Kiemelt bejegyzés

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." IX. ~ "fogalom leszel!" / ἀκάνθινον στέφανον

  "A szentek számára sem problémamentes életművük megvalósítása." ( Walter Nigg ) "Minél szentebbé válik egy ember, annál...

2022-10-20

Η Γνώση ως ορθοδοξία II. / πνεῡματιϰόι ~ "Tomboló harci mén vagy fülét lógató gebe - melyik nemesebb?" / "második halál" ( gyávaság ) I.

 "Az Isten szerelmére kérlek, legyen szemed ezeken a bárányokon minden
szolgai félelem nélkül, nehogy a pokolbeli farkas felfalja őket." (
Szénai Szent Katalin, XIII. (386). - TÖREDÉK, 879 ) 

"Mint igaz és férfias lovag (új palánta) kelj fel a vággyal, hogy ellenük mész, hátra nem fordítván a fejedet, különben halottak vagy foglyok leszünk." ( Sziénai Szent Katalin, SANO DI MACONAK PIZÁBÓL, 330-331 ~ https://boatswain69.blogspot.com/2022/04/erzekeny-planta-kert-i-szeparany.html )

 



 Ám ha ortodoxiát tanítunk, annak egyértelműnek és következetesnek kell lennie..., sőt tüzesnek!

"Tomboló harci mén vagy fülét lógató gebe - melyik nemesebb?" ( Hölderlin, Hüperion, 108 ) 

 https://boatswain69.blogspot.com/2022/03/de-praedestinatione-sanctorum-x-az.html

Nehéz ebben igazságot tenni, ám ha valaki tanít hinnie kell benne.

Ettől kezdve már nem az a kérdés, igaz e, hanem , hogy "használ-e", s hogy kinek használ?

Nézze el nekem a kedves olvasó, hogy Szénai Szent Katalint "gnosztikusok" közé számítom, de tüzével és misztikus gondolkodásával egyértelműen a mi fajtánknak tűnik.

  "Isten ki ne vessen a szájából ezzel a szemrehányással: "Átkozott langyosak! Legalább hidegek lettetek volna! Ez a langyosság a hálátlanságból származik, a hálátlanság pedig a csekély világosságból." ( Sziénai Szent Katalin, STEFANO DI CORRADO MACONINAK, 847-848 )

Első és legfontosabb amit tehát meg kell tanulnunk "ne légy langyos"! 

"De a gyáváknak és hitetleneknek, az utálatosaknak, gyilkosoknak és paráznáknak, a varázslóknak és bálványimádóknak, és minden hazugnak meglesz az osztályrésze a tűzzel és kénnel égő tóban: ez a második halál”." ( Jel 21,8 )

 

"Second death"

 Eme szimbolikus ( mert a gnosztikusok világában minden szimbolikus, okozva ezzel nem kevés fejtörést nem gnosztikus testvéreinknek ) "második haláltól" óvnánk mi meg embertársainkat, de buddhista szóhasználattal élve minden "érző lényt"; együtt énekelhessük:

 

"Megjutalmazott az Úr igaz voltom szerint, *

és megfizetett tiszta kezemért,

amiért az Úr ösvényein jártam, *

és gonoszul nem hagytam el Istenemet,

mert szemem előtt áll minden törvénye, *

és parancsait el nem vetettem.

Szeplőtelen voltam előtte, *

és a gonosztól őrizkedtem.

Megjutalmazott az Úr igaz voltom szerint, *

mivel kezem tiszta maradt szeme előtt.

A szenthez szent vagy, *

a jóhoz jóságos,

a tisztához tiszta, *

ám a ravasznak túljársz az eszén.

Megszabadítod a megtiport népet, *

de a nagyralátó kevélyt megalázod.

Mécsvilágot gyújtasz nekem, Uram, *

fénysugarat adsz nekem, Istenem, a sötétségben.

Ha velem vagy, rárontok az ellenség hadára, *

Istenemmel együtt fölhágok a várfalakra is." ( 18. zsoltár, III. )

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/nyolcadik-utolso-szabaly-enekelj.html


A gnosztikusok tudják, nem olyan nehéz ez..., "meg lehet csinálni":

"Ez a szemlélet... az Istennel való tökéletes hasonlóságból fakad. Nem azért hasonló a lélek, mintha mindent úgy fogna fel, mint Isten, - hisz ez lehetetlen, hanem a lélek, mint olyan, válik Istenhez hasonlóvá. Ezért mondják - és úgy is van: - a lélek a részesedés által válik hasonlóvá... A világos szemléletnek ezen a legmagasabb síkján, ami egyben a szeretetlétra utolsó foka... a lélek előtt - a tökéletes istenhasonlóság következtében - már semmi sincs rejtve... De mindaddig, amíg ide eljut a lélek, még sok minden rejtve marad előtte, mert hiányzik belőle az Isten lényegével való teljes hasonlóság. Ezen az úton emelkedik föl a misztikus isteni bölcsesség és titokzatos szeretet erejével minden dolog fölé, még önmaga fölé is, míg feljut Istenhez. Hiszen a szeretet hasonlít a tűzhöz, ami mindig magasabbra lángol, míg el nem éri hatóerejének csúcsát?" ( Edith Stein, A kereszt tudománya, 119 )

https://boatswain69.blogspot.com/2022/02/tizedik-fok-mert-meglatjak-az-istent.html

 

 "(...) hogy Isten adjon neki igaz világosságot és megismerést, valamint erősséget ellenségei ellen."Sziénai Szent Katalin, XIV. (387). - TÖREDÉK ) 

Fogadd el uram szabadságom...

"Hűséges a Rendhez és szembeszáll azokkal, akik gonoszul ellentmondanak az igazságnak."Sziénai Szent Katalin, XV. (388).- TÖREDÉK )

Honnan tudni, mi az Igazság..., így nagybetűvel?

 

Ezt csak misztikusok tudják..., s aki misztikus az szükségképp πνευματικός, s aki πνευματικός, aszketikus kell legyen.

 

Sokan gondolják úgy, én hasonlóképpen, hogy az esszénusok valamikképpen a keresztény cönobiták előfutáraiként foghatók fel, ez abból is látszik, a keresztények sosem próbálták elhatárolni magukat tőlük. Mint már láttuk az esszénusok azt tanították, hogy mindent
rá kell bízni Isten akaratára. 

Ez a miszticizmus diadala.


S diadala ez a spiritualizmusnak is. 

Az esszénusok szerint az ember, aki Istentől származik és az ő képére van teremtve, szellem, akinek a teste csak börtönül szolgál. Amikor bekövetkezik a halál, a test felbomlik, a lélek azonban tovább él. Természeténél fogva halhatatlan és örökké boldog vagy boldogtalan lesz, aszerint, hogy előző élete során jó vagy rossz volt.


Ennek a spiritualizmusnak szigorú aszkétizmus a folyománya. 

Minthogy a lélek mintegy fogolyként van az anyagba zárva, legfőbb kötelessége azon munkálkodni, hogy az anyagtól megszabaduljon, s így tiszta szellemmé váljon. Ezért az esszénusok egyszerű és mértékletes életet folytattak, és lemondanak minden egyéni tulajdonról, illetve nőtlenségben vagy tiszta, érzékiségtől mentes, gyerekcentrikus házasságokban éltek.

Ezért furcsa Hermász vádjai..., de azt hiszem nem is kell foglalkoznunk ezzel..., egy tomboló harci mén nemesebb egy gebénél.

S aki nem aszketikus, ne szóljon a πνεῡματιϰόι dolgaiba!


 "Vigyázzatok, drága nővéreim, nehogy beleessetek e nagy tudatlanságba és vakságba! Ne higgyetek ezeknek a gonosz és rosszakaratú embereknek akik nem méltók arra, hogy embereknek hívják őket, mert inkább megtestesült ördögök -, hanem legyetek szilárdak és állhatatosak, és ne kövessétek a női természetet, amely úgy forog, mint falevél a szélben, (...)" ( XVI. ( 389.) - TÖREDÉK ) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése