Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2023-05-17

Δαίμον I. Hölderlin 12. ( daimón II. ) ~ "e sors szilárd, mély megértése menthet meg minket attól, hogy legalább ne méltatlanul pusztuljunk el." II.

"Keltezéssel az igazolás érvényét veszti."

 

Hölderlin után megmaradt egy csomó "datálhatatlan" levél..., egyik izgalmasabb a másiknál. Erről Bulgakov regényének egy jelenete jutott eszembe:

"És mire Nyikolaj Ivanovics kettőt pislogott, a pucér Hella már írógép előtt ült, és a kandúr már diktálta is a szöveget: - Ezennel igazoljuk, hogy jelen írásunk bemutatója, Nyikolaj Ivanovics az éjszakát a sátán bálján töltötte szállítóeszköz minőségében... tegyél zárójelet, Hella, és a zárójelbe írd be, hogy ártány. Úgy, ni. Aláírás: Behemót. - És a keltezés? - akadékoskodott Nyikolaj Ivanovics. - Mi soha semmit sem keltezünk, a keltezéssel az igazolás érvényét veszti - jelentette ki a kandúr, elvette a papirost, aztán valahonnét bélyegzőt kerített, annak rendje-módja szerint rálehelt, rápecsételte a papirosra, hogy megerősíttetik, aztán átadta Nyikolaj Ivanovicsnak. Nyikolaj Ivanovics ennek utána nyomtalanul eltűnt." ( Mihail Bulgakov, A Mester és Margarita )

Az ördög nem "datál"..., úgy vélem Isten sem. ( Az "aiónban nem csak a nevek érnek véget"..., az idő is. )

 "Legtiszteletreméltóbb Anya! Boldognak ítélem magam, hogy olyan sok alkalmam adódik Ön iránti megadásomat tanúsítanon, amikor levélírással közlöm benső gondolataimat. Azt hiszem, elmondhatom: a jó gondolatok, szavakba foglalva, nem hiábavalóak, mert a lélek állapota benső törvényektől is függ, melyek az emberi természetben nyugszanak, és - ha keresztény formában jutnak érvényre - állandóságuknál és jótékonyságuknál fogva érdeklődést keltenek. Úgy tűnik, az ember szívesen megszokja a szavahihetőséget, tisztaságot, amely belső hajlamának megfelelni látszik. Ez a belső világ, úgy tűnik, energiákban gazdag, s azonkívül hozzájárulhat az emberi kedély megszelídítéséhez és a lélek energiáinak képzéséhez. Isteni erő, arra ugyancsak fogékony az ember, csodálatos módon inkább természetes fáradozás eredménye, eljegyzi neki magát az ember. Bocsánatot kérek, hogy ilyen arcátlanul közöltem Önnel magamat. Önmagunkkal foglalkozni elrendelés, - aminek azonban tűnhet bármi komolynak - támasza az emberi szellem, és az emberi szív adottságainál fogva az emberi élet enyhüléséhez, tehát magasabb fogékonysághoz is hozzájárulhat. Még egyszer bocsánatot kérek, hogy abbahagyom. Legőszintébb megadással." Alázatos fiának nevezem magam: Hölderlin" ( Hölderlin levele anyjához, datálhatatlan )

Hölderlin így határozta meg daimónját. 

"Mert látványossága lettünk a világnak, az angyaloknak is, s az embereknek is." ( 1Kor 4,9 )

Rajtunk legalább van mit nézni...


ὅτι θέατρον ἐγενήθημεν τῷ κόσμῳ καὶ ἀγγέλοις καὶ ἀνθρώποις.


 "A lélek a szemlélődő  készségével titokzatos hallgatásban és ismeretben kibontakozva a feledhetetlen és el-nem-múló ismeret segítségével az igazság felé törekszik, (...)" ( Hitvalló Maximosz, Müsztagógia, 5 , 278 )

Ehhez bölcsességet személődésben. Látásban szerzi meg.

"(...), hogy a szellem képessége a bölcsesség, és maga a szellem képességileg bölcsesség; a szemlélődés - készség; az ismeret - működés, (...)" ( Hitvalló Maximosz, Müsztagógia, 5, 280 )

https://boatswain69.blogspot.com/2023/02/fonix-vii-remenyseg-pedig-nem-szegyenit.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése