Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2023-06-25

Δαίμον II. ~ Kolbe 2. / "a nevelés szent lelke" ( ἅγιον γὰρ πνεῦμα παιδείας ) II. ~ Az ember célja = μετάνοια . / εὑρίσκεται - ἐμφανίζεται

 Az ember célja, μετάνοια .


 

"1. Az ember nem azért jött a világra, hogy minél többet birtokoljon, minél többet akarjon megszerezni, mert így boldogtalanná lesz; gyönyör, hírnév, tudás - ez a kezdet. Hisz mit segít mindez lelked bukásán? ( ,,Mert mi haszna van az embernek, ha megszerzi akár az egész világot is, de maga elpusztul, vagy súlyos sérelmet szenved" ( Lk 9,25 ). "Mi hasznára van az embernek, ha az egész világot megszerzi is, de lelke kárát vallja? Mit is adhatna az ember cserébe a lelkéért?" Mt 16,26 és: Mk 8,37) 

Azt mondja Szent Ferenc: azt szeretném, ha a hírnév utáni vágy, "átalakulna"; ha nagyobb és gyümölcsözőbb dolog válnék belőle - Istenkeresés. ( Ne fojtsd el magadban... ) Milyen jó az Úr Isten! A fogadalmak - szegénység, tisztaság és engedelmesség - által megszabadított bennünket a pusztulástól.

Isten teremtménye vagy - az ég teremtménye." ( Maximilian Kolbe, 1912---1918, Lelkigyakorlatos feljegyzések, Első nap, I, 98 )

 

"Szeressétek az igazságot, ti, akik ítélkeztek a föld fölött! Jó lélekkel gondolkodjatok az Úrról, és keressétek szívetek egyszerűségében! Mert azok, akik nem kísértik, megtalálják, és azoknak, akik nem bizalmatlanok iránta, kinyilvánítja magát." ( Bölcs 1,1-2 )

( ᾿Αγαπήσατε δικαιοσύνην, οἱ κρίνοντες τὴν γῆν, φρονήσατε περὶ τοῦ κυρίου ἐν ἀγαθότητι καὶ ἐν ἁπλότητι καρδίας ζητήσατε αὐτόν. ὅτι εὑρίσκεται τοῖς μὴ πειράζουσιν αὐτόν, ἐμφανίζεται δὲ τοῖς μὴ ἀπιστοῦσιν αὐτῷ. )

Akik hisznek benne és nem kötekszenek vele, azokban létezik / εὑρίσκεται - megjelenik / ἐμφανίζεται.


"Isten teremtménye vagy - az ég teremtménye."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése