Kiemelt bejegyzés

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." IX. ~ "fogalom leszel!" / ἀκάνθινον στέφανον

  "A szentek számára sem problémamentes életművük megvalósítása." ( Walter Nigg ) "Minél szentebbé válik egy ember, annál...

2022-10-25

Η Γνώση ως ορθοδοξία. V. / "violent ferment" II. / A Törvény és őrei ~ "Ördöge van" / "Bűnösök barátja"

  Ördöge van...

 

 

"A pontuszi Markiont, kit fentebb már említettünk, a gonosz démonok küldték, és most azt tanítja, hogy tagadjuk meg az összes mennyei és földi lény Teremtőjét, a próféták által előre meghirdetett Krisztust is, az ő Fiát, mert egy, a mindenséget megalkotó Istenen kívül  más valakit hirdet, ugyanúgy egy második fiút is. 2. Sokan hittek neki, és ő mint az igazság kizárólagos tanítója kinevet bennünket, de tanítását semmivel sem tudja igazolni;
esztelenül, mint a farkasoktól elragadott bárányok, az istentelen nézetek és a démonok martalékává lesznek követői."
( Szent Jusztinosz, I. Apológia,
LVIII. 1-2. 110 )

"1.Trifón vette át a szót: - Pedig megbizonyosodtam róla, hogy sokan azok közül akik ugyan kereszténynek vallják magukat, és a megfeszített Jézust Úrnak és Krisztusnak vallják, de nem az ő tanítását tanítják, hanem a tévely szellemeiét, (...) Mert ő előre megmondotta, mi
fog majd történni nevében, és most ezek beteljesedését valóban látjuk. 3. Azt mondta ugyanis: Sokan jönnek majd az én nevemben, kívülről bárány bőrét magukra öltve, de belülről ragadozó farkasok (vö: Mt 7, 15); és: Lesznek szakadások és elpártolások (1Kor 11, 19): vagy Óvakodjatok a hamis prófétákról, akik majd hozzátok jönnek kívülről bárány bőrét öltve magukra, de belül ragadozó farkasok (vö: Mt 7, 15); továbbá: Sok hamis Krisztus és hamis apostol lép fel, a hívők közül sokakat tévedésbe visznek (vö: Mt 24, 11). 4. Sokan vannak tehát és voltak, férfiak, barátaim, akik istentelen és káromló dolgokat, mondását és megtételét tanították. Jézus nevében jöttek, de mi azzal a névvel jelöltük meg őket, akitől egy-egy tan vagy nézet eredt. 5. Más és más módon tanították mindenség alkotójának, a tőle eredő próféciákban hirdetett eljövendő Krisztusnak, és Ábrahám, Izsák és Jákob Istenének káromlását. Közülük eggyel sem vagyunk közösségben mert istentagadók és vallástalanok, igazságtalanok és a törvény elvetőinek tartjuk őket, Jézust nem tisztelik, csupán a nevét vallják meg. 6. Keresztényeknek mondják magukat, de olyan formában azok, amint ahogy a pogányok felírják az Isten nevét az emberi kéz alkotásaira, és törvénytelen, istentelen beavató szertartásokon részt vesznek. Vannak közöttük olyanok, akiket markionitáknak hívunk, másokat valentiniánusoknak vagy bazilidiánusoknak, vagy szaturniliánusoknak, és másokat más elnevezéssel illetünk, mindegyiket a tanítás alapítójának nevéről, éppúgy, mint ahogyan az egyes filozófusokat - mert mint az elején mondottam, ezeknél is a tanítás atyjától kapta nevét az a filozófia, amelyik mellett valaki elkötelezi magát."  ( Szent Jusztinosz, II. Apológia ( párbeszéd a zsidó Trifónnal ), 1-6, 175-176 ) 

És sorolhatta volna még, Karpokratész, Basilidés, Simoniánusok, Naassénusok, Ophiták, stb.; - micsoda "violent ferment". 

Én elgondolkodtam volna a feltörő energia természetén...


Ezen kívül vicces is, hisz Jézust a maga idejében hasonlóakkal illették:

"Mert eljött Keresztelő János, kenyeret nem eszik, bort nem iszik, s azt beszélitek róla, hogy ördöge van. Eljött az Emberfia, eszik és iszik, s azt mondjátok rá, lám, milyen falánk, iszákos ember, a vámosok és a bűnösök barátja." ( Lk 7,33-34 )

Jézus jól látja..., nem a viselkedés számít..., szerep; vagy ahogy Nógrádi György szokta mondani: "Az üléspontom meghatározza az álláspontomat."

Ahogy korábban megállapítottuk: "ezek a skálák..., életveszélyesek!"

https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/az-inga-ii.html

Miért? Mert a skálák az ostobákat szolgálják..., nekünk nincsenek is ilyenjeink:

"Bevallom neked: képtelen vagyok rá. Ehhez még az én hatalmam is kevés. Hogy egy ilyen reformot végrehajtsak, át kellene dolgoztatnom az egész filozófiát, az egész teológiát. De ez a kisebbik baj. Ahhoz, hogy elfogadtassam ezt az egészen új filozófiát és teológiát, ki kellene rúgnom az összes teológusomat, a bíborosaim jó részét, a püspökökről nem is szólva. Egyszerűen, mert mindezek nem hajlandók átállítani a fejüket. Meg talán nem is képesek rá. Nem lehet itt csinálni semmit, öregem. Ami nekem meg neked elvi probléma, az nekik kenyérkérdés…" ( Maróti Lajos: Utolsó utáni éjszaka )

https://boatswain69.blogspot.com/2020/10/hogyan-valhatsz-legjobb-sunne.html


 "A farizeusok azonban, amikor ezt meghallották, kijelentették: „Ez nem űzheti ki az ördögöket másként, csak Belzebubnak, az ördögök fejedelmének a segítségével.” Ő pedig, ismerve gondolataikat, ezt mondta nekik: „Minden ország, amely meghasonlik önmagával, elpusztul, és egyetlen város vagy ház sem maradhat fenn, amely meghasonlik önmagával. Ha pedig a Sátán a Sátánt űzi ki, meghasonlott önmagával, és akkor hogyan maradhat fenn az országa? És ha én Belzebubbal űzöm ki az ördögöket, a ti fiaitok kivel űzik ki? Ezért ők lesznek a ti bíráitok! Ha viszont én Isten Lelkével űzöm ki az ördögöket, akkor bizony elérkezett hozzátok az Isten országa. Vagy hogyan mehetne be valaki egy erős ember házába, és hogyan rabolhatná el annak javait, ha előbb meg nem kötözi azt az erős embert? Akkor azonban kirabolhatja a házát. Aki nincs velem, ellenem van, és aki nem velem gyűjt, tékozol.” „Ezért mondom nektek: minden bűn és káromlás meg fog bocsáttatni az embereknek, de a Lélek káromlása nem bocsáttatik meg. Még ha valaki az Emberfia ellen szól, annak is megbocsáttatik, de aki a Szentlélek ellen szól, annak nem bocsáttatik meg sem ebben a világban, sem az eljövendőben.”( Mt, 12,24-32 )

"Az írástudók pedig, akik Jeruzsálemből jöttek le, azt mondták, hogy Belzebub van benne, és hogy az ördögök fejedelmének a segítségével űzi ki az ördögöket. Jézus odahívta őket, és példázatokban szólt hozzájuk: „Hogyan űzheti ki a Sátán a Sátánt? Ha egy ország meghasonlik önmagával, nem maradhat meg az az ország; és ha egy háznép hasonlik meg önmagával, az a háznép sem maradhat meg. Ha tehát a Sátán önmaga ellen támadt, és meghasonlott, akkor szintén nem maradhat meg tovább, hanem vége van. Viszont senki sincs, aki egy erős ember házába hatolva el tudná rabolni annak javait, hacsak előbb meg nem kötözi azt az erős embert; akkor kirabolhatja a házát.” „Bizony, mondom néktek, minden bűn meg fog bocsáttatni az emberek fiainak, még a káromlások is, bármennyi káromlást szólnak, de ha valaki a Szentlelket káromolja, az nem nyer bocsánatot soha, hanem vétkes marad bűne miatt örökké.” Azt terjesztették ugyanis, hogy tisztátalan lélek van benne."( Mk 3,22-30 )

Az Isteni törvény mindig támadás alatt áll..., s ez biztos mindig egyezik A Törvénnyel?

https://boatswain69.blogspot.com/2022/08/natura-mirante-vi-labbal-ne-tapodj-soha.html

Ahogy a fenti rózsafüzéres bejegyzésben olvasható..., ez igazából ritkán külső, inkább belső hang. S nem biztos hogy A Törvény tagadása..., inkább érző és értő személyes ízű értelmezése, ahogy színelátásunk, megvilágosodásunk, daimónunk megengedi.

Ezen nem kellene hisztit csapni..., "a fát a gyümölcséről ismerni meg", nem A Törvényhez való viszonyából..., különösképp nem A Törvény önjelölt őreihez való kapcsolatából.

 

Simon Mágus halála, középkori fametszet, 1493
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése