Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2023-07-05

Δαίμον II. / Πλήρωμα ~ Kolbe 19. ~ "Legénység" ~ s viseld a keresztet. / "Logos megvalósulása a szűz lélekben." XIX. ( κένωσις και συνεργεια )

,,Amantem redama."

 "Tisztának a tisztát őrizzük meg." ( Nagy László )

 
 

"A szerzetes keresztje a Bölcsesség Könyve, tudni kell olvasni belőle." ( Maximilian Kolbe, Lelkigyakorlatos feljegyzések, A lelkigyakorlat ötödik napja, 1, 107 )

"Az igazak lelke azonban Isten kezében van, és gyötrelem nem érheti őket. Az esztelenek szemében úgy látszott, hogy meghaltak; a világból való távozásukat balsorsnak vélték, elmenetelüket megsemmisülésnek. De békességben vannak. Mert ha az emberek szemében szenvedtek is, a reményük tele volt halhatatlansággal. Kevés fenyítés után nagy jótéteményekben részesülnek, mert Isten próbára tette és magához méltónak találta őket. Mint aranyat a kohóban, megvizsgálta és elfogadta őket égőáldozatul. Látogatásuk idején majd felragyognak, és olyanok lesznek, mint a szikra, amely a tarlón tovaharapódzik. Nemzetek fölött ítélkeznek majd és népeken uralkodnak; s az Úr lesz a királyuk mindörökre. Akik benne bíztak, akkor majd megismerik az igazságot, és akik hűek voltak, szeretetben nála maradnak, mert kegyelem és irgalom lesz választottjainak osztályrészük." ( Bölcs 1,1-9 )

( Δικαίων δὲ ψυχαὶ ἐν χειρὶ θεοῦ, καὶ οὐ μὴ ἅψηται αὐτῶν βάσανος. ἔδοξαν ἐν ὀφθαλμοῖς ἀφρόνων τεθνάναι, καὶ ἐλογίσθη κάκωσις ἡ ἔξοδος αὐτῶν καὶ ἡ ἀφ᾽ ἡμῶν πορεία σύντριμμα, οἱ δέ εἰσιν ἐν εἰρήνῃ. καὶ γὰρ ἐν ὄψει ἀνθρώπων ἐὰν κολασθῶσιν, ἡ ἐλπὶς αὐτῶν ἀθανασίας πλήρης· καὶ ὀλίγα παιδευθέντες μεγάλα εὐεργετηθήσονται, ὅτι ὁ θεὸς ἐπείρασεν αὐτοὺς καὶ εὗρεν αὐτοὺς ἀξίους ἑαυτοῦ· ὡς χρυσὸν ἐν χωνευτηρίῳ ἐδοκίμασεν αὐτοὺς καὶ ὡς ὁλοκάρπωμα θυσίας προσεδέξατο αὐτούς. καὶ ἐν καιρῷ ἐπισκοπῆς αὐτῶν ἀναλάμψουσιν καὶ ὡς σπινθῆρες ἐν καλάμῃ διαδραμοῦνται· κρινοῦσιν ἔθνη καὶ κρατήσουσιν λαῶν, καὶ βασιλεύσει αὐτῶν κύριος εἰς τοὺς αἰῶνας. οἱ πεποιθότες ἐπ᾽ αὐτῷ συνήσουσιν ἀλήθειαν, καὶ οἱ πιστοὶ ἐν ἀγάπῃ προσμενοῦσιν αὐτῷ· ὅτι χάρις καὶ ἔλεος τοῖς ἐκλεκτοῖς αὐτοῦ. )


"Mikor nincs időd Jézushoz menni, de állandó kísértések zaklatnak nem tudod, mit tégy magaddal -, akkor öleld kebledre a keresztet s csókold meg a Szent Sebeket - Ő megsegít majd téged.
Péntekenként ne feledkezz meg az Olajfák Hegyén mondott imádságról és idézd fel az eseményeket; rózsafüzér, szentolvasó.
A bűn nélküli lélek sokkal szebb, mint a világ valamennyi gyönyörűsége. A bűnös lélek sokkal rosszabb, mint a világ valamennyi vétke együttvéve. Ha csak egy percet is vétkezel, azonnal kérj bocsánatot az Úr Istentől. A szerzetben felmerülő bűnök sokkal súlyosabbak, mint a világiak, mert itt tudod, mivel jár a vétek ; de azt is, hogyan teheted jóvá, amit elkövettél.
,,Amantem redama." ( Viszonozd a szeretetet (szeresd aki szeret). ) Tégy pontot a végére: tűrj, mosd tisztára önmagadat, s viseld a keresztet.
A szomorúság, fájdalom nem mindig bűn következménye, hiszen az Úr Jézus is átélte: ,,Atyám, ha nem kerülhet el ez a kehely anélkül, hogy ki ne igyam, legyen akaratod szerint." (Mt 26,42) ( ~ κένωσις και συνεργεια )" ( Maximilian Kolbe, Lelkigyakorlatos feljegyzések, A lelkigyakorlat ötödik napja, 1, 107 )

"(...) tisztának a tisztát őrizzük meg
oltalmazzuk az időben, ámen
." ( Nagy László, Gyümölcsoltó )

 

,,Atyám, ha nem kerülhet el ez a kehely anélkül, hogy ki ne igyam, legyen akaratod szerint." (Mt 26,42)"

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése