Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2020-07-31

Hogy Szép legyen a világ!

"sought to interfere for good ( God )" ( Charles Dickens )

( "Boldogabb karácsonyt, mint az eddigiek voltak."  )

 

 

 

Charles Dickens nem véletlenül nagyszerű író..., s nem véletlenül lett rendkívül népszerű műve a Karácsonyi ének sem.

Nem az alaptörténet az izgalmas..., az utalások, sejtetések..., elsősorban magának Dickensnek az előzetes tudása, ami átvilágít a művön.

( Mint minden könyvet érdemes ezt is eredetiben olvasni a tömör angol szavak, amik rengeteg áthallásra adnak lehetőséget még érdekessé teszik a "játékot". )

 

"Bár isten tudja, igaz-e. Én mindenesetre így képzelem: a megismerhető dolgok közt végső a jó ideája – de ezt csak nehezen lehet meglátni; ha azonban egyszer megpillantottuk, azt kell róla tartanunk, hogy mindnyájunk részére minden nak és szépnek az oka, amely a látható világban a fényt s ennek az urát szüli, az ésszel felfogható világban pedig ő maga mint úr biztosítja nekünk az igazságot és az észt; s ezt az ideát meg kell látnia annak, aki a magán- és közéletben okosan akar cselekedni." (Platón: Állam, Hetedik könyv)

"A kérdés továbbá a és a szép összehasonlítása. Úgy tűnik, hogy nem különböznek egymástól." ( Bonaventúra sajátkezű feljegyzéseiből, 51.c. )

Platón és Bonaventúra egyet értenek..., a szép és a jó azonos, s belőlük származik a fény, "mely mindent megvilágosít". ( „Az igazi világosság, mely minden embert megvilágosít” (Jn 1,9) )

Minden létező birtokolja a szépet és a jót, így a fényt is hordozza..., ezért nevezi az emberi lelket nagyszerűen Pascal, mert Istennel rokon. ( "Az emberi lélek nagysága." )

A hasonló a hasonlónak örül...

 

"A Szentlélek által vezetett ember számára úgy tűnik, a világ nem is létezik. A világ számára pedig úgy tűnik, hogy Isten nem létezik." ( Vianney Szent János )

"A halat nem bántja, hogy túl sok a víz, a jó keresztényt sem bántja soha, hogy túl sokat időzik a jó Istennel. Akadnak, akik számára unalmas a vallás; ez csak azért van, mert nincs bennük a Szentlélek." ( Vianney Szent János )

Következésképp van kit bánt a fényünk..., leginkább kioltanák.

"Újból mesél azokról az évekről, amikor vallásos fellángolásai voltak, és kijelenti, hogy némely katolikus barátja varázsára kimondhatatlanul érzékeny, de ellen tud állni nekik, ha szükséges.

"Claudelt figyelmeztettem", mondja. Majd szomorúan vállat von: "Barátaim: Ghéon, Claudel, Laurens, Copeau, egytől egyig megtértek. Emiatt képtelen vagyok szót érteni velük..." ( Julien Green: Napló 1928-1934 )

Pedig jobban tenné...

 

"Ön talán az a kísértet, akinek eljövetelét előre jelezték? - kérdezte Scrooge.- Én vagyok."

"- Mit!? - kiáltott a kísértet, - hát volna lelked szentségtörő kézzel kioltani a fényt, amely belőlem sugárzik? Nem elég, hogy te és hozzád hasonlók sötét szenvedélye megformálta ezt a süveget, amelyet évek hosszú során át mélyen a szemembe húzva kellett viselnem?"

"- Lám csak az ujjam hegyével érintlek meg és menten úgy megkönnyebbülsz, hogy lebegni fogsz és követni téren és időn keresztül mindenüvé - mondta a szellem, kezét Scrooge szívéretéve."

Csak egy érintés, hogy Jákobból Izraellé válj..., de ez micsoda vereség, s mekkora győzelem!!!

Már fel mersz nézni! ( Általában lesütött szemmel járunk egész életünkben.., hirtelen felemeled a szemed és a teremtett világra mersz nézni.., s meglátod amit tenned kell! )

"Negativity is not intelligent. It is always of the ego." — Eckhart Tolle

Panaszkodunk, hogy ne kelljen tenni semmit..., védjük az egónkat. Istenben járó ember sosem unatkozik..., s mindig kockáztat.

II.

"- Gyere csak közelebb, - kiáltotta a szellem - ismerkedjünk meg kissé! Scrooge félénken lépett közelebb. Fejét lehajtotta, szemét lesütötte. A kísértet tekintete tiszta volt és világos, mégsem volt bátorsága szembenézni vele.- Az idei karácsony szelleme vagyok - dörögte az óriás. - Nézz már rám!"

Tiszta és világos tekintetek tiszta és világos szándékokhoz.

III.

"Vezess tehát és én bizalommal és hálával foglak követni. Nem akarsz szólni hozzám? Semmi válasz. Csak a kinyújtott kéz mutat némán egy irányba egy ismeretlen cél felé." ( Charles Dickens: Karácsonyi ének )

 

"Nos, akkor osztozz abban is, és ne csodálkozz rajta, hogy aki egyszer idáig eljutott, az tovább már nem hajlandó az emberi dolgokat cselekedni, mert a lelke állandóan arra törekszik, hogy ott fent élhessen; ez természetes, ha egyszer a fentebbi hasonlat is erre mutat." (Platón: Állam, Hetedik könyv)

"Számotokra, akikről tudós tanítónk beszélt, mondván: Szentek legyetek, miként magam is szent vagyok! Levit. 11,44." ( Szentviktori Richárd: A szemlélődés kegyelméről, I. könyv )

"Scrooge megtartotta a szavát. Sőt jóval többet tett, mint amennyire fogadalma kötötte. Kicsi Timhez - aki nem halt meg - oly jó és gyöngéd volt, mintha az apja lett volna. Az egész városban nem volt még egy olyan közismerten barátságos úriember, olyan kitűnő főnök, olyan jótét lélek, mint ő.

Persze, akadtak, akik kinevették, kigúnyolták a hirtelen változás miatt. De ő nem sokat törődött velük. Nevessenek csak. Bölcsen tudta, hogy a jónak mindig akadnak gúnyolói és olyanok, akik nevetnek rajta. Jobb, ha nevetnek, mintha haragszanak. Ő maga is jót nevetett ezen az okoskodáson.

( "Hisz mindenki jó. Meghalt azután. Sokat lehetne erről mondani. S látták társai, mint tekint diadalmasan a legörvendezőbbre." ( Hölderlin, Patmosz, 125 ) )

A szellemekkel való társalgást beszüntette. Mérsékletes, egyszerű életet élt. A karácsonyt pedig úgy megünnepelte, hogy bárki példát vehetett róla. Ezt tudta is róla mindenki! Isten áldja meg érte őt és mindazokat, akik hozzá hasonlóan cselekszenek. Vagy ahogy kicsi Tibi mondaná:- A jó Isten áldása legyen mindnyájunkon!" ( Charles Dickens: Karácsonyi ének )

"- Oh te nyomorult rabszolga, hát azt sem tudod, hogy évszázadoknak kell elmúlnia, ezer és ezer munkás életnek kell az öröklétbe távoznia, hogy a jóság, mi egy-egy halandó szívében él, még itt a földön megnyilvánulhasson. Minden igaz keresztyén lélek, aki jóra törekszik a maga kis körében, túl rövidnek fogja érezni életét, az elvégzendő munka nagyságához viszonyítva.Bármily hosszú a bűnbánat útja, nem teheti jóvá a haszontalanul elfecsérelt életet. Én az enyémet elfecséreltem. Haszontalanul elfecséreltem!"

 

Avatkozzatok közbe be a jóért...(, Istenért! )

"sought to interfere for good (God)" ( Charles Dickens )

 

Hogy Szép legyen a világ!


 "Egy üres széket látok, - felelt a szellem, - a szegényes kandallózúgban, s egy gondosan őrzött, gazdátlan mankót. Ha ezek az árnyképek a jövendő során meg nem változnak, a gyermek meg fog halni." ( Dickens: Karácsonyi ének )

2020. 07. 15.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése