Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2023-02-11

Főnix VII. ~ a reménység pedig nem szégyenít meg / A testek ugyan megfáradtak, de a lelkek legyőzhetetlenek maradtak, (...)"

"Mert látványossága lettünk a világnak, az angyaloknak is, s az embereknek is."

 ὅτι θέατρον ἐγενήθημεν τῷ κόσμῳ καὶ ἀγγέλοις καὶ ἀνθρώποις.

 

 

 Harc a beszédért folyik..., a beszéd jogáért. 

 

Egy sok évvel ezelőtt készült bejegyzésünkben szerepel a következő "elmélkedés" az igazságos döntés hátterének megválasztásáról:

"Jelenlegi főnökasszonyom egy vitánk során kijelentette: "Én mindenkit próbálok megérteni." ( Mindenkit..., csak engem nem, ez is e tipikus. )

Ez egy szélsőségesen liberális álláspont, ezek szerint bármely majom mázolmánya a művészi szabadság nevében festészetnek minősül.

Ám, hogy mi "művészi szabadság" azt mindig "kiváltságosok határozzák meg". Egy rendszer "belülről" ritkán javítható meg.

Tetejében ez a nézet alkalmas arra, hogy mindenkit revolverezzenek vele, akinek ezzel kapcsolatosan csak kissé is eltér az álláspontja, s nézetei a "sárga mezőbe" hajlanak.

Mondtam neki, én nem vagyok hajlandó bármely nézetet elfogadni. ( Ám ez is komoly kérdés, milyen alapon utasítható el valami? )"

https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/az-inga-ii.html 


"Mi az Igazság?" - kérdezhetnénk Pilátussal. ( ~ Bulgakov, A Mester és Margarita ) 

S ha valaki tudja is, beszélhet-e róla? Szabad-e neki?

 

Gondoljunk csak Szophoklész Antigonéjára? 

https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/te-itt-ezekre-en-azokra-gondolok.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/pont-ezert-gyulolnek.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/xiv-ii-esszenusok-therapeutak-v-de-vita.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/08/natura-mirante-vi-labbal-ne-tapodj-soha.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/05/akinek-jo-ami-nem-szep-tuzhelyemnel.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/02/belecsendul-ket-fule.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/mi-fer-bele-egy-tik-be.html

S ha jól meggondoljuk, "Kreonoknak" van is némi igazságuk, mindenkoron.

https://boatswain69.blogspot.com/2022/09/gnosis-ii-ii-s-meggondolatlansagnal.html


Egy biztos, azoknak akik ilyen szépeket írtak:

 "A lélek a szemlélődő  készségével titokzatos hallgatásban és ismeretben kibontakozva a feledhetetlen és el-nem-múló ismeret segítségével az igazság felé törekszik, (...)" ( Hitvalló Maximosz, Müsztagógia, 5 , 278 )

Ehhez bölcsességet személődésben. Látásban szerzi meg.

"(...), hogy a szellem képessége a bölcsesség, és maga a szellem képességileg bölcsesség; a szemlélődés - készség; az ismeret - működés, (...)" ( Hitvalló Maximosz, Müsztagógia, 5, 280 )

 ...és beszéltek, s mint például Hitvalló Szent Maximosznak, azoknak kitépték a nyelvét.

https://boatswain69.blogspot.com/2021/05/intimity-onkentes-joindulatu-erzulet.html


Ám minket mégsem ez izgat, hanem "hitelességünk kérdése".

Ahogy tegnep "John Bar Qursos"-t idéztük: "May you be fearful and may you take care of the purity of your soul as well as your deeds. [only] then you will attempt to enter the sanctuary of the Lord lest we be blamed as those to whom it was said, the priests defiled my sanctuary"

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/xi-esszenusok-kulonuljetek-el-iv.html?spref=tw

Benyik György atya mondása juthat eszünkbe... 

https://boatswain69.blogspot.com/2022/12/gnosztikus-irodalom-xxxiv-nag-hammadi.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/letezz-mint-krisztusi-aldas.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/s-tanar-nem-lazad-fel.html 

No, meg Pál apostol szavai:

 ἡ δὲ ἐλπὶς οὐ καταισχύνει · ὅτι ἡ ἀγάπη τοῦ θεοῦ ἐκκέχυται ἐν ταῖς καρδίαις ἡμῶν διὰ πνεύματος ἁγίου τοῦ δοθέντος ἡμῖν. / a reménység pedig nem szégyenít meg, mert szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adatott Szentlélek által. 

 Mit mond erről Nazianzoszi Szent Gergely?

"A mi Szavaink elhallgattatása nem olyan ember tette volt, aki bízik vallása igazában és saját szavaiban. Olyané, mint aki a legerősebb atlétának gondolja magát, s megkívánja, hogy mindenütt nyilvános dicséretre méltassák, miközben rendeletileg tiltja meg a nemesebbek mérkőzését, fellépését a porondon, vagy esetleg megcsonkítja valamely testrészüket, ami inkább a gyávaság, mint az erő jele. A küzdőké, nem a fent ülőké a koszorú. Azoké, akik teljes erejüket bevetik, nem azoké, akik megnyirbálják az erő nagy részét. Ha pedig te féltél attól, hogy kezünkbe kerülj és megküzdjünk egymással, éppen ezzel bizonyítottad vereségedet. Így minden harc nélkül enyém a győzelem.  Bizony így van ez, bölcs uralkodónk és törvényhozónk, aki, hogy zsarnokságában mindenkinek része legyen, esztelenségét már uralkodásának kezdeté előre kihirdette: mindenekelőtt a beszédek feletti önkényét. Mi pedig helyesen tesszük, amikor a szabadságot visszanyerve hálát mondunk a beszédért Istennek: nem fukarkodva semmivel - más adományokkal is tisztelve őt - sem javakkal sem vagyonnal, melyek időlegesek, S melyeket a zsarnokságtól Isten emberszeretete megmentett. Különösen nem fukarkodva a beszéddel, az igaz terméssel, mely mindazok közös java akik ennek a kegyelemnek részesei. A szavakért mondott beszéd azonban eddig tartson, nehogy hosszabbra nyúlva kifussunk az időből, s úgy lássék, más célt követünk inkább, mint ami miatt összegyűltünk.

 
Szókratész méregpohara, Jacques-Louis David's 1787
 

7. A dicsőítés felé halad és siet azonban beszédem, együtt örül a látható lényekkel, a lelki karba hív mindenkit, akik eddig böjtre, sírásra és könyörgésre adták magukat, éjjel-nappal könyörögtek a szorongató csapásoktól való megszabadításért, s a bajok közepette a meg nem szégyenülő reményt ( Róm 5,5 ) tették meg legjobb orvosságuknak, ha ők nagy csatákat és küzdelmeket harcoltak meg, és nehézség közepette látványossága lettek a világnak, az angyaloknak és az embereknek, az apostol szavai szerint ( 1Kor 4,9 ). A testek ugyan megfáradtak, de a lelkek legyőzhetetlenek maradtak, (...)" ( Nazianzoszi Szent Gergely első megbélyegző beszéde Julianosz császár ellen, 6-7, 305-306 )

Korábban idézett főnökasszonyom nem is oly rég végleg megszüntette etika óráim lehetőségét is, s felszólított, biológia órákon csak biológiáról beszélhetek.

A beszéd jogáért komoly harc folyik...

 

"Mert úgy gondolom, hogy Isten minket apostolokat az utolsó helyre állított, mint halálra szántakat, mert látványossága lettünk a világnak, az angyaloknak is, s az embereknek is." / δοκῶ γάρ, ὁ θεὸς ἡμᾶς τοὺς ἀποστόλους ἐσχάτους ἀπέδειξεν ὡς ἐπιθανατίους, ὅτι θέατρον ἐγενήθημεν τῷ κόσμῳ καὶ ἀγγέλοις καὶ ἀνθρώποις.


Jan Luyken - Origen teaching his students

 

Ám lehet, ez már megint egy rosszul feltett kérdés, inkább ezt kellett volna megválaszolni: "Mi a Szeretet?" https://boatswain69.blogspot.com/2022/03/what-is-love.html
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése