Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2023-06-09

Βασιλεια του Θεου II. ~ "A mester leszállt a szónoki székről." / "Aki hiszi, meggyógyul, aki keresi az Atyát, jeleket is kap tőle."

   Beszélgessünk az "idealizmusról"...

"Csak elmondtam az egyszerű igazságot, s a nép meghallgatott."

 

Hol hagytuk abba? 

Ahhoz hogy gyógyulhassunk "betegségtudatra" van szükségünk..., ha érezzük, valami nincs rendben, vagy ahogy egy diákom tegnap mondta, "nem lehet, hogy csak ennyi volna"..., -mármint az élet, mint materiális valóság. 

A kép és a valóság közti különbség megtapasztalása, vagy legalábbis megsejtése.

Helyes sejtés..., mondtam is neki: tehetséges vagy..., legalábbis annyi bizonyos, elérte az első szintet. Nyitva áll előtte az út felfelé..., vagy lefelé.

A második fok a keresés megjelenése..., Juli ide lép át. A kérdések világa, melyek nem vezetnek sehová, sőt.., ahogy a zen koan mondja a kérdés már túl van önmagán..., de hozzátehetjük, a válaszon is.

"De, amint szóra nyitja száját, már túl is van a kérdésen. (...) "A Törvény nem a betűkben van..." ( Kapujanincs átjáró, Beszélgetések a csarnokban, 1, 8 )

Sőt..., a kérdés már hiba..., de fel kell tenni, - ez a szint erről szól. S válaszolni kell rá. Csao-csou így hazudott és mégis igazat mondott.

"Egyszer egy szerzetes megkérdezte Csao-csout:
– A kutyának is van buddha-természete?
– Nincs – felelte Csao-csou."
( Kapujanincs átjáró, Csao-csou kutyája, 1 )

"Hogyan engedné a csodás megértés, hogy ne tegyünk fel kérdéseket?" ( Kapujanincs átjáró, Beszégetések a csarnokban, 9, 10 )

József nem szerepel az evangéliumban..., ahogy Chesterton sem lesz felterjesztve szentté avatásra, Shelley is "őrült", aki megölte a feleségét és maga Jézus is az "ördöggel cimborált"..., - sorolhatnánk a végtelenségig. Mégsem álltak le sőt szorgalmasan dolgozták végig életüket. 

Ez a fok a zárt szabályok világa...; ráérzünk, nem juthatunk feljebb csak ha nem hibázunk. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy például Jézus a harmadik szinten állt, de azt sokkal inkább, hogy amint az evolúció alapszabályainak egyike is kimondja, ahol jártál és megszerezted, azt hordozod magadban ettől kezdve mindörökké.

Ám idővel rájövünk..., hiába a sok fegyelmezett munka, szabályok betartása, és a sok kérdés, a legfontosabb dolgokat..., a legfontosabbat sem tudjuk maradéktalanul teljesíteni.

A együttérző szeretetre gondolok.

Ezt a legfontosabb törvényt eláruljuk lépten-nyomon.., s mégis..., épp ezeket a helyzeteket keressük ettől kedve, mert ezekben van meg a találkozás nagy lehetősége.

"Vendéglátó és vendég közt nincs olyan nagy különbség, ami elbírná a habozást." (  Kapujanincs átjáró, Beszélgetések a csarnokban, 9, 9 )  

Hisz mi mind "Egy" vagyunk...

"A nagy együttérzés bódhiszatvájának ezer szeme és ezer keze van. Melyik az igazi szeme? No, ki vele! Ki vele! - szólt Lin-csi." (  Kapujanincs átjáró, Beszélgetések a csarnokban, 9, 9 )  

https://boatswain69.blogspot.com/2022/11/viii-sebesz-vi-ezer-szeme-es-ezer-keze.html

Ennek egy változata látható a Willow című filmben:

 


 

Ha legközelebb megkérdezik tőled..., bátra mutass a saját szemedre! De aztán szomorúan, - gyengeséged tudatában szállj le a "szónoki székről"!

Rájövünk..., egyedül nem megy. Ez a 4. és 5. fok. 

"Ám ha alkalom adódik, éljetek vele!" ( Kapujanincs átjáró, Beszélgetések a csarnokban, 9, 10 ) 

"Az orvos is ahhoz a helyhez siet, ahol beteg van. Aki hiányban szenved, nem titkolja el, mert ő (ti.: az orvos) birtokolja azt, ami neki hiányzik." ( Az Igazság evangéliuma, Apokrifek )

Végső soron Isten gyógyít..., de mi vagyunk Isten kinyújtott keze a világban ( ~ Gyökössy Endre ), mi vagyunk a "sebészek" ( χειρουργός ) ..., az "áldozat" hiteles bemutatói."

https://boatswain69.blogspot.com/2022/12/gnosztikus-irodalom-xxvii-nag-hammadi.html

 "- Hol tanultad a szónoklást?-kérdezte később.
- Sehol. Nem is szónokoltam. Nem is tudnék. Csak elmondtam az egyszerű igazságot, s a nép meghallgatott. Nem is engem, hanem az igazságot. Semmit sem kívánnak annyira, mint ezt.
- Téged nem fenyegettek, nem csúfoltak?
- Nem tudok róla."
( Kodolányi János, Én vagyok, I, 24, 287 )

"Gyógyítani nem tudok, jeleim nincsenek - szabadkozott a Görög. - Aki hiszi, meggyógyul, aki keresi az Atyát, jeleket is kap tőle." ( Kodolányi János, Én vagyok, I, 24, 286 )

Mert létezik Igazság, létezik Teljesség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése