Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2023-06-14

"Logos megvalósulása a szűz lélekben." XI. ( κένωσις και συνεργεια ) / 9. fok ~ Fear Me / Félj tőlem III.

 "Ez az alkalom minden alkalmat magában foglal."

https://boatswain69.blogspot.com/2022/02/kilencedik-fok-hat-figyeljetek-ream-es.html

 


"4. A szeretetnek kilencedik fokán a lélek szelíd lángban ég. Ez a fok a tökéleteseké, akik már szelíden lángolnak Istenben. Ugyanis ezt az édes és gyönyörűséges tüzet a
Szentlélek szítja bennük az Istennel való egyesülésük következtében. 

Ezért mondja Szent Gergely az apostolokról, hogy midőn a Szentlélek láthatóan leszállt reájuk, bensejükben édes szeretettől lángoltak. 

Azokat az isteni javakat és gazdagságot, amelyet ezen a fokon élvez a lélek, nem lehet szavakba foglalni; mert még ha sok könyvet írna is róluk az ember, a legtöbbje akkor is megíratlan maradna. 

Erről tehát, egyrészt ebből az okból, de meg azért is, mert majd később mondunk róla egyet-mást, itt nem beszélek többet; csak annyit, hogy erre következik a szeretet lépcsőjének tizedik és utolsó foka, amely azonban már nem ebbe az életbe való." ( Keresztes Szent János, A lélek sötét éjszakája, A szellemi rész sötét éjszakája, XX, 4, 140 )

Keresztes Szent János kissé "lezser" módon kezeli ezt a szakaszát a lelki fejlődésnek, pedig ha figyeltünk a manicheus zsoltárokra...; ez itt a Πλήρωμα / Κένωμα határon az egészen bizonyos teljes test-érzéki megsemmisülésről és cserébe az újjászületés reményéről ( hangsúlyozzuk csak remény..., mivel már nem a birodalmunk ( Κένωμα ) szabályai érvényesek, csak sejtéseinkre támaszkodhatunk..., aki "visszacsókolt", s aki "visszaölelt", s engedett ily magasra és ily közel jutni, csak nem enged el bennünket az utolsó pillanatban.

Ha az Ego hagyja, hogy kialudjon a kicsi láng, hogy felgyulladhasson a nagy. S hagyja..., hisz mire ideért valaki..., már aligha fog erre támaszkodni.

"Isteni javakat és gazdagságot élvez a lélek..., ez a fok a tökéleteseké, akik már szelíden lángolnak Istenben."

Erről az "átváltozásról" szól a Revolver című film zárójelenete.

 


https://boatswain69.blogspot.com/2021/04/abyss-i-felj-tolem-mergezo.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/04/abyss-i2-felj-tolem-mergezo.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/04/abyss-i3-felj-tolem-mergezo.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/04/abyss-i4-felj-tolem-mergezo.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/09/abyss-ii-felj-tolem-mergezo.html

 

De van egy hasonló C. S Lewis A nagy válás című könyvében is..., a blogban itt található: https://boatswain69.blogspot.com/2023/06/feher-lo-megolhetem.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése