Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2023-05-31

"Logos megvalósulása a szűz lélekben." V. ( κένωσις και συνεργεια ) / 3. fok ~ «Beatus vir, qui timet Dominum, in mandatis ejus volet nimis.

 De ki tudja a Te ösvényedet? 

 "S hallgat rólam az Evangélium."

( https://boatswain69.blogspot.com/2022/02/harmadik-fok-try-to-live-holier-oromet.html ) 


 

 "A munka meghatározása szerint, - "spontán örömmel végrehajtott alkotó tevékenység"..., mint egy játék, de ahhoz hogy ilyen legyen sokat kell gyakorolni. Mint bármihez, ha jók akarunk lenni benne. ( https://boatswain69.blogspot.com/2021/01/nulla.html )

Ez úgy hangzik, mint a "gyökérparadoxon": - "Légy spontán!".

Mint Peguy gondolata:

"A világ tele van tisztességes emberekkel. Arról ismerhetők fel, hogy a rosszat ügyetlenebbül követik el." ( Charles Peguy: Gondolatok )

ám azzal, hogy tudod, nem jó..., már majdnem jó lesz.

"Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó, csak egyedül az Isten." ( Lk 18,19 )" ( https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/hogy-vegul-ha-senkinek-senki-en.html )


"3. A szeretet lépcsőjének harmadik foka ez, amely a lelket arra bírja, hogy dolgozzék s felbuzdítja, hogy ne kövessen el mulasztást. Erre vonatkozólag mondja a királyi próféta: «Beatus vir, qui timet Dominum, in mandatis ejus volet nimis». «Boldog férfiú, ki az Urat féli; az ő parancsolataiban igen nagy kedve telik». (Zsolt. 111, 1.) Ha tehát már a félelem is fölkelti ezt a kedvtelést, holott csak gyermeke a szeretetnek: vajon mi lesz a hatása magának a szeretetnek?!  

Ezen a fokon kicsibe veszi a nagy munkát, amelyet kedveséért végezhet; keveselli a sok dolgot; rövid neki a hosszú munkaidő: mindez pedig annak a szeretetnek hatása, amely benne ég. 

Úgy van vele, mint Jákob, akinek jóllehet máris hétesztendei szolgálatát újabb hét esztendővel toldották meg, mindez kevésnek látszott, mert akkora volt benne a szeretet. «Servivit ergo Jacob pro Rachel septem annis, et videbantur illi pauci dies prae amoris magnitudine». (1. Móz. 29, 20.) 

Már pedig ha Jákob szerelme, amely végre is csak teremtményre irányult, akkora hatást tudott kifejteni, vajon mire lesz képes a Teremtő szeretete, midőn ezen a harmadik fokon hatalmába ejti a lelket?! 

Azon nagy szeretete miatt, amellyel Isten irányában viseltetik, a lélek itt sokat bánkódik és szenved amiatt, hogy oly keveset tesz érte; s ha meg volna engedve, hogy akár ezerszer is föleméssze magát az Ő kedvéért, ebben örömét lelné. Ez az oka annak, hogy haszontalanságnak tartja mindazt, amit tesz s azt hiszi, hogy hiába él. 

Ebből származik azután egy másik csodálatos hatás s ez az, hogy szíve mélyéből és igazán rosszabbnak tartja magát az összes többi lelkeknél; meg pedig először azért, mert a szeretet kezdi vele megértetni, hogy mit érdemel Isten; másodszor pedig azért, mert itt már sokat tesz ugyan Istenért, de összes cselekedeteit hibáknak és gyarlóságoknak látja s így ezek mind csak megszégyenülést és fájdalmat okoznak neki, amennyiben Vilagos előtte, mennyire alacsony színvonalú munka ez egy olyan felséges Úr szolgálatában.

  Ezen a harmadik fokon olyancsak messze van a lélek attól, hogy hivalkodjék, képzeljen valamit magáról vagy pálcát törjön mások fölött. 

Így buzdítja és ilyen és sok más ehhez hasonló hatást létesít a lélekben a szeretetnek ez a harmadik foka s ezért merít belőle ez utóbbi bátorságot és erőt arra, hogy följusson a következő, vagyis a negyedik fokra."( Keresztes Szent János, A lélek sötét éjszakája, A szellemi rész sötét éjszakája, XIX, 3, 135-136 )

Szent József napjának liturgiájából:


 


  

"Beátus vir, qui timet Dóminum: in mandátis ejus cupit nimis. Potens in terra erit semen ejus: generátio rectórum benedicétur. Glória et divítiæ in domo ejus: et justítia ejus manet in sǽculum sǽculi. 

"Blessed is the man that feareth the Lord: he shall delight exceedingly in His commandments. His seed shall be mighty upon earth: the generation of the righteous shall be blessed. Glory and wealth shall be in his house: and his justice remaineth for ever and ever."

"Boldog az az ember, aki féli az Urat, nagyon kívánja parancsolatait. Hatalmas lesz az ő magva a földön, az igazak nemzetsége áldott lesz. Dicsőség és gazdagság lesz az ő házában, és az ő igazsága örökké megmarad és mindörökké.  

Boldog az az ember, aki féli az Urat: nagyon gyönyörködik parancsolataiban.  Hatalmas lesz az ő magva a földön, az igazak nemzetsége áldott lesz. Dicsőség és gazdagság lesz az ő házában, és igazsága megmarad. örökkön örökké."

 

"Magasságos,
Te tudod: nehéz ez az apaság,
Amit az én szegény vállamra tettél.
Apja volnék, - és mégsem az vagyok.
Ez a gyermek... ha szemébe tekintek,
Benne ragyognak nap, hold, csillagok.
Anyja szemei s a Te szemeid,
Istenem, a Te szemeid azok.
Gyönyörűséges és szörnyű szemek,
Oly ismerősek, s oly idegenek...
Ez az ács-műhely... ezek a forgácsok...
Mit tehettem érte?... mit tehetek?
Én tanítottam fogni a szerszámot,

Mégis rá fogják majd a kalapácsot.
Úgy félek: mi lesz?
Most is ki tudja, merre kóborog,
Tekintetétől tüzet fog a műhely,
Tüzet a világ,. s egyszer ellobog.
Ó, jó volt véle Egyiptomba futni
S azután is óvni a lépteit,
Fel a templomig, Jeruzsálemig,
Míg egyszer elmaradt...
Ó, jó volt, míg parányi rózsaujja
Borzolta szürkülő szakállamat,
Ezüst nyomot hagyott már akkor is,
Komoly nyomot parányi rózsaujja.
S most olyan más az útja...
Vezetném és Ő vezet engemet.
Csak azt tudom, a Te utadon jár,
Magasságos,
De ki tudja a Te ösvényedet?
Te vagy az atyja, - én senki vagyok,
Az Evangéliumban hallgatok,
S hallgat rólam az Evangélium."
( Reményik Sándor, J
ózsef, az ács, az Istennel beszél ) 

Már a harmadik szint sem ismeri a "muszájt"... ( https://boatswain69.blogspot.com/2021/02/muszaj.html  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése