Kiemelt bejegyzés

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." IX. ~ "fogalom leszel!" / ἀκάνθινον στέφανον

  "A szentek számára sem problémamentes életművük megvalósítása." ( Walter Nigg ) "Minél szentebbé válik egy ember, annál...

2022-10-13

Γνῶσις XV. / "ebed jahwe" ( עֶבֶד יהוה‎ ) I. / Esszénusok ~ és nem törlöm ki nevét az élet könyvéből, I.

 Szolga ( עֶבֶד  ) I.

"Aki győz, így fog fehér ruhába öltözni, és nem törlöm ki nevét az élet könyvéből, (...)" ( Jel 3,5 )

 

 

"Jákob erre megkérdezte és ezt mondta: „Nyilvánítsd ki előttem nevedet!” Az így válaszolt: „Miért kérdezed a nevemet?” –, s megáldotta." ( Ter 32,30 )

"Erre az asszony elment férjéhez, s azt mondta neki: »Isten egyik embere jött hozzám, de külseje olyan volt, mint egy angyalé: igen félelmetes. Amikor megkérdeztem, kicsoda, honnan jön és mi a neve, nem akarta megmondani nekem, (...)" ( Bir 13,6 )


 A tegnapi napon evolúciót tanítottam a 12. b osztálynak, feltettem a kérdést: "Mi hajtja az evolúciót?"

 Egyik tanítványom némi éllel a hangjában, gondolom ismerve világnézeti irányultságomat epésen megjegyezte: "Biztosan Isten."

Érdekes felvetés - ,válaszoltam, de nem bizonyítható; ugyanis bizonyítani csak azt lehet, melynek mérhető tulajdonságai vannak, s ahogy a kínaiak nem tudják mérni a Taót, mi sem vagyunk képesek nem csak bizonyítani, de mérni sem Istent.

Tehát nem tudjuk a "nevét". 

Nincs is hatalmunk felette..., hiába szeretnénk. ( De ettől függetlenül még megáldhat bennünket... ) 

https://boatswain69.blogspot.com/2021/04/a-kereszteny-sziv-szutra-fakitermelesi.html

"Mert az hiába jött a világra, és elmegy a sötétségbe, a nevét a feledés eltörli, (...)" ( Préd 6,4 )


De mi a mi nevünk...?

Ő nevet adhat nekünk..., sőt, ez a név létünk lényegi és uralkodó parancsa kell legyen.

Hisz ő adott életet nekünk, kell is hogy szolgáljuk. Szolgálat létünk lényege...

"Aki győz, így fog fehér ruhába öltözni, és nem törlöm ki nevét az élet könyvéből, és megvallom nevét Atyám és angyalai előtt." ( Jel 3,5 )

 

"Aki győz, így fog fehér ruhába öltözni."

 

Jutalmazásunk alapja is ez. 


Kit vártak a fehér ruhás esszénusok? 

 

Henoch könyve három egymásból levezethető "alakról" számol be:

 

1. "Isten választottja":

"A szellemek Urának szárnyai alatt." ( Henoch, 39:7 )

2. "Emberfia":

"Ott, mondotta, láttam valakit, egy koros főt; és vele valakit, aki embernek látszott, s alakja tele volt bájjal, mintha a szent angyalok közül való volna. Megkérdeztem az angyalt, aki velem volt: "Ki ez, s honnan jön, és miért van a koros fővel?" Ő így válaszolt: "Ez az ember Fia, aki birtokában van az igazságnak, s akivel az igazság lakozik. Fel fogja fedni a titkok összes kincseit, mert a szellemek Ura kiválasztotta őt és sorsa a szellemek Ura előtt jogosan örökkön örökre győzedelmeskedett. Az ember Fia, kit láttál, felkelti a királyokat és a hatalmasokat fekhelyükről és kitöri a bűnösök fogát. Ledönti a királyokat trónjukról... mert nem dicsőítették őt és mert nem ismerték be alázatosan, honnan származik királyságuk." ( Henoch, 46:1-5. )

 

https://boatswain69.blogspot.com/2021/08/de-profundis-fogsag-elott-patmosz-i2.html

 

"Az igazak dicsérték és áldották az Urat, mert megismerték az ember Fiának a nevét. Dicsősége trónjára ült, és az ítélet összessége az ember Fiának adatott, és ő távozni fog és eltörli a föld színéről a bűnösöket és azokat is, akik a világot rászedtek. Láncra verik őket, és megsemmisítésük helyén bebörtönzik őket, és minden művük eltűnik a föld színéről. És ettől fogva nem lesz semmi, ami megrontható lenne, mert az ember Fia megjelent és leült dicsősége trónjára, és minden gonosz távozni fog és elmegy az ó színe elől, de az ember e Fiának a szava meg fog maradni a szellemek ura előtt." ( Henoch, 69:26-29 )

3. "Krisztus"  

"Minden, amit láttál, az ő Messiásának az uralmát fogja szolgálni erős és hatalmas legyen a földön... Ezek a hegyek olyanok lesznek a választott előtt, mint a viasz." ( Henoch, 49:10; 52:4,6 )

 

Akkor mi ez a rengeteg..., s melyik a legfontosabb?

 

"Az igazak dicsérték és áldották az Urat, mert megismerték az ember Fiának a nevét."

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése