy miben áll a Világosság filozófiája. 

Csakhogy: amit megvitathattunk volna a gázlámpa alatt, azt most a sötétségben kell megvitatnunk." ( G. K. Chesterton: Eretnekek )

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/mikor-testet-adunk-az-ideanak.html

"És te, a mi fényünk, megvilágosítasz, óh, Uram!" ( Tamásnak, a vitázónak könyve, 367 )

Mi legyen e vadállatokkal?

"Ezek a látható testek azonban hozzájuk hasonló teremtmények felfalása révén maradnak életben; ennek eredményeként a testek megváltoznak. Nos, ezek a változások megromlanak és megsemmisülnek, és az életnek semmi reménye, hogy belőlük fakadjon, mivel a test vadállatias. Mivel a vadállatok teste megsemmisül, ezek a formák is megsemmisülnek." ( Tamásnak, a vitázónak könyve, 367 ) 

Aki megátalkodik a bűnben..., a kommunikáció megtagadása, a jóindulatúan kinyújtott kéz félrelökése mindig az.

"A Megváltó így szólt: "Igaza van azoknak, akik nem úgy tekintenek rájuk, mint emberekre, hanem mint vadállatokra, mivel csak a vadállatok pusztítják el egy a másikat, az ember is ebből a fajtából - elpusztítja egyik a másikat." ( Tamásnak, a vitázónak könyve, 368 ) 

"(...) ki lesznek szolgáltatva gyalázatos szenvedélyeiknek, (...)" ( Origenész, Az imádságról, XXIX. 15., 147 ) 

 

"Mert ha a Világosság jó önmagában..."

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése