Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2021-10-02

Trombita 1. "Alfa - Omega" ~ mit taníthat egy krumpli?

"Egy rendszer akkor van befejezve, ha visszatér a kiindulópontjába..." ( Schelling )

Egy kis krumpli "bölcsessége"...

 

 

 Mindazonáltal számunkra nem az eredmény a fontos..., nem kell hogy fontos legyen, hisz az a terv ismerete nélkül istenkísértés volna, dolgunk csak saját szerepünk megbecsülése.

"Midőn pedig a sok rész már egységbe van fogva, ezen épül fel a szépség, amely odaadja magát, úgy a részeknek, mint az egészeknek." (  Plotinosz, I. Enn. 6. könyv, 2. )

Ezért lényegtelen, hányan "állnak fel" még velünk, az az ő dolguk, segíthetjük őket, ha tehetjük, de ahogy az indiaiak mondják: "Inkább tedd a saját dolgodat rosszul, mint másét jól."

 

Ám ebből még egy fontos dolog következik, nem tudhatjuk mit gondol a másik. Addig míg nem vagyunk tisztában szerepével; míg nem ismerjük személyes "daimonionját", semmit sem tudunk róla.

 

Vajon amikor Hölderlin minden egyes látogatóját "Királyi Fenség" szólította, gúnyolódott vagy komolyan beszélt? ( Egy adott szó két oldala... )

"Sétáljon csak beljebb, sétáljon, Királyi Fenség! (...) Egyszer csak így szólt: "Ön olyan ember, mint a többiek." ( Báthori Csaba, Hölderlin a toronyban, Christoph Theodor Schwab naplójából, 1841 jan 14-én, 110 )

 

"Tát Bábá" a remete vagy "Surám Báo" a zaránok-e a követendő példa számunkra? ( Egy adott személy két oldala... )

https://boatswain69.blogspot.com/2020/10/osszetett-kezekkel-udvozolve-negylabu.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/10/minden-haz-az-ove-amiota-otthontalanna.html

Nekem Savonarola és Hölderlin?

 

Egy bizonyos, ha materialista leszel, "két dimenziós" leszel. Elszakítva magad a valóság magasabb és mélyebb aspektusaitól, valamit mindazoktól, aki ebben élnek és alkotnak..., s érthetetlen módon jól érzik magukat, pedig szenvedniük kellene.

 

Muszáj idealistának lenni, vízióval élni, mely egyre jobban közelít majd valódi formádhoz, "ahogy Isten nevezne".

Például legyél jó szülő, mint Jean-Eugéne Buland festményén...

 


 

A látáshoz szem kell.

Ez lesz a szemed.

Ám ahogy a koping teszteknél lenni szokott a valóság két megközelítése lehetséges, egy nőies, passzív.

És egy férfiasabb, különleges felhatalmazást igénylő nézőpont, "oldani és kötni". Az aktív álláspont.

 

 A transzcendentális és a mágikus idealizmus.

 

I. ( Intimity with all things, Dogen )
"transzcendentális idealizmus" ( Schelling )

 


 

https://boatswain69.blogspot.com/2021/05/intimity-onkentes-joindulatu-erzulet.html


"A vallásos nem az aki valamely szent iratban hisz, hanem aki akár létre is hozhatna egyet."
( Schleiermacher )

 

 

II. ( Szomjas voltam, és adtatok innom. Jézus ) "mágikus idealizmusnak" ( Novalis )

 

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/benit-soi-le-main-qui-dons.html
 

"Kevesen ismerik a szerelem titkát, be sose telnek, és mindig szomjasak." ( Novalis, Himnusz, 30 )  

"Aztán így szól a király a jobbján állókhoz: Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot! Éhes voltam, és adtatok ennem.  Idegen voltam, és befogadtatok. Nem volt ruhám, és felruháztatok. Beteg voltam, és meglátogattatok. Börtönben voltam, és fölkerestetek. Erre megkérdezik az igazak: Uram, mikor láttunk éhesen, hogy enned adtunk volna, vagy szomjasan, hogy innod adtunk volna? Mikor láttunk idegenként, hogy befogadtunk volna? Mikor láttunk betegen vagy börtönben, hogy meglátogathattunk volna? A király így felel: Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek." ( Mt 25,34-40 )

 

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/krisztus-nem-egyeb-mint-az-ember-tudata.html 

Vannak tettek, amik az ellipszis bármely pontjából éppolyan jelentőségteljesek...

"A filozófia ellipszis. Az egyik centrum, amelyhez most közel vagyunk, az ész öntörvénye. A másik az univerzum eszméje, és ebben érintkezik filozófia és vallás."  ( Friedrich Schlegel, Eszmék, 117, 507 )  

 

 "Mint Biblia fog az az új örökkévaló evangélium megjelenni, melyet Lessing megjósolt: de nem mint egyedi könyv, nem a szó szokvány értelmében. Hiszen amit Bibliának nevezünk, az is könyvek rendszere. Egyébként ez nem önkényes szóhasználat! Vagy van-e más szó, mellyel egy végtelen könyv eszméjét a közkeletűtől megkülönböztessük, jobb szó, mint: Biblia, maga a Könyv, az abszolút könyv? Mégiscsak lényegi, sőt gyakorlati különbség, hogy egy könyvet csupán valamely cél eszközének kell látnunk, vagy önálló műnek, egyéniségnek, megszemélyesített eszmének is. Ez viszont isteni jelleg nélkül nem megy, és ebben az ezoterikus fogalom egyezik az exoterikussal; továbbá egyetlen eszme sem elszigetelt, hanem az, ami, de valamennyi eszme között az egyik. Egy példát magyarázatul.
A régiek minden klasszikus költeménye összefügg egymással, elválaszthatatlanul, szerves egészet alkot, helyesen tekintve csupán Egyetlen Mű, az egyetlen, amelyben a költészet maga tökéletesen megjelenik. Hasonlóképp kell a tökéletes irodalomban minden könyvnek Egyetlen Könyvnek lennie, és egy ilyen örökké formálódó könyvben kerül kinyilatkoztatásra az emberiség és a művelődés Evangéliuma. ( Friedrich Schlegel, Eszmék, 95, 504 ) 

Ez nagyon emlékeztet Schleiermacher meghatározására..., amit Te írsz az evangélium, amit Te élsz az Krisztusi élet?

 

"Éppen mert a halál vallása, a kereszténység a végső realizmus jegyében fogható fel. Így lehetnének orgiái, mint a természet és és az élet régi vallásainak."
( Friedrich Schlegel, Eszmék, 138, 511 )

 

Tomi fiamnak iskolába indulás előtt készítettem majd csomagoltam társaság gyanánt egy "mosolygós" szárgumócskát, épp most tanulják az iskolában...; - azóta láthatólag némi baleset is érte.



Beszélgettünk róla..., a biológia nem ott kezdődik, hogy megtanuljuk a burgonya részeit, hanem amikor elgondolkodunk a folyamat szépségén. 

Ilyen kis mosolygós krumplik várják egész télen a föld alatt, hogy ugyanúgy feláldozzák életüket, ahogy értük áldozta életét sok levél és gyökér egy egész nyáron keresztül.; - hogy életed adjanak még több hasonló vigyori krumplicskáknak.

"Évelő"..., mondják "sótlanul", de több ez ennél.

Elültettük az előkertben, - tavaszra szép krumpli bokor válik majd belőle...

 

  1. Alfa - Omega (Jel 1,10-18.)

Bokáig érő tiszta fehérségben
lángoló szemmel áll az Úr maga.
Lába izzó érc, szava vízmorajlás.
Első - utolsó. Alfa - Omega. 

 
( Siklós József, "Szádhoz a kürtöt!", Tizenkét látomás - a Jelenések könyve nyomán, 45 )

"Éljen át, aki él, szólnak az égiek, mindent, s érte erőt nyerve, tanulja meg a hálát, s oda merjen menni, merre kívánkozik." ( Hölderlin, Életút, 71 )




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése