Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2023-05-28

Κένωσις II. ~ αποκατάστασις πάντων I.

 Az érzéki rész éjszakája... I.

 

Hol is hagytuk abba? 

( Megyek is füvet nyírni... ) 

Amíg a Kenóma része vagyunk és test szerint gondolkodunk..., érzékiek a gondolataink is.

 "Amint Arisztotelész mondja: minden ami befogadtatik a befogadó természetének megfelelő módon fogadtatik be." ( Keresztes Szent János, Az érzéki rész éjszakája,  IV, 2, 21 )

Nem mindegy, ki milyen távolságban van a Kapuhoz, a Pokol Tornácához képest. Minél távolabb vagyunk, annál hibásabbak lehetnek ítéleteink.

Az αποκατάστασις πάντων gondolata arra céloz.., a program már meg van.., s nem csak a Plerómában érvényes, de Egyetemes érvényű; - csak "helyre kell állítani" az "Isteni rendet"... Nincs mit megújítani... ( https://boatswain69.blogspot.com/2022/03/megbontottam-vele-egy-oroktol-fogva.html ). Ennek felismerése létkérdés.

Fülöp apostol Kodolányi regényében egyszerűen fejezi ki:

"Jól meg kellett erőltetnie bicegő lábát, amíg a Görögöt elérte. 

- Miért nem gyógyítod meg azt a nyomorult asszonyt? - kérdezte szemrehányón.

- Hannát?
Meg fog gyógyulni, mihelyt mindent megért. És mihelyt mindent megért, föltámad benne a szeretet, és sírni fog örömében ( https://boatswain69.blogspot.com/2020/10/a-siras-jo.html ). Akkor majd a Mester ráteszi a kezét és meggyógyítja. Ez a nap nincs is olyan messze - felelte a halász nyugodtan, s meg sem
állt.

- Miről tudja a Mester, hogy az a nap már elérkezett?

- Arról, atyámfia, hogy ez az asszony nem beszél többé önmagáról. Hanem az uráról, a lányáról, a testvéréről... Hiszen ez olyan egyszerű!" ( Kodolányi János, Én vagyok, 31, 337 ) 

Amíg saját érzéki természetű vigasztalását keresi..., reménytelen a helyzete; - de a körülötte élőké is az. Látnia kellene saját félelme "függönyén" túl  férjét, lányát, testvérét..., de képtelen rá. 

Erre szolgál a "κένωσις", a sokat emlegetett "önkiüresítés". Ez teremti meg a lehetőséget a kegyelemmel együttműködésre képes lélek kialakulásának, hacsak a κένωσις már maga is nem kegyelmi munka.

"Önkiüresítésre" sem hívnak meg akárkit!

 

"This is the Good News"

 Mi Isten természete? A κένωσις-ban mire hívnak meg bennünket, mit kaphatunk saját testies gondolkodásunk helyett? Milyenek leszünk a kapu túloldaláról visszatekintve, s mit látunk? 

Mert vissza kell tekintenünk..., nincs mese, hisz mi már "Pronobisok" lettünk ettől a pillanattól kezdve ( https://boatswain69.blogspot.com/2023/04/a-bodhiszattva-ii-pronobis-i.html ). Hogy szól Hölderlin "sejtése"?

"Még jobb lenne, persze, ha élhetnék - ha élhetnék s az új templomokban, népünk újonnan összegyűlő agorájában nagy örömmel csillapíthatnám nagy bánatomat, de erről hallgatok, mert ha rá gondolok, sírnom kell s elhagy erőm." ( Hölderlin, Hüperion, 244 ) https://boatswain69.blogspot.com/2020/12/mi-isten-karaktere.html 

Ám ez haragos sírás, ez a "dislike", erőt kell adjon, - ahogy manicheusok is tanították. A rossz is minket "szolgál".

"- Mit veszekedtek? - korholta őket az esszénus, és olyan szenvedő képet vágott, mint egy nagybeteg. Szelíden ingatta a fejét, szeme könyörgő volt. - Hiszen egyet akartok. A görögnek igaza van, mert ha eljön a Mennyek Birodalma, megváltozik a világ. Jochanánnak igaza van, mert a világ megváltoztatásán dolgozni, fáradni kell, hiszen az imént hallottátok, hogy az Atya szolgái vagyunk. És Simonnak is igaza van, mert az emberben tükröződik az Ég, s ha tükröződik, megváltozik maga a világ is. Ebben megnyugodtak s aludni tértek." ( Kodolányi János, Én vagyok, 11, 69 ) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése