Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2022-11-29

Gnosztikus irodalom XII. / Tamás evangélium VII. ~ tanítványaim lettetek / Boldog az, aki már van, mielőtt lett volna. / πνεῡματιϰόι

 "Ha ti tanítványaim lettetek és meghallgattátok (= megértettétek) szavaimat, (...)"

 

 

 "19. Jézus mondta: Boldog az, aki már van, mielőtt lett volna. Ha ti tanítványaim lettetek és meghallgattátok (= megértettétek) szavaimat, Ezen kövek engedelmeskedni fognak nektek. Öt fátok van ugyanis a Paradicsomban melyek nem mozdulnak télen és nyáron, és leveleik le nem hullanak. Aki megismeri azokat, halált nem fog ízlelni." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 300 )

"21. Mariham (Mária Magdolna) így szólt Jézushoz: Mihez hasonlítanak tanítványaid? Ő ezt mondta: Kicsiny gyermekekhez hasonlítanak, akik egy darab földön laknak, mely nem az övék. Mikor majd jönnek a föld urai, azt mondják: Adjátok át nekünk földünket! Levetkőznek előttünk, hogy otthagyják és nekik átadják nekik a földjüket. Ezért mondom nektek: Ha a ház ura tudja, mikor jön a tolvaj, őrködik, mielőtt megérkezne és nem fogja
megengedni, hogy királysága házába betörjön, és elvigye holmiját. Ti azonban a világ színe előtt őrködtök! Nagy erővel övezzétek csípőtöket, nehogy utat találjon hozzátok a tolvaj, és hozzátok férkőzzön. Mert meg fogják találni a birtokot, amit vártok. Legyen köztetek értő ember! A mikor a gyümölcs beérett, eljön sarlóval  a kezében és levágja azt. Akinek füle van, hallja meg!"
( Tamás evangélium, Apokrifek, 300 )

"22. Jézus kicsiny gyermekeket látott, akik szoptak. Ezt mondta tanítványainak: E kicsinyek, akik még szopnak, hasonlítanak azokhoz, akik a királyságba jutnak. Azok ezt mondták neki: Ha mi kicsinyek leszünk, bejutunk majd a királyságba? Jézus ezt mondta nekik: Amikor a kettőt eggyé teszitek és a bensőt olyanná, mint a külsőt, a külsőt mint a bensőt, a fentit mint a lentit, s így a férfi mint a nőt egyetlen eggyé, hogy a férfi ne férfi és a nő ne nő legyen, amikor szemet szemért tesztek, kezet kézért, lábat lábért, akkor mentek majd be a királyságba." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 301 )

 
"23. Jézus mondta: Kiválasztalak majd titeket, ezerből egyet és tízezerből kettőt. S egymagatokban fogtok ott állni."
( Tamás evangélium, Apokrifek, 301 )

 


 

"24. Ezt mondták a tanítványai: Oktass minket a helyről, ahol vagy, mivel erre szükségünk van, hogy azt keressük. Ő ezt mondta nekik: Akinek füle van, hallja meg! Ez a fény a fény-ember bensejében van és az egész világot megvilágosítja. Ha ő nem világít, akkor sötétség van." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 301 )

 
"27. Ha ti a világban nem böjtöltök, nem találjátok meg a királyságot. Ha a szombatot nem teszitek szombattá, nem látjátok meg az Atyát. ( Tamás evangélium, Apokrifek, 301 )

 
28. Jézus mondta: - A világ közepén álltam és kinyilatkoztattam magam nekik testben. Mind részegen találtam őket. Nem találtam egyet sem köztük, aki szomjas lett volna és lelkem elszomorodott az emberek fiain, mert vakok voltak szívükben, és látták, hogy üresen jöttek a világra azt is keresik, hogy üresen menjenek a világból. (...)" ( Tamás evangélium, Apokrifek, 301 )


 Ez így tökéletes..., én is azt mondanám: "Akinek van füle, hallja meg!"

Fiam szerint, ha újjászületek, katica leszek...


Köszöntsétek nagy tisztelettel, ki nem anyától született..., aki megelevenít.

S nincs nekünk itt otthonunk..., míg élünk, magunk vagyunk, őrszemnek jöttünk e világra..., átjáró kapunak. Aszketikus gyakorlatokra ( ασκητισμός και εγκράτεια ), hogy tiszta tudattal lássuk, a szem a szemért, a kéz a kézért s a láb a lábért van.

Nagyon egyszerű ez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése