Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2021-10-21

Romantizálok! / "Minden egész eltörött." ~ "itt csak a baj meg a kór marad és nincs ellene gyógyír."

Magunk is, valójában egy ilyen potencia-sor vagyunk. 

"Minden egy magszem." ( Novalis )

 

 

Fogalmazhatnánk úgy is mint Hölderlin, "potencialitás".

Egy lehetőség.

Egy lehetőség..., de mire?

"Valaha minden Szellemmegjelenés volt. Most pedig csak halott ismertetéseket látunk és ezt nem értjük. Hiányzik a hieroglifa jelentése. Még mindig a jobb idők félelméből élünk. Romantizalni kell a világot. Így lehetne megtalálni mindennek az eredeti értelmét. Romantizálni nem más, mint minőségileg képesíteni, potenciálni. Ezzel az operációval az alacsonyabb ént egy jobbik énnel azonosítjuk. Magunk is, valójában egy ilyen potencia-sor vagyunk. Ez az operáció teljesen ismeretlen meg. Ha a közönségesnek magasabb rendű értelmet, a szokásosnak titokzatos kulcsot, az ismeretes számára az ismeretlen méltóságát, a végesnek a végtelen látszatát adom, romantizálok." ( Novalis )

Közönségesnek értelmet.., szokásosnak titokzatos kulcsot, ismeretesnek sőt "viseltesnek" ismeretlen méltóságot, a végesnek a végtelen látszatát! 

Nagyon izgalmas szavak.

 

"Ancient cave painting, dating back to 2,500-35,500 BC."


Lehet, nincs igaza Hésziodosznak: "itt csak a baj meg a kór marad és nincs ellene gyógyír.", sem Ady Endrének: "Minden egész eltörött."

 "A világ egyetlen egyetértés eredménye, a világnézetek oka önmagunk megosztottsága, pluralitása." ( Novalis )

Lehet rosszul, nagyon rosszul fogjuk fel a megosztottságot?

Mert a közönségesnek értelme van, a érdektelen valójában érdekes, az átlagos különleges a véges meg valójában végtelen.

"Ránehezedett szívemre mindazoknak a súlya, akik nem tudnak maguknak egy vállat taláni. Mert eltaszítják őket az övéik, vagy el vannak tőlük szakítva. Meg az, aki nyomorúságos ágyán, kínok görcseként dobálja ide-oda tört kocsinál is haszontalanabb testét, talán hívogatva a halált, de megtagadva tőle. És így jajdul fel: ,,Mire jó ez, Uram! Mire jó! Szétvert sereg katonái ők. De én összeszedem és győzelemre vezetem őket. Mert vannak győzelmek minden sereg számára, ha nem is egyformák. ( Antoine de Saint-Exupery, Citadella, 143 ) 

 "Beauty has been stolen from the people..." ( Sir Roger Scruton )


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése