Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2021-10-10

„Minden nemzet akkor hal meg, amikor megásta a maga sírját.” II. ~ Pecsétgyűrű VI.2 ( 2007. ) hogy visszatérjünk az erény ösvényére.

 ... mert meghalt bennük az ország, amely életerejüket táplálta.



"Fel fogok készülni, és egyszer eljön az én napom." ( Abraham Lincoln, az Egyesült Államok 16. elnöke )

Mindig is szerettem nagy történelmi személyiségek idézeteit olvasgatni - ez az Abraham Lincoln idézet iskolás korom óta nagy hatással van rám." ( Donald J. Trump, Great again, 7 )

 https://boatswain69.blogspot.com/2021/09/pecsetgyuru-v-trombita-2-tudom-adok.html

 

Kiket idéz Orbán Viktor Egy az ország című 2007-ben megjelent könyvében?

Mit mond ez nekünk?

 

"Önmagukat is meggyőzték arról, hogy Franciaország már nem képes nagy dolgokra, és megpróbálták népünket meggyőzni arról: elég, ha a történelmünk dicső, nincs szükségünk dicső jövőre is." ( Nicolas Sarkozy )

Mintha egy másik francia, Antoine de Saint-Exupéry elkeseredett sorait olvasnánk:

"Ezért hát helyreigazítottam őket: “Ha embereink elpuhulnak, az azért van, mert meghalt bennük az ország, amely életerejüket táplálta. Akárcsak a cédrus, amikor felélte életadottságait. Megszűnik cédrussá alakítani a köveket. És elkezd szertefoszlani a sivatagban. Hogy tehát újra lelket öntsünk beléjük, meg kell őket térítenünk...” 

Mindazonáltal, mivel nem voltak képesek megérteni engem, elnézőn hagytam, hadd játsszák kisded játékaikat, mire ők halálba küldték embereiket egy kút körül, amelyre pedig senki sem áhítozott, hiszen ki volt száradva, de ahol véletlen folytán tábort vert az ellenség." ( Antoine de Saint-Exupéry: Citadella )

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/ha-embereink-elpuhulnak-az-azert-van.html

 

Meddő küzdelem, céltalanság, testi és lelki fásultság..., fáradtság.

"Mert a szeretet nélküli rend kicsinyes. A szeretet nélküli hatalom kíméletlen. A szeretet nélküli igazság kemény. A szeretet nélküli kötelességtudat kedvetlen. A szeretet nélküli felelősség figyelmetlen. A szeretet nélküli okosság gőgös. A szeretet nélküli birtoklás fösvény. A szeretet nélküli hit vakbuzgó. A szeretet nélküli remény fanatikus. A szeretet
nélküli élet értelmetlen." ( Fabinyi Tamás )

 


 

 Kit nem szeretnek a franciák?

"Franciaország a mi országunk, nincs nekünk másik. Franciaország mi vagyunk. Ez az örökségünk, közös tulajdonunk. Gyűlölni annyit jelentene, mint önmagunkat gyűlölni. De senki sem tudja újraalkotni Franciaországot a franciák nélkül. Franciaország hosszú történelem, amely minden francia történelme is, bármi legyen is az eredetünk. (...)
Mindazok, akik generációról generációra harcoltak érte, alapvetően csak egy dolgot tudtak, hogy nem szeretnék elveszíteni, mert érezték, hogy ez a legértékesebb, amit gyermekeiknek átadhatnak. Megértették, hogy érte harcolva értük harcolnak, mert szívük mélyén volt ez az érzés, hogy ez a rejtélyes kötődés egy közös, kivételes sorshoz fonja őket, amelynek
nagyszerűségében mindnyájan osztoznak." (Nicolas Sarkozy)

Saját magukat.

Aki nem szereti magát, nem szeretheti felebarátját sem. S kész a tragédia.


"Patriotizmus, a haza szeretete, hitet tenni a nemzet mellett - ezek az elvek hosszú ideig eltűntek Németországban, mert gúny tárgyává tették, negatívan állították be őket. Fischer, Trittin, Lafontaine, Schröder egyikük sem érezte át igazán, amikor leomlott a fal. A patriotizmus idegen szó volt számukra. Szellemiségükben már régen Toszkána felé vagy
egyenesen a Nirvánába tartottak. Szellemi örökségük így szólt: a saját kultúra szeretete: szűk látókörű bárdolatlanság. A haza és a nép szeretete: barna »nacionalizmus«, A család szeretete: nyárspolgári csökevény. Kigúnyolás, megbélyegzés, nevetségessé tétel. Innen Passauból az összes gáncsoskodóval közöljük: büszkék vagyunk kultúránkra, nemzetünkre és családjainkra!" ( Edmund Stoiber )

"Mert a haza / Mert a haza Te magad vagy." ( Horváth Sándor: Credo )

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/bitang-aki-ezt-parancsot-nem-ismeri.html 

 

Törődnünk kell hát magunkkal, s embertársainkkal.

Ez létkérdés.

"Szív tehetségit kifejteni, kiképezni, nemesítni legfőbb tiszt; mert ember, ki nem érez, ki enmbertársa, sőt minden érző lény bajain nem olvadoz, 's ki keblében nem hord vágyat e' bajokat örömmel váltani fel, vagy azok megszüntetésére, vagy ha ez teljességgel nem lehetne, legalább lehető legnagyobb enyhítésére törekedni ereje szerint, az még az oktalan állatnál is alantibb; mert legszebb tulajdonát, mellyel ez nem bír, parlagon hagyja."
( Széchenyi István )

Merjünk nagyot álmodni, ahogy Trump tanácsolja: "Gondolkodj győztesként!"

Azért ajánlok nagyratörést a francia fiataloknak, mert annak hiánya a középszerűség. Egy olyan életet, ahol minden lehetséges. Az élet semmire sem jó, ha nem kezd vele valamit az ember. Egy határok nélküli életet ajánlok, mert a ti feladatotok saját határaitok kiépítése." ( Nicolas Sarkozy )

 

Van jó példa. A gazdálkodóknál és a családokban...

Gazdálkodóink sokat tesznek országunkért. Nem ismerik a harmincöt órás munkahetet. Nincsenek szakszervezeteik. Nincsen évi harminc nap szabadságuk. Gazdálkodóink nap mint nap puszta kezükkel sokkal többet tesznek országunkért, mint amennyit a berlini és brüsszeli hivatalnokok valaha is el fognak érni. Gazdálkodóink minden egyes eurót
tisztességesen megkerestek!" ( Edmund Stoiber )

"A pénz a legfontosabb erőforrásokat egyáltalán nem, vagy rosszul méri. A gyermekvállalás, a nevelés, az értékek átadása, a szorgalom, az erkölcs, a tudás és a szakértelem nem a piacon alakulnak ki, hanem döntően a családokban. A piaci vállalkozás már készen kapja ezeket az értékeket, és ha teheti, nem is fizet értük: fizetség helyett jobban szereti a profitot. De ha a társadalom nem ismeri el ezeket az értékeket, akkor fogynak, és a vállalkozások is pórul járnak. A piacnak, a vállalkozásnak is érdeke hát, hogy a társadalom korlátozza korlátlan profitéhségét." ( Matolcsy György )

Matolcsy jól mondja..., meg kell becsülni, el kell ismerni a "csendes többség" áldozatos munkáját. 


"Az örökölt társadalmi szerkezet egyik oldalán állt egy vékony felső réteg, amely a fogyasztásban bármit megengedhetett magának, a másik oldalán pedig volt egy létszámát tekintve igen széles alsó réteg, amely nem rendelkezett kielégítő vásárlóerővel. Ezen túl kellett lépnünk, hogy megszüntethessük a szegények és gazdagok közötti ellenségességet. (...) Legfőbb ideje volt, hogy visszatérjünk az erény ösvényére. A XX. század közepén a gazdaság előrehaladása a legszorosabban összefonódott az állam sorsával. A német piacgazdaság, az újjáépítés rögös, ám tisztességes útját járta, és ezzel nyerte vissza a világ bizalmát." ( Ludwig Erhardt ) 


"A nép szájára kell figyelnünk, de nem a szája szerint kell beszélnünk! Ez most aktuálisabb, mint valaha, és ez marad a CSU krédója! (...) Aki a mi népközelségünket populizmusnak gyalázza, nemcsak rossz úton jár, hanem annál a polgárokkal szembeni arroganciát is föl lehet fedezni." ( Edmund Stoiber )




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése