Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2023-02-16

"Sissies" III. / Ἄνδρες ἀδελφοὶ καὶ πατέρες, ἀκούσατε" / ομιλία V. ~ a lélek preexisztenciája / tanítottak veséim ~ εὐλογήσω τὸν Κύριον τὸν συνετίσαντά με· ἔτι δὲ καὶ ἕως νυκτὸς ἐπαίδευσάν με οἱ νεφροί μου.

 A magból lesz a csíra...

 "A földjén élő szentek számára csodákat tett."

 


"Ha el akarsz érni a szent földre és megnézni Isten csodálatos dolgait..." ( Origenész, Első homília a Tizenötödik zsoltárhoz, 32 ) -, írja Origenész. 

S mi ott hagytuk abba, hogy esetleges "sarkon fordulásunknak" is lehet alapja.


I.

"Férfiak, testvérek és atyák, halljátok!" ( ApCsel 7,2 ) -, szólította meg a jelenlévőket István diakónus, s "férfiasságot" vártak el a nőktől is a korabeli gnosztikusok is.

De Sziénai Szent Katalin is így beszél egyik női tanítványához:

"Drága Leányom Krisztusban, az édes Jézusban! Én, Katalin, Jézus Krisztus szolgáinak szolgálója és rabszolgája, írok neked az Ő drága vérében a vággyal, hogy a szeplőtelen Bárány tanításának követésében láthassalak, szabad és minden teremtményből kivetkőzött szívvel, egyedül csak a Teremtőbe öltözötten a szentséges hit világosságával. Világosság nélkül ugyanis nem leszel képes a szeplőtelen és feláldozott Bárány egyenes útján járni. És ezért vágyódik arra a lelkem, hogy téged is, a többieket is egyenesnek és férfiasnak láthassalak, s hogy soha ne forduljatok vissza, bármiféle szél támadna is." ( Sziénai Szent Katalin, A SZENT DOMONKOS RUHÁJÁT VISELŐ ALEXIA ASSZONYNAK ROCCA VÁRABÓL 283 )

Ha meg akarod csodálni "Isten csodálatos dolgait", olyan közel kell kerülnöd hozzájuk, tehát Hozzá, amilyen közel csak lehet.

"Férfias" kiállást kell először tanúsítanunk, akármelyik nemhez is tartozunk..., ez az alap. 

"Maradj meg szilárdan meggyőződésednél, és a beszéded legyen egyértelmű." ( Sir 5,10 )

Vagy ahogy Jézus mondja:

"Legyen a ti beszédetek: igen, igen, nem, nem; ami ezeknél több, a gonosztól van." (Mt 5,37 )

Tehát akár a Mester, akár más kérdezi, kinek a tanítványa vagy, válaszolj egyértelműen..., nem vagyunk mi "kétfejűek" ( ψῦχικόι )

"Mert először a kutatásnak ettől az útjától óvlak,
azután még attól, amelyen a mit sem tudó halandók
tévelyegnek, a kétfejűek: mert tanácstalanság
kormányozza keblükben a tévelygő gondolkodást, így sodródnak,
süket és vak, megigézett, különbséget tenni nem képes népség,
akik a létezést és a nemlétezést ugyanannak tartják
és nem ugyanannak, [akik számára] mindenben van fordított ösvény."
( Parmenidész )

Hanem pneumatikusok ( πνεῡματιϰόι ), s a javából.

S a hasonló a hasonlónak örül.., s aki tanítványunk szándékozik lenni, legalább egyenes kell legyen.

 

II.

Ám kissé nehéz felismernünk azt amit soha sem láttunk, vagy csak legfeljebb hallomásból ismerhetünk, esetleg sejtésünk lehet róla.

Áldom az Urat, aki értelmet adott nekem,
veséim még éjjel is figyelmeztetnek engem.
" ( Zsolt 15,7 ) 

( εὐλογήσω τὸν Κύριον τὸν συνετίσαντά με· ἔτι δὲ καὶ ἕως νυκτὸς ἐπαίδευσάν με οἱ νεφροί μου. )

Vannak tehát bennünk "magvak" melyek figyelmeztetnek-tanítanak minket. S hogy ez milyen "veszélyes" lehet..., erre nem csak a "vértanú-karakter" vidám-öngyilkos létezése emlékeztet, de annak a világra való kihatásárára is figyelmeztet Nazianzoszi Szent Gergely.

  "A magból lesz a csíra, a szélből a hajótörés." ( Nazianzoszi Szent Gergely első megbélyegző beszéde Julianosz császár ellen, 93, 351 )

Jó  csírából jó nagy fa..., kis szélből nagy vihar..., nagy hajótörés.

Nem csak szépen és együtt hajóznia kell egy valódi πνεῡματιϰος-nak, de jó irányban és nem félve a veszélyektől. S ha kell magának süllyeszteni  el a hajót maga-magát rántva vele a pusztulásba, mint  Acháb kapitány.


A tudni vágyó..., tanítható tanítvány tehát egyenes beszédű ( "Az Úr szava egyenes beszéd, kipróbált ezüst, salaktalan, hétszer tisztított. ( Zsolt 12,7. )) Hűséges.

S fanatikusan tudni vágyó.

S ki az aki hűséges és tudni vágyó?

"Hálát adunk Neked! Minden lélek és szív felemelkedett Hozzád, háborítatlan név, megtisztelve az 'Isten' elnevezéssel, és dicsérve az 'Atya' neve által, mivel mindenkihez és mindenhez eljön az Atyai jóság és szeretet, és minden tanítás, mely kellemes és világos, adjon nekünk tudatosságot nekünk, példabeszédet (és) ismeretet, hogy megismerjünk Téged. Örvendezünk, hiszen megvilágít a Tudásod fénye. Örvendezünk, mert megmutattad nekünk Magadat. Örvendezünk, mert mióta (a) testben vagyunk, istenivé tettél bennünket a tudásod által."

"Annak az embernek a hálaadása, aki eljut Hozzád, az egy dolog: mivel ismerünk Téged. Megismertünk Téged, szellemi fény. Az élet élete, megismertünk Téged. Minden teremtmény anyaméhe, megismertünk Téged. Anyaméh, várandós az Atya természetével, megismertünk Téged. A nemző Atya örök állandósága, ezért imádjuk a Te jóságodat. Van egy fohász, amit kérünk: legyünk megőrizve a tudásban. És egyetlen védelem az, amire vágyunk, hogy ne botoljunk meg ebben a fajta életben.


Amikor elmondták ezeket a dolgokat az imában, megölelték egymást elmentek megenni a szent ételüket, melyben nem volt vér." ( A teljes Nag Hammadi gnosztikus könyvtár, Hálaadó imádság )

https://boatswain69.blogspot.com/2023/01/gnosztikus-irodalom-lxxxiii-halaado.html?spref=tw

 A gnosztikusok Hálaadó imája feltárja a meditáció titkát..., a "preexisztens lélek"..., ha hagyják és elszabadul a fogsága "bilincseiből" hazaindul. S azt teszi, amit mindig is tett, már testbe kerülése előtt is.

"A testbe kerülése előtti lélekként mondja azt, hogy áldom az Urat, aki értelmet adott nekem." ( Origenész, Második homília a Tizenötödik zsoltárhoz, 2, 42 )"

 

III.

Indirekt módon is könnyen felismerhető..., olyanokat keresünk, akik nem veszek részt a véreskezűek összejövetelein, egyszerűen csak mert unják őket. Akik tudják, a vétek testi, az erény lelki természetű valóság, tehát a testiséghez sem különösképpen vonzódnak..., hajlamuk van az aszkézisre ( ασκητισμός ) és az önmegtartóztatásra ( εγκράτεια )

Olyan, vagy legalábbis olyasmi mind, mint akit utánoz: "Nem vétkezett és nem fecsegett bűnös dolgokat, bár ember volt." ( Origenész, Második homília a Tizenötödik zsoltárhoz, 3, 44 )

Mιμηταί μου γίνεσθε, καθὼς κἀγὼ Χριστοῦ.  ( 1Kor 11,1 ), a lélek már eleve ilyennek született.

 

Áldom az Urat, aki értelmet adott nekem,
veséim még éjjel is figyelmeztetnek engem.
" ( Zsolt 15,7 )



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése