Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2022-11-25

Gnosztikus irodalom VI. / Tamás evangélium I. / Mátyás evangéliuma I. ~ "Magam gondolkodom magamról...." / Csodáld meg a jelenlevőket..."

 Ne hazudjatok és ne tegyétek, amit gyűlöltök,

 "Magam gondolkodom magamról...." / "Csodáld meg a jelenlevőket...", ez első lépcsőfokot jelent, amely a tudáson túlihoz szükséges. ( Clem. Alex. Strm, II,9 ) ( Mátyás evangéliuma, 1, 283 )


 

  "Magam gondolkodom magamról...." és "Csodáld meg a jelenlevőket..."; ez a két legfontosabb.

"Milyenek a Winnerek?

"Kedvelem magamat. / Másokkal jól kijövök. /  Bízni lehet bennem. /  Vagyok, amilyen vagyok. / Általában az igazat mondom. / Mások kedvelnek. / Nem félek a jövőtől. / Kihasználom képességeimet. / Jól érzem magam. / Magam gondolkodom saját magamról. / Ismerem érzéseimet. / Szabadnak érzem magam. / A többieket általában rendben lévőknek (OK) találom. / Jól hasznosítom az időmet. / Meg vagyok elégedve a munkámmal. / Van önbizalmam. / Szívesen vagyok együtt másokkal. / Szívesen vagyok férfi/nő. / Örülök az életnek. / Szeretek dolgozni. / Többnyire helyesen cselekszem. / Ha valami nem sikerül, keresem az okát." ( Eric Berne nyomán ) 

https://boatswain69.blogspot.com/2022/04/o-crux-benedicta-winnerek-utja-ii_23.html

Maslow határozottabban fogalmaz..., elsősorban magadat kell szeretned, s tisztáznod magadba céljaid, a többiek "részesülhetnek belőle", de nem bennük kell gyönyörködnöd nem az ő céljaikat kell szolgálnod, nem szabad függnöd véleményüktől..., de tanulhatsz tőlük és be is építheted a "találkozást" velük tapasztalataid közé..., de a céljaid maradjanak meg.., s maradjanak tiédnek.

"Szeresd felebarátodat, mint magadat." ( Mk12,31 / Mózes III, 19-18 / Gal 5,14 )

S nem magadat, mint felebarátodat..., fontos distinkció!

A gnosztikusok értették ez:

"Nem lerontani jöttem a törvényt - azt mondja -, s úgy tűnik. lerombolta, úgy látszik, amit lerombolt, nem tartozott a törvényhez." ( Pseudoklementinák, Hom. 3,51 ) ( Az ebioniták evangéliuma, 8, 294 )

Ez egyénileg is érvényes..., amit nem szívesen teszel, azt nem is kellene tenned. Ez a "téged küldtelek" fordítottja..., - erre nem Te lettél küldve. 

Minden törvény...., minden feladat nem egyformán vonatkozik ránk.

"Tuo tibi judicio est utendum. - Virtutis et vitiorum grave ipsus conscientie pondus est: qua sublata, jacent omnia." ( Csak saját ítéleted jogos magaddal szemben. Az erényről és a bűnről tudomást vevő lelkiismeretünk súlya nagy: ha ledobjuk magunkról, minden vele hullik." ( Michel Montaigne, Esszék, A megbánásról, 402 )

S ahogy beszélgettünk róla létezik személyes lelkiismeret is..., - "daimónhoz" kötött.

Ám ha előre meghatározottak a célok, meghatározottak az eszközök és a módszer is. Mondhatni egyénre szabottak..., a Keresztes Szent János-féle általános szabály, a tökéletességre vezető út kezdetén ha csak egy jó tulajdonságot találsz magadban, elég lesz..., ám ha a tökéletesség kapujában egy rossz is megmarad, visszazuhansz a kezdetekhez, itt is érvényes.

Ha például csak az egyik "kérdésre" tudtál Winner sorból igennel válaszolni..., elé lehet, ebből a pontból "kifordíthatod sarkából világodat".

Nem akármiről van szó..., már a Tamás evangélium felütésében így említi a Mestert:

"Jézus, az Élő".

Magáról az életről van szó..., ha Winner leszel..., élni fogsz, ha meghalsz is, ha Loser, meghalsz, ha élsz is.

"1. És Ő ezt mondta: Aki ezen igék értelmét megtalálja, nem ízleli meg a halált. 2. Jézus mondta: Aki keres, ne hagyja abba a keresést, míg csak nem talál, és ha találni fog, zavarba jön majd, amikor zavarba jön, csodálkozni fog és a mindenségen uralkodni." ( Tamás evangéliuma, Apokrifek, 297 )

Keressetek!


"3. Jézus mondta: Ha azok, kik titeket vezetnek, azt mondják nektek: A királyság a mennyben van, úgy az ég madarai megelőznek titeket. Azt mondják nektek: A tengerben van, akkor a halak előznek meg titeket. A királyság azonban bennetek és rajtatok kívül van.
Ha megismeritek magatokat, titeket is megismernek, hogy az élő Atya fiai vagytok. De ha nem ismernek fel titeket, akkor szegénységben vagytok és ti vagytok a szegénység."
( Tamás evangéliuma, Apokrifek, 297 )

Ismerjétek meg magatokat!


"4. Jézus mondta: Azokban a napokban nem habozik majd az aggastyán megkérdezni a hétnapos gyermeket, hogy merre van az élet helye, és ő élni fog. Mert sok első utolsó lesz és ők egyetlenek lesznek."
( Tamás evangéliuma, Apokrifek, 297 )

Legyetek alázatosak! Tanuljatok mindenkitől!


"5. Jézus mondta: Ismerd meg, ami szemed előtt van, és ami elrejtett, és ki lesz nyilatkoztatva neked. Mert nincs semmi elrejtett, ami majd ki ne lenne nyilatkoztatva." (
Tamás evangéliuma, Apokrifek, 297 )

Tudhatsz mindent amit csak tudsz..., amit fel kell ismerned!

 
"6. Tanítványai megkérdezték őt és így szóltak hozzá: Akarod, hogy böjtöljünk? És hogyan imádkozzunk és hogyan adjunk alamizsnát és milyen étkezési előírásokat tartsunk meg
Jézus mondta: Ne hazudjatok és ne tegyétek, amit gyűlöltök, mert az ég előtt nincs semmi titokban. Nincs ugyanis semmiféle elrejtett, mely nyilvánvalóvá ne lenne, nincs semmi rejtett, ami le ne lepleződne."

Ne áruljátok el születésetek célját..., mer akkor nem lesz alkalmatok gyönyörködni magatokban. 

Ne feledjétek...., idővel haza kell térnünk!

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése