Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2023-06-26

Δαίμον II. ~ Kolbe 4. / "Minden éberséggel őrizd szívedet, belőle indul ki az élet!" I. ~ Értelem ( Διάνοια ) - Szív ( Καρδιά ) - Akarat ( Θέλησις )

 "Milyen boldog halál: ,,Uram, mindig teljesítettem akaratodat''."

 

 

 Megfelelő edény alakul a "fazekas kezében" ( μετάνοια ) a megfelelő tartalomért és általa ( γνώσις ).

 "3. Mit tegyünk, hogy célunkat ( μετάνοια - γνώσις ) elérjük :

a) Értelem: felismerni az Úr Istent elmélkedésben, olvasmányban, de legfőképp a szentáldozásban. 

A felkészülésre elég fél nap. A hálaadásra is fél nap. A kettő együtt: a kötelesség hiánytalan teljesítése. A Legméltóságosabb Oltáriszentség látogatásakor: mondj el mindent, adj hálát és csak azután kérj." ( Maximilian Kolbe, 1912---1918, Lelkigyakorlatos feljegyzések, Első nap, I, 98 )

A kötelességnek mindig szinkronban kell lennie az "Isteni Törvénnyel".

"Mindezt hallva a végső tanulság ez: Féld Istent, és tartsd meg parancsolatait, mert ez minden embernek kötelessége!" ( Préd 12,13 )

 

"b) Szív = szeretet;" ( Maximilian Kolbe, 1912---1918, Lelkigyakorlatos feljegyzések, Első nap, I, 98 )

"Szeressétek az igazságot, ti, akik ítélkeztek a föld fölött! Jó lélekkel gondolkodjatok az Úrról, és keressétek szívetek egyszerűségében!" ( Bölcs 1,1 )

( ᾿Αγαπήσατε δικαιοσύνην, οἱ κρίνοντες τὴν γῆν, φρονήσατε περὶ τοῦ κυρίου ἐν ἀγαθότητι καὶ ἐν ἁπλότητι καρδίας ζητήσατε αὐτόν. )

Ha nem vesszük komolyan származásunkat : "Isten teremtménye vagy - az ég teremtménye." ( Maximilian Kolbe ) , úgy járhatunk mint Savonarola, ki szintén elveszett a teremtmények szeretetében, ahelyett hogy Istent szerette volna bennük, rajtuk keresztül. ( Persze azzal, hogy ezt a Miserere zsoltárhoz fűzött kommentárjában leírta, következik, nem ilyen volt. )

Nem úgy, mint azok akik a testiek ( ὑλικόι ) közé tartoznak és szívüket pusztán izomcsomónak látják, ahogy életüket is pusztán véletlenek sorozatának: 

"Csalfa észjárásuk miatt azt mondják egymásnak: „Rövid és szomorú az életünk; nincs orvosság az ember halála ellen, és nem ismerünk szabadítót az alvilágból. 

Hiszen véletlenül keletkeztünk, és majdan úgy leszünk, mintha sose lettünk volna. Hisz orrunkban csak füst az élet lehelete, és a gondolkodás csupán szikra a szívünk lüktetésekor." ( Bölcs 2,1-2 )

( εἶπον γὰρ ἐν ἑαυτοῖς λογισάμενοι οὐκ ὀρθῶς ᾿Ολίγος ἐστὶν καὶ λυπηρὸς ὁ βίος ἡμῶν, καὶ οὐκ ἔστιν ἴασις ἐν τελευτῇ ἀνθρώπου, καὶ οὐκ ἐγνώσθη ὁ ἀναλύσας ἐξ ᾅδου.

ὅτι αὐτοσχεδίως ἐγενήθημεν καὶ μετὰ τοῦτο ἐσόμεθα ὡς οὐχ ὑπάρξαντες· ὅτι καπνὸς ἡ πνοὴ ἐν ῥισὶν ἡμῶν, καὶ ὁ λόγος σπινθὴρ ἐν κινήσει καρδίας ἡμῶν, )

 

"c) Akarat: hittel szolgálni és teljesíteni Isten akaratát:
1. parancsolat; 

2. a szerzetesi törvény (óv a bűnöktől): 

3. az elöljáró rendelkezései. Mindig biztos lehetsz abban, hogy Isten akaratát teljesíted - főként, ha még jobban odafigyelsz arra, amit teszel vagy tenned kell. S a halál... - Milyen boldog halál: ,,Uram, mindig teljesítettem akaratodat''." ( Maximilian Kolbe, 1912---1918, Lelkigyakorlatos feljegyzések, Első nap, I, 99 )

"Abban telik kedvem, Istenem, hogy akaratodat teljesítsem, törvényed szívemben van." ( Zsolt 40,9 ) 

A Septuaginta izgalmasan fogalmaz, "méhemben"..., "bensőmben"..., ~ "hasam közepén".

( τοῦ ποιῆσαι τὸ θέλημά σου, ὁ Θεός μου, ἐβουλήθην καὶ τὸν νόμον σου ἐν μέσῳ τῆς κοιλίας μου. )

Az isteni akarat inkább olyan formán "székel" bennünk, ahogy a kezüket helyezik és erre támaszkodnak a zen gyakorlók..., ülésben. A "kinhin" viszont a szívre mutat.

"Szeressétek az igazságot, ti, akik ítélkeztek a föld fölött! Jó lélekkel gondolkodjatok az Úrról, és keressétek szívetek egyszerűségében!" ( Bölcs 1,1 )

Egy lépés előre...

 

"Minden éberséggel őrizd szívedet, belőle indul ki az élet!" ( Péld 4,23 )

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése