Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2020-07-26

Hasítsd szét a fát, és ott leszek.

„Létezők Nagy Lánca"

"És látta Isten, hogy jó."

 


Willigis Jager egykori tanítómnak, aki zen mester és bencés szerzetes egy személyben, volt egy érdekes elmélete. Ez részben egybevág több keresztény elmélettel, például a "kommunikációssal" is, a Szeretet akkor szeretet, ha megosztják..., egyébként "meddő"!

( Ez ugyan ellentmond bizonyos tapasztalatokkal, mert jó érzés a szeretet akkor is, ha nem osztjuk meg..., mindazonáltal megosztásra sarkall, ez igaz! Platón ezzel nagyon egyet értene! )

Willigis szerint Isten unatkozott, Ő volt minden, de nem volt kivel megosztania..., ( a "Van" amúgy maga a "Szeretet", ezt jól látja János evangelista, mert ami nem szeretet, az nincs..., ez könnyen belátható! ) ezért létrehozott egy "bújócskát"...; önmagából létrehozta ezt a világot, majd elbújt benne..., a játéknak akkor lesz vége, ha mindenki felismeri egymásban és magában Őt! 

 


 

Korábban már "beszélgettünk" arról, hogy a rendszer a mozgásra és léttöbblet létrehozására van "tervezve". Ami már amúgy el van rejtve a létezőkben, törekszik., hogy világra jöjjön, hogy megnyilvánulhasson. Tehát van "actus" és "energeia" eredendően, tehát csak "irányítani" kellene, ha mész vagy állsz, mozogsz.

Az Oláh Zsuzsa-féle gimnáziumi biológia könyvben található egy érdekes meghatározás az életről: " Az élet az anyag egy speciális tulajdonsága!" Tehát már a természettudományok szintjén is felismerik, az anyag szeret élővé válni..., Willigissel szólva önmagát megismerni, megérteni

De ki ismer itt meg kit?

Van egy fontos ábra, amit eredetileg Arisztotelész talált ki a létezők hierarchiájáról.

Látszólag nagyon primitív elképzelés, de ha mögé látunk, izgalmas dolgokat fedezhetünk fel.

Az élettelenből az élők különböző tudati szintjei jönnek létre, "kicsit" emlékeztet a buddhisták "birodalmaira".

1.Van a "felfelé" vezető út, "Ez a hegy, az a hegy" ( Keresztes Szent János ). Tehát az "istenülés" útja. "Hát ti nem tudjátok, hogy istenek vagytok?" "Aki nem lesz olyan, mint Isten..." stb. Van út felfelé!

2.És van út "lefelé" is..., sok vallási gyakorlat ajánl a Megértés alapjául egyfajta "gondolattalanságot", mozdulatlanság, légzéskoncentráció..., nem olyan ez, mint "kővé válni"? De..., lehet a kövek tudnak valamit!? Meg lehet próbálni kővé, fűvé..., fává válni! Nagy élmény!

"-- Hasítsd szét a fát, és ott leszek. -- Emeld fel a követ, és megtalálsz." (  Tamás evangélium )

Tehát minden út előbb-utóbb Hozzá vezet.

Így már érthető, amit emberi "csökött" gondolkodásunkkal nehezen értünk: 

"És látta Isten, hogy mindez jó." ( Nem a mi időnkhöz van igazítva a "játék"! De az elismerhető, "istenien" jól van kitalálva. )


 A létezők hierachiája...


Az a Hegy...

 

2019. 05. 28.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése