Kiemelt bejegyzés

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." IX. ~ "fogalom leszel!" / ἀκάνθινον στέφανον

  "A szentek számára sem problémamentes életművük megvalósítása." ( Walter Nigg ) "Minél szentebbé válik egy ember, annál...

2021-10-21

"vallásos kötelesség" / "Törtet a kincses vár felé." II. ~ "itt csak a baj meg a kór marad és nincs ellene gyógyír."

...egy Istenből Mindenható kell legyen, egy világból világmindenség...

 "Nálatok nagyon is eszessé lettem, alaposan megtanultam megkülönböztetni magamat mindattól, ami körülvesz, és most elkülönülten állok e szép világban, (...)" ( Hölderlin, Hüperion, 100 )

 

 

"Törtet a kincses vár felé." ( Novalis, Lelki énekek, 25 ) , idéztük korábban Novalist, ám akkor pozitív értelemben, az eredeti versben azonban ez a "törtetés" negatív értelemben hangzik el.

Tulajdonképpen mindkét értelmezés megállná a helyét, ahogy Jézus is mondja a példabeszédében:

"A mennyek országa hasonlít a szántóföldben elrejtett kincshez. Amikor egy ember megtalálta, újra elrejtette, aztán örömében elment, eladta mindenét, amije csak volt, és megvette a szántóföldet." ( Mt 13,44 ) 

Az "istengyermekek" ezért küzdenek, ezt próbálják megszerezni, mert sejtésük van róla..., idealisták.

Ám van egy másik fajta is: 

 

Mint már írtuk kétféle harag feszül egymásnak, 

https://boatswain69.blogspot.com/2021/08/nagy-valtozasok-kezdeten-sokan.html

mert kétféle a szeretet is..., Istené és a Mammoné:

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/mindez-ugyanolyan-ma-mint-tegnap-regi.html 

 

 "Ellentét támad majd akkor apák s a fiúk közt, s vendéghez vendéglátója, barát a baráthoz, s testvérhez nem kedves a testvér, mint ahogy addig, és nem tiszteli többé gyermek öreg szüleit sem. Súlyos szitkokkal szólnak hozzájuk a durva gyermekek, isteni bosszútól sem félve, a hálás gyermek adóját nem fizetik meg öreg szüleiknek, áll az ököljog, s egymás városait kirabolják. Nem becsülik meg a jót, az igazt, aki őrzi az esküt, inkább azt, aki gőgjében mindig gonoszat tesz, tisztelik, és markában a jog mindenkinek, és nem ismeri senki a szégyent, árt az igaznak az álnok, mert hamisan szól és nem fél megszegni az esküt. Sok baj sújtja a népet, s köztünk jár az Irigység, annak örül, ha baj ér, csúf hangja van, arca kegyetlen. 

 


 

Akkor a széles térségű földről az Olümposz orma felé, öltözve fehérbe, elindul, az embert elhagyván, fel örökké élő isteneinkhez Aidósz és Nemeszisz: méltó harag és a szemérem, itt csak a baj meg a kór marad és nincs ellene gyógyír." ( Hésziodosz, Munkák és napok, 180-200, 49 )

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/kulonoskeppen-az-irigyseg-kinozza-ez.html

Előfordulhat-e ilyen egy családban, egy egészséges társadalomban?

Ezért még az istenek is haragszanak és szégyellik.

 

Felvetődik a kérdés: "Miért engedi meg Isten?"

Pál apostolnak van erre egy "megoldása".

https://boatswain69.blogspot.com/2020/12/akinek-maskepp-irgalmazott.html

Hogy rájöjjünk, a "kincses vár" nem egyeseké, de mindannyiunké, s csak együtt vehetjük igazán birtokba, s akkor majd "alászáll" közénk a földi világba, mert nem egyes embereké lesz csak, hanem a kommunikációnk alapja és része...

https://boatswain69.blogspot.com/2020/10/isten-kommunikacio.html

 

"Európában olyan korszakot élünk, amikor a negatív érzelmek - a düh, a csalódottság, a kiábrándultság - olyan mértékben eluralkodtak, hogy már a jövőt építő lelki erőt is megcsapolják. Ilyen korokban a kormányok könnyen megroggyannak, labilissá válnak, elbuknak, a vezetők, a politikai elit gyorsan cserélődik. Magyarország a válság kezelése közben is szilárd maradt, ezért nálunk nem ez történt." ( Orbán Viktor, Út a győzelemhez, Előszó, 8 )

 

"A vallás nemzőeleme az igazi anarchia. Mindannak pusztulásából, ami pozitív, emeli fel új világteremtőnként dicsőséges fejét."
( Novalis, A kereszténység, avagy Európa, 79 ) 

De ezt is mondja:

"Most még nincs vallás. Előbb meg kell alapítani egy képzettség nélküli, valódi vallást. Hiszitek, hogy létezik vallás? A vallást csinálni kell és sok-sok ember egyesüléséből létrehozni." ( Novalis ) 

A vallás alapja a rend és béke utáni sóvárgás, a vége pedig hogy "csinálni kell" vallást, ahogy Ezekiel - Orbán írta..., de mi legyen a "kötőanyag"?


S hol a tégla?

Jézus még optimista volt:

"Így szólt hozzájuk: „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek hát az aratás urát, küldjön munkásokat az aratásra. Menjetek! Úgy küldelek benneteket, mint bárányokat a farkasok közé. Ne vigyetek magatokkal erszényt, se tarisznyát, se sarut. Az úton senkit ne üdvözöljetek. Ha betértek egy házba, először ezt mondjátok: Békesség e háznak! Ha békesség fia lakik ott, rászáll békességetek, ha nem, visszaszáll rátok. Maradjatok ott abban a házban, és azt egyétek és igyátok, amijük van. Mert a munkás megérdemli a maga bérét. Ne járjatok házról házra. Ha egy városba érkeztek és szívesen látnak titeket, egyétek, amit elétek adnak. Gyógyítsátok meg ott a betegeket s hirdessétek: Közel van hozzátok az Isten országa." ( Lk 10,2-9 )

Legyünk hát mi is azok...


Olybá tűnik, mintha a történelem mindig visszalépne, hogy figyelmeztessen, nem jó irányba haladsz - haladtok!

Van aki nem ért más szóból. 

 

S a küldetés épp hozzájuk szól, nem az "igazakhoz".

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/pont-ezert-gyulolnek.html 

"Örüljetek velem, mert megtaláltam elveszett juhomat. "Mondom nektek: éppen így jobban örülnek a mennyben egy megtérő bűnösnek, mint kilencvenkilenc igaznak, akinek nincs szüksége megtérésre." (Lk 15,6-7 ) 

 

Cél - eljuttatni mindenkihez az Istenismeretet.

https://boatswain69.blogspot.com/2021/08/az-embereket-alakitsak-at-szentek-es-ne.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/nagyon-szepen-fajjon-egyik-ismerosom.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/a-gondokodasban-minden-lassu-es.html


"Egy Istenarc van elrejtve bennem" ( ~  Reményik Sándor ). 

Ennek kell "napfényre jőnie", nem bűneinknek...


Ez az Apokalipszis igazi jelentése.



 

Ha a Krisztusi utat "választottuk", hát éljük teljességgel, így minket is feláldoznak értük...; ha nem tetszik, nem tartozol közénk.

"Ne féljetek hát tőlük! Hiszen semmi sincs elrejtve, ami nyilvánosságra ne kerülne, s olyan titok sincs, ami ki ne tudódnék. Amit sötétben mondok nektek, azt mondjátok el fényes nappal, és amit a fületekbe súgnak, azt hirdessétek a háztetőkről! Ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, a lelket azonban nem tudják megölni! Inkább attól féljetek, aki a kárhozatba vetve a testet is, a lelket is el tudja pusztítani! Ugye két verebet adnak egy filléren? S Atyátok tudta nélkül egy sem esik le a földre. Nektek minden szál hajatokat számon tartják. Ne féljetek hát! Sokkal többet értek a verebeknél. Azokat, akik megvallanak engem az emberek előtt, én is megvallom majd mennyei Atyám előtt. De aki megtagad az emberek előtt, azt én is megtagadom mennyei Atyám előtt."  ( Mt 10,24-33 )

 

Sőt másutt azt kéri tőlük - tőlünk, "szeressétek őket"!

Böjte Csaba mondta egyszer valahogy így: "Még senkit sem bántottak jóvá."

"Bizony, bizony mondom nektek: Nem nagyobb a szolga uránál, sem a küldött nem nagyobb annál, aki őt küldte." ( Jn 13,16 ), de azért érdemest Pált is meghallgatni:

"Szeressetek tettetés nélkül, irtózzatok a rossztól, ragaszkodjatok a jóhoz. A testvéri szeretetben legyetek gyöngédek egymáshoz, a tiszteletadásban előzzétek meg egymást. A buzgóságban ne lankadjatok, legyetek tüzes lelkületűek: az Úrnak szolgáltok. A reményben legyetek derűsek, a nyomorúságban béketűrők, az imádságban állhatatosak. Segítsetek a szenteken, ha szükségben vannak, gyakoroljátok a vendégszeretetet. Áldjátok üldözőiteket, áldjátok, s ne átkozzátok. Azokkal, akik örülnek, örüljetek, s a sírókkal sírjatok. Éljetek egyetértésben. Ne legyetek fennhéjázók, hanem alkalmazkodjatok az egyszerű emberekhez. Ne legyetek magatokkal eltelve. Rosszért rosszal senkinek ne fizessetek. Törekedjetek arra, ami jó minden ember szemében. Amennyire rajtatok áll, éljetek mindenkivel békességben. Ne szolgáltassatok magatoknak igazságot, szeretteim, hanem hagyjatok teret az Isten haragjának, hiszen írva van: „Enyém a bosszú, én majd megfizetek” – mondja az Úr. Sőt, ha ellenséged éhezik, adj neki enni, ha szomjazik, adj neki inni. Ha ezt teszed, izzó parazsat raksz a fejére. Ne engedd, hogy legyőzzön a rossz, inkább te győzd le a rosszat jóval." ( Rom 12,9-21 )  

Ha irántuk való szeretetből nem tudsz segíteni rajtuk..., segíts saját jóvoltodért. Ez Isten előtti megítélésünk alapja: "aki megtagad az emberek előtt, azt én is megtagadom mennyei Atyám előtt."

Mert akit eléd küldtek az nap, hozzád küldték!

https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/batorits-masokat.html

( A Páli idézetben szerepel: „Enyém a bosszú, én majd megfizetek”, ám figyelmeztetni és bátorítani jogunk van. Sőt, kötelességünk. A mai napon mutatják be az 2006-os, Gyurcsány Ferenc által elrendelt, de minimum megengedett, budapesti véres tömegoszlatásról szóló filmet, az "Elk*rtuk"-ot. "Rút csíny nem marad, borítsa bár egész föld föld alatt." )

 

De ez saját gyógyulásunk alapja is, mert aki gyógyít, az gyógyul; s aki gyógyul, gyógyít.

S ezen nagyon töprengenünk sem kell:

"A költő közelében mindenütt feltör a költészet." ( Novalis )

Ez nyilvánvaló.


"Meg fogjuk érteni a világot, ha megértjük önmagunkat, mert mi és a világ integráns jelek vagyunk. Istengyermekek, isteni csirák vagyunk. Egyszer azok leszünk, ami a mi Atyánk." ( Novalis )

"A világ a makroantroposz. Világszellem, ahogy van világlélek is. A lélek szellem a test világ kell legyen. A világ még nincs kész, épp oly kevéssé, akár a világszellem; egy Istenből Mindenható kell legyen, egy világból világmindenség... A lélek képzése tehát egyúttal a Világlélek alakítása, vagyis indirekt módon vallásos kötelesség." ( Novalis )

Visszatérve Novális meghatározására..., a tökéletes vallás akkor jön majd létre, amikor már nem is lesz rá szükség.

 


( "Various ancient cave paintings from around the world dating back to 2,500-35,500 BC." )

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése