Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2023-06-18

Πλήρωμα I. ( The Vessel. ) / Βασιλεια του Θεου III.

 Sokat szeretett ~ sokat szenvedett... I.

 The Vessel.

 


"... He gathers in that wheat, and he takes it to the vessel from which it had come." - olvashattuk az egyik Manicheus példabeszédben.

https://boatswain69.blogspot.com/2023/06/logos-megvalosulasa-szuz-lelekben-xvii.html 

Látszólag értelmetlen a mondat. Hogy lehet Egy a kezdet és a vég ha a történet szerint sem az?

 Valamiféle tőkéről, az aratás hasznáról..., egyfajta profitról van szó..., nem anyagi, sokkal inkább lelki értelemben.

Foglalkozzunk először az érzéssel:

"Egy farizeus arra kérte Jézust, hogy egyék nála. Ő bement a farizeus házába, és asztalhoz telepedett. Egy bűnös asszony pedig, aki abban a városban élt, megtudva, hogy Jézus a farizeus házának vendége, olajat vitt magával egy alabástromtartóban, megállt mögötte, a lábánál sírva, és könnyeivel kezdte öntözni a lábát, és hajával törölte meg; csókolgatta a lábát, és megkente olajjal. Amikor pedig látta ezt a farizeus, aki meghívta őt, ezt mondta magában: Ha ő próféta volna, tudná, ki és miféle asszony az, aki őt megérinti, mivel bűnös ez az asszony. Ekkor megszólalt Jézus, és ezt mondta neki: Simon, van valami mondanivalóm neked. Ő pedig így szólt: Mester, mondd! Jézus ezt mondta: Egy hitelezőnek volt két adósa: az egyik ötszáz dénárral tartozott, a másik ötvennel. Mivel nem volt miből megadniuk, mind a kettőnek elengedte. Vajon melyikük szereti őt jobban? Simon így válaszolt: Úgy gondolom, hogy az, akinek többet engedett el. Ő pedig ezt mondta neki: Helyesen ítéltél. Majd az asszony felé fordulva ezt mondta Simonnak: Látod ezt az asszonyt? Bejöttem a házadba, és nem adtál vizet a lábam megmosására, ő pedig könnyeivel öntözte lábamat, és hajával törölte meg. Te nem csókoltál meg, ő pedig mióta bejöttem, nem szűnt meg csókolni a lábamat. Te nem kented meg olajjal a fejemet, ő pedig drága olajjal kente meg a lábamat. Ezért mondom neked: neki sok bűne bocsáttatott meg, hiszen nagyon szeretett. Akinek pedig kevés bocsáttatik meg, kevésbé szeret. Az asszonynak pedig ezt mondta: Megbocsáttattak a te bűneid. Az asztalnál ülők erre kérdezgetni kezdték egymás között: Kicsoda ez, aki a bűnöket is megbocsátja? Ő pedig így szólt az asszonyhoz: A te hited megtartott téged, menj el békességgel!  ( Lk 7,36-50 )

Rosszul sáfárkodtál a rád bízott vagyonnal, de legalább hűtlenséged súlyának nyomasztó súlyát megérzed válladon.

A Hit = Tudás ( Γνώσις )..., "mintha gyertyát gyújtanál". ( https://boatswain69.blogspot.com/2020/10/mintha-gyertyat-gyujtanal.html )

 

„Uram, te mindent tudsz; te tudod, hogy szeretlek téged.” / "Logos megvalósulása a szűz lélekben."


S könnyek közt, de el tudod mondani:

„Uram, te mindent tudsz; te tudod, hogy szeretlek téged.” ( Jn 21,17 )

Ugyanígy tálentumok és a hamis sáfár történetében..., ha magadéból adsz, de akár ha máséból, kiéből adsz, s a haszon is hová áramlik? Nyilván ahonnan érkezett..., ahová minden tartozik.

"... He gathers in that wheat, and he takes it to the vessel from which it had come."

A 8 boldogság sem program már a Πλήρωμα kapujában, hanem érzés.

 

"... He gathers in that wheat, and he takes it to the vessel from which it had come."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése