Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2023-06-27

Δαίμον II. ~ Kolbe 8. / "Minden éberséggel őrizd szívedet, belőle indul ki az élet!" IV. ~ ἔκκοψον αὐτήν · ἱνατί καὶ τὴν γῆν καταργεῖ; / Lehet, hogy ez a lelkigyakorlat az utolsó lehetőség.

 "Némelyek elkárhoznak." III.

 


"Az Úr Isten jóságát bizonyítja, hogy annyi bűnöd ellenére kiragadott Szodoma világából és olyan bőséges kegyelemben részesített, amennyit csak adhatott.
Lehet, hogy Isten szánakozik rajtad, mert szerzetesi életedben nem élsz a kapott kegyelmekkel.
Lehet, hogy gyakori bűnöd elfordítja Isten áldásos tevékenységét nemcsak tőled, hanem az egész szerzettől is.
Lehet, hogy éppen a te bűneid miatt oly kevés a hivatások száma?
Hányszor, de hányszor kérhetett számodra kegyelmet Szt. Ferenc, hogy az Úr Isten téged is, mint a gyümölcstelen fát, átkával ne sújtson.
Lehet, hogy ez a lelkigyakorlat az utolsó lehetőség.
A szerzetben előforduló bűnök: engedetlenség ; a testvéri szeretet, az előzékenység és a kötelesség hiánya.
Szeresd a szerzetet és annak törvényeit, elöljáróit, papjait, testvéreit, mindenkit. Imádkozz a rendért..." (
 Maximilian Kolbe, 1912---1918, Lelkigyakorlatos feljegyzések, Első nap, Ha súlyosan vétkezel, a pokol tüzére jutsz., III, 100 )

 

„Egy embernek volt egy fügefája a szőlőjében, és kiment, hogy gyümölcsöt keressen rajta, de nem talált. Azt mondta erre a vincellérnek: Íme, három éve, hogy idejárok gyümölcsöt keresni ezen a fügefán, de nem találok. Vágd ki, miért foglalja a földet hiába? De az így válaszolt neki: Uram, hagyd meg még ebben az évben, míg körülásom és megtrágyázom, hátha terem jövőre, ha pedig nem, akkor vágd ki.” ( Lk 13,6-9 )

 ( Συκῆν εἶχέν τις πεφυτευμένην ἐν τῷ ἀμπελῶνι αὐτοῦ, καὶ ἦλθεν ζητῶν καρπὸν ἐν αὐτῇ καὶ οὐχ εὗρεν. εἶπεν δὲ πρὸς τὸν ἀμπελουργόν · Ἰδοὺ τρία ἔτη ἀφ’ οὗ ⸃ ἔρχομαι ζητῶν καρπὸν ἐν τῇ συκῇ ταύτῃ καὶ οὐχ εὑρίσκω · ἔκκοψον αὐτήν · ἱνατί καὶ τὴν γῆν καταργεῖ;  ὁ δὲ ἀποκριθεὶς λέγει αὐτῷ · Κύριε, ἄφες αὐτὴν καὶ τοῦτο τὸ ἔτος, ἕως ὅτου σκάψω περὶ αὐτὴν καὶ βάλω κόπρια · κἂν μὲν ποιήσῃ καρπὸν εἰς τὸ μέλλον — εἰ δὲ μήγε,⸃ ἐκκόψεις αὐτήν. )

 

Lehet, hogy ez a lelkigyakorlat az utolsó lehetőség.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése