Kiemelt bejegyzés

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." IX. ~ "fogalom leszel!" / ἀκάνθινον στέφανον

  "A szentek számára sem problémamentes életművük megvalósítása." ( Walter Nigg ) "Minél szentebbé válik egy ember, annál...

2023-05-31

"Logos megvalósulása a szűz lélekben." V. ( κένωσις και συνεργεια ) / 3. fok ~ «Beatus vir, qui timet Dominum, in mandatis ejus volet nimis.

 De ki tudja a Te ösvényedet? 

 "S hallgat rólam az Evangélium."

( https://boatswain69.blogspot.com/2022/02/harmadik-fok-try-to-live-holier-oromet.html ) 


 

 "A munka meghatározása szerint, - "spontán örömmel végrehajtott alkotó tevékenység"..., mint egy játék, de ahhoz hogy ilyen legyen sokat kell gyakorolni. Mint bármihez, ha jók akarunk lenni benne. ( https://boatswain69.blogspot.com/2021/01/nulla.html )

Ez úgy hangzik, mint a "gyökérparadoxon": - "Légy spontán!".

Mint Peguy gondolata:

"A világ tele van tisztességes emberekkel. Arról ismerhetők fel, hogy a rosszat ügyetlenebbül követik el." ( Charles Peguy: Gondolatok )

ám azzal, hogy tudod, nem jó..., már majdnem jó lesz.

"Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó, csak egyedül az Isten." ( Lk 18,19 )" ( https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/hogy-vegul-ha-senkinek-senki-en.html )


"3. A szeretet lépcsőjének harmadik foka ez, amely a lelket arra bírja, hogy dolgozzék s felbuzdítja, hogy ne kövessen el mulasztást. Erre vonatkozólag mondja a királyi próféta: «Beatus vir, qui timet Dominum, in mandatis ejus volet nimis». «Boldog férfiú, ki az Urat féli; az ő parancsolataiban igen nagy kedve telik». (Zsolt. 111, 1.) Ha tehát már a félelem is fölkelti ezt a kedvtelést, holott csak gyermeke a szeretetnek: vajon mi lesz a hatása magának a szeretetnek?!  

Ezen a fokon kicsibe veszi a nagy munkát, amelyet kedveséért végezhet; keveselli a sok dolgot; rövid neki a hosszú munkaidő: mindez pedig annak a szeretetnek hatása, amely benne ég. 

Úgy van vele, mint Jákob, akinek jóllehet máris hétesztendei szolgálatát újabb hét esztendővel toldották meg, mindez kevésnek látszott, mert akkora volt benne a szeretet. «Servivit ergo Jacob pro Rachel septem annis, et videbantur illi pauci dies prae amoris magnitudine». (1. Móz. 29, 20.) 

Már pedig ha Jákob szerelme, amely végre is csak teremtményre irányult, akkora hatást tudott kifejteni, vajon mire lesz képes a Teremtő szeretete, midőn ezen a harmadik fokon hatalmába ejti a lelket?! 

Azon nagy szeretete miatt, amellyel Isten irányában viseltetik, a lélek itt sokat bánkódik és szenved amiatt, hogy oly keveset tesz érte; s ha meg volna engedve, hogy akár ezerszer is föleméssze magát az Ő kedvéért, ebben örömét lelné. Ez az oka annak, hogy haszontalanságnak tartja mindazt, amit tesz s azt hiszi, hogy hiába él. 

Ebből származik azután egy másik csodálatos hatás s ez az, hogy szíve mélyéből és igazán rosszabbnak tartja magát az összes többi lelkeknél; meg pedig először azért, mert a szeretet kezdi vele megértetni, hogy mit érdemel Isten; másodszor pedig azért, mert itt már sokat tesz ugyan Istenért, de összes cselekedeteit hibáknak és gyarlóságoknak látja s így ezek mind csak megszégyenülést és fájdalmat okoznak neki, amennyiben Vilagos előtte, mennyire alacsony színvonalú munka ez egy olyan felséges Úr szolgálatában.

  Ezen a harmadik fokon olyancsak messze van a lélek attól, hogy hivalkodjék, képzeljen valamit magáról vagy pálcát törjön mások fölött. 

Így buzdítja és ilyen és sok más ehhez hasonló hatást létesít a lélekben a szeretetnek ez a harmadik foka s ezért merít belőle ez utóbbi bátorságot és erőt arra, hogy följusson a következő, vagyis a negyedik fokra."( Keresztes Szent János, A lélek sötét éjszakája, A szellemi rész sötét éjszakája, XIX, 3, 135-136 )

Szent József napjának liturgiájából:


 


  

"Beátus vir, qui timet Dóminum: in mandátis ejus cupit nimis. Potens in terra erit semen ejus: generátio rectórum benedicétur. Glória et divítiæ in domo ejus: et justítia ejus manet in sǽculum sǽculi. 

"Blessed is the man that feareth the Lord: he shall delight exceedingly in His commandments. His seed shall be mighty upon earth: the generation of the righteous shall be blessed. Glory and wealth shall be in his house: and his justice remaineth for ever and ever."

"Boldog az az ember, aki féli az Urat, nagyon kívánja parancsolatait. Hatalmas lesz az ő magva a földön, az igazak nemzetsége áldott lesz. Dicsőség és gazdagság lesz az ő házában, és az ő igazsága örökké megmarad és mindörökké.  

Boldog az az ember, aki féli az Urat: nagyon gyönyörködik parancsolataiban.  Hatalmas lesz az ő magva a földön, az igazak nemzetsége áldott lesz. Dicsőség és gazdagság lesz az ő házában, és igazsága megmarad. örökkön örökké."

 

"Magasságos,
Te tudod: nehéz ez az apaság,
Amit az én szegény vállamra tettél.
Apja volnék, - és mégsem az vagyok.
Ez a gyermek... ha szemébe tekintek,
Benne ragyognak nap, hold, csillagok.
Anyja szemei s a Te szemeid,
Istenem, a Te szemeid azok.
Gyönyörűséges és szörnyű szemek,
Oly ismerősek, s oly idegenek...
Ez az ács-műhely... ezek a forgácsok...
Mit tehettem érte?... mit tehetek?
Én tanítottam fogni a szerszámot,

Mégis rá fogják majd a kalapácsot.
Úgy félek: mi lesz?
Most is ki tudja, merre kóborog,
Tekintetétől tüzet fog a műhely,
Tüzet a világ,. s egyszer ellobog.
Ó, jó volt véle Egyiptomba futni
S azután is óvni a lépteit,
Fel a templomig, Jeruzsálemig,
Míg egyszer elmaradt...
Ó, jó volt, míg parányi rózsaujja
Borzolta szürkülő szakállamat,
Ezüst nyomot hagyott már akkor is,
Komoly nyomot parányi rózsaujja.
S most olyan más az útja...
Vezetném és Ő vezet engemet.
Csak azt tudom, a Te utadon jár,
Magasságos,
De ki tudja a Te ösvényedet?
Te vagy az atyja, - én senki vagyok,
Az Evangéliumban hallgatok,
S hallgat rólam az Evangélium."
( Reményik Sándor, J
ózsef, az ács, az Istennel beszél ) 

Már a harmadik szint sem ismeri a "muszájt"... ( https://boatswain69.blogspot.com/2021/02/muszaj.html  

2023-05-30

"Logos megvalósulása a szűz lélekben." IV. ( κένωσις και συνεργεια ) / 2. fok ~ «Surgam et quaeram quem diligit anima mea»

 "Keressétek az Urat... keressétek az Ő színét mindenkoron."

"Valójában, mindenkinek be kell töltenie egy misztériumot."

( https://boatswain69.blogspot.com/2022/02/masodik-fok-numquid-et-tu-meg-halalaban.html )

 

 

 "A sztoikusok így beszélnek: „Vonuljatok magatokba; ott lelitek meg nyugalmatokat.” És ez nem igaz. Mások így szólnak hozzánk: „Lépjetek ki magatokból: keressétek a boldogságot a szórakozásban.” És ez sem igaz. Jönnek a betegségek. ( Pascal, Gondolatok, 465 )

"A boldogság sem rajtunk kívül, sem bennünk nincsen; Istenben van, egyszerre kívülünk és bennünk." ( Pascal, Gondolatok, 465 ) ( https://boatswain69.blogspot.com/2022/06/az-igazi-jo-keresese.html )

Ezért voltunk gondban a meditáció és kontempláció összehasonlításában... ( https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/amiben-isten-ember-kivan-lenni.html ), s ezért van igaza Herakleitosznak  és Parmenidésznek is ( https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/letezok-nagy-lanca-es-latta-isten-hogy.html ).

De valójában mit keresünk?

 "2. A második fok jellemző vonása, hogy a lélek szünet nélkül keresi Istent. Ezért mondja az Ara, miután egész éjjel hiába kereste ágyában (amelyben a szeretet első fokának
hatása alatt betegen feküdt), hogy: «Surgam et quaeram quem diligit anima mea», «Fölkelek és keresem, kit az én lelkem szeret». (En. én. 3, 2.) Ezt pedig, mint mondottuk, a lélek szünet nélkül teszi, amint azt Dávid tanácsolja «Quaerite Dominum, quaerite faciem ejus semper, «Keressétek az Urat... keressétek az Ő színét mindenkoron.» (Zsolt. 104, 4.) Keressétek mindig Isten arculatát s keresvén őt minden dologban, ne álljatok meg egyiknél sem, amíg csak meg nem találjátok. Amint az Ara tette, aki miután az őröknél kérdezősködött utána, azonnal tovább ment, otthagyta őket. Mária Magdolna pedig még a szentsírban levő angyaloknál sem időzött tovább. Itt ezen a fokon a lélek annyira szorgos, hogy az összes dolgokban keresi kedvesét. Akármire gondoljon is, kedvese mindig eszébe jut; akármiről beszéljen s akármilyen alkalommal történjék ez, azonnal önkéntelenül is ráfordítja a társalgást az ő kedvesére. Ha eszik, ha alszik, ha virraszt, ha akármit tesz is, az esze mindig kedvesén jár, amint ezt fentebb említettük, mikor a szerető epedésről volt szó. Itt pedig, ezen a második fokon, mivel a Szeretet már kezd megelevenedni és erőre kapni, azonnal elkezd feljebb törtetni a harmadik fok felé, még pedig az éjszakának egy újabb tisztulási rétegében, amelyről még beszélünk s amely a következő hatásokat idézi elő benne." ( Keresztes Szent János, A lélek sötét éjszakája, A szellemi rész sötét éjszakája, XIX, 2, 134 )

A "keresés" eleinte inkább általános fogalmakra irányul..., erős érzelmi motivációval; csak később válik kifinomultabbá a tapasztalat, tehát elmondhatatlanabbá is.

Jézus tanács kiváló a második szinten élőknek:

"Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek." ( Mt 6,33 )

( ζητεῖτε δὲ πρῶτον τὴν βασιλείαν καὶ τὴν δικαιοσύνην αὐτοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν. )

Vagy ahogy a Tamás evangéliumban hangzik el:

"59. Jézus mondta: Míg éltek, az Élőre tekintsetek, nehogy meghaljatok, és arra törekedjetek, hogy őt lássátok és ne láthassátok őt." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 304 )

https://boatswain69.blogspot.com/2022/12/gnosztikus-irodalom-xviii-nag-hammadi_4.html

Ez utóbbi misztikusnak tűnő mondat nagyon gyakorlatias..., a megoldását minden túrázó ismeri, a "hegy" ( ~ Keresztes Szent János ) csak akkor látszik, amikor még messze vagyunk tőle.

De haladnunk kell felé." ( https://boatswain69.blogspot.com/2023/03/boom-v.html )

Ebben világban minden máshogy van mint a másikban..., itt minél többet tudsz, annál nehezebb lesz elmondani, inkább megmutatom..., mondanánk.

Ahogy már idéztük: "That school doesn't teach anything. Anything you ask [hits floor]. BOOM! That's what they teach." ( https://boatswain69.blogspot.com/2023/03/vii5-one-mind-boom-gyuljetek-hozzam.html )


"Mert rejtélyek nélkül senkit sem lehet felvenni a világosságba. 

Ezért nem titkoltam el tehát, hanem nyíltan kihirdettem. És a bűnösöket nem különítettem el, hanem kihirdettem és minden embernek megmondtam, a bűnösöknek és a tisztességeseknek is, mert azt mondtam: 

Keressetek, és találtok. Zörgessetek, és megnyittatik néktek! Mert aki igazán keres, az mind talál, és a zörgetőnek megnyittatik. 

Mert minden embernek mondtam: Keressétek a világosságbirodalom rejtélyeit, melyek megtisztítanak és ragyogóvá tesznek benneteket és a világosságba vezetnek titeket! 

Ezért prófétált János énfelőlem, azt mondván: „Én ugyan vízzel keresztellek titeket megtérésre és a bűnöknek bocsánatjára. 

De aki utánam jő, erősebb nálamnál. 

Akinek szórólapát van az ő kezében, és megtisztítja az ő szérűjét. A polyvát megégeti olthatatlan tűzzel, az ő gabonáját azonban az ő csűrébe takarítja." 

A Jánosban lévő erő prófétált énrólam, tudván, hogy a világba elhozom a rejtélyeket, a bűnösök bűnét pedig, ha bennem hisznek és rám hallgatnak, lemosom, őket ragyogó világossággá teszem és a világosságba vezetem." ( Pistis Sophia, 133. fejezet ) ( https://boatswain69.blogspot.com/2023/01/gnosztikus-irodalom-c-lix-daimon-4.html )

Valamiféle rejtély kulcsát keressük...

 


 

"Surgam et circuibo civitatem per vicos et plateas, quaeram quem diligit anima mea, quaesivi illum et non inveni."

"I will rise and go about the city, in the streets and in the squares; I will seek him whom my soul loves. I sought him, but found him not."

"Fölkelek, és körüljárom a várost, utcákon és tereken, keresem, kit az én lelkem szeret; kerestem őt, és nem találtam."

 

"És mindenkitől számon kérik majd a tisztaságát. 

Ezért mondtam nektek egykor, hogy mondjatok le az egész világról és egész anyagáról, nehogy még több anyagot gyűjtsetek a már bennetek lévő anyagotokhoz! 

 És mondjátok meg nekik: Abba ne hagyjátok a keresést éjjel-nappal, s ne nyugodjatok, míg meg nem találjátok a tisztító Rejtélyeket, melyek megtisztítanak és ragyogó világossággá tesznek titeket, hogy felmentek és öröklitek az Én világosságbirodalmamat." ( Pistis Sophia, 100. fejezet ) ( https://boatswain69.blogspot.com/2023/01/gnosztikus-irodalom-lxxx-xli.html )

Jézus Fülöp evangéliumában még tömörebben fogalmaz.

"Valójában, mindenkinek be kell töltenie egy misztériumot." ( Fülöp evangéliuma, 166 )  ( https://boatswain69.blogspot.com/2022/12/gnosztikus-irodalom-xlii-fulop.html )

Ezt fogod oly lázasan keresni "utcákon és tereken"..., s csak egy olyan valóság lesz képes megadni neked, mely át- és beláthatja ezt, mely nem kívül és nem belül található...., melyet Istennek szoktak nevezni a mi kultúrkörünkben. 

 

2023-05-29

"Logos megvalósulása a szűz lélekben." III. ( κένωσις και συνεργεια ) / 1. fok ~ «Adjuro vos filiae Jerusalem, si inveneritis dilectum meum, ut nuntietis ei, quia amore langueo»

 "Választott ezrek közül."

( https://boatswain69.blogspot.com/2022/02/elso-fok-sors-sorsunk-arvasag.htmlhttps://boatswain69.blogspot.com/2022/02/elso-fok-sors-sorsunk-arvasag.html )

 

 

"1. Megállapítjuk tehát, hogy a szeretet e lépcsőjének, amelyen a lélek fokról-fokra lépve fölmegy Istenhez, tíz foka van. A szeretetnek első foka üdvös betegséget hoz a lélekre." ( Keresztes Szent János, A lélek sötét éjszakája, A szellemi rész sötét éjszakája, XIX, 1, 133 )

 Simone Weil írja..., elég idő..., mindenki megvilágosodik.

“Véges lények vagyunk; a bennünk levő rossz szintén véges – így abban az esetben, ha az emberi élet még továbbnyúlna, teljesen bizonyosak lehetnénk, hogy egy napon, még ezen a világon, minden rossztól megszabadulnánk." ( Simone Weil ) ( https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/ha-tehat-van-vigasztalas-krisztusban-ha.html )

Kodolányinál ezt így mondja Jézus:

"Miért merültök el a zavarosságban? Miért fuldokoltok benne? Miért hagyjátok, hogy elborítson az éktelen lárma, a világ s a saját lelketek fülsiketítő lármája? Teremtsetek magatokban legelőször csendet, azután hallgassátok, amit az Atya mond a szívetekben.

Igen, de mi nem tudunk olyan csendet teremteni, mint te! - vágott közbe azonnal gúnyosan Hannah. - Nekünk gondjaink, bajaink vannak, minket gyötörnek az igazságtalanságok, és üldöznek a gonosz emberek! Nekünk munkánk van, mi nem érünk rá! Én főzök, mosok, varrok, mosogatok, lótok-futok egész nap, s pénzem soha sincs, mert az uram... az uram...
Csapott egyet a kezével, mintha végig akarná verni az egész világot.

- Bizony, ó, Mester, gondold meg, te, aki olyan szerencsés vagy, hogy távol tudod tartani magadtól, ami bennünket gyötör és hajszol... És magyarázd meg... - csicseregte Judith.

- Ha az ember csendet teremt magában, s hallja az Atya szavát, nem gyötrik többé a gondok, mert a világ megváltozik körülötte. Végzi a munkáját, viseli a betegségét, tűri a bajokat, de nem mint kényszert, ha nem mint szükséges rosszat, aminek a gyümölcse jó. Mert minden, ami történik, az ember javára való. És az embert olyan világ veszi körül, amilyet magának teremt. Benned van a gond, benned van a betegség, magad teremted a nyomorúságodat. Te úszol Lóth tavának mérges vizébe, ahelyett, hogy megfordulnál s az élő vízbe úsznál. Magadat teszed beteggé és nyomorulttá. Súlyosak a terheid? Nem, hanem magad vagy gyönge, mert nem fordulsz az erők forrásához, az Atyához." ( Kodolányi János, Én vagyok, I, 8, 49 )

Judit és Hannah hogy bírják hallgatni azokat a hangokat amik a torkukból törnek elő..., azokat az érzéseket és gondolatokat, amelyek a szívükből és agyukból? 

Megszokták...

De meg lehet-e szokni végleg?

 "Ezen a fokon van az Ara, midőn így szól: «Adjuro vos filiae Jerusalem, si inveneritis dilectum meum, ut nuntietis ei, quia amore langueo». «Kényszerítlek titeket, Jeruzsálem leảnyai, ha megtaláljátok az én szerelmesemet, vigyétek hírül neki, hogy a szerelem miatt ellankadok». (Én. én. 5, 8.) Ez az ellankadás azonban nem halálos, hanem Isten dicsőségére szolgál, amennyiben általa a lélek meghal a bűnnek és mindennek, ami nem Isten, mégpedig magáért Istenért, amint erről Dávid tanúskodik e szavakkal: «Defecit spiritus meus». «Lelkem eleped», vagyis elszakadt az én lelkem minden dologtól epedve a te üdvösséged után. Ugyanezt egy másik helyen is kijelenti mondván: «Defecit in salutare tuum anima mea». «Segedelmedért eped lelkem», (Zsolt. 118,81.) Mert aminthogy a beteg elveszti étvágyát, az ételek nem ízlenek neki, a színe is megváltozik: épen úgy veszti el a lélek is a szeretetnek ezen a fokán vágyát és vonzalmát az összes dolgok iránt s a színe, mint a szerelmes emberé, megváltozik. Ebbe a betegségbe a lélek sohasem esnék bele, ha nem kapná felülről azt az emésztő hőt, azt a misztikus meleget, amelyről Dávid ugyanebben a versében beszél: «Pluviam voluntariam segregabis Deus haereditati tuae, et infirmata est, tu vero perfecisti eam». «Ohajtott esőt adtál, Isten, a te örökségednek, mely elfáradott, de te megerősítetted őt.» (Zsolt. 67, 10.) Erre a betegségre és az összes dolgoktól való elszakadásra, amely az első lépés és az első fok az Istenhez vezető úton, világosan céloztunk fentebb, midőn beszéltünk arról a megsemmisülésről, amelyet a lélek érez, midőn ennek a szemlélődő tisztulásnak lépcsőjére kezd rálépni s amidőn semmiféle dologban sem képes megnyugvást, örömet, vigasztalást vagy kielégítést találni. Azért is erről a fokról azonnal elkezd feljebb haladni a második fok felé."( Keresztes Szent János, A lélek sötét éjszakája, A szellemi rész sötét éjszakája, XIX, 1, 133-134 )

Ha megszoktad..., nem vagy méltó változni. Nem vagy "választott ezrek közül."

"23. Jézus mondta: Kiválasztalak majd titeket, ezerből egyet és tízezerből kettőt. S egymagatokban fogtok ott állni." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 301 ) ( https://boatswain69.blogspot.com/2022/11/gnosztikus-irodalom-xii-nag-hammadi.html )

 


 

"Adjuro vos, filiae Jerusalem, si inveneritis dilectum meum, ut nuntietis ei quia amore langueo. Qualis est dilectus tuus ex dilecto, o pulcherrima mulierum? Qualis est dilectus tuus ex dilecto, quia sic adjurasti nos? Dilectus meus candidus et rubicundus, electus ex milibus."

  "I adjure you, O daughters of Jerusalem, if you find my beloved, that you tell him that I languish with love. What manner of one is thy beloved of the beloved, O thou most Beautiful among women? What manner of one is thy beloved of the beloved, that thou hast so adjured us? My beloved is white and ruddy, chosen out of thousands."

 "Kényszerítlek titeket, Jerusalem leányai, ha megtaláljátok az én szerelmesemet, vigyétek hírül neki, hogy a szerelem miatt ellankadok. Minő a te szerelmesed a szerelmesek fölött, ó te legszebbje az asszonyoknak, hogy így kényszerítesz minket? Az én szerelmesem fehér és piros, választott ezrek közül."


2023-05-28

"Logos megvalósulása a szűz lélekben." II. ( κένωσις και συνεργεια ) ~ Menjetek a magányba, a csendességbe, merüljetek el tennenmagatokba, s megtaláljátok őt."

  Misztikus teológia III.

"Istentől titkosan, békésen és szeretetteljesen belénk öntött kegyelem", - így határozza meg a szemlélődő imádságot Keresztes Szent János.


 

"Mert ha nem zavarja a beleöntött szemlélődés működését, amelyet most Istentől kap, az sokkal bőségesebben és békésebben fogja őt felüdíteni, mint az elmélkedés. Jobban meggyújtja és fellobogtatja benne a szellemi szeretetet: mert ez az, amit ez a titkos és sötét szemlélődés hoz magával és olt belé. Ez utóbbi ugyanis nem egyéb, mint Istentől titkosan, békésen és szeretetteljesen belénk öntött kegyelem, amely, ha az ember átengedi magát neki, a szeretet szellemében felgyújtja a lelket, (...)." ( Keresztes Szent János, A lélek sötét éjszakája, Az érzéki rész éjszakája, X, 6, 43-44 )

Hogy miért törődik ilyesmivel egy teológus..., érthető, de miért kell ehhez értenie egy etika tanárnak?

Azért, amiért minden embernek értenie kellene ehhez ezen a Földön..., a jó és rossz megkülönböztető képességért. Fichtét ( https://boatswain69.blogspot.com/2021/11/s-vegul-nincs-valas-sziv-szerelmet-mi.html ) de Nüsszai Szent Gergelyt ( https://boatswain69.blogspot.com/2023/05/egy-titkos-lepcson-alruhaban-iv-az.html ) is idéztük már ebben a témában.

"- Aki hallja és érti az Atya szavát önnön szívében, az megtért. Aki megtért, tudja, mi a különbség az igaz és a gonosz, a jó és a rossz, a szép és a rút, a drága és a hitvány között - csengett Jesuah hangja, boldogan, mint az önfeledt vallomás. – Aki pedig tudja, mi az igaz és mi a jó, mi a szép és mi a drága, az szolgálja az Atyát, tiszta szeretetből. Az kedves fia neki, magához öleli. Miért keresitek, ostobák, az Egek boltozatai fölött? Hiszen tibennetek lakik. Miért kutatjátok a világban, mint egy fejedelmet, aki jövetelét kürtösökkel hirdeti, s megbámultatja magát a szájtátó néppel? Menjetek a magányba, a csendességbe, merüljetek el tennenmagatokba, s megtaláljátok őt. Amikor Mósze megpillantotta az ő vakító fényességét a pusztában, mint egy lángoló bokrot, s leomolva előtte megkérdezte, mit mondjon, ki küldte őt, az Atya így szólt: "Az Én vagyok küld téged." Ez az Én vagyok lakik tibennetek is, csak nem látjátok a fényességét, mint egy lángoló bokrot. Őt látta Elijáhu is, mikor a hegyek közé vonult a magányosságba. Róla szól Jesajáhu is, az ő porfirpalotájáról, az ő rubintlépcseiről, az Ő lángoló szövétnekeiről. 

(...)

 - Mikor jön el a nap, amikor az Atya mindnyájatokat magához ölel, mint kedves fiait, akik boldogan szolgálják őt? - kérdezte Jesuah s körülnézett, mint egy gyermek. - Ó, ez a nap már itt van, ne várjatok rá tovább. Az ő napja a végtelen pillanat. Ismerjétek meg őt
most, itt,
nyomban, mert megismerhetitek, és hozzá futhattok mindig és mindenütt!
Az Én Vagyok küldött engem is hozzátok, hogy elhozzam az örömhírt s megmondjam, a Mennyek Birodalma tibennetek van, részesei lehettek valamennyien, ha legyőzitek a halált s újjászülettek a víz, a Ruach és a tűz által. Nézzétek a Jordán halait. Nem fordulnak-e vissza Lóth tava előtt az édes vízbe, nem úsznak-e boldogan a Kinnereth életadó vizébe?" ( Kodolányi János, Én vagyok, 7, 37-38 )

Felismerni, hogy felismertethessük melyik a mérgezett és melyik nem..., fontos kérdés lehet.

 

"(...) nem úsznak-e boldogan a Kinnereth életadó vizébe?"

 

"Logos megvalósulása a szűz lélekben." I. ( κένωσις και συνεργεια ) ~ "(...) az "illúziótlanság kora" nagy súllyal nehezedik lelkünkre."

Misztikus teológia II.


 

"Ő is derűs volt - csak más értelemben. A jövőnek immár semmi hatalma sem volt rajta." ( Hölderlin, Hüperion, 226 )

"De onnan esőzik 

a harmat, a nedvesség. De ha

kialszik az egyszerü kék, a fénytelen,

 a márványforma, akár az érc,

a gazdagság jele." ( Hölderlin, Mi az ember élete?, 155 )

 

Ahogy megbeszéltük, a κένωσις a συνεργεια alapja. De meg is fordíthatnánk..., együttműködő lélek nélkül nincsen tisztulás, nincsen önkiüresítés.

Keresztes Szent János a következő tanácsokat adja kezdő, de leginkább már haladó kontemplálóknak - meditálóknak:


"4. Ez érzéki sötét éjszaka folyamán az legyen az elvük, hogy mit se törődjenek a gondolkodással és elmélkedéssel; mert - mint mondottam - reájuk nézve ez már meghaladott álláspont. Ők csak engedjék, hadd maradjon a lelkük abban a pihenési és nyugalmi állapotban, ha még annyira úgy látszik is előttük, hogy nem tesznek semmit, hogy vesztegetik az időt s hogy lanyhaságuk miatt nincs kedvük bármire is gondolni. Mert nagyon is sokat tesznek, ha megőrzik béketűrésüket és állhatatosak maradnak az imában; ha nem tesznek mást, mint amit itt tenniök kell, tudniillik beérik azzal, hogy lelküket megszabadítják, megkönnyítik és kiüresítik az összes ismeretektől és gondolatoktól; ha nem törik a fejüket azon, hogy ezen állapotban mire gondoljanak és miről elmélkedjenek; ha arra szorítkoznak, hogy szeretettel és nyugodtan figyelnek Istenre s nem gondolnak, nem törekszenek arra, hogy érezzék és élvezzék Őt s nem is táplálnak magukban eziránt túlságos kívánságot. Mert mindezek a törekvések csak nyugtalanítják és kizavarják a lelket a szemlélődésnek abból a csendes nyugalmából és édes tétlenségéből, amelyben itt részesül.


5. S ha mégannyi aggodalma támadna is aziránt, hogy elvesztegeti idejét; hogy jobb volna mást tennie; hogy nem jó, ha imádság közben nem képes semmit sem tenni vagy gondolni:
legyen türelemmel és maradjon veszteg, mert ebben a dologban nincs másra szükség, mint arra, hogy az ember teljesen átengedje magát a lelki pihenésnek s engedjen szabad folyást a szellemnek. Mert ha a maga erejéből belső tehetségeivel akarna valamit tenni, ezzel csak zavart idézne elő s elvesztené azokat a kincseket, amelyeket Isten ama béke és tétlenség csendjében helyez el benne és áraszt reá. Éppen úgy van a dolog, mintha a festő lefestene vagy lerajzolna valakit s az illető azzal igyekeznék tenni a maga részéről is valamit, hogy mozgatná a fejét. Ezzel csak akadályozná a művészt a munka folytatásában s azt is elrontaná, amit addig csinált. Hasonlóképpen, midőn a lélek a belső béke és tétlenség állapotában van, minden legkisebb cselekvés vagy hajlam, vagy gondos odafigyelés, amelyet ő a saját erejéből akar tenni, csak elszórakoztatja, nyugtalanítja s érezteti vele a szárazságot és érzéki részének ürességét. Mert minél jobban igyekszik valami indulatot kelteni vagy figyelmét valamely képzetre irányítani, annál jobban fogja érezni az űrt, amelyet ezen az úton már nem lehet többé betölteni." ( Keresztes Szent János, A lélek sötét éjszakája, Az érzéki rész éjszakája, X, 4-5, 42-43 )

"A Logos megvalósulása a szűz lélekben, (...)" ( Kodolányi János, Én vagyok, 22, 265 )

A "szüzesség" visszanyerhető..., s vele a tiszta látás is.

 

"(...) az "illúziótlanság kora" nagy súllyal nehezedik lelkünkre." ( https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/valdd-be-oszinten-ugye-te-vagy-mikulas.html )


Κένωσις II. ~ αποκατάστασις πάντων I.

 Az érzéki rész éjszakája... I.

 

Hol is hagytuk abba? 

( Megyek is füvet nyírni... ) 

Amíg a Kenóma része vagyunk és test szerint gondolkodunk..., érzékiek a gondolataink is.

 "Amint Arisztotelész mondja: minden ami befogadtatik a befogadó természetének megfelelő módon fogadtatik be." ( Keresztes Szent János, Az érzéki rész éjszakája,  IV, 2, 21 )

Nem mindegy, ki milyen távolságban van a Kapuhoz, a Pokol Tornácához képest. Minél távolabb vagyunk, annál hibásabbak lehetnek ítéleteink.

Az αποκατάστασις πάντων gondolata arra céloz.., a program már meg van.., s nem csak a Plerómában érvényes, de Egyetemes érvényű; - csak "helyre kell állítani" az "Isteni rendet"... Nincs mit megújítani... ( https://boatswain69.blogspot.com/2022/03/megbontottam-vele-egy-oroktol-fogva.html ). Ennek felismerése létkérdés.

Fülöp apostol Kodolányi regényében egyszerűen fejezi ki:

"Jól meg kellett erőltetnie bicegő lábát, amíg a Görögöt elérte. 

- Miért nem gyógyítod meg azt a nyomorult asszonyt? - kérdezte szemrehányón.

- Hannát?
Meg fog gyógyulni, mihelyt mindent megért. És mihelyt mindent megért, föltámad benne a szeretet, és sírni fog örömében ( https://boatswain69.blogspot.com/2020/10/a-siras-jo.html ). Akkor majd a Mester ráteszi a kezét és meggyógyítja. Ez a nap nincs is olyan messze - felelte a halász nyugodtan, s meg sem
állt.

- Miről tudja a Mester, hogy az a nap már elérkezett?

- Arról, atyámfia, hogy ez az asszony nem beszél többé önmagáról. Hanem az uráról, a lányáról, a testvéréről... Hiszen ez olyan egyszerű!" ( Kodolányi János, Én vagyok, 31, 337 ) 

Amíg saját érzéki természetű vigasztalását keresi..., reménytelen a helyzete; - de a körülötte élőké is az. Látnia kellene saját félelme "függönyén" túl  férjét, lányát, testvérét..., de képtelen rá. 

Erre szolgál a "κένωσις", a sokat emlegetett "önkiüresítés". Ez teremti meg a lehetőséget a kegyelemmel együttműködésre képes lélek kialakulásának, hacsak a κένωσις már maga is nem kegyelmi munka.

"Önkiüresítésre" sem hívnak meg akárkit!

 

"This is the Good News"

 Mi Isten természete? A κένωσις-ban mire hívnak meg bennünket, mit kaphatunk saját testies gondolkodásunk helyett? Milyenek leszünk a kapu túloldaláról visszatekintve, s mit látunk? 

Mert vissza kell tekintenünk..., nincs mese, hisz mi már "Pronobisok" lettünk ettől a pillanattól kezdve ( https://boatswain69.blogspot.com/2023/04/a-bodhiszattva-ii-pronobis-i.html ). Hogy szól Hölderlin "sejtése"?

"Még jobb lenne, persze, ha élhetnék - ha élhetnék s az új templomokban, népünk újonnan összegyűlő agorájában nagy örömmel csillapíthatnám nagy bánatomat, de erről hallgatok, mert ha rá gondolok, sírnom kell s elhagy erőm." ( Hölderlin, Hüperion, 244 ) https://boatswain69.blogspot.com/2020/12/mi-isten-karaktere.html 

Ám ez haragos sírás, ez a "dislike", erőt kell adjon, - ahogy manicheusok is tanították. A rossz is minket "szolgál".

"- Mit veszekedtek? - korholta őket az esszénus, és olyan szenvedő képet vágott, mint egy nagybeteg. Szelíden ingatta a fejét, szeme könyörgő volt. - Hiszen egyet akartok. A görögnek igaza van, mert ha eljön a Mennyek Birodalma, megváltozik a világ. Jochanánnak igaza van, mert a világ megváltoztatásán dolgozni, fáradni kell, hiszen az imént hallottátok, hogy az Atya szolgái vagyunk. És Simonnak is igaza van, mert az emberben tükröződik az Ég, s ha tükröződik, megváltozik maga a világ is. Ebben megnyugodtak s aludni tértek." ( Kodolányi János, Én vagyok, 11, 69 ) 


Κένωσις I. ~ "I started a joke." / “Alszom, de szívem virraszt” / Ὁ θεός μου ὁ θεός μου, εἰς τί ἐγκατέλιπές με;

Messziről indultunk..., de hová is érkeztünk?

 

 

"The God Who violates the human free will ceases to be the Christian God. Christianity without kenosis and synergy is not only a heresy, it is also nonsense" ( Elena Tsyganova )

https://boatswain69.blogspot.com/2023/05/any-man-may-choose-eternal-death-those.html

 

"Ez olyan "bokatörős dolog"..., írtuk korábban. ( https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/o-ez-konnyu-gyakorlat.html )

..., a 3 "D" világából..., a "halottak" közül..., s felértünk a Pokol kapujához, immáron kevesen maradtak velünk..., lehet senki sem.

Elfogyott a legénység, egyedül vagy.


Mind önként kiszálltak a csónakból, vagy mi kértük meg őket..., "halottat nem viszek a csónakomban".

"Halottat nem viszek a csónakomon, vigyen a pogány Charon. Eredj, tülekedj, adjál-vegyél, hadakozz, beszélj, sírj és nevess, ölelgesd az asszonyokat, mint más." ( Kodolányi János, Én vagyok, I, 22, 264 ) 

Igazságtalanság történt-e? 


Ők ( ὑλικόι ) ebben a világban szándékoztak nagyok és erősek lenni, anyagi valóságok gyűjtésével..., "similis simili gaudet", a testi a testinek örül. 

Mi egy másik "hegy" keresésével töltöttük életünket..., "az önkiüresítés körein futva", szolgálva és meghalva másokért...( https://boatswain69.blogspot.com/2022/05/huseg-i-4-szint-barataimnak-nevezlek.html?spref=tw ), hogy élhessünk; nem megölve és kijátszva egymás ellen embertársainkat, hogy anyagi javakat halmozzunk fel, amikről Csontváry is helyesen megírta életrajzában:

"Így a magányban, szép csendesen, ma már őszbe borult fejjel azon gondolkozom, mi célja volt ennek a nagy háborúságnak, mikor hatalommal, anyaggal terhelten a mennyországba úgysem juthat senki sem. Istentelenül pedig, kérdem, mi célja van az embernek a földön?" ( Csontváry Kosztka Tivadar, Önéletrajz )

A kísértéseink eleinte inkább testi jellegűek voltak..., majd inkább szellemiek ( “syrupy Christianity” ).


Mi egy másik "hegy" keresésével töltöttük életünket...

Elértünk tehát a pokol tornácáig ( Limbo ), előre tekintve -  magányossá válva és senkivé téve magunkat, igazi "Loserré" a lét összes szintjén, de hűségünket megtartottuk magunknak... ( ~ Herczeg Ferenc, Bizánc )

"Aki valakihez hasonlítani akar, annak utánzással kell felvennie annak erkölcsi magatartását, akihez hasonlóvá válik. Aki tehát Krisztus menyasszonya kíván lenni, annak az erény és erő által Krisztus szépségére kell hasonlítania. Nem lehet úgy a fénnyel egyesülni, hogy közben nem rá nézünk. Halljuk, amit János apostol mond: Mert mindaz, aki ezt a reményt osztja, megszenteli magát: ahogyan Ő is szent (1Jn 3,3). Pál apostol meg azt mondja: Legyetek utánzóim, mint én Krisztusé (1 Kor 11.)." ( Nüsszai Szent Gergely, Az Isten szerinti célokról és az igazi aszkézisről, 3, 420 )

Vanyó mondata így még fájóbb a számunkra:

"Az alvilág homályában mindegyik prófétál." ( Vanyó László, Az ókeresztény egyház és irodalma, 199 )

Egyedül vagy..., kinek???

"Kilenc órakor Jézus hangosan felkiáltott: „Eloi, Eloi, lamma szabaktáni?” Ez annyit jelent: „Istenem, Istenem, miért hagytál el?  ( Mk 15,34 )

 ( καὶ τῇ ἐνάτῃ ὥρᾳ ⸃ ἐβόησεν ὁ Ἰησοῦς φωνῇ μεγάλῃ · Ἐλωῒ ἐλωῒ λεμὰ σαβαχθάνι; ὅ ἐστιν μεθερμηνευόμενον Ὁ θεός μου ὁ θεός μου, εἰς τί ἐγκατέλιπές με; )

 

 Valahogy így:

"Az volt tehát a feladatunk, hogy elősegítsük egy utolsó kommunikáció létrejöttét a beteg és a felesége között. Másnap találkoztunk a feleséggel: egészséges, erőteljes, energikus asszonynak látszott, éppen olyannak, amilyennek a férje leírta. Megerősítette, amit a férje mondott: "Ha már nem lesz köztünk, minden ugyanúgy fog menni, mint eddig. Mostanában már a füvet sem tudta lenyírni." Igen, tudja, hogy már nincs sok ideje hátra. de sajnos nem tudja hazavinni, úgy gondolta, hogy egy otthonban helyezi el. Az orvosnő hangosan összefoglalta, amit az asszony mondott: ,,A férje tehát semmiben nem felelt meg várakozásainak, nem volt eredményes a dolgaiban. Nem nagyon fogják megsiratni. Az életében nem lehet találni semmit, amire érdemes lenne visszaemlékezni." ( Ruszthy Éva, Élet a halál előtt ) 

https://boatswain69.blogspot.com/2022/03/szokratizmus-ii-nagy-muveszet-mezonek-2.html 

( Megyek is füvet nyírni... )

 


I started a jokeWhich started the whole world cryingBut I didn't seeThat the joke was on me, oh no
I started to cryWhich started the whole world laughingOh, if I'd only seenThat the joke was on me
I looked at the skiesRunning my hands over my eyesAnd I fell out of bedHurting my head from things that I'd said
'Til I finally diedWhich started the whole world livingOh, if I'd only seenThat the joke was on me
I looked at the skiesRunning my hands over my eyesAnd I fell out of bedHurting my head from things that I'd said
'Til I finally diedWhich started the whole world livingOh, if I'd only seen, oh yeahThat the joke was on me, oh noThat the joke was on meOh, no, no, no ( Bee Gees )

 

"The God Who violates the human free will ceases to be the Christian God. Christianity without kenosis and synergy is not only a heresy, it is also nonsense" ( Elena Tsyganova )

2023-05-27

"Any man may choose eternal death. Those who choose it will have it." ~ “syrupy Christianity” / “We want to sin and want to have a good God..."

"Any paradise into which people are driven by force ceases to be Paradise..."

"Halottat nem viszek a csónakomon." II. 


 

 

There is no little baby Jesus.”

You are absolutely right,” said Fr. German. “There is no little baby Jesus. It is a figment of your sick imagination.”
Elena Khaenskaya. A Priest and Aliens

Any man may choose eternal death. Those who choose it will have it.
C. S. Lewis. The Great Divorce

Many are familiar with the caustic expression, “rose-tinted Christianity”. It belongs to the Russian philosopher Konstantin Leontiev (1831–1891), who branded the contemporary Church fringe liberal intelligentsia with it. In our days, a new form of such “Christianity”, which deserves to be called “syrupy Christianity”, has appeared and is gaining popularity.

Its representatives, who are undoubtedly liberal intellectuals, like those in the time of K. Leontiev, “with Bolshevik fire in their breasts” [an allusion to the German song, “The Little Drummer Boy”, which was translated into Russian as a revolutionary song by the Soviet poet Mikhail Svetlov (1903–1964).—Trans.] stand up for apokatastasis panton and reject synergy—that is, voluntary cooperation between man and God as a prerequisite for salvation.

These strange people want a person to live his life without giving God a place even in the pantry, disregarding Him, and yet want God to save him after death despite his choices, each of which left a mark on his soul, making it increasingly less permeable and more hermetically sealed against grace. They want God to impose Himself on a person in spite of his clear, obvious and life-confirmed unwillingness to be with God.

Interestingly, you have merely to disagree with their opinion and they will lash out at you without choosing expressions, constantly labeling you and making ad hominem remarks. The advocates of universal salvation are not good at respect for others or even mere politeness. And it is no coincidence—the roots of “syrupy Christianity” are in irresponsibility, in the quality of an infantile, immature personality. Infantile people, like spoiled children, find it difficult to tolerate disagreement, or any refusal to admire them and say yes to them. They are unfamiliar with the concept of intellectual honesty and find it difficult to gain respect (respecting a specific opponent is harder than melting from abstract “love” for everyone at once).

Another underlying reason for this phenomenon is “naivety regarding the experience of evil”. And here we can be happy for the partisans of “syrupy Christianity”. Obviously, life has turned its elegant side to them so far; they have not met people face to face who deliberately indulge in evil, and so they have no idea what they themselves are chirping about.

Well, I wouldn’t want anyone to meet the tormentor after death and spend eternity with him. I would look into the eyes of these apologists for apokatastasis and ask them: Are you ready to exchange kisses (in eternity) with the pedophile who molested your child? Or with the teenagers who just for fun beat your beloved husband to death as he was returning from work? Is anyone saying “yes”? I will believe you, provided you have gone through a concentration camp. If you haven’t, I won’t believe you. Such statements from a person who has no experience of evil are not mercy, but starry-eyed idealism, which will be shattered into smithereens after a head-on collision with life.

In the former USSR, “syrupy Christianity” flourished because of the writer Mikhail Bulgakov (1891–1940), who in his novel, Master and Margarita, created the wretched and caricatured image of an absurd wandering philosopher named Ieshua, whom the ignorant Soviet intelligentsia happily took for Christ. Many years have passed since then, but the image of the “sweet baby Jesus”, for whom “there are no bad people”, inspired by the novel, continues to confuse immature minds.

This is how St. Paisios the Hagiorite characterizes this phenomenon:

“We want to sin and want to have a good God Who should forgive us, while we sin. That is, we will do whatever we please, and He must forgive us. He always forgives us, while we do our own things.”

Humanly speaking, this is an understandable desire, since none of us in our right mind can be sure of what awaits us in the afterlife. But what makes us human beings is freedom—the ability to make any choice, even a wrong or fatal one; the ability to persevere in this choice, rejecting God and His love; and even the ability to say to God: “I hate You and won’t accept anything from You.” Alas, history knows such examples.

The Lord calls us to salvation, but He does not save us by force—because a person’s choice, the direction of his life and his will are important.

  St. Silouan the Athonite, to whom apologists for apokatastasis like to refer for some reason, said:

“Our own will is like a wall of brass between us and God, preventing us from coming near to Him or contemplating His mercy.”

“The doctrine of apokatastasis is actually incompatible with the Christian teaching of the free will of rational beings, according to which the direction of free will can only be changed from within. Such change cannot be imposed on free will from outside, even by the power of Divine omnipotence. Love cannot be imposed by force. Therefore, God cannot save man without his consent.”

In order to enable God to restore a personality that has been corrupted and destroyed by sin and breathes anger against others, a person must turn to Him, open up to Him. That person should say: “Forgive me, heal me, transform me.” In order to repent and be saved, a person must have something in him capable of resonating with God’s love—otherwise this love will burn him up

The question of the balance of justice and mercy is one of the most difficult in Christian doctrine. All our virtues are inherent in us because they are originally the properties of God (man is the image of God, a living icon of the Creator). Of course, this applies to justice as well. God’s justice is different from ours, since our knowledge of another person is always partial and relative; we don’t see if he repents deep in his heart, and, most importantly, our righteous anger so often insensibly turns into spite. In the all-perfect God, all virtues are fused together and justice is the reverse side of mercy. In us they often contradict each other, but it doesn’t mean that to be always merciful is good and to be just is bad. That is impossible, and the holy Prince Vladimir had to be convinced of this—because he at first wanted to have mercy on criminals, unwittingly being unfair to their victims. We don’t know how exactly this contradiction is resolved in the Kingdom of Heaven, but as consistent Christians we are obliged to believe the Savior, Who repeatedly spoke those fearful words about “weeping and gnashing of teeth.” 

 

"Then shall He say also unto them on the left hand, Depart from Me, ye cursed, into everlasting fire, prepared for the devil and his angels (Mt. 25:41)."

    

Or, for instance, what about this citation from the Gospel?

Then shall He say also unto them on the left hand, Depart from Me, ye cursed, into everlasting fire, prepared for the devil and his angels (Mt. 25:41).

So far, not a single advocate of universalism has explained to me how these words of Christ should be understood. As a lie? But this is blasphemy. As intimidation? But Christ doesn’t use such techniques of persuasion.

“Glory be to the Lord, for He gave us repentance. Through repentance we shall all, every one of us, be saved. Only those who refuse to repent will not find salvation; and therein I see their despair, and shed abundant tears of pity for them.”

“Those who depart from Him of their own free will are separated from Him by Him—a fate which they themselves have chosen.”

Our Lord will not violate man’s freedom, his moral choice. The humility of God, kenosis, reaches a point where He puts inhibitions on His own omnipotence—and this is the most precious thing in His relationship with man.

By opening a cage we take into account that the bird inside it may fly away. Having endowed man with free will, God agrees in advance that this will can lead man to hell.

“The love of God presupposes full respect for His creation.”

Any paradise into which people are driven by force ceases to be Paradise and becomes a concentration camp. The God Who violates the human free will ceases to be the Christian God. Christianity without kenosis and synergy is not only a heresy, it is also nonsense.

Elena Tsyganova
Translated by Dmitry Lapa

2/13/2021

2023-05-24

Πλήρωμα ~ Teljesség VII. ~ Ezért állasz a kapuba, atyámfia és hirdeted az örömhírt ( Γνοσις ). III. / "Hogy megismerjék a Tenger törvényét s ne kötözze őket a földé."

Kik maradhatnak a csónakban?

"Hogy megismerjék a Tenger törvényét s ne kötözze őket a földé."

 

Akik Αθανάσιος Μισσός és Szent Ágoston szavaival élve "nem tagadják a csodát". 

S ahogy az "Isteni Törvény" mindig támadás alatt állt ( https://boatswain69.blogspot.com/2022/08/natura-mirante-vi-labbal-ne-tapodj-soha.html )..., a csodát ugyanígy próbálják sárba rántani..., mi meg életben tartani: "Hogy megismerjék a Tenger törvényét s ne kötözze őket a földé." ( Kodolányi János, Én vagyok, I, 22, 262 )

A υλικοι küzdelme a πνευματικοι ellen..., a πσυχικοι-ok életéért.

 

De mi vagyunk az erősebbek... 

"Én a sötétségért vagyok, ő meg ellenem, én vagyok tehát az erősebb...

„Én pedig azt mondom néktek: Ne álljatok ellene a gonosznak, hanem a ki arczul üt téged jobb felől, fordítsd felé a másik orczádat is.” ( Mt 5,39 )

( ἐγὼ δὲ λέγω ὑμῖν μὴ ἀντιστῆναι τῷ πονηρῷ · ἀλλ’ ὅστις σε ῥαπίζει εἰς τὴν δεξιὰν σιαγόνα, στρέψον αὐτῷ καὶ τὴν ἄλλην · )

https://boatswain69.blogspot.com/2023/04/a-bodhiszattva-ii-pronobis-i.html 

"(...) a börtön felügyelője magasztalni kezdett minket, mert felfogta, hogy nagy erő van bennünk; (...)" ( Vértanúakták és szenvedéstörténetek, Perpetua és Felicitas szenvedése, 81 ) 

"Azonnal rájöttem, hogy méltó vagyok erre: imádkoztam érte!" ( Vértanúakták és szenvedéstörténetek, Perpetua és Felicitas szenvedése, 80 )

https://boatswain69.blogspot.com/2021/06/szembeszallni-daimonionnal-pokol.html

 Lássunk egy másik cikket egy amerikában élő ortodox atyától:

    

"Christ is risen!  Indeed He is risen!

Now about that time Herod the king stretched out his hand to harass some from the church. Then he killed James the brother of John with the sword. And because he saw that it pleased the Jews, he proceeded further to seize Peter also. Now it was during the Days of Unleavened Bread. So when he had arrested him, he put him in prison, and delivered him to four squads of soldiers to keep him, intending to bring him before the people after Passover. Peter was therefore kept in prison, but constant prayer was offered to God for him by the church.  (Acts 12:1-5)

How should Christians respond to oppression and persecution, St Ignatius of Antioch says:

“Regarding the rest of mankind, you should pray for them unceasingly, for we can always hope that repentance may enable them to find their way to God. Give them a chance to learn from you, or, at all events, from the way you behave. Meet their animosity with mildness, their high words with humility, and their abuse with your prayers. But stand firm against their errors, and if they grow violent, be gentle instead of wanting to pay them back in their own coin. Let us show by our forbearance that we are brothers, and try to imitate the Lord by seeing which of us can put up with the most ill-usage or privation or contempt so that in this way none of the devil’s noxious weeds may take root among you, but that you rest in Jesus Christ in all sanctity and discipline of body and soul.” (WHAT THE CHURCH FATHERS SAY ABOUT … vol 2, pp 54-55)

One of the prayers the priest recites in the Liturgy of St Basil says of civil leaders and authority: ‘speak good things into their hearts concerning your Church and all your people, that we, in their tranquility, may lead a calm and peaceful life in all godliness and sanctity.” We have to pray and work for peace in our lives, in the Church and in the world" ( Fr. Theodore Bobosh, A Christian Response to Oppression, https://orthochristian.com/139610.html )

Ezt tesszük..., mert testvérek ( Ἀδελφοί ) vagyunk..., Vele is. 

https://boatswain69.blogspot.com/2023/05/teljesseg-ii-mert-mi-tarsaid-vagyunk.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/03/ix-kozel-van-hozzad-az-ige-szadban-es.html

 

"Hogy megismerjék a Tenger törvényét s ne kötözze őket a földé."