Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2023-07-04

Δαίμον II. / Πλήρωμα ~ Kolbe 16. ~ "Legénység" ~ "Munkában és tanulásban: egy szív és egy lélek."

 "... drill, avagy közösségi célú aszkézis" / "Acies bene ordinata" /  "πνευματική αριστοκρατία" /

"Kérjétek az aratás urát, küldjön munkásokat aratásába."

"- A legénység, ember, a legénység!"

 

 

A Πλήρωμα teljességet ahogy a Κένωμα ürességet jelent jelent, ám a Πλήρωμα legénység értelemben is használtatik. S beszéltünk erről..., ha így értelmezzük a Szentírási részeket érdekes új távlat nyílik meg előttünk.

 

Egy régebbi bejegyzésünkben Riesman-tól idéztünk:

 "Az egyén általában többre képes, mint amennyit a társadalom elvár tőle." ( David Riesman: A magányos tömeg, Beilleszkedés vagy autonómia, 331. )

"Autonómnak azokat nevezem, akik képesek arra, hogy teljesítsék társadalmuk viselkedési normáit - az anómiások általában nem rendelkeznek ezzel a képességgel -, de szabadon választhatnak, hogy teljesítik azokat, vagy sem." ( David Riesman: A magányos tömeg, Beilleszkedés vagy autonómia, 332. )

A "Legénység" ( Πλήρωμα ) tagjai nem csak "többek, mint gondolnánk"..., de szabadabbak is annál, tehát ellenszegülhetnének, de nem fognak, hisz ez a "Hajó" az ő hajójuk.

Nem véletlenül ülnek benne..., s teljesítik szolgálatukat.

Ezért egymásra is figyelnek mint egy másik történetben az akrobata testvérpár. Ők a "Acies bene ordinata" ( jól rendezett arcvonal ).

"...  hanem a tagok törődjenek egymással. Ha szenved az egyik tag, valamennyi együtt szenved vele, s ha tiszteletben van része az egyik tagnak, vele örvend valamennyi. Ti Krisztus teste vagytok s egyenként tagjai" ( 1Kor 12,15-27 ) 

De ami a Fő, a Célban értenek egyet a "Legénység" tagjai. 

"- A legénység, ember, a legénység! Nem egyek-é mindnyájan velem a bálna dolgában?" ( Melville, Moby Dick 100 )

 

Nagy szükség van a "Legénység" tagjaira..., Jézus "aratóknak" hívja őket. Ők akik átléphetnének, de úgyis mindig visszatérnek. 

Róluk beszél Capek is novellájában:

"REVIVE PRO NOBIS, térj vissza közénk minduntalan, mert meg van írva a sors könyvében, hogy még sokat szenvedünk, és sokszor emeljük fel szemüket egy sugárzó emberi arcra." ( Karel Capek, Emberi dolgok, PRONOBIS, 171-172 )

https://boatswain69.blogspot.com/2023/05/teljesseg-iv-revive-pro-nobis.html 

"Így szólt hozzájuk: „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek az aratás urát, küldjön munkásokat aratásába." ( Lk 10,2 ) 

( ἔλεγεν δὲ πρὸς αὐτούς · Ὁ μὲν θερισμὸς πολύς, οἱ δὲ ἐργάται ὀλίγοι · δεήθητε οὖν τοῦ κυρίου τοῦ θερισμοῦ ὅπως ἐργάτας ἐκβάλῃ ⸃ εἰς τὸν θερισμὸν αὐτοῦ.

 Még küldjön..., miközben Ti már dolgoztok...; - mert a hajónak is haladnia kell.

 

Nézzük, mit ír erről Maximilian Kolbe, akár egy hajó szabályzata is lehetne:

"Szeresd, tiszteld, légy odaadó testvére az elöljárónak - ne félj tőle, s ne kerüld el őt, hiszen ugyanolyan testvéred, mint bármelyik ferences.
Vidámság: a szabadidőben szükség van a csendre (minden másnak nemet mondani), együttes imádságra és munkára. Használd ki ezt az időt: vidáman, de ne vidd túlzásba, s hagyd el a keserűséget. A szabadidő olyan iskola, mely lehetőséget nyújt neked az emberekkel való találkozásra az apostoli életben.
Néha többet ér a pihenés, mint as imádság.
Magadat soha nem oldozhatod fel. Ha fontos mondanivalód van, fordulj bizalommal a magister atyához.
Szeresd a gyermekeket, szegényeket és a betegeket. A beteg embert mindig áldás kíséri, mert viseli testvérei bűnének súlyát.
Látogasd meg a betegeket.

Ájtatosságok Jézus Legszentebb Szívéhez:
Reggeli imádság, istentisztelet és szentáldozás.

Munkában és tanulásban: egy szív és egy lélek." ( Maximilian Kolbe, Lelkigyakorlatos feljegyzések, A lelkigyakorlat negyedik napja, I,  Jézus Szentséges Szívének napja, Az Úr Jézust élni kell, 105 )

Szívesen szolgálnék egy ilyen hajón. Bizalommal van a legénység a kapitányhoz és más elöljáróik iránt. Közösen végeznek mindent, ha beteg vagy is törődnek veled..., sőt akkor törődnek csak igazán. Van "napi rutin". A szabadidő is vagy pihenés vagy "apostoli élet". S mind "egy szív és egy lélek".

... s mind "ferencesek".

"- A legénység, ember, a legénység! Nem egyek-é mindnyájan velem a bálna dolgában?" ( Melville, Moby Dick 100 )


"Munkában és tanulásban: egy szív és egy lélek."

 

2 megjegyzés:

  1. Mit értesz a 'bálna dolgában'?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Kinek mi a "Bálna"..., de mindig egy irányba kell mutasson törekvésünk ( nem mindegy merre tart a hajó ). Ez fogja meghatározni "Legénységben" ( Πλήρωμα ) elfoglalt szerepünket is, ez a "daimón" ( Δαίμον ). Ahogy épp ebben a bejegyzésben írta Kolbe atya: "Munkában és tanulásban: egy szív és egy lélek." Ugyanis nem magunknak dolgozunk és tanulunk...; - de akkor Kinek?

      Törlés