Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2023-06-29

Δαίμον II. / Πλήρωμα ~ Kolbe 9. ~ Clausura ( "Az Isten emberevő." ) I. ~ Mert boldogtalan, aki megveti a bölcsességet és a fegyelmet." / " kunyhód mindenre megtanít téged!"

 "Az igazlelkűség jelei a szerzetben:" I.


 

ἔκκοψον αὐτήν · ἱνατί καὶ τὴν γῆν καταργεῖ; - idéztük Jézust, azaz, "ne rontsa itt a földet". A magyar fordítás annyit szögez le foglalja a helyet..., ám ennél sokkal komolyabb dologról van szó.

Aki nem hoz "lelkületéből fakadó" a többiek számára is élvezhető - hasznos gyümölcsöket, az nem "szimplán" foglalja a helyet, hanem rontja a földet..., mások életlehetőségeit. No, ez a Szentlélek ellen elkövetett bűn, mely nem nyer sohasem feloldozást."

Ennek jutalma "kárhozat".

Az egyik út a világiaké..., erről már beszéltünk - "bátoríts másokat" ( https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/batorits-masokat.html ); a másik a remetéké. 

"Egy testvér meglátogatta Mózes abbát Szkétiszben, és egy igét kért tőle. Erre így szólt hozzá az öreg: „Menj, maradj kunyhódban, és kunyhód mindenre megtanít téged!" ( Jn 14,26)." ( A szent öregek könyve, Mózes, 500, 209 )

"A Vigasztaló pedig, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam nektek."

( ὁ δὲ παράκλητος, τὸ πνεῦμα τὸ ἅγιον ὃ πέμψει ὁ πατὴρ ἐν τῷ ὀνόματί μου, ἐκεῖνος ὑμᾶς διδάξει πάντα καὶ ὑπομνήσει ὑμᾶς πάντα ἃ εἶπον ὑμῖν. )

Ez maga a "clausura" - minden "igazlelkűség akár világias, akár szerzetesi clausurára épít.

"Mert boldogtalan, aki megveti a bölcsességet és a fegyelmet: hiú a reményük, hiábavaló a fáradozásuk, hasztalanok a tetteik." ( Bölcs 3,11 )

( σοφίαν γὰρ καὶ παιδείαν ὁ ἐξουθενῶν ταλαίπωρος, καὶ κενὴ ἡ ἐλπὶς αὐτῶν, καὶ οἱ κόποι ἀνόνητοι, καὶ ἄχρηστα τὰ ἔργα αὐτῶν· )


Az "igaz lelkűség jeleiként Kolbe a következőket sorolja fel: 

"1. a klauzúra és a társalgó megőrzése;

2. a csönd (pihenés idején);

3. a tisztaság - folyosón, cellákban, ágyak és szekrények alatt...;

4. a vidámság. A szomorúság olyan érzést kelt, mintha az Úr Isten nem örülne az áldozatnak. Hilarem datorem diligit Deus.( "A jókedvű adakozót szereti az Isten." ) ( Maximilian Kolbe, 1912---1918, Lelkigyakorlatos feljegyzések, Első nap, Ha súlyosan vétkezel, a pokol tüzére jutsz., III, 100 )

 

"Mindenki elhatározásának megfelelően adjon, ne kelletlenül vagy kényszerűségből, mert Isten a vidám adakozót szereti." (2 Kor 9,7)."

( ἕκαστος καθὼς προῄρηται τῇ καρδίᾳ, μὴ ἐκ λύπης ἢ ἐξ ἀνάγκης · ἱλαρὸν γὰρ δότην ἀγαπᾷ ὁ θεός. )

Isten emberevő..., de nem fogad el akármilyen áldozatot.

"Az Isten emberevő. Ezért az embereket áldoznak érte. (...) Asztali üvegedények és cserépkorsók egyaránt tűz által készülnek." ( Fülöp evangéliuma, Nag Hammadi gnosztikus könyvtár )

https://boatswain69.blogspot.com/2022/12/gnosztikus-irodalom-xli-fulop.html?spref=tw

A Logos - Tűz..., a Gnózis az Igazság belülről égeti ki az "agyagot".

"Az igazság, élet-evő. Ezért mindenki, aki nem az igazsággal táplálkozik, meghal. (...) Jézus jött és táplálékot hozott. Azoknak, akik nagyon vágynak rá, ő életet adott, hogy ne haljanak meg." ( Fülöp evangéliuma, Nag Hammadi ) 

https://boatswain69.blogspot.com/2022/12/gnosztikus-irodalom-xli-fulop.html?spref=tw

  Ami értelmet ad az életnek, értelmet ad a halálnak is. Hozzátehetnénk..., csak ilyenért érdemes.

Ha szívünk szerint való ( προῄρηται τῇ καρδίᾳ ) halál és élet..., miért ne?




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése