Kiemelt bejegyzés

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." IX. ~ "fogalom leszel!" / ἀκάνθινον στέφανον

  "A szentek számára sem problémamentes életművük megvalósítása." ( Walter Nigg ) "Minél szentebbé válik egy ember, annál...

2022-11-30

Gnosztikus irodalom XIII. / Tamás evangélium VIII. ~ üresen jöttek a világra azt is keresik, hogy üresen menjenek a világból. (...)"

 Divine Law I.

"Most ugyan részegek ők, de ha majd lerázzák
akkor meg fognak térni mégis."

 

 

"(...) Most ugyan részegek ők, de ha majd lerázzák akkor meg fognak térni mégis." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 302 )

 Tamás evangélium Jézusa nagyon nagyvonalú, talán úgy gondolkodik, mint Morgenstern "párhuzamai"..., a végtelenben találkoznak.

Csak a végtelenben...?!

https://boatswain69.blogspot.com/2022/11/die-zwei-parallelen.html

 

Hisz benne, a testben lehet gazdagság..., lehet. Mert katicának születni is jó..., bármi jó, mert Istenben élőnek minden javukra szolgál, s minden élmény és öröm, mert tapasztalat, mert információ, tanulás. Katicának lenni is az.

Ám míg "ψῦχικός" vagy bárminek is születsz, csak gond lesz számodra..., vagy testi bajod lesz, mint a testieknek, vagy s ez egy árnyalattal jobb..., morális jellegű..., veszekedni fogsz szabályok fölött.

Jellemzően olyanok felett amik épp oly mulandóak, mint te magad.


"29. Jézus mondta: Ha a test a lélek miatt lett, úgy ez csoda. Ha pedig a lélek a test miatt lett, akkor még nagyobb csoda. Én azonban azt csodalom, hogyan telepedett le ebben a szegénységben ekkora nagy gazdagság ?"
( Tamás evangélium, Apokrifek, 302 )

 Könnyen megérthető Jézus csodálkozása..., bár ha visszalapozunk a neoplatonikusokhoz és Ficinohoz..., jobban átláthatjuk a folyamatot.

Idéztük már Filó Kristóf mondását, mindenki csak a maga alatt lévőket érti..., ami feletette van aligha.

Ki lakik a kastélyban..., onnan irányítanak valóban? ( ~ Kafka )

Ezt a kérdést teszik fel minduntalan nekünk a "ψῦχικόι"-ok. S igazából nincs rá válasz..., inkább "sejtések" vannak.


"30. Jézus mondta: Ahol három isten van, azok istenek. Ahol kettő vagy egy van, én vele vagyok."
( Tamás evangélium, Apokrifek, 302 )

Ezért ne lepődjünk meg értetlenségükön..., s mert erősítjük zavarukat, már létünkkel is, inkább nem tudnának rólunk. Van kolléganőm, aki nem jár rákszűrésre..., jobb arról nem is tudni..., pedig a "rák" mint betegség attól még létezik..., s ha ő meghal, utána is létezni fog.

Ebben az összefüggésben jobban érthető szerepünk..., élet és halál múlhat rajta.


"31. Jézus mondta: Egyetlen prófétát sem fogadnak be falujába. Egy orvos sem tudja meggyógyítani azokat, akik őt ismerik."
( Tamás evangélium, Apokrifek, 302 )

De ismeretlenül sem..., nem itt van hát a bökkenő!

 


A tanítványiság rossz felfogásában van a hiba..., de ettől függetlenül nekünk állnunk kell "őrhelyünkön", mint a pompei katonának...

"32. Jézus mondta: A város, mely magas hegyre épült és megerősítették, nem omolhat le és nem rejthető el." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 302 )


"33. Jézus mondta: Amit füleddel fogsz hallani, a háztetőkről prédikáld a másik fülbe.
Mert senki sem gyújt véka alatt mécsest és nem rejti félreeső helyre, hanem lámpatartóra teszi, hogy mindaz, aki bejön és kimegy, lássa fényét."
( Tamás evangélium, Apokrifek, 302 )

De nem mindegy, ha úgysem értik? 

35. Jézus mondta: Lehetetlen, hogy valaki erős ember házába behatoljon és erőszakkal elvegye azt, hacsak nem kötözi meg kezét, s akkor az egész házat felforgatja." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 302 )

Próbálhatnak elnémítani, megkötözni..., ellehetetleníteni. "Magunkban állunk", de fontos hely ez.

De ez a "kéz" lényegében "megkötözhetetlen"..., sőt ami a legizgalmasabb, mindez azért lehetetlen, mert a "kéz" mely "megkötözne", az is az Ő keze...

 


De kéz és kéz közt is különbség van...

Mint fény és fény közt..., pl. a hajón himbálózó lámpás és a világítótorony reflektora között.

Viszonyítási pont..., pici fény..., "pici láng", ahogy korábban írtuk, s lehet nem is oly kicsiny. ( Jeremiást sem szerették... )



"34. Jézus mondta: Ha vak vezet világtalant, mindketten ugyanabba a gödörbe esnek."
( Tamás evangélium, Apokrifek, 303 )

A botorkálás lényege az aggodalom..., ne aggodalmaskodjatok! - tanácsolta már másutt is Jézus ( Mt 6,25-34 ).


"36. Jézus mondta: Ne aggódjatok, és ne azzal törődjetek reggeltől estig, és estétől reggelig, mit fogtok felölteni."
( Tamás evangélium, Apokrifek, 302 )


"37. Ezt mondták a tanítványai: Mely napon fogsz nekünk megjelenni és mely napon fogunk látni téged? Jézus mondta: Amikor levetitek szégyeneteket, fogjatok ruháitokat és lábatok alá teszitek, mint a kicsiny gyermekek, és megtapossátok, akkor meglátjátok majd az Élőnek Fiát, és nem fogtok félni."
( Tamás evangélium, Apokrifek, 303 )

 

"38. Jézus mondta: Sokszor vágytatok hallani az igéket, melyeket mondtam nektek és nincs senkitek, akitől hallanátok. Jönnek majd napok, kerestek engem és nem találtok." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 302 )

A "lelki szárazság..., ha erre gondol Jézus már más kérdés..., az maga a "Pokol tornáca"..., nekünk, de onnan rögtön a mennyország nyílik...

Apám, pedagógus dinasztia tagjaként nőttem fel..., gyakran mondogatta, -" a tanítási óra szent". Időben kell érkezni és időben távozni..., ez a legfontosabb... Akkor még nem értettem, ma már jobban. Adj lehetőséget..., a "tanítási óra szent". S az Igazság "megnyilvánul"... ( ~ Heidegger ).

Ezért szent..., az Igazság miatt.

 

 

2022-11-29

Gnosztikus irodalom XII. / Tamás evangélium VII. ~ tanítványaim lettetek / Boldog az, aki már van, mielőtt lett volna. / πνεῡματιϰόι

 "Ha ti tanítványaim lettetek és meghallgattátok (= megértettétek) szavaimat, (...)"

 

 

 "19. Jézus mondta: Boldog az, aki már van, mielőtt lett volna. Ha ti tanítványaim lettetek és meghallgattátok (= megértettétek) szavaimat, Ezen kövek engedelmeskedni fognak nektek. Öt fátok van ugyanis a Paradicsomban melyek nem mozdulnak télen és nyáron, és leveleik le nem hullanak. Aki megismeri azokat, halált nem fog ízlelni." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 300 )

"21. Mariham (Mária Magdolna) így szólt Jézushoz: Mihez hasonlítanak tanítványaid? Ő ezt mondta: Kicsiny gyermekekhez hasonlítanak, akik egy darab földön laknak, mely nem az övék. Mikor majd jönnek a föld urai, azt mondják: Adjátok át nekünk földünket! Levetkőznek előttünk, hogy otthagyják és nekik átadják nekik a földjüket. Ezért mondom nektek: Ha a ház ura tudja, mikor jön a tolvaj, őrködik, mielőtt megérkezne és nem fogja
megengedni, hogy királysága házába betörjön, és elvigye holmiját. Ti azonban a világ színe előtt őrködtök! Nagy erővel övezzétek csípőtöket, nehogy utat találjon hozzátok a tolvaj, és hozzátok férkőzzön. Mert meg fogják találni a birtokot, amit vártok. Legyen köztetek értő ember! A mikor a gyümölcs beérett, eljön sarlóval  a kezében és levágja azt. Akinek füle van, hallja meg!"
( Tamás evangélium, Apokrifek, 300 )

"22. Jézus kicsiny gyermekeket látott, akik szoptak. Ezt mondta tanítványainak: E kicsinyek, akik még szopnak, hasonlítanak azokhoz, akik a királyságba jutnak. Azok ezt mondták neki: Ha mi kicsinyek leszünk, bejutunk majd a királyságba? Jézus ezt mondta nekik: Amikor a kettőt eggyé teszitek és a bensőt olyanná, mint a külsőt, a külsőt mint a bensőt, a fentit mint a lentit, s így a férfi mint a nőt egyetlen eggyé, hogy a férfi ne férfi és a nő ne nő legyen, amikor szemet szemért tesztek, kezet kézért, lábat lábért, akkor mentek majd be a királyságba." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 301 )

 
"23. Jézus mondta: Kiválasztalak majd titeket, ezerből egyet és tízezerből kettőt. S egymagatokban fogtok ott állni."
( Tamás evangélium, Apokrifek, 301 )

 


 

"24. Ezt mondták a tanítványai: Oktass minket a helyről, ahol vagy, mivel erre szükségünk van, hogy azt keressük. Ő ezt mondta nekik: Akinek füle van, hallja meg! Ez a fény a fény-ember bensejében van és az egész világot megvilágosítja. Ha ő nem világít, akkor sötétség van." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 301 )

 
"27. Ha ti a világban nem böjtöltök, nem találjátok meg a királyságot. Ha a szombatot nem teszitek szombattá, nem látjátok meg az Atyát. ( Tamás evangélium, Apokrifek, 301 )

 
28. Jézus mondta: - A világ közepén álltam és kinyilatkoztattam magam nekik testben. Mind részegen találtam őket. Nem találtam egyet sem köztük, aki szomjas lett volna és lelkem elszomorodott az emberek fiain, mert vakok voltak szívükben, és látták, hogy üresen jöttek a világra azt is keresik, hogy üresen menjenek a világból. (...)" ( Tamás evangélium, Apokrifek, 301 )


 Ez így tökéletes..., én is azt mondanám: "Akinek van füle, hallja meg!"

Fiam szerint, ha újjászületek, katica leszek...


Köszöntsétek nagy tisztelettel, ki nem anyától született..., aki megelevenít.

S nincs nekünk itt otthonunk..., míg élünk, magunk vagyunk, őrszemnek jöttünk e világra..., átjáró kapunak. Aszketikus gyakorlatokra ( ασκητισμός και εγκράτεια ), hogy tiszta tudattal lássuk, a szem a szemért, a kéz a kézért s a láb a lábért van.

Nagyon egyszerű ez.

2022-11-28

Gnosztikus irodalom XI. / Tamás evangélium VI. ~ és őrizd őt,

 Láss hozzá, hogy kihúzd testvéred szeméből a szálkát!

 

 

 "Testtudatosak vagyunk" írtuk korábban..., sőt van "testképünk" is.

"25. Jézus mondta: Szeresd testvéredet, mint saját lelkedet, és őrizd őt, mint a szemed fényét." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 301 )

Ha én az Ő képe vagyok, Ő meg az enyém..., s ez mindenkire igaz, akkor mindannyian egymás képei vagyunk..., sőt egy "misztikus test" sejtjei, - az Ővé.

 

Figyelmeztetésnek - szeretetből így lesz értelme..., egy test érdekét szolgáljuk.

Ez az "apoptózis"..., szabályozott folyamat a biológiában is. ( A "nekrózis" nem az..., az vész-folyamat. Van ilyen is...)

 

Ne legyünk hát képmutatók, az kommunikációs zavar a "misztikus test" szabályozási folyamataiban.

"26. Jézus mondta: Testvéred szemében észreveszed a szálkát, saját szemedben a gerendát azonban nem látod. Ha kihúztad szemedből a gerendát, akkor láss hozzá, hogy kihúzd testvéred szeméből a szálkát." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 301 )

A Test megmaradása múlhat ezen.

 

"Képmutató! Előbb vedd ki a gerendát a saját szemedből, s akkor hozzáláthatsz ahhoz, hogy kivedd a szálkát embertársad szeméből!" ( Mt 7,5 )

2022-11-27

Gnosztikus irodalom X. / Tamás evangélium V. ~ "Testtudatosak..." vagyunk. / sentinel

 "Pici láng"

 

 Leültünk meggyújtani ádventi koszorúnkat..., beszélgettünk a sötétség és a pici lángok viszonyáról. Idéztem nekik  Assisi Szent Ferenc gondolatát..., hogy a fény legyőzhetetlen.

Mert "teste" csak a fénynek van, az Van..., a sötét csak annak hiánya.

Mind "pici lángok" vagyunk..., s sötétség számára legyőzhetetlenek.

 Vigyáznak ránk..., gondolnánk, de az igazság az, nem kell vigyázni ránk, mert tudatában vagyunk. Mi vigyázunk... ( ~ sentinel )

https://boatswain69.blogspot.com/2021/01/nulla.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/12/distinctio-spirituum.html




https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/antiszomatogen-azaz-nem-testi-eredetu.html

"Testtudatosak..." vagyunk. Helyünkön és szerepünknél.

"Legjobb szilvák..."

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/de-mindig-lehetsz-legjobb-szilva.html

"3. Jézus mondta: Ha azok, kik titeket vezetnek, azt mondják nektek: A királyság a mennyben van, úgy az ég madarai megelőznek titeket. Azt mondják nektek: A tengerben van, akkor a halak előznek meg titeket. A királyság azonban bennetek és rajtatok kívül van. Ha megismeritek magatokat, titeket is megismernek, hogy az élő Atya fiai vagytok. De ha nem ismernek fel titeket, akkor szegénységben vagytok és ti vagytok a szegénység." ( Tamás evangéliuma, Apokrifek, 297 )

Nem keressük hát Istent és a mennyországot sem az égben sem a tengerek mélyén..., magunkban keressük. 

"17 Jézus mondta: Én azt adom nektek, amit szem nem látott, fül nem hallott, kéz nem tapintott és emberi szívben fel sem merült." ( Tamás evangéliuma, Apokrifek, 299-300 )

Ismerjétek meg magatokat! 

https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/meddig-tart-egy-pillanat-ki-szamit.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/01/en-azt-hirdetem-nektek.html

18. A tanítványok azt mondták Jézusnak: Mondd meg nekünk, milyen lesz a végünk?
Jézus mondta: A kezdetet már felfedeztétek, hogy a vég után kutattok? Ahol ugyanis kezdet van, ott lesz vég is. Boldog az, aki a kezdetben van, ott lesz vég is. Boldog az, aki a kezdetben fog állni, ismeri majd a véget, és halált nem fog ízlelni."
( Tamás evangéliuma, Apokrifek, 300 )

Ez csak az "időn kívül esve" értelmezhető..., "meddig tart egy pillanat" kérdeztük egykoron...

https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/meddig-tart-egy-pillanat-ki-szamit.html

 De ez csak egyfajta "önkívületben" valósítható meg..., nem véletlen, hogy az evangélium a jól ismert "mustármag-hasonlattal" folytatja..., a mustármag sem tudatosan nő ekkorára..., "a növekedést az Úr adja".

"Úgyhogy az sem számít, aki ültet, az sem, aki öntöz, hanem csak Isten, aki a növekedést adja. Aki ültet, és aki öntöz: egyek, és mindegyik majd a maga jutalmát kapja fáradozásához méltóan. Mert mi Isten munkatársai vagyunk, ti pedig Isten szántóföldje, Isten épülete vagytok."( 1Kor 3,7-9 )


"20. A tanítványok megkérdezték Jézust: Mondd meg nekünk, mihez hasonlít a mennyek Országa? Ő válaszolt nekik: A mennyek országa a mustármaghoz hasonlít. Ez kisebb minden más magnál. De ha olyan földbe esik, melyet megművelnek, nagy szárat hajt és az ég madarainak védelmet nyújt."
( Tamás evangéliuma, Apokrifek, 300 )

A szöveg tartalmaz egy gnosztikus "kitételt"..., "melyet megművelnek". Erre még visszatérünk.

2022-11-26

Gnosztikus irodalom IX. / Tamás evangélium IV. ~ érzi, hogy ez így szép, így jó.

 "A sikló imádkozik este, (...) most elalszik mélyen."

 

 "14. Jézus mondta nekik: Ha böjtöltök, magatoknak szereztek bűnt: ha imádkoztok, elitéltettek. Ha alamizsnát adtok, rosszat tesztek lelketeknek. Bármely területre menjetek is, bárhol vonultok is keresztül, ha befogadnak, azt egyétek, amit elétek tesznek, és gyógyítsátok meg ott a betegeket. Mert nem az tesz tisztátalanná, ami a szájatokon bemegy, hanem az tesz tisztátalanná titeket ami szájatokon kijön." ( Tamás evangéliuma, Apokrifek, 301 )

Szinte halljuk a tanítványok kérdéseit:

Hogy böjtöljünk? Hogyan imádkozzunk? Adjunk-e alamizsnát és ha igen, kinek, mit, mennyit? Merre tanítsunk? Hová térhetünk be? Miből ehetünk ha megkínálnak bennünket?

Sok-sok kérdés..., a "ψῦχικόι" kérdései.

A részről egy Morgenstern vers jutott eszembe: 

 

"Die Schleiche singt ihr Nachtgebet,
die Waldgeiß staunend vor ihr steht.

Die Waldgeiß schüttelt ihren Bart
wie ein Magister hochgelahrt.

Sie weiß nicht, was die Schleiche singt,
sie hört nur, daß es lieblich klingt.

Die Schleiche fällt in Schlaf alsbald.
Die Geiß geht sinnend durch den Wald."

 
 

"A sikló imádkozik este,
csodálkozva néz a kecske.

 S, mint komoly öreg tanár a
hegyes szakállát megrázza.

Nem tudja mit dalol a sikló,
de érzi, hogy ez így szép, így jó.

A sikló most elalszik mélyen
s a kecske továbbmegy az éjben."
( Christian Morgenstren, A kecske és a sikló )

 


 Egy másik Jézusi idézet megvilágítja: 

Az igazi rutin, mikor nem tudja az egyik kéz mit tesz a másik. "Te úgy adj (...), hogy ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb." ( Mt 6,3 ) 

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/drill.html

III. Akkor meg mit számít nekem ~ »a mező közepére«

 »Hát fektessék akkor mellém a botomat«

 

 

 "Mikor Diogenésztől megkérdezték, hová szeretné, hogy halála után eltemessék, azt válaszolta: »a mező közepére«. Micsoda, vetette ellene valaki, azt akarod, hogy megegyenek a madarak meg a vadállatok? »Hát fektessék akkor mellém a botomat«, válaszolta ő, »hogy el tudjam zavarni őket. « Elzavarni! kiáltotta egy másik jelenlévő; ha egyszer halott vagy, már érzékeid sincsenek! Akkor meg mit számít nekem«, hangzott a válasz, »hogy megesznek-e a madarak vagy sem?« - ( Kleist, Anekdota )

 

Vasily Vladimirovich Shulzhenko, Diogenész


II. ahol az üteg fölvonul meghalni ~ »te itt halsz meg!«

 ...ahol az üteg fölvonul meghalni,

 

 

 "A francia tüzérkapitány, amennyiben ütegét, egy csata kezdetén, az ellenség lövegeit tisztes távolságban tartandó vagy megsemmisítendő, megfelelően elhelyezni szándékozik, előre áll, a kiválasztott hely kellős közepére, legyen az templomkert, lankás domb vagy egy farakás csúcsa; szemébe húzza, kardját kirántva, csákóját, s miközben a kartácsok, az ellenséges lövedékek záporában, mindenfelől csörömpölve megkezdik a tüzelést, ő bal öklével megragadja a különféle osztagok vezénylőinek (a tüzéreknek) zubbonyát, és kardja hegyével a föld egy-egy pontjára mutatva így szól: »te itt halsz meg!« s közben ránéz az illetőre - a másikhoz: »te itt!« - és a harmadikhoz, a negyedikhez és az összes többihez: »te itt! te itt! te itt!« - és az utolsóhoz: »te itt!« .

Állítólag a tüzéreknek adott ezen határozott és íratlan instrukció ott, ahol az üteg fölvonul meghalni, ha jól hajtják végre, a csatában a legrendkívülibb hatást éri el." ( Kleist, Franciás hadigyakorlat, amelyet utánozni kéne )

 



I. Die zwei Parallelen ~ Az örök fénybe folyt szét két lélek fény-jele. / "Es gingen zwei Parallelen ins Endlose hinaus,

 Die zwei Parallelen

 

 "Két párhuzamos ment, járni
a végtelen teret,

egyenes lélek-pár, ki
szolid házból ered.

Nem akarták metszeni, ó jaj,
egymást, míg nem jön a vég:
jó támasz volt ez az óhaj,
és titkos büszkeség.


De midőn azután tíz vándor
fényév is elszaladt,
kiveszett a magányos párból
a földi gondolat.


Maguk se tudták, hogy még
párhuzamosok-e?
Az örök fénybe folyt szét
két lélek fény-jele.


Őbenne egyesültek,
átfolyt rajtuk sugara,
mint két szeráf, merültek
az öröklét karjaiba."
( Christian Morgenstern, A két párhuzamos )

 

"Es gingen zwei Parallelen
ins Endlose hinaus,

zwei kerzengerade Seelen
und aus solidem Haus.

Sie wollten sich nicht schneiden
bis an ihr seliges Grab:
Das war nun einmal der beiden
geheimer Stolz und Stab.

Doch als sie zehn Lichtjahre
gewandert neben sich hin,
da wards dem einsamen Paare
nicht irdisch mehr zu Sinn.

Warn sie noch Parallelen?
Sie wußtens selber nicht, -
sie flossen nur wie zwei Seelen
zusammen durch ewiges Licht.

Das ewige Licht durchdrang sie,
da wurden sie eins in ihm;
die Ewigkeit verschlang sie
als wie zwei Seraphim."
( Christian Morgenstern, Die zwei Parallelen )


Doch als sie zehn Lichtjahre
gewandert neben sich hin,
da wards dem einsamen Paare
nicht irdisch mehr zu Sinn.

Gnosztikus irodalom VIII. / Tamás evangélium III. ~ "Csatlakozz a lázadókhoz!" / "Ki lesz a legnagyobb köztünk?" / Egyébiránt is vajmi kevéssé érdekli őket,...

"Az akasztófáról másként tekintünk a világra..."

 "Ezek a fák azonban szörnyen maradiak."

 "Csatlakozz a lázadókhoz!"

 

 

"Az akasztófáról másként tekintünk a világra; s mást látunk meg benne, mint mások"

"Ezek a fák azonban szörnyen maradiak. Egyébiránt is vajmi kevéssé érdekli őket, miféle elmélet alapján tekinthetik magukat a természet remekműveinek."   ( Christian Morgenstern ) 

https://boatswain69.blogspot.com/2022/05/a-megvaltas-uj-kezdet-i-pascal-contra.html 

Visszatekintés a pokol tornácáról.

 

Valami ilyesmiről szól Kipling If című verse..., igazi Winner himnusz.

https://boatswain69.blogspot.com/2022/06/a-megvaltas-uj-kezdet-xi-mezei-juhar.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/11/if.html


"12. A tanítványok azt mondták Jézusnak: Tudjuk, hogy el fogsz menni tőlünk. Ki lesz a nagyobb köztünk? ( Tamás evangéliuma, Apokrifek, 298 )

 

Buddhától is kérdezték..., meg is válaszolt rá.

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/na-es.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/05/tuo-tibi-judicio-est-utendum-iv-ha.html

 

Most egyfajta "ellenáramlásként" is értelmezhető jelenség az autók "felmatricázása" vallási jelképekkel..., ez már igazi lázadásnak tűnik, - "tisztul már"...

 



 

Ez olyasmi sejtés mint a Nők lapja címlapja pár nappal a forradalom előtt...

 

Nők Lapja 1956. október 18-án

 

No igen..., itt immáron valamiféle "csendes forradalom" zajlik..., ahogy a 888 írja: "Csatlakozz a lázadókhoz!" ( https://site2-dev.mediaworks.hu/888/kerdezz-a-888-tol-mi-pedig-valaszolunk-4134832/ )

Mi a lázadás helyes alapja?

 Egyik vallási szimbólum a "hal", Krisztus jele... ( ιχθυς )


Tisztelve egymás "daimónját", sőt segítve azt, hogy mindenki egyenként boldoggá lehessen, még a Szentlélek elleni bűnt is elkerülnénk? ( Ami egyedül nem nyer feloldozást... )

Hisz ez feltételezné Isten tervező-szervező munkáját..., sőt meg is engedné azt.

Buddha válaszától mennyiben tér el Jézusé?

 

"13. Jézus így szólt tanítványaihoz: Hasonlítsatok engem, mondjátok meg, kihez vagyok hansonló?
Simon Péter ezt mondta neki: Egy igaz angyalhoz hasonlítasz. Máté azt mondta neki: Okos, mélyenlátó emberhez hasonlítasz, Tamás azt mondta neki: Mester, ajkam nem tudja kimondani, kihez hasonlítasz. Jézus mondta: Én nem vagyok a Mestered, mert megittasodtál és megmámorosodtál a szökellő forrásból, amit én mértem. Akkor fogta, odébb vitte őt, és három szót mondott neki. Amikor Tamás visszatért társaihoz, azok megkérdezték: Mit mondott neked Jézus? Tamás ezt mondta nekik: Ha abból, amit mondott, megmondok nektek egy szót is, köveket ragadtok és megköveztek engem. A kövekből azonban tűz csap ki és titeket éget meg."
( Tamás evangéliuma, Apokrifek, 299 )

Alienáció és admiráció...

https://boatswain69.blogspot.com/2020/10/ez-gyogyito-tudas.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/i-zona-alienatio-et-admiratio.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/10/ha-mar-kellokepp-elkeseredtel.html

Nem könnyű út ez..., de ahogy korábban beszéltünk róla..., de inkább ezt járjuk, mint ahonnan jöttünk.

https://boatswain69.blogspot.com/2022/11/enekelj-es-haladj-elore.html

"16. Jézus mondta: Az emberek talán azt gondolják, hogy én azért jöttem, hogy békét dobjak a földre. Nem tudják hogy én azért jöttem, hogy ellenségeskedést vessek a földre, tüzet, kardot és háborút. Mert öten lesznek majd egy házban, három kettő ellen és kettő három ellen lesz, az apa fia ellen, a fiú apja ellen. S egymagukban állnak
majd ott
(lat: stabunt solitari, gör:
θα σταθούν μόνοι τους)." ( Tamás evangéliuma, Apokrifek, 299 )

Nincsenek hát kicsik vagy nagyok..., "mezei juharok" vannak..., mindenki a neki megfelelő helyen..., csak tudja a szerepet eljátszani!

"S egymagukban állnak
majd ott!" - de nem egyedül.




"Énekelj, és haladj előre!" ~ ἁγιασθήτε τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτε τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷν καὶ ἐπὶ τῆς γῆς·

Énekelj, és haladj előre!"

 

 

"Itt a földön most még aggodalommal énekeljük az alleluját, hogy egykoron odaát zavartalan boldog nyugalomban énekelhessük azt. Miért aggodalmaskodunk? Talán nem akarod, hogy nyugtalankodjam, amikor ezt olvasom: Vajon nem próbatétel-e az emberi élet itt a földön? (Vö. Jób 7,1) Nem akarod, hogy nyugtalan legyek, amikor nekem még azt mondják: Virrasszatok és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek? (Mk 14,38) Nem akarod, hogy nyugtalan legyek itt, ahol oly sok a kísértés, hogy maga az imádság parancsolja nekünk, mint mondjuk: Bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek? (Mt 6,12) Mindennap vétkezünk és vétenek ellenünk. Azt akarod, hogy nyugodt legyek, amikor mindennap bűnbocsánatért esedezem, segítségért a kísértésekben? Amikor ugyanis elkövetett bűneim miatt így imádkozom: Bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek, az eljövendő veszedelmek miatt rögtön hozzáteszem: És ne vígy minket kísértésbe (Mt 6,13). Hogyan lehet nyugodt jólétben a nép, amikor velem együtt így kiált: Szabadíts meg a gonosztól? (Mt 6,13) De, testvéreim, még ebben a bűnös világban is alleluját zengünk a jó Istennek, aki megszabadít minket a gonosztól.

Még itt a veszedelmek és kísértések közepette is, mások is, magunk is énekeljük az alleluját. Írva van: Hűséges az Isten, erőtökön felül nem hagy titeket megkísérteni (1Kor10,13). Tehát itt is énekeljünk alleluját! Az ember bűnös itt a földön, de mindenkor hűséges az Isten. Nem azt mondja: Nem hagy titeket megkísérteni; hanem azt mondja: Nem hagy titeket erőtökön felül megkísérteni, hanem a kísértéssel együtt a szabadulás lehetőségét is megadja, hogy kibírjátok (1Kor10,13). Kísértést szenvedtél, de Isten megadja a szabadulást is, hogy el ne vessz a kísértésben. Mint a fazekas edénye, úgy alakulsz te is az igehirdetés útján, és kiégsz a küzdelem hevében. De amikor jön a kísértés, gondolj a szabadulásra is, mert Isten hűséges: az Úr megőriz jártodban-keltedben (Zsolt120,8).

Majd amikor ez az emberi test halhatatlan és romolhatatlan lesz, akkor már megsemmisül minden kísértés. Most még ez a test halott (Róm8,10); miért halott? A bűn miatt. A lélek azonban él. Miért? A megigazulás miatt (Róm8,10). Lemondjunk a halandó testről? Semmiképp sem, sőt ellenkezőleg, hallgasd csak meg: Ha pedig bennetek lakik annak Lelke, aki feltámasztotta Jézust a halálból, ő aki Krisztus Jézust a halottak közül feltámasztotta, a ti halandó testeteket is életre kelti bennetek lakó Lelke által (Róm8,10-11). Most a testünk még érzéki, akkor majd szellemivé alakul át.

Ó, milyen boldog lesz ott az alleluja! Zavartalanul boldog, és semmi sem nyugtalanítja. Ahol majd egyetlen ellenség sem lesz, ott nem fog elveszni egyetlen barátunk sem. Ott dicséretet mondasz Istennek, itt is dicséretet mondasz Istennek. Itt még aggodalommal, ott pedig már zavartalan boldog nyugalomban. Itt a halandók zengik ezt, ott már a halhatatlanok. Itt még csak reményben, ott pedig már látásban; itt még vándorúton, ott már a mennyei hazában.

Most tehát, testvéreim, énekeljünk, igaz, még nem az örök nyugalom boldogságára, hanem a mindennapi küzdelmünk vigaszára. Ahogyan a vándorok szoktak énekelni: énekelj, de közben haladj előre is! Küzdelmedben erősítsen éneked! A tétlenséget ne szeresd; énekelj, és haladj előre! Mit jelent az, hogy haladj előre? Előre, mindig csak előre menni a jóban. Vannak ugyan egyesek az Apostol tanúsága szerint, akik a rosszabb felé haladnak előre. Te, amikor előrehaladsz a jóban, akkor jó értelemben jársz utadon. De mindig a jóban haladj előre! Az igaz hitben haladj előre, a jó erkölcsökben haladj előre! Énekelj, és haladj előre!" ( Szent Ágoston, Sermo 256, 1. 2. 3: PL 38, 1191-1193, Énekeljünk alleluját a jó Istennek, mert ő szabadít meg minket a gonosztól )

 
 
 
 
Ὅταν προσεύχησθε, λέγετε · Πάτερ, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου · ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου ·
τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δίδου ἡμῖν τὸ καθ’ ἡμέραν ·
καὶ ἄφες ἡμῖν τὰς ἁμαρτίας ἡμῶν, καὶ γὰρ αὐτοὶ ἀφίομεν παντὶ ὀφείλοντι ἡμῖν · καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν.

 

Gnosztikus irodalom VII. / Tamás evangélium II. ~ Azokban a napokban, mikor azt eszitek, ami holt, élővé teszitek azt. Ha világosságban vagytok, mi az amit tesztek?

Utálatos az ember, akit az oroszlán felfal...


"7. Jézus mondta: Boldog az oroszlán melyet megeszik az ember, és az oroszlán ember lesz.
Utálatos az ember, akit az oroszlán felfal és az ember oroszlán lesz." ( Tamás evangéliuma, Apokrifek, 298 )

 
 

A lézezők lánca...

Amikor először beszélgettünk erről, már akkor is a Tamás evangéliumból vettük hozzá a "fejlécet".

https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/letezok-nagy-lanca-es-latta-isten-hogy.html

Az "istenülés"..., gosztikusabban szólva "visszaistenülés" láncában csak akkor van értelme létünknek, ha életünkkel "emelkedünk", "tüzesedünk" ( ~ Herakleitosz ) , minden lefelé mozgás és nedvesedés, idő és energiapazarlás.

Aki ezt érti..., nem nehéz neki értelmeznie a folytatást sem...


"8. És Ő mondta: Az ember az okos halászhoz hasonlít, aki hálóját a tengerbe veti s telve apró hallal partra vonja azt. Az okos halász talál köztük egy nagy halat. Az összes apró halat visszadobálja a tengerbe. Nehézség nélkül legnagyobb halat választja. Akinek van füle a hallásra, hallja meg." ( Tamás evangéliuma, Apokrifek, 298 )

Az üdvösség..., nem csak az egyéni, de a közös üdvösségünk se mennyiségi kérdés..., sokkal inkább minőségi. Az egy nagy hal sokkal többet ér, mint a sok apró..., pedagógiában is így van ez. 

Már csak azért is, mert jó példákra van szüksége az apróknak..., a "szigeteken" a "ψῦχικόι" nagyon várják a jó mintákat...


"9. Jézus mondta: Íme kiment a magvető vetni, megtöltötte markát és vetett. Néhány (mag) az útfélre esett. Jöttek a madarak és felecsipegették. Mások sziklára hullottak, nem eresztettek gyökeret a földbe és nem hajtottak kalászt az ég felé. Ismét mások tövisek közé hullottak. A tövisek megfojtották a magokat és a férgek ették meg őket. Ismét mások jó földbe hullottak és jó termést hoztak. Hatvanszorosat, százhúszszorosat."
( Tamás evangéliuma, Apokrifek, 298 )

Ezt ismerjük a kanonizált evangéliumokból..., nem véletlenül, hisz ez a "ψῦχικόι" világa..., azok akik innen érkeznek a "πνεῡματιϰόι" közé, felismerik a szakaszokat benne.

Ránk már inkább ezek a szavak vonatkoznak:

"11. Jézus mondta: Az az ég, és amelyik ezen túl van az is el fog múlni. És a holtak nem élnek és az élők nem fognak meghalni. Azokban a napokban, mikor azt eszitek, ami holt, élővé teszitek azt. Ha világosságban vagytok, mi az amit tesztek? Ama napon, mikor egy voltatok, kettővé váltatok. Ha kettővé váltatok, mit fogtok tenni?"  ( Tamás evangéliuma, Apokrifek, 298 )

 


 

2022-11-25

If ~ Hűségesnek és Igaznak hívták II. / ‘Hold on!’

 If

 

 

"If you can keep your head when all about you   
    Are losing theirs and blaming it on you,   
If you can trust yourself when all men doubt you,
    But make allowance for their doubting too;   
If you can wait and not be tired by waiting,
    Or being lied about, don’t deal in lies,
Or being hated, don’t give way to hating,
    And yet don’t look too good, nor talk too wise:

If you can dream—and not make dreams your master;   
    If you can think—and not make thoughts your aim;   
If you can meet with Triumph and Disaster
    And treat those two impostors just the same;   
If you can bear to hear the truth you’ve spoken
    Twisted by knaves to make a trap for fools,
Or watch the things you gave your life to, broken,
    And stoop and build ’em up with worn-out tools:

If you can make one heap of all your winnings
    And risk it on one turn of pitch-and-toss,
And lose, and start again at your beginnings
    And never breathe a word about your loss;
If you can force your heart and nerve and sinew
    To serve your turn long after they are gone,   
And so hold on when there is nothing in you
    Except the Will which says to them: ‘Hold on!’

If you can talk with crowds and keep your virtue,   
    Or walk with Kings—nor lose the common touch,
If neither foes nor loving friends can hurt you,
    If all men count with you, but none too much;
If you can fill the unforgiving minute
    With sixty seconds’ worth of distance run,   
Yours is the Earth and everything that’s in it,   

    And—which is more—you’ll be a Man, my son!" ( If by Rudyard Kipling )

 

 

Iskolám alagsorában találtam egy transzparens formájában..., már senki sem emlékszik, ki és miért tette fel.

Gnosztikus irodalom VI. / Tamás evangélium I. / Mátyás evangéliuma I. ~ "Magam gondolkodom magamról...." / Csodáld meg a jelenlevőket..."

 Ne hazudjatok és ne tegyétek, amit gyűlöltök,

 "Magam gondolkodom magamról...." / "Csodáld meg a jelenlevőket...", ez első lépcsőfokot jelent, amely a tudáson túlihoz szükséges. ( Clem. Alex. Strm, II,9 ) ( Mátyás evangéliuma, 1, 283 )


 

  "Magam gondolkodom magamról...." és "Csodáld meg a jelenlevőket..."; ez a két legfontosabb.

"Milyenek a Winnerek?

"Kedvelem magamat. / Másokkal jól kijövök. /  Bízni lehet bennem. /  Vagyok, amilyen vagyok. / Általában az igazat mondom. / Mások kedvelnek. / Nem félek a jövőtől. / Kihasználom képességeimet. / Jól érzem magam. / Magam gondolkodom saját magamról. / Ismerem érzéseimet. / Szabadnak érzem magam. / A többieket általában rendben lévőknek (OK) találom. / Jól hasznosítom az időmet. / Meg vagyok elégedve a munkámmal. / Van önbizalmam. / Szívesen vagyok együtt másokkal. / Szívesen vagyok férfi/nő. / Örülök az életnek. / Szeretek dolgozni. / Többnyire helyesen cselekszem. / Ha valami nem sikerül, keresem az okát." ( Eric Berne nyomán ) 

https://boatswain69.blogspot.com/2022/04/o-crux-benedicta-winnerek-utja-ii_23.html

Maslow határozottabban fogalmaz..., elsősorban magadat kell szeretned, s tisztáznod magadba céljaid, a többiek "részesülhetnek belőle", de nem bennük kell gyönyörködnöd nem az ő céljaikat kell szolgálnod, nem szabad függnöd véleményüktől..., de tanulhatsz tőlük és be is építheted a "találkozást" velük tapasztalataid közé..., de a céljaid maradjanak meg.., s maradjanak tiédnek.

"Szeresd felebarátodat, mint magadat." ( Mk12,31 / Mózes III, 19-18 / Gal 5,14 )

S nem magadat, mint felebarátodat..., fontos distinkció!

A gnosztikusok értették ez:

"Nem lerontani jöttem a törvényt - azt mondja -, s úgy tűnik. lerombolta, úgy látszik, amit lerombolt, nem tartozott a törvényhez." ( Pseudoklementinák, Hom. 3,51 ) ( Az ebioniták evangéliuma, 8, 294 )

Ez egyénileg is érvényes..., amit nem szívesen teszel, azt nem is kellene tenned. Ez a "téged küldtelek" fordítottja..., - erre nem Te lettél küldve. 

Minden törvény...., minden feladat nem egyformán vonatkozik ránk.

"Tuo tibi judicio est utendum. - Virtutis et vitiorum grave ipsus conscientie pondus est: qua sublata, jacent omnia." ( Csak saját ítéleted jogos magaddal szemben. Az erényről és a bűnről tudomást vevő lelkiismeretünk súlya nagy: ha ledobjuk magunkról, minden vele hullik." ( Michel Montaigne, Esszék, A megbánásról, 402 )

S ahogy beszélgettünk róla létezik személyes lelkiismeret is..., - "daimónhoz" kötött.

Ám ha előre meghatározottak a célok, meghatározottak az eszközök és a módszer is. Mondhatni egyénre szabottak..., a Keresztes Szent János-féle általános szabály, a tökéletességre vezető út kezdetén ha csak egy jó tulajdonságot találsz magadban, elég lesz..., ám ha a tökéletesség kapujában egy rossz is megmarad, visszazuhansz a kezdetekhez, itt is érvényes.

Ha például csak az egyik "kérdésre" tudtál Winner sorból igennel válaszolni..., elé lehet, ebből a pontból "kifordíthatod sarkából világodat".

Nem akármiről van szó..., már a Tamás evangélium felütésében így említi a Mestert:

"Jézus, az Élő".

Magáról az életről van szó..., ha Winner leszel..., élni fogsz, ha meghalsz is, ha Loser, meghalsz, ha élsz is.

"1. És Ő ezt mondta: Aki ezen igék értelmét megtalálja, nem ízleli meg a halált. 2. Jézus mondta: Aki keres, ne hagyja abba a keresést, míg csak nem talál, és ha találni fog, zavarba jön majd, amikor zavarba jön, csodálkozni fog és a mindenségen uralkodni." ( Tamás evangéliuma, Apokrifek, 297 )

Keressetek!


"3. Jézus mondta: Ha azok, kik titeket vezetnek, azt mondják nektek: A királyság a mennyben van, úgy az ég madarai megelőznek titeket. Azt mondják nektek: A tengerben van, akkor a halak előznek meg titeket. A királyság azonban bennetek és rajtatok kívül van.
Ha megismeritek magatokat, titeket is megismernek, hogy az élő Atya fiai vagytok. De ha nem ismernek fel titeket, akkor szegénységben vagytok és ti vagytok a szegénység."
( Tamás evangéliuma, Apokrifek, 297 )

Ismerjétek meg magatokat!


"4. Jézus mondta: Azokban a napokban nem habozik majd az aggastyán megkérdezni a hétnapos gyermeket, hogy merre van az élet helye, és ő élni fog. Mert sok első utolsó lesz és ők egyetlenek lesznek."
( Tamás evangéliuma, Apokrifek, 297 )

Legyetek alázatosak! Tanuljatok mindenkitől!


"5. Jézus mondta: Ismerd meg, ami szemed előtt van, és ami elrejtett, és ki lesz nyilatkoztatva neked. Mert nincs semmi elrejtett, ami majd ki ne lenne nyilatkoztatva." (
Tamás evangéliuma, Apokrifek, 297 )

Tudhatsz mindent amit csak tudsz..., amit fel kell ismerned!

 
"6. Tanítványai megkérdezték őt és így szóltak hozzá: Akarod, hogy böjtöljünk? És hogyan imádkozzunk és hogyan adjunk alamizsnát és milyen étkezési előírásokat tartsunk meg
Jézus mondta: Ne hazudjatok és ne tegyétek, amit gyűlöltök, mert az ég előtt nincs semmi titokban. Nincs ugyanis semmiféle elrejtett, mely nyilvánvalóvá ne lenne, nincs semmi rejtett, ami le ne lepleződne."

Ne áruljátok el születésetek célját..., mer akkor nem lesz alkalmatok gyönyörködni magatokban. 

Ne feledjétek...., idővel haza kell térnünk!

 


 

2022-11-23

"Jesus is my..." III. / Κλήμης ὁ Ἀλεξανδρεύς ( ὕμνος ) ~ ένας καθαρόκαρδος ύμνος για ένα παιδί με μεγάλη δύναμη

 Szívtiszta hymnoszban..., a Nagyerejű Gyermekről.

 

Nézzük Alexandria Kelemen válaszait a "Jesus is my.., - "tesztre:


"Ugrándozó szamárcsikó gyeplőszára,
Célját nem tévesztő madaraknak szárnya,
Hajóknak biztonságos kormánylapátja,
Királyi ház juhainak pásztora.

 
Zsenge gyermekeid
Hívjad egybe mostan,
Szent dicsőítésére
Szívtiszta hymnoszban,
Romlatlan ajkakkal,
Az ifjakat vezérlő
Krisztusnak!

 
A szenteknek királya vagy,
Mennyei Atyának
Mindeneket meghódító,
Éltető igéje;

 
Bölcsességben kormányzónk,
Kínjainkban támasz.
Legmaradóbb öröm,
Az emberi nemnek
Megváltó Jézus;
Megszentelt nyájadnak
Pásztor-Magvetője,
Hajókormány, gyeplő,
S mennyei szárnytolla;
Megváltást remélő
Halandók halásza;
Szennyes tengerárban,
Ellenség-hullámban
Boldogító élettel
Minket hívogató
Tiszta, szép Halunk.
Irányítsd, szent Pásztor,
Okos nyájad, s vezesd,
Te, az ártatlan, – szép
Ifjúság Királya!                                                                                                 

 Zarándokút az ég felé
Krisztusnak nyomdoka;

 
Örökkévaló Ige,
Végnélküli Aión,
El nem múló fényünk.
Oltalom forrása,
Isten dicsérőknek
Erény művelője,
Szeplőtlen életben.
Legszebb édesanyánk,
Kegyelmek Nymfája;
Isten bölcsessége
Drága emlőiből
Bőségben fakadó
Mennybéli anyatej:

 
Jézus Krisztus.
Téged táplálékul
A szellemi mellbimbókból
Mint gyenge csecsemők,
Hamvas ajkainkkal szívunk,
Gazdagon áradó
Szentlelkeddel mind betelünk.
Ártatlanok dicséretét,
Bizakodó hymnoszt,
Krisztus Királyunknak
Életet adó tanításáért
Méltó viszonzásul
Énekeljünk együtt;
Szelíd szerénységben
A Nagyerejű Gyermekről.

 
Neki énekeljünk,
Gondtalan nemzetség,
Makulátlan kórus,
Békénk Istenének,
Krisztus szülöttei!" ( Alexandriai Kelemen himnusza Krisztushoz, Ford.: Weöres Sándor )

Szép lista..., sokat megtudhatunk belőle - Kelemenről.

 

Hajóknak biztonságos kormánylapátja, (...)


A teljes:

HYMN TO CHRIST.

basileu agiwn, loge pandamatwr
(Anapaestic dimeter.)

O Thou, the King of saints, all-conquering Word,
Son of the Highest, wisdom’s Fount and Lord,
The prop that doth uphold through toil and pain;
The joy of ages through immortal reign;
Yet born of mortal flesh for life’s brief span,
O Saviour Jesus, Shepherd, Husbandman;
Helm Thou to guide, and bridle to restrain,
Wing of the holy flock that heaven would gain;
Catcher of men from evil’s whelming sea,
The holy fishes, saved that are to be,
Drawn from the billowy deep with sweetest lure
Of life that shall for evermore endure:
O holiest Shepherd of enlightened sheep,
Lead Thou Thy flock the upward heavenly steep:
O King of holy children, lead the way,
And pure may they both follow and obey!
Thou art, O Christ, the living heavenly Way,
The ever-flowing Word, unchanging Day,
Eternal Light, and mercy’s healthful Spring;
The Perfecter of every virtuous thing;
Pure Life of all the happy ransomed throng
Who hymn their God through all the ages long:
The heavenly milk, from holy breasts that flows,
By which the infant Church in wisdom grows,
And graces rare, as it befits the Bride,
Adorned, O Jesu Christ, for Thine own side.
Thy feeble children gather with sweet smile,
To sing with holy mouth, and free from guile,
Thyself, in songs and praises without end,
The children’s leader, and the children’s friend.

O little children, thus so gently led,
So tenderly with truth and reason fed,
And filled with the Holy Spirit’s dew,
Our hymns and praises feeble, yet all true,

In grateful homage unto Christ the King,
Who taught us life, let us together sing:
A peaceful choir, Christ-born, and undefiled,
A people wise, sing we the strong-born child;
Sing we with heart and voice, and never cease
To praise with one accord the God of Peace!