Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2023-06-04

Βασιλεια του Θεου I. ~ "Mint ahogy a cikázó villám az ég egyik végétől a másikig villan..." / „Nézzétek a fügefát és a többi fákat."

ὁ κλέπτης ἔρχεται, 

"Lám, egynek sikerült! lebbenti a saisi fátylat; ám mit lát? A csodák teljét: látja - magát." ( Novalis, Lám, egynek sikerült!, 57 )

 

 

 Minden illuzórikus..., tehát "üresség természetű" ( https://boatswain69.blogspot.com/2021/04/a-kereszteny-sziv-szutra-fakitermelesi.html ), mégis van ami "egyszerű és tiszta" ( https://boatswain69.blogspot.com/2022/01/tegnap-fenn-voltam-az-aetnan-ii.html ).

Az önkiüresítés ( κένωσις ), tehát nem elérendő cél..., csak tudatosítandó. A Κένωμα ( Pokol ) nevében is jelzi..., ez itt az magában, az öncélú "időtöltő játékok veszteseinek" világa, gondoljunk csak Hölderlin vagy Platón szavaira, a "barlanglakók vetélkedéseire".

Amikor Jézus Isten Országáról beszél..., erről a fajta "tudatosulásról" szól, de mint mindig "extra" tartalom is van a szövegben, a kétféle módszerre is tesz utalást. A zenben ezt a kétféle iskola testesíti meg ( én mindkettőnek voltam tanítványa ):

I. Rinzai, avagy a "hirtelen megvilágosodás":

 "Mondják majd nektek: nézzétek, itt van vagy amott! Oda ne menjetek és ne kövessétek. Mint ahogy a cikázó villám az ég egyik végétől a másikig villan, így jön el az Emberfia is azon a napon.” ( Lk 17,22-24 )

II. Soto, más néven a lassú és fokozatos megvilágosodás útja:

"Hasonlatot is mondott nekik: „Nézzétek a fügefát és a többi fákat. Amikor látjátok, hogy már kihajtanak, tudjátok, hogy közel van a nyár. E történtek láttára tudjátok meg, hogy közel van Isten országa." ( Lk 21,29-30 )  

 

Hieronymus Bosch, A világ teremtése


 
"Gondoljátok meg: ha tudná a házigazda, melyik órában jön a tolvaj, ( bizonyára virrasztana és) nem engedné betörni házába. Ti is álljatok készen, mert az Emberfia abban az órában jön, amikor nem is gondoljátok.” ( Mt 24,42-44 )

( ἐκεῖνο δὲ γινώσκετε ὅτι εἰ ᾔδει ὁ οἰκοδεσπότης ποίᾳ φυλακῇ ὁ κλέπτης ἔρχεται, ἐγρηγόρησεν ἂν καὶ οὐκ ἂν εἴασεν διορυχθῆναι τὴν οἰκίαν αὐτοῦ. )

Lelketekre..., gondolataitokra bíztam három történetet, melyek a Κένωμα ( Pokol ) világát szemléltették eddig számunkra, ha az "Üresség" általános..., tehát nem elérendő, miért érdemes az "Isten Országát" keresnünk, ha az meg nem más mint ennek "tudatosulása"?

 

...  lebbenti a saisi fátylat ...

 

A tweetben a válasz..., hogy minden tettünket "átjárja a fény" ( "ὁ κλέπτης ἔρχεται," ), amúgy csak minden puszta "szó-szó-szó" és sötét üresség; - s ennek a mérhetetlen magánynak szerencsétlenkedő kompenzálási kísérletei. 

S Isten Országa tényleg "közöttünk" lesz, de csak ha mi magunk is benne leszünk..., ὁ κλέπτης ἔρχεται, ..., "eljön a tolvaj"..., s átjár minket a Fény. Ekkor minden "viszonylatunk" értelmet nyer, akár tisztként kell ítélkeznünk ( https://boatswain69.blogspot.com/2023/04/vii13-aki-halaadassal-aldozik-az.html?spref=tw ), akár a kivégzésünkre megyünk, akár mást kísérünk ( https://boatswain69.blogspot.com/2023/06/neked-csak-oda-kell-menned-nekem.html ), vagy csak úgy általában kell kutatnunk magunk és más embertársunk létének értelmét ( https://boatswain69.blogspot.com/2023/06/iii-csak-megvetendo-egyen-becsulhet.html ).

Mert még a "gyűlöletnek" is van egy Κένωμα és egy Πλήρωμα felőli arca. ( Ez az "Arc" a Πλήρωμα irányából: https://boatswain69.blogspot.com/2023/06/teljesseg-uresseg-i.html )

 "Lám, egynek sikerült! lebbenti a saisi fátylat; ám mit lát? A csodák teljét: látja - magát." ( Novalis, Lám, egynek sikerült!, 57 )

 

A szeretetnek bármi lehet nyelve..., helyességét a "Πλήρωμα felőli arca" dönti el.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése