Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2023-05-15

Δαίμον I. Hölderlin 6. / Jó nap ez a halálra! ~ "Boldogok vagytok?" / Így van ez az igazsággal is; aki szereti, rátalál.

Ne szégyenítsen meg bennünket a nap.

"Hogy legyetek a ti mennyei Atyátoknak fiai, aki felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra, és esőt ád mind az igazaknak, mind a hamisaknak." ( Mt 5,45 )

( ὅπως γένησθε υἱοὶ τοῦ πατρὸς ὑμῶν τοῦ ἐν οὐρανοῖς, ὅτι τὸν ἥλιον αὐτοῦ ἀνατέλλει ἐπὶ πονηροὺς καὶ ἀγαθοὺς καὶ βρέχει ἐπὶ δικαίους καὶ ἀδίκους.)

 

 
 "Jó nap ez a halálra", - idéztük már számtalanszor a sziú indiánok harci kiáltását..., mely egy zen mondással rokon.

Ez a mi világunk..., s Hölderliné is.

"S ha akkor egymás közti életükben voltak bizonyos kitüntetések, dicséretek és tisztelet ajándékok, amelyeket annak adtak, aki az előtte elvonuló árnyképeket a legélesebben tudta felismerni, s aki a legjobban tudott emlékezni rá, hogy melyek szoktak előbb, melyek később, s melyek egyszerre elhaladni, s aki mindennek alapján a legbiztosabban meg tudta jósolni, hogy mi fog következni: gondolod-e, hogy ő ezekre még mindig vágyakozik, s hogy az ottani világban kitüntetetteket és hatalmasokat irigyli – s nem inkább Homérosszal érezne-e, s nem szeretne-e inkább mezei munkásként dolgozni egy földnélküli embernél, s inkább akármit elszenvedni, mint ama révület világában élni?

Én bizony azt hiszem, hogy mindent inkább vállalna, semhogy úgy kelljen élnie." ( Platón: Állam, Hetedik könyv )

https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/hetedik-szabaly-dolgozz-kerik-nagy.html


De létezik tökéletes cselekedet, - vár ránk minden pillanatban egy tökéletes ütés, mely épp harmóniában van a "mezővel".

"A tökéletes ütés "most" történik..., minden pillanat jó pillanat, ahogy minden nap is jó nap - "jó nap a halálra".

https://boatswain69.blogspot.com/2022/11/a-sebesz-viii-they-raised.html

"Ne engedd, hogy haszontalanul kihulljanak kezemből az órák, hanem úgy gazdálkodjak velük, ahogy értékes kincsekkel szokás. (...) Járj ma egész nap velem!" ( Szent Patrik reggeli imája )

Széchenyi István is ezt az értékválasztást említi, amihez "megacélozást" kér, ezt nevezi igazi magaslatnak. Nem akar akármit tölteni a bögréjébe!

"Engedd, hogy ily magaslaton állandóan megmaradhassak!" ( Széchenyi István: Mindennapi ima )

https://boatswain69.blogspot.com/2023/03/boom-iv_30.html

Így már lehet értelme a "játéknak". De csak így..., minden más mint Izajásnál:

"Mint a vakok, tapogatjuk a falat, és bukdácsolunk, mint akiknek nincsen szemük. Megbotlunk délben, mintha szürkület volna, homályban lakunk, mint a holtak." ( Iz 59,10 ) 

"A jó kő ismérve: "Jó nap ez a halálra."

Ez a pontszerűség. A pillanat megbecsülésének erénye.

https://boatswain69.blogspot.com/2021/05/tuo-tibi-judicio-est-utendum-ii.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/04/erzekeny-planta-kert-ii-szem-vagyok.html

 Aki megismeri önmagát, saját szenvedélyeit, melyek a tetteinek szárnyakat adnak építőkővé válhat.

Méltóvá válik az Igazság megismerésére, - "aki szereti, rátalál".  

 

"Kedves öcsém! Utolsó leveled véghetetlen örömöt szerzett nekem. Goethe mondja valahol :  

„Gyönyör s szerelem a nagy tettek szárnya." 

Így van ez az igazsággal is; aki szereti, rátalál; akinek a szíve felülemelkedik azon a félénk egoista látókörön, amelyben a legtöbb ember felnő, s amelyre sajnos csaknem mindenütt rábukkanunk azon a darabka földön, mely nyugalmunkra s vándorlásunkra adatott nékünk, akinek a lelke nem korlátolt, annak voltaképp bizonyára a szelleme sem az...

Igazán elhiszem, hogy gyakran nagyon rád nehezül sorsod, kedves szívem ! Légy férfi, és győzz rajta. 

A szolgaság, amely mindenfelől szorongatja szívünket, s már kora ifjúságunkban és férfikorunkban szellemünkbe hatol, legnemesebb erőink bántalmazása és elfojtása nagyszerű önérzetet is ád, ha mégis elérjük jobb célkitűzéseinket. Én is meg akarom tenni a magamét..." ( Hölderlin levele fivéréhez, 1796 )

 

 Clive Staples Lewis hasonló "önérzetről" beszél:

"Keresztényként gyakran érzünk kísértést arra, hogy felesleges engedményeket tegyünk azoknak, akik – velünk ellentétben – nem hisznek Istenben. Túl sokszor meghátrálunk. Most persze nem arra gondolok, hogy kellemetlenséget kell okoznunk azáltal, hogy nem a megfelelő pillanatban teszünk bizonyságot, de vannak helyzetek, amikor igenis ki kell mutatnunk azt, hogy nem értünk egyet. Meg kell mutatnunk keresztény lelkületünket, ha hűek akarunk maradni Jézus Krisztushoz. Nem maradhatunk némák, nem adhatunk fel mindent. Van egy Aslan nevű szereplő az egyik gyerekmesémben, aki ezt mondja: „Senkinek nem mondok el más történetet, csak a sajátját.” Nem tudok arról beszélni, hogy Isten miként bánik másokkal: én csak azt tudom, hogy velem személyesen hogyan cselekedett. Persze imádkozhatunk a lelki ébredésért, sőt különböző módokon tehetünk is valamit érte. De ne feledjük, hogy sem Pál, sem Apollós nem adhat lelki növekedést! Ahogy Charles Williams mondta egyszer: „Az oltárt gyakran azért építjük fel egy helyre, hogy a tűz máshol gyúlhasson ki.” ( C. S. Lewis )

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/az-oltart-gyakran-azert-epitjuk-fel-egy.html

 

"Remélem, ezen a nyáron többet tehetek, mint eddig. Tulajdonképp csak az az ösztön köt bennünket szilárdan az élethez, hogy létrehozzunk lényünkből valamit, ami megmarad, ha elköltözünk az élők sorából." ( Hölderlin levele fivéréhez, 1796 )

 

"Mert nem remélhetsz semmit, ha semmi sem tart tovább nálad. És eszembe jut az a nép, amelyik tisztelte a halottait. És a családi sírboltok egymás után fogadták be halottaikat. És ezek a kövek teremtették meg a folytonosságot.

- "Boldogok vagytok?" ~ Εὐδαιμονὶα ) - kérdeztem tőlük.

"Hogyne lennék azok, hiszen tudjuk, hová megyünk majd aludni..." ( Antoine de Saint-Exupery, Citadella, 219 )

https://boatswain69.blogspot.com/2022/04/erzekeny-planta-kert-iv-voltak-az.html

 

"Persze gyakran vágyunk arra is, hogy élet és halál eme közbülső állapotából a szép világ véghetetlen létébe jussunk át, a, örökifjú Természet karjaiba, ahonnét származunk. De hisz minden a maga állandó útját járja, miért akarnánk hát túl korán hullni le oda, ahová jutunk.

Ne szégyenítsen meg bennünket a nap. Ő felvirrad a gonoszokra, jókra egyaránt! S így hát mi is elidőzhetünk egy darabig az emberek és tetteik meg a saját korlátaink és gyengeségeink közt.

Ezerszer üdvözlöm kedves anyánkat, a rokonokat s barátokat! Ég áldjon, Karlom!  Hölderlined" ( Hölderlin levele fivéréhez, 1796 )

 

"Ne szégyenítsen meg bennünket a nap."

 

 Mintha Tamásnak, a vitázónak a szavait olvastuk volna:

"Nos, mivel ikertestvéremnek mondanak és igaz társnak, vizsgáld meg önmagad és ismerd meg, ki vagy valójában, azt, ahogyan élsz, és azt, hogyan válsz valakivé. Mivel a testvéremnek hívnak, nem helyes, hogy tudatlan légy önmagaddal szemben. És tudom, érted, hiszen már megértetted, hogy én vagyok az igaz tudás. Így hát, amíg a társaságomban vagy, habár értetlen vagy, már (igazából) eljutottál a megismeréshez, ezért így hívnak: 'az, aki ismeri önmagát'. Aki pedig nem ismeri önmagát, nem tud semmit, aki viszont ismeri önmagát, egyúttal elért valamennyit a mindenek mélységének tudásából. Így hát, te, testvérem, Tamás, megláttad, ami az ember számára rejtve van, amivel szemben a tudatlanul botorkálnak." ( Tamásnak a vitázónak könyve, A teljes Nag Hammadi gnosztikus könyvtár, 366 )

"Jó nap ez a halálra!"

 https://boatswain69.blogspot.com/2023/01/gnosztikus-irodalom-cxiii-tamasnak.html

 

"Enkrateia és aszkézis..., bárhol is állsz, jó helyen állsz. Ura vagy önmagadnak és ismered magad. Szent vagy." 

https://boatswain69.blogspot.com/2022/03/mit-tudsz-masik-eletrol-i-nagy-muveszet.html

 

"Az élőlények száma végtelen, fogadom, hogy mind megszabadítom." (...) A macska vagy kutya tökéletesen az ami; de mi mik vagyunk? Van-e "ember-természet"? Vagy van-e isteni természete az embernek? S ha igen, az milyen? Milyen vagyok én ideális Krisztusnak? Jó kérdés! Nem véletlenül mondják ugyanebben a kultúrában Ummon szájába adva: "Minden nap jó nap." Tehát minden nap jó nap a megvilágosodásra. Nekem jobban tetszik a sziú indiánok harci kiáltása, ami nem csak szerkezetében, de tartalmában is megegyezik: "Jó nap ez a halálra!""

https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/jo-nap-ez-halalra.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése