Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2022-05-05

"Vállalom" / "visszavonhatatlan személyes megegyezés" / Adj hát szolgádnak éber szívet!

 Alapszabályok III.

"Megírtam a költeményemet. De még hátravan a kijavítása." / „Kérj, mit adjak neked!”

 

 

Saint-Exupery könyvében így beszél a költő:

"Megírtam a költeményemet. De még hátravan a kijavítása."

Így folytatja:

"Atyám indulatba jött:


,Megírod a költeményedet, aztán nekilátsz kijavítani! Mi más az írás, mint javítás! Mi más szobrot gyúrni, mint javítgatni! Láttál már agyagot gyúrni? Javításról javításra bukkan
elő az arc,
már maga az első hüvelyknyom is javítást jelentett agyagtömbön. Amikor megalapítom a városomat, a homokot javítom ki. Aztán a városomat, És javítgatásról javítgatásra haladok Isten felé," ( Antoine de saint-Exupery, Citadella, 316 )

Ez minden alacsonyabb szinten így van..., ám a 4.-en nem.

 

A párkapcsolatokkal kapcsolatban már elmondtuk:

"S akkor dönteni, a döntéshez hűnek maradni sem olyan nehéz..., hisz mindenki azt teszi, amihez leginkább ért, s még örül is neki a másik.

S bátran mondhatod: "Vállalom." ( S mivel ő mindig eredendően más lesz..., egy örök és megunhatatlan rejtvény lesz mindhalálig. )

"Én én vagyok magamnak, S neked én te vagyok. S te én vagy magadnak. Két külön hatalom. S ketten mi vagyunk. De csak ha vállalom." ( Radnóti Miklós: Előhang egy monodrámához )

"Az életre szóló társas kapcsolatot és szerelmet, amely megalapozza a házasságot, a Teremtő alkotta, és látta el saját, tulajdon törvényeivel: a házastársak szerződésében, vagyis visszavonhatatlan személyes megegyezésében gyökerezik." ( GS 48. )"

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/kozos-egysegbe-de-csak-ha-vallalom.html?spref=tw 

 

A hívő kapcsolatát Teremtőjével nem véletlenül szokták hasonlítani a szerelmi házassághoz.

"Szerelmi"; - mondom..., mert ahogy érdekházasság is van, létezik "látható hűség" is..., s ha látható van , láthatatlan is..., ez utóbbi az igazi. 

"Az emberek legtöbbjénél látható hűség: az önzés mesterkedése a bizalom elnyeréséért, eszköz, amelynek segítségével a többiek fölé emelkedhetünk s a legfontosabb dolgok birtokosává válhatunk." ( Francois de la Rochefoucauld )

Ez a "prolik", az elégedetlenek világa...


Ezt az utóbbi érzést, a "láthatatlan hűséget" hordozzuk, mint szerelmünk érzését szívünkben, s csak figyelmesebbek érezhetik-láthatják meg rajtunk, mi már valakié vagyunk.

Ez a hálásak világa, mert eme megegyezésből, amire a Gaudium et Spes céloz, mi is profitálunk. "A Hála ( Szépség ) Isten pecsétje... 

https://boatswain69.blogspot.com/2020/10/a-szepseg-hala-isten-pecsetje.html

 

Ezen nincs mit kijavítani..., vagy hűséges vagy, vagy nem, vagy érzed, vagy sem. 

S ebben is különbözik a 4. szint a többitől..., ott ha győztes is vagy..., sosem érzed magad annak, itt a hűséget azonnal érzed, és nem is hagy el soha.

 

S ahogy Salamon választott..., ezekkel megkaphatod a többi három "kincset" is.

"A király elment Gibeonba áldozatot bemutatni. Ez volt ugyanis a legjelentősebb magaslat. Ezer égőáldozatot mutatott be Salamon ott az oltáron. Gibeonban megjelent az Úr Salamonnak, éjszaka, álmában. Így szólt az Isten: „Kérj, mit adjak neked!” Salamon azt felelte: „Nagy irgalommal voltál szolgád, az én atyám, Dávid iránt: hűségesen, jó lélekkel és egyenes szívvel járt színed előtt; mindvégig irgalommal voltál hozzá: megajándékoztad egy fiúval, aki most a trónján ül. Igen, Uram és Istenem, királlyá tetted szolgádat atyám helyett. De hát fiatal ember vagyok, nem tudom, miként kell uralkodni. Ráadásul kiválasztott néped élén áll szolgád, egy nagy nép élén, amely akkora, hogy se szeri, se száma. Adj hát szolgádnak éber szívet, hogy meg tudja különböztetni a jót meg a rosszat. Mert hisz ki tudná másképp kormányozni ezt a te népes népedet?” Tetszett az Úrnak, hogy Salamon ilyen kéréssel fordult hozzá. Ezért így szólt hozzá az Úr: „Mivel épp ezzel a kéréssel fordultál hozzám, nem hosszú életet vagy gazdagságot kértél magadnak, nem is ellenséged életét kérted, hanem bölcsességért könyörögtél, hogy szem előtt tartsd az igazságot, lásd, megadom neked, amit kértél. Bölcs és értő szívet adok neked, amilyen nem volt előtted, s nem lesz utánad sem. Ráadásul azt is megadom, amit nem kértél, a gazdagságot és a dicsőséget, hogy nem lesz a királyok közt hozzád hasonló. S ha az én útjaimon jársz, megtartva parancsaimat és törvényeimet, amint atyád, Dávid járt, hosszú életet ajándékozok neked.” Amikor Salamon fölébredt, látta, hogy álma volt. Visszatért Jeruzsálembe, az Úr szövetségének ládája elé lépett, és égőáldozatot mutatott be, majd bemutatta a közösség áldozatát, és ünnepi lakomát rendezett szolgáinak." ( 1Kir3,4-15 ) 

What do you want? - kérdezi az Úr tőlünk is..., de a negyedik szinten már nincs erre igazából válasz, mert kérdés sincsen. Mert egység van.

 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése