Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2023-06-09

"Logos megvalósulása a szűz lélekben." VIII. ( κένωσις και συνεργεια ) / 6. fok ~ «Parancsaid útján futok, ha kitágítod szívemet.»

 «Viam mandatorum tuorum cucurri, quum dilatasti cor meum».

https://boatswain69.blogspot.com/2022/02/hatodik-fok-climbing-from-visible-to.html

 

 

 "1. A hatodik foknak az a sajátsága, hogy rajta a lélek könnyedén fut Isten felé. S ilymódon, gyöngülés és fáradtság nélkül fut a remény is; mert a szeretet annyira megerősítette, hogy nehézség nélkül tud repülni. Erről a fokról mondja Izajás: «Oui autem sperant in Domino, mutabunt fortitudinem, assument pennas, sicut aquilae, current et non laborabunt, ambulabunt, et non deficient», «Akik pedig az Úrban bíznak, megifjodnak erejükben, szárnyuk kel, mint a sasoknak, futnak és nem fáradnak, járnak és nem fogyatkoznak el». (40,31.) 

Erre a fokra vonatkozik az is, ami a zsoltárban (41,1.) van: «Quemadmodum desiderat cervus ad fontes aquarum, ita desiderat anima mea ad te Deus » «Amint kívánkozik a szarvas a vízforrásokhoz, úgy kívánkozik lelkem tehozzád, Isten». A Szomjas szarvas ugyanis könnyedén fut a vízhez. 

Az a könnyedsége a szeretetnek, amely a lelket ezen a fokon jellemzi, onnét származik, hogy ekkor már nagyon kitágult benne ez az érzelem, s hogy itt már kis híján egészen meg van tisztulva, amint a zsoltár is kifejezi: «Sine iniquitate cucurri». «Gonoszság nélkül futottam». (Zsolt. 58, 5.) s egy másikban: «Viam mandatorum tuorum cucurri, quum dilatasti cor meum». «Parancsaid útján futok, ha kitágítod szívemet». (Zsolt. 118, 32.) S azért e hatodik fokról hamarosan rálép a hetedikre. Ez a következő."( Keresztes Szent János, A lélek sötét éjszakája, A szellemi rész sötét éjszakája, XX, 1, 138 )

 

«Akik pedig az Úrban bíznak, megifjodnak erejükben, szárnyuk kel, mint a sasoknak, futnak és nem fáradnak, járnak és nem fogyatkoznak el»
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése