Kiemelt bejegyzés

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." IX. ~ "fogalom leszel!" / ἀκάνθινον στέφανον

  "A szentek számára sem problémamentes életművük megvalósítása." ( Walter Nigg ) "Minél szentebbé válik egy ember, annál...

2022-10-04

Γνῶσις VIII. / πνεῡματιϰόι και ὑλικόι I. ~ "és különüljenek el!" I. / P-dimenzió

 Különüljenek el!

 "A döglődő legyek a kenetkészítőnek egész csésze olaját tönkreteszik;"


 

 Nem mindenki tartozik "Isten egybegyűjtött népébe".

Idéztük már Salamovot és Gandhit.

"A harmadik nyáron az ösvényemen végigment egy ember. (...) Egy ember otthagyta nehéz csizmáinak nyomát. Attól fogva nem születtek versek azon az ösvényen." ( Varlam Salamov, Kolima, Ösvény, 249 )

Vagy ahogy Gandhi mondta: "Nem engedem meg, hogy mocskos lábbal végig gázoljanak az elmémen."

https://boatswain69.blogspot.com/2021/05/letezok-lenyege-hogy-egybegyujtse-az.html

A ὑλικόι-kel nincs dolgunk. 

"(...) azt tanítják, hogy mindennek az ura Isten és a végzet; hogy a jó és rossz cselekedet az emberek szabad akaratától függ ugyan, de minden dolgukba belejátszik a végzet. Tanításuk szerint a lélek halhatatlan, de csak a jó lelkek kerülnek a halál után más testbe, a gonoszok örök büntetést szenvednek." ( Josephus Flavius, A zsidó háború, II, 8, 150-156 )

 
Ők úgysem térnek vissza, s bár "Örök sötétség tapad a felszín belső felére. Ez a fordított világ, ez a pokol." ( Weöres Sándor: Mi van a héj alatt? )
 
Ők is részei világunknak, sőt katalizátorai a fejlődésnek, ám mivel ők maguk "változatlanul maradnak vissza folyamat végén", valójában érdektelenek. 
 
Harcolunk velük, mint földi és testi vágyainkkal..., de háborúzni sem lehet, s nem is kell örökké.

"Harcra hát, fiaim, ragadjátok meg ezt a kardot és soha ki ne engedjetek a szabad
megfontolás kezéből mindhalálig, mert ellenségtek megmarad mindvégig, és Isten a javatokra hagyja meg, azért, hogy az erényeket verítékezve szerezzétek meg
az Ő kegyelmének segítségével, egyebet nem mondok." ( Sziénai Szent Katalin, PIETRO DI GIOVANNINAK ÉS STEFANO DI CORRADONAK RÓMÁBÓL, 748-750  )

Isten mégiscsak inkább a békesség és az élet istene, mint a háborúé.

 

Amennyire csak lehet, el kell különülnünk tőlük... 

"A döglődő legyek a kenetkészítőnek egész csésze olaját tönkreteszik; csöppnyi balgaság súlyosabban esik a latba, mint a bölcsesség és a dicsőség. A bölcs egyenesen jár, a balga lejtős úton. A balga nem tehet egyebet, mint hogy megy a maga útján: az okosság hiányzik belőle, így elárulja, hogy balga." ( Péld 10,1-3 )

Mit javasolnak az esszénusok a damaszkuszi iratban?

"Tartsák meg a Tóra gyakorlatát a magyarázat szerint a gonoszság korszakában, és különüljenek el a Verem fiaitól!" ( Damaszkuszi irat, Szabályzatok, col. VI, 53-54 )

 

"Tartsák meg a Tóra gyakorlatát..."

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése