Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2023-06-07

"Logos megvalósulása a szűz lélekben." VII. ( κένωσις και συνεργεια ) / 5. fok ~ "kutyák" ( "A kutya visszatér a maga okádására" vagy "kívánkozik és eped lelkem az Úr tornácai után." )

A kutyának is van buddha-természete?

 ( https://boatswain69.blogspot.com/2022/02/otodik-fok-csak-ringatozni-mint-tenger.html )

 

 

  Mint már említettük..., nem a "kutyaság" a probléma. Bármi is légy, - Istentől vagy az ami..., ennek is kell megfelelned.

Péter nem véletlenül lett az egyház kősziklája egyik kedvenc részem tőle:

"7 Πάντων δὲ τὸ τέλος ἤγγικεν. σωφρονήσατε οὖν καὶ νήψατε εἰς προσευχάς · 8 πρὸ πάντων τὴν εἰς ἑαυτοὺς ἀγάπην ἐκτενῆ ἔχοντες, ὅτι ἀγάπη καλύπτει πλῆθος ἁμαρτιῶν · 9 φιλόξενοι εἰς ἀλλήλους ἄνευ γογγυσμοῦ · 10ἕκαστος καθὼς ἔλαβεν χάρισμα, εἰς ἑαυτοὺς αὐτὸ διακονοῦντες ὡς καλοὶ οἰκονόμοι ποικίλης χάριτος θεοῦ · 11 εἴ τις λαλεῖ, ὡς λόγια θεοῦ · εἴ τις διακονεῖ, ὡς ἐξ ἰσχύος ἧς χορηγεῖ ὁ θεός · ἵνα ἐν πᾶσιν δοξάζηται ὁ θεὸς διὰ Ἰησοῦ Χριστοῦ, ᾧ ἐστιν ἡ δόξα καὶ τὸ κράτος εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων · ἀμήν."

7Közel van mindennek a vége. Legyetek hát okosak és ügyeljetek arra, hogy helyesen imádkozzatok. 8Mindenekelőtt tartsatok ki egymás odaadó szeretetében, mert a szeretet sok bűnt eltakar. 9Legyetek vendégszeretők egymás iránt, zokszó nélkül. 10Szolgáljatok egymásnak azzal a kegyelmi ajándékkal, amit ki-ki nyert, mint Isten sokféle kegyelmének hű közvetítői. 11Ha valaki beszél, mintegy Isten szavával szóljon; ha valaki szolgál, tegye azzal az erővel, amit Isten juttat, hogy Jézus Krisztus által mindenben megdicsőüljön az Isten. Övé a dicsőség és hatalom mindörökkön-örökké. Amen."

Zseniális írás, rövid és és hatékony ( 1Pét 4,7-11 ).

Egykutya legyen az ami..., legyen "krisztus-természete". 

"Egyszer egy szerzetes megkérdezte Csao-csout:
A kutyának is van buddha-természete?
– Nincs – felelte Csao-csou."( Kapujanincs átjáró, Csao-csou kutyája, 1 )

Csao-csou nem mondott igazat és mégsem hazudott.

 

 Mi van azonban, ha az ember a "kutya"?

I. A Κένωμα kutyái:

 

"Mert üres, fellengzős szólamokat hangoztatva testi vágyaik kiélésére csábítják feslett életükkel azokat, akik nemrégen szakadtak el a tévelygésben élőktől. Szabadságot ígérnek nekik, bár maguk a romlottság szolgái, mert mindenki rabja lesz annak, ami legyőzte. Mert ha az Úrnak és az Üdvözítő Jézus Krisztusnak megismerése által megszabadultak a világ förtelmeitől, de ismét belekeveredve azokba elbuknak; ez az utóbbi állapotuk rosszabb lesz az elsőnél. Mert jobb lett volna nekik, ha meg sem ismerik az igazság útját, minthogy azt megismerve elforduljanak a nekik adott szent parancsolattól. 

De betelt rajtuk az igaz példabeszéd: „A kutya visszatér a maga okádására”, és: „A megfürdött disznó sárban hempereg!”  ( 2Pét 2,18-22 ) 

Még kutyának sem igaziak..., sem Buddha se Krisztusi természettel nem rendelkeznek.

 

"Visszatér a kutya ahhoz amit kihányt!"


II. Hogy viselkednek Isten ( Πλήρωμα ) kutyái?

"5. E lépcsőnek ötödik fokán a lélek türelmetlenül vágyódik és eped Isten után. Ezen a fokon a szerető lélek oly hevesen óhajtja elérni kedvesét és egyesülni vele, hogy minden halasztás - és legyen az bár még oly rövid - rendkívül hosszúnak látszik neki és nagyon terhes és fájdalmas reá nézve. 

Mindig azt hiszi, hogy már megtalálta kedvesét s midőn azt látja (amit pedig lépten-nyomon tapasztal), hogy megint csalódott várakozásában, egészen agyoneped a vágytól. 

Ezen foknak érzelmeit fejezi ki a zsoltáros e szavakkal: «Concupiscit et deficit anima mea in atria Domini»., «Kívánkozik és eped lelkem az Úr tornácai után». (Zsolt. 83, 3.) 

Ezen a fokon a szerető lélek annyira van, hogy vagy el kell jutnia ahhoz, akit szeret vagy meg kell halnia; úgy amint Ráchel mondta férjének, Jákobnak, midőn a magzat utáni vágy emésztette: «Da mihi liberos, alioquin moriar», «Adj nekem magzatokat, különben meghalok». (1. Móz. 30, 1.) 

Éhséget szenvednek itt, mint a kutyák, és körüljárják a várost. Ezen éhező állapotban a lélek szeretettel táplálkozik; mert az éhségnek felel meg a jóllakás; úgyhogy innét képes fölmenni a hatodik fokra, amelynek hatásait a következőkben tárgyaljuk." ( Keresztes Szent János, A lélek sötét éjszakája, A szellemi rész sötét éjszakája, XIX, 5, 137-138 )

Mekkora különbség! 


"THANK YOU"

I have the dearest little dog,
As clever as can be,
Before he has his bone to eat
He looks right up at me
And says "I thank you" ("bow-wow-wow!" )
Before he eats at all,
And then he takes his bone away
Down by the garden wall.

I cannot let our 'Frisky' dog
Be more polite than I
Remembering 'thank you' every time--
And so I really try." ( Louise Marshall Haynes )


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése