Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2020-07-21

III. a "politikailag megbízhatatlan"

"A történelem ismétli önmagát !" ~ "Aki nincs velünk, az ellenünk van!"( Rákosi Mátyás )
Ki a "reakciós"?
 


A politikában ugyanez a helyzet. Most éppen európai parlamenti választás előtt állunk, itt is az inga lengését figyeljük... , Európa nyugati felén épp "elérte" végfázisát az inga mozgása egyfajta szélsőséges "individualista", "liberális", "minden jogot a személynek" szemléletben; s elindult visszafelé.

Onnan nézve mindenki konzervatív és rendpárti..., ez természetes.

Kövér László mondta nem oly rég egy tv interjúban, "a magyar társadalom még valószínűleg nem ért el erre a szintre", ezt látjuk a gyerekeinkben...., nálunk még jó pár évtizednyi liberális "őrület" várható. Sőt..., most kezdődik majd csak igazán.

 


 

Én még a kommunista rendszerben..., akarom mondani, a szocializmusban szocializálódtam, a gimnáziumi osztályfőnököm, mint hűséges lánya az akkori rendszernek, "szépen" rávezette a felvételi jelentkezési lapomra, hogy politikailag megbízhatatlan vagyok és nem javasolja a továbbtanulásomat.

Szoktam mesélni a gyerekeknek, ez természetes jelenség, egy szélsőségesen kollektivista világnézetben, a közösség nem képezi ki a "saját pénzén" az esetleges "felforgatóit", "ellenségeit"

Nem lepődtem meg akkor sem, bár rosszul esett.

 

Én még olcsón megúsztam ennyivel a rendszerváltás küszöbén, ekkor már csak ennyi volt a büntetés; elődeim rosszabbul jártak, járhattak.

Ide lendül majd át az inga..., mert ez mindig így volt...., s valószínűleg így is lesz.

"A történelem ismétli önmagát !"

A "káoszból" a "rend" felé, majd vissza.

De létezik "Igazság", "valami Tiszta" mely nem függ az "Inga" helyzetétől.

 "Ha a világ az Igazság ellen fordul, akkor én a egész világgal szállok szembe!" ( Szent Atanáz )

Ha gonosz akarnék lenni, azt mondanám Európa megérett az Iszlám rendjére ha nem tudja a saját keresztény gyökereiben rejlő amúgy sokkal szelídebb és türelmesebb rendjét megbecsülni. ( S hogy a kereszténység milyen helyet foglal el vallásfilozófiai szempontból..., erről még beszélgetni fogunk. De annyit előre, az egyetlen vallás ami sikeresen ötvözi a két végletet... )

 

Schlegel szerint az emberi filozófia csúcsa mindig a művészetekbe vezetnek, kimondani a kimondhatatlant.

Kimondhatod a magad módján..., de csak egyfajta alapra építve. Ez a közös nyelv, máshogy amúgy sem értenék. S ha nem értik majd, minek mondanád?

 


Szabadság és rend együttesét kell megjeleníteni.


Ha majom is festhet..., vagy még a művész sem..., az nem kívánatos állapot.

Jelenlegi főnökasszonyom egy vitánk során kijelentette: "Én mindenkit próbálok megérteni." ( Mindenkit..., csak engem nem, ez is e tipikus. )

Ez egy szélsőségesen liberális álláspont, ezek szerint bármely majom mázolmánya a művészi szabadság nevében festészetnek minősül.

Ám, hogy mi "művészi szabadság" azt mindig "kiváltságosok határozzák meg". Egy rendszer "belülről" ritkán javítható meg.

Tetejében ez a nézet alkalmas arra, hogy mindenkit revolverezzenek vele, akinek ezzel kapcsolatosan csak kissé is eltér az álláspontja, s nézetei a "sárga mezőbe" hajlanak.

Mondtam neki, én nem vagyok hajlandó bármely nézetet elfogadni. ( Ám ez is komoly kérdés, milyen alapon utasítható el valami? )

 

S hogy egész pontosak legyünk..., a "káosz" is mindig "rendnek" állítja be magát..., de ez a "blatnojok" ( bűnözők ) / "osztályrokonok" rendje, Szolzsenyicinnel szólva. 

A "proliké", akiknek minden mindegy, csak háborogni lehessen, s másokat hibáztatni.

Illetve azoké, akik ezt a "szennyes indulatot" kívánják felszítani meglovagolni..., s ennek örvén elpusztítani ellenfeleiket, ami tisztességes versenyben aligha sikerülne. A zavarosban halászóké.

Ahogy Fekete Gyula zseniális tömörséggel kifejezte:
"Ősidők óta tudja minden rosszfajta hatalom: a latrok közé vegyítve kell a Krisztusokat fölfeszíteni." ( Fekete Gyula: Tengercsepp )

 

Ezek a skálák életveszélyesek:



 
Szomorú, de ha most lennék fiatal, osztályfőnököm újra a többségi vélemény mellé állna..., tehát elárulna engem ( sőt minket ), és minimum sárga kategóriába sorolna...; ám a "politikailag megbízhatatlan" sárga és vörös kategóriákból csak egy-két lépés a "tarkólövésig".
 
S mivel az inga nagyon gyorsan mozog, s szempont is végtelen számban választható, szinte mindenki "politikailag megbízhatatlannak" nyilvánítható - s likvidálható.
 
"Így aztán homályos jogok nevében hasat lyuggató tőrök éjszakáról éjszakára új hullákat termelnek." ( Antoine de Saint-Exupery, Citadella, 59 )

 

Marad a kérdés: Az a fickó ott a képen hová sorolandó? 

Rend-párti vagy szabadelvű?

 

 
 S miért teszi, illetve nem teszi, azt amit épp csinál, ha tudja, éltét teszi kockára vele?
 

 

2019. 05. 11.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése