Kiemelt bejegyzés

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." IX. ~ "fogalom leszel!" / ἀκάνθινον στέφανον

  "A szentek számára sem problémamentes életművük megvalósítása." ( Walter Nigg ) "Minél szentebbé válik egy ember, annál...

2022-05-29

"A megváltás új kezdet." V. ~ Isten alkotta űr / "parallelen" / dugó

 „Minden ember szívében van egy Isten alkotta űr, amelyet semmilyen teremtett dolog nem képes betölteni…” ( Pascal )



Miért nevetséges minden törekvésünk..., mert a hiány az isteni terv része.

„Minden ember szívében van egy Isten alkotta űr, amelyet semmilyen teremtett dolog nem képes betölteni…” ( Pascal, Gondolatok )

S mindenki máshogy hiányos.

 

Valahogy így:

"Két párhuzamos ment, járni
a végtelen teret,
egyenes lélek-pár, ki
szolid házból ered.

Nem akarták metszeni, ó jaj,
egymást, míg nem jön a vég:
jó támasz volt ez az óhaj,
és titkos büszkeség.

De midőn azután tíz vándor
fényév is elszaladt,
kiveszett a magányos párból
a földi gondolat.


Maguk se tudták, hogy még
párhuzamosok-e?
Az örök fénybe folyt szét
két lélek fény-jele.

Őbenne egyesültek,
átfolyt rajtuk sugara,
mint két szeráf, merültek
az öröklét karjaiba." ( Christian Morgenstern, A két párhuzamos )


"Es gingen zwei Parallelen
ins Endlose hinaus,
zwei kerzengerade Seelen
und aus solidem Haus.

Sie wollten sich nicht schneiden
bis an ihr seliges Grab:
Das war nun einmal der beiden
geheimer Stolz und Stab.

Doch als sie zehn Lichtjahre
gewandert neben sich hin,
da wards dem einsamen Paare
nicht irdisch mehr zu Sinn.

Warn sie noch Parallelen?
Sie wußtens selber nicht, -
sie flossen nur wie zwei Seelen
zusammen durch ewiges Licht.

Das ewige Licht durchdrang sie,
da wurden sie eins in ihm;
die Ewigkeit verschlang sie
als wie zwei Seraphim."

 

Tehát nem itt és most földi életünk során..., hanem eredendően és végül.  

"Találkozunk a végtelenben", - búcsúztam egy messenger beszélgetésünk végén barátomtól.

 

Ha lehetetlen..., meg kell-e próbálnunk?

Természetesen és szükségszerűen igen.

 

Ahogy már beszéltük korábban a vallások két látszólag ellentétes álláspontból szervezik magukat.

 

 I. Próbáljunk boldogok lenni kollektivista lapon..., így mikor jó amit teszünk?

 

Természetesen, ha észrevehetetlen, "adekvát" ahogy a biológiában mondanánk.

A megfelelő cselekedet a megfelelő időben és helyen a megfelelő módon végrehajtva. A szem is addig működik jól, míg hibátlan és észrevehetetlen..., ha észreveszel valami eltérést..., valószínűleg baj van.

Mondjátok haszontalan szolga vagyok...

 

"(...) Egy napon forrásvíz partjára ért s midőn fölébe hajolt, hogy fölbecsülje a víz mélységét, szikkadt, fehérszakállas aggastyánt pillantott meg, akinek külseje oly szánalmas volt, hogy láttára nem tudta magába fojtani a sírást. A másik is sírt. Julián nem ismerte föl a tükörképét, csak homályosan emlékezett egy ehhez hasonló arcra. Fölkiáltott: az édesapja volt. És nem gondolt rá többé, hogy megölje magát. Így járt be messze földeket, hurcolva emlékei terhét; és egy folyóhoz érkezett, melyen veszedelmes volt az átkelés, nagy sebessége miatt s mert a partjain széles mocsár terült el. Hosszú idők óta nem akadt, aki meg merte volna kockáztatni. Julián egy rozzant csónakot pillantott meg, farával besüppedve, orrával a nád közé nyúlva. Amint jobban megnézte, egy pár evezőt fedezett föl rajta, és az a gondolata támadt, hogy mások szolgálatára fogja szentelni életét. Nekifogott, hogy a meredek vízpart fölé hídtöltés-félét emeljen, amelyen át le lehessen jutni a csónakig, körömszakadásig hengergette, ölében cipelte a roppant köveket, elcsúszott, besüppedt a mocsárba, nem egyszer hajszálon múlásig, hogy oda nem veszett. Azután hajódeszkákkal kitatarozta a bárkát és vályogból meg fatörzsekből kunyhót eszkábált magának.

Az új révnek híre ment, utasok jelentkeztek. Kendőlobogtatással hívták át a túlsó partról; Julián fürgén beugrott a csónakba. Nagyon széles volt, és túlterhelték mindenféle poggyásszal meg limlommal, nem is számítva a málhás öszvéreket, amelyek félelmükben rúgkapálva, növelték a rakomány súlyát.

Julián nem kért semmit a fáradságáért; egyik-másik utas maradék ennivalót adott neki az iszákja fenekéről, vagy már hasznavehetetlen, elhordott ruhafélét. Durva fráterek istentelen szidalmait Julián béketűrően fogadta, amire újabb sértések özöne volt a válasz. Ő beérte azzal, hogy megáldotta őket.

Kis asztal, zsámoly, száraz lombokból rakott fekvőhely, három cserépkorsó: ez volt az egész bútorzata. Két nyílás a falon: az ablakok. Egyik oldalon, ameddig a szem ellátott, terméketlen síkság terült el, imitt-amott tespedő vadvizekkel; előtte pedig a nagy folyam zöldes árja hömpölygött. Tavasszal a nedves talajból áradt a poshadás szaga. Később forgószél kavarta föl a port, amely mindenhová bevette magát, iszapossá tette a vizet és recsegett a fogak közt. Még későbbi időszakban a szúnyogok felhőnyi hada zümmögött és csípett éjjel-nappal szünet nélkül. Azután jött a kegyetlen fagy, amely kővé keményítette a tárgyakat és vadul megkívántatta a húsételt. Hónapok elteltek úgy, hogy Julián egy élő lelket nem látott. Sokszor lehunyta a szemét és emlékei szárnyán próbált visszatérni ifjúkorába; - kastélyudvar tűnt föl előtte, agarak a tornácon, inasok a fegyveres-házban és szőlőindák hűsében egy szőkefürtű ifjú, prémekbe öltözött aggastyán s nagybóbitás dáma közt; egyszerre csak a két holttest jelent meg a helyükön. Arcra borult a nyoszolyája előtt és zokogva hajtogatta: - Jaj, szegény apám! szegény anyám, szegény anyám! Összeesett és kábult félálmában véres látomásai folytatódtak.

Egy éjjel álmából arra ébredt, hogy nevén szólítja valaki. Feszülten figyelt és nem tudott kivenni egyebet, mint a hullámok morajlását. De újból megszólalt ugyanaz a hang: - Julián!

A túlsó partról hallatszott, ami meglepte Juliánt, tudva a folyó nagy szélességét. Harmadszor is szólították: - Julián!

És ez a hang úgy bongott, mint egy templomharang. Lámpását meggyújtva, kilépett a kunyhóból. Vad szélvihar dúlta föl az éjszakát. A vak sötétet a táncoló hullámok csillogása törte meg itt-ott. Percnyi habozás után Julián eloldotta a bárkát.

A víz tüstént megnyugodott, a csónak simán átsiklott és a túlsó partba ütközött, ahol egy férfi várta. Rongyos darócruhát viselt, arca gipszálarchoz volt hasonló, két szeme vörösebb, mint az izzó parázs. Amint a lámpával hozzáközelített, Julián észrevette, hogy ocsmány fekély borítja testét; magatartásában mégis volt valami királyi. Amint beszállott a bárkába, ez csodálatos módon alásüllyedt, szinte recsegett a súlya alatt; Julián egy lökéssel helyrebillentette és evezni kezdett. Minden egyes lapátcsapásra a hullámtorlódás fölemelte elülső részén a csónakot. A tintánál feketébb víz szilajon tolult össze a két partszegély felől. Örvényeket hasított, hegyeket támasztott s a lélekvesztő hol a magasba lendült, hol meg lebukott a mélységbe, ahol szél dobálta és pörgette. Julián derékban meghajolt, széttárta karjait és két lábát megfeszítve, egy törzskanyarulattal hátrafordult, hogy több erőt fejthessen ki. Az arcát dér csapkodta, az eső a hátába csurgott, a szél vad ereje kifullasztotta; elhagyta magát. A bárka most irány nélkül hánykódott a vízen. De érezte, hogy komoly dologról van szó, parancsról, melynek engedelmeskednie kell, újból megragadta az evezőket; és a lapátok csapkodása kettévágta a vihar tombolását. Előtte égett a kis lámpás. Az elsuhanó madarak időnként eltakarták. De folyton látta a csónak orrán oszlopmeredten álló bélpoklos világító szemgolyóját. És ez soká tartott, nagyon soká!

Mikor megérkeztek a kunyhóba, Julián becsukta az ajtót és az idegen a zsámolyra kuporodott. A testét takaró gyolcsféle lepel lecsúszott a csípőjéig; vállai, melle, sovány karjai eltűntek a pikkelyszerű gennyes fekélyek alatt. Homlokát mély ráncok barázdálták. Orra helyén gödör volt, mint egy csontvázkoponyán; kékes ajkai körül sűrű és förtelmes páraszerű lehellet áramlott. - Éhezem! - szólalt meg.

Julián odaadta, amije volt, egy darab avas szalonnát, némi fekete kenyérhéjat. Az idegen mohón megevett mindent s utána az asztalon, a tányéron s a kés nyelén ugyanolyan foltok látszottak, mint a testén. Azután így szólt: - Szomjúhozom!

Julián a vizeskorsóért ment; s mikor kezébe vette, olyan illat áradt ki belőle, amelytől kitágult a szíve és az orrlika. Bor volt; mily csodás lelet! De a bélpoklos kinyújtá karját s egyhajtásra kiitta a korsót. Majd így szólt: - Fázom!

Julián égő gyertyájával meggyújtott egy marék rőzsét a kunyhó közepén. A bélpoklos melegedett a tűznél; sarkán guggolva ült, minden tagja reszketett, halálsápadt lett, szemei már nem csillogtak, keléseiből genny szivárgott, s csaknem elhaló hangon suttogta: - Az ágyadat!

Julián gyöngéden támogatta a vánszorgót s takaróul még bárkájának vitorláját is ráterítette. A bélpoklos nyöszörgött. Szája sarkából kivillantak a fogai, egyre szaporább hörgések törtek föl melléből s a hasa minden lélekzetvételre egész a gerincéig besüppedt. Azután lehunyta pilláit. - Mintha jég lenne a tagjaimban! Jöjj ide mellém.

És Julián, föltakarva a vitorlát, lefeküdt a száraz levelekre, szorosan mellé. - Vetkőzz le, hogy érezzem tested melegét!

Julián levetette ruháit; azután anyaszült meztelen visszafeküdt az ágyba, és érezte tagjain a bélpoklos testét: kígyónál hidegebb volt és érdes, mint a ráspoly. Bátorító szavakkal próbálta megnyugtatni; a másik lihegve így felelt: - Jaj! meghalok!... Jöjj közelebb, melegíts át! Ne csak a kezeddel! nem!

Julián hosszában végigterült rajta, ajkát ajkára, mellét mellére tapasztván.

Ekkor a bélpoklos magához szorította és a szemei hirtelen csillagfénnyel ragyogtak föl; hajfürtjei megnőttek, mint a napsugarak; orrlikai rózsaillatot leheltek, a tűzhely tömjént felhőzött, a hullámok daloltak. Eközben végtelen gyönyörűség, földöntúli öröm áradt el a kábult Julián lelkén; és az, aki őt ölelte, nőtt, egyre nőtt, feje és lába már a kunyhó két faláig ért. A tető eltűnt, az ég boltja kitárult, - és Julián a kéklő magasságba emelkedett, szemtől-szembe a mi Urunk Jézus Krisztussal, aki őt mennyországba vitte. Eddig tart Irgalmas Szent Julián legendája, ilyenformán olvasható szülőfalum templomában egy színes ablaküvegen. (Claude Flaubert: Irgalmas Szent Julián legendájából)

"Így ti is, amikor mindent megtesztek, amit parancsoltak nektek, mondjátok: "Haszontalan szolgák vagyunk, csak azt tettük, ami a kötelességünk volt!" ( Lk 17,10 ) 


 

II. Ezzel már át is eveztünk a individualista vallások területére...,  megpróbálhatjuk elérni a teljességet, de VÉGTELENNEL  mérkőzünk...

 

De emlékezzünk Eugen Herrigel korábban idézett történetére, s emlékezzünk vissza, - mit mondott a tökéletes lövés pillanata után: "Az lőtt!"

"- Az első lövés - szólt - nem volt semmi különös, mint ön mondaná, hiszen a céltáblát évtizedek óta oly jól ismerem, hogy vaksötétben is tudnom kell hol áll. De mi a véleménye a második találatról? Magam csak annyit mondhatok, nem az én művem. „Az” lőtt és „Az” talált: Hajoljunk meg a cél, a Buddha előtt.
Két nyilával a mester alighanem engem is eltalált. Mintha átalakított volna ez az emlékezetes éjszaka. Nem zaklatott többet a kísértés, hogy nyilaim sorsával törődjek. Az is megerősített új beállítottságomban, hogy a mester soha nem a céltáblát figyelte gyakorlás közben, hanem az íjászt tartotta szemmel. Mintha róla olvasná le legbiztosabban a lövés sikerét. Kérdésemre ezt nem is tagadta. Így vitte át, maga is mély koncentrációban, művészete szellemét tanítványaira. Nem átallom legsajátabb, de sokáig kétségbevont tapasztalásom alapján azt is igazolni, hogy a „közvetlen átvitel” nem puszta szóbeszéd, hanem realitás. De a kardvívó mesterektől sem lehet elvitatni ama meggyőződésüket, hogy a végtelen gonddal és fáradsággal készített kard átveszi a kardkovács szellemét, aki szintén kultikus szertartásként űzi hivatását.
Egy napon a mester, amikor lövésem kioldódott, fölkiáltott:
- Ez az! Hajoljon meg.
A céltáblára pillantva, nem tudtam örömében osztozni; nyílvesszőm csak a tábla peremét érintette.
- Valódi lövés volt - döntött mesterem -, így folytassa.
A következő időkben egyre többször találtak célba nyilaim, de még sok volt a sikertelen lövés is. De ha a mester észrevette a
találatok fölötti elégedettségemet , nyomban igyekezett lehűteni.
- Mit képzel? Azt hogy a sikertelen lövések fölött ne bosszankodjék, már megtanulta. De tanulja meg azt is, hogy ne örvendezzék, ha célba talál.
- Érti-e már - kérdezte mesterem egy különösen jól sikerült lövésem után - mit jelent, hogy „Az” lő és „Az” talál?

- Attól tartok - válaszoltam - hogy már semmit nem értek, még a legkézenfekvőbb is zavarba ejt. Én vagyok-e aki megfeszíti az íjat, vagy az íj emel a legnagyobb feszültség állapotába? Én találom-e el a célt, vagy a cél talál el engem? „Az” a test szempontjából szellemi-e, vagy a szellem szempontjából testi? Esetleg mind a kettő? Az íj, nyíl, cél és én annyira egybefonódtunk, hogy már nem tudok semmit különválasztani, de nem is kívánom ezt megtenni. Ha kezembe veszem az íjat és lövök, minden világos, egyértelmű és szinte nevetségesen egyszerű.
- Ne feledkezzék meg e pillanatról - szakított félbe a mester -, az íj húrja most járta át szívét." (Eugen Herrigel, Az íj és nyíl ösvénye )

 

Tökéletes pillanat, tökéletes mozdultat...

Akkor nem Te voltál.

 

E tökéletes pillanatért, mozdulatért illetve tökéletes szolgálatért küzd minden ember itt e Földön.

Ez testvériségünk valódi és egyetlen alapja...

 

„Az összes népek egyetlen közösséget alkotnak; egy az eredetük is, hiszen Isten telepítette be az emberi fajjal az egész földet. Egy a végső céljuk is! Az Isten.” ( II. Vatikáni Zsinat tanítása. „Nostra Aetate” )

 

 Ha feltűntél..., hibáztál. Hacsak ez a feltűnés nem volt a szerep része... ( ~ Savonarola / Trump ), de ott is fontos, aki egyet is megbotránkoztat a kicsinyek közül..., s talán ez a kicsinyek  máshogy értendő..., inkább azokat jelenti, akik bármilyen korúak is, még az újszülöttek félmosolyával, tiszta szemével és gondolkodásával élik életüket, ahogy a "rosi" ( "öreg" ) is bármilyen korú lehet.

 

Forduljunk ismét Morgensternhez: 


"A szőke parafadugót

lakktálca tükrözi.

Magát akkor se látja ott,

ha szeme van neki.

Azért nem, mert merőleges

a tükörkép felett.

Persze, ha ferde lenne, ez

egészen más eset.

Ember, ha visszatükröz egy...

egy... kb. Végtelen!

S derékszögben! - a helyzeted

nem lenne pont ilyen?" ( Christian Morgenstern, Dal a szőke parafadugóról )

 

Addig jó míg nem vetsz tükörképet..., akkor nem vagy feldőlve..., a lakktálca a benned élő "daimon", végső soron Isteni képed.

Ez a legfelső lelkiismeret..., s ha nem jelez, lelked is rendben van.

 

"Nyugodtan alszol, ha szíved nem vádolhat." ( Kempis Tamás : Imitatio Christi, 6. I.) 

"A jó emberek dicsősége a lelkiismeretükben van, (...) , az igazságnak örvendenek." ( Kempis Tamás : Imitatio Christi, 6. II. )

Ha a harmadik lelkiismeret nem jelez..., minden rendben van. 


"Nyugodtan alszol, ha szíved nem vádolhat."

"Ami legjobb bennünk, az úgyis mindig kimondatlan marad, önnön mélyében pihen, mint gyöngy a tenger fenekén." ( Hölderlin, Hüperion, 210 )

2022-05-28

"A megváltás új kezdet." IV. / "Aztán vidáman éltek mindhalálig."

 "Aztán, mondjon akárki bármit, vidáman éltek mindhalálig."

Szamarak vagyunk...

 

 

Megtanultunk imádkozni..., van nekünk - kihez.

Mostanság sok a stressz és békétlenség..., "bullying".



Van Kép amihez alkalmunk van felnőni..., ez tehát "védekezésre" is jó. ( Bár stratégia úgy teljes, hogy visszakérdezünk: Mondd, hogy lehetnék olyan ügyes, szép és népszerű, mint Te? Segíts nekem...! )

Ez lehet tudatos, mint ahogy a pszichológusok tanítják, - és ahogy az ábra is magyarázza, de ez vajmi keveset ér..., észben kellene tartanunk épp akkor amikor készülünk azt elveszteni. 

Ez csak úgy működik ahogy Morgenstern tanácsolja.

 

"Egy bús szamár egy bús napon
párjához így szól: »Angyalom,

lükék voltunk, lükék vagyunk,
legjobb lesz, hogyha meghalunk.«

Aztán, mondjon akárki bármit,
vidáman éltek mindhalálig."
( Christian Morgenstern, A két szamár ) 
 
"Ein finstrer Esel sprach einmal
zu seinem ehlichen Gemahl:

»Ich bin so dumm, du bist so dumm,
wir wollen sterben gehen, kumm!«

Doch wie es kommt so öfter eben:
Die beiden blieben fröhlich leben. 

 
 

 

Morgenstern nem csak nevében volt keresztény..., "nomen est omen". 
 
Mi mind "szamarak vagyunk"..., próbáljuk megvalósítani a "tökéletes képet", de még abban sem lehetünk biztosak, a sajátunk megközelítettük-e?
 
( Ez a "negatív egyenlőség" ( ~ Engels ) minket összetart. S vidámmá tesz... )
 
Vagy mégis lehet valamiféle módszer, hogy megtudhassuk? ( Legközelebb erről beszélgetünk. ) 
 
Egy bizonyos, valamiféle ajándékozásról van szó...
 
https://boatswain69.blogspot.com/2020/10/ajandek.html
 
 

2022-05-27

"A megváltás új kezdet." III. / "indul rejtett gondolat, vágyik rád, a Képre, sejtelemre" / "Er, der uns zum Gipfel führt."

 A csúcs felé... hogy amik vagyunk, azzá legyünk.

 


"Mindig vissza Hozzád, vissza egyre,
indul rejtett gondolat,
vágyik rád, a Képre, sejtelemre,

mely örömet, nyugtot ad.

Mindig újra az Egyet keressük,
egy hazát a sok helyett,
hogy majd megjelenjen az előttünk,
akitől, a csúcs felé vezet.

Akkor újra ott leszünk a fényben,
hol a Föld a Nappal egyesül,
és az én, a forma, semmivé lesz,
hogy amik vagyunk, azzá legyünk." ( Christian Morgenstern, A csúcs felé )
 
"Immer wieder, über viele Bahnen.,
kehrt mein Sinn zu dir zurück.
Glaubt in deinem Bild zu ahnen
seiner Unrast endlich Glück.

Immer wieder suchen wir das Eine,
die das Viele nicht berührt:
Daß er Ein Mal uns erscheine,
er, der uns zum Gipfel führt.

Ein Mal wollen wir da droben stehen,
wo die Erde in die Sonne rinnt...
Und dann mag die Form, die wir, vergehen,
daß wir werden, was wir sind." 

 
 

 
 

"A megváltás új kezdet." II. ~ "- Az egyéniségüket ( Δαίμον ) keresik." / "A sikló most elalszik mélyen s a kecske továbbmegy az éjben."

 Akasztófadalok II. 

"A sikló imádkozik este, (...) most elalszik mélyen."

 


"Die Schleiche singt ihr Nachtgebet,
die Waldgeiß staunend vor ihr steht.

Die Waldgeiß schüttelt ihren Bart
wie ein Magister hochgelahrt.

Sie weiß nicht, was die Schleiche singt,
sie hört nur, daß es lieblich klingt.

Die Schleiche fällt in Schlaf alsbald.
Die Geiß geht sinnend durch den Wald."

 

"A sikló imádkozik este,
csodálkozva néz a kecske.

S, mint komoly öreg tanár a
hegyes szakállát megrázza.

Nem tudja mit dalol a sikló,
de érzi, hogy ez így szép, így jó.

A sikló most elalszik mélyen
s a kecske továbbmegy az éjben."
( Christian Morgenstern, A kecske és a sikló )

 

Vagy ahogy Gide érzékelteti ezt az örökös kínzó vágyat...

 

"Akkor Prométheusz megkérdezte:

- Mit keresnek?

A pincér tovább bölcselkedett:

- Ahol nem maradnak, ugyebár, ott nem lehet boldogság. Uram, elhiheti nekem, ha akarja - s ezzel közelebb lépett, lehalkította a hangját:

- Az egyéniségüket
(
Δαίμον ) keresik.

Uraságod, ha meg nem sértem, nem idevaló, ugyebár?" ( André Gide: Rosszul láncolt Prométheusz, A pincér és a milliomos története )

https://boatswain69.blogspot.com/2020/10/az-ordog-mindig-csinos-volt-de-soha-nem.html

 

"Kígyó" vagy "kecske", ez itt a kérdés...

 

 

"Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni." ( Jn 15,5 )
 

csupán jó szem kell hozzájuk, de az a szem valóban jó legyen;

 "Egyszerre, egyetlen szempillantással kell felismernünk (...) a dolgot, ...

 

 

 "A geometriai és az intuitív gondolkodás közötti különbség. 

 Az első alapelvei világosan érthetők, de távol esnek attól, ami közhasználatú; ezért, a megszokás hiánya miatt, nehezen fordul hozzájuk az ember – ám ha mégis rászánja magát, akkor teljes világosságukban látja őket; tökéletesen ferde észjárásra vallana, ha belőlük kiindulva helytelenül okoskodnánk, hiszen annyira szemet szúrók, hogy szinte lehetetlenség nem felismerni őket." ( Blaise Pascal, Gondolatok, 5 )

 

"A geometriai gondolkodás alapelvei világosan érthetők, de távol esnek attól, ami közhasználatú; (...)" ( Blaise Pascal )
 


"Ezzel szemben az intuitív gondolkodás alapelvei közhasználatúak, ott vannak
mindnyájunk szeme elő
tt. Nincs szükség keresnünk őket, még csak meg sem kell erőltetnünk magunkat; csupán jó szem kell hozzájuk, de az a szem valóban jó legyen; mert ezek az alaptételek oly finomak, és oly nagyszámúak, hogy úgyszólván lehetetlen egyszerre mindet figyelembe venni. Márpedig egynek a mellőzése is tévedést eredményez; ezért nagyon éles szemre van szükségünk, hogy mindet meglássuk, továbbá helyes gondolkodásra, nehogy téves következtetéseket vonjunk le a felismert alapelvekből."
( Blaise Pascal, Gondolatok, 5 )

"Jó szem" kell hát ide, és-vagy teljes tudás..., mindkettő lehetetlennek tűnhet..., de ez a törekvés ezerszer értelmesebb, mint a kartezianus leegyszerűsítés. Pascal világa a végtelen, Descartes-é a véges, Pascal a misztikus, Descartes a "földhözragadt".

Pascal mint misztikus tudja, mint ahogy a "jungi farkába harapó kígyó" mutatja, ha eléred az egyiket átfordul a másikba, mert ahogy Parmenidész is mondja..., minden Egy.

 

“Perhaps the commonest dream symbol of transcendence is the snake, (...)" ( C. G. Jung )


"Tehát ha jó szemük volna, akkor a mértantudósok egyúttal intuitív elmék lennének,
hiszen csak az alapokat kell ismerniük, s már nem okoskodhatnak helytelenül; az intuitív gondolkodásúak viszont kitűnően értenének a mértanhoz, ha figyelmüket e tudomány számukra szokatlan alaptételei felé tudnák fordítani."
( Blaise Pascal, Gondolatok, 5-6 )

Aki tehát csak élvezkedni akar az nem lesz hatékony, aki hatékonyságban vész el, nem látja át az egészet. 

Egyedik az Általánosban, Általános az egyedikben...

 
"Egyes intuitív elmék tehát azért nem válnak mértantudósokká, mert teljességgel
képtelenek a mértan alaptételeire irányítani figyelmüket; a mértantudósok viszont azért nem
intuitív elmék, mert nem látnak a szemüktől, és mivel megszokták a mértan világos,
valósággal szemet szúró alaptételeit, mivel vérükké vált, hogy csak akkor következtetnek, ha már helyesen meglátták és alkalmazták őket, egyszerre tanácstalanná válnak az intuíciót
igénylő kérdésekben, holott ezekben nem alkalmazhatók ugyanúgy az alaptételek. Ezek alig
felfedezhetők, nem láthatók, inkább csak érezhetők; végtelenül nehéz érzékeltetni őket
olyanokkal, akik maguktól nem érzik őket; annyira árnyaltak, oly nagy a számuk, hogy
roppant kifinomult, éles érzék kell észlelésükhöz, ahhoz, hogy e megérzés alapján helytálló
ítéletet alkothassunk magunknak, hiszen a legtöbb esetben nem is tudjuk levezetéssel
bebizonyítani őket, mint a geometriában, ugyanis nem vagyunk e tudományhoz hasonlóan az alaptételek birtokában, és különben is: véget nem érő vállalkozás lenne ennek a megkísérlése."
( Blaise Pascal, Gondolatok, 6 )

Újra felmerül a kérdés..., "mi fér bele egy "tik"-be?"

 
"Egyszerre, egyetlen szempillantással kell felismernünk – legalábbis egy bizonyos fokig – a dolgot, nem pedig lépésről lépésre haladó okoskodással. 

Ezért oly ritka az a mértantudós, aki intuitív elme, az intuitív gondolkodásúak között pedig a mértanban is erős, mivel a mértantudósok tudományuk módszerével akarják megoldani azt, ami lényeglátást kíván, és nevetségessé válnak, mert meghatározásokból, majd alaptételekből akarnak kiindulni, holott az ilyenfajta okoskodásban nem így kell eljárni. Nem mintha eszünk mindezt nem végezné el; de magában, magától értetődő módon, tudományos szabályok nélkül végzi, szóban való megfogalmazása ugyanis meghalad minden emberi képességet, a lényeg ilyen megérzésére csupán kevesen képesek.

 
Az intuitív gondolkodásúak viszont, hozzá lévén szokva, hogy egyetlen pillantás alapján
ítéljenek, valahányszor olyan tételekkel kerülnek szembe, amelyekhez nem értenek, beléjük hatolni pedig csak olyan riasztó definíciók és alaptételek során át tudnának, amiknek részletes elemzéséhez nincsenek hozzászokva, kedvükszegetten riadnak vissza.

 
A ferde észjárású emberek azonban sem nem intuitívek, sem nem geométerek.

A csupán mértanhoz értők tehát helyesen gondolkodó elmék, de csak abban az esetben,
ha definíciókkal és alapelvekkel mindent jól megvilágítanak nekik; máskülönben tévednek,
elviselhetetlenek, mert csak teljesen tisztázott alaptételekből kiindulva gondolkodnak helyesen.

A csupán intuitív elmék viszont képtelenek türelmesen lehatolni az általuk soha nem
látott és a gyakorlatban teljesen szokatlan elméleti és képzeletbeli dolgok alapjaiig."
( Blaise Pascal, Gondolatok, 6-7 )

A megismerés tehát "bokatörős dolog" , mint korábban már tisztáztuk..., "olyan "kint is vagyok-bent is vagyok" módszer, amiről már szintén beszéltünk.

Mindazonáltal az egyedi(k) felől jobb elindulni mert az a szeretet és szabadság útja. A másik a manipuláció szabályok és félelmek oldala..., az előbbi a "skizoid", "mániás" oldal, a másik a "depresszív"..., ha már választani kell, inkább az előbbit választanám.

Szerencsére ide is tartozom.

"Minél értelmesebb valaki, annál több egyéni jelleget fedez fel az emberekben. Az átlagember nem lát közöttük különbséget." ( Blaise Pascal, Gondolatok, 9 )

Ez a kijelentés úgy cseng a fejemben mint az "aki szeret nem fél"..., mert hát ugyanarról is van szó. 

Jó szem meglátni a sok izgalmas egyediben a nagy Egész rendjét..., s nem fordítva.

"A megváltás új kezdet." I. ( Pascal contra Descartes ) / "well" / "Ezek a fák azonban szörnyen maradiak.

 Akasztófadalok I.

 

Hogy mondja Morgenstern...?

"Az akasztófa-költészet: egy darabka világnézet. A zárójelbe tett, anyagtalan dolgok korláttalan szabadsága. Ez az, ami szóhoz jut benne. Tudjuk, mi az, hogy: »mulus« – az iskolapad és az egyetem közötti irigylésre méltó köztes fok. Az akasztófa-testvér ugyanígy irigylésre méltó köztes fok ember és világegyetem között. És nincs tovább. Az akasztófáról másként tekintünk a világra; s mást látunk meg benne, mint mások" ( Christian Morgenstern )  

"Die Galgenpoesie ist ein Stück Weltanschauung. Es ist die skrupellose Freiheit des Ausgeschalteten, Entmaterialisierten, die sich in ihr ausspricht. Man weiß, was ein mulus ist: die beneidenswerte Zwischenstufe zwischen Schulbank und Universität. Nun wohl: ein Galgenbruder ist die beneidenswerte Zwischenstufe zwischen Mensch und Universum. Nichts weiter. Man sieht vom Galgenberg die Welt anders an, und man sieht andre Dinge als Andre."

Az akasztófáról másként tekintünk a világra..., s ki nem "hirtelen váratlan" halandó itt? 

Heideggerrel és Husserllel szólva, ebben "lógásban" két világ között tárul fel a lét értelme. A felfüggesztés pillanatában...

Mint a sivatagban halálra ítélt asszonyban Antoine de Saint-Exupery regényében. 

 Beszéltünk már erről..., a dopaminért küzdünk..., de a "életben maradás nem kielégítő". Ezt mind tudjuk..., az ember nem puszta létezésre született, - félni, hanem a Lét-re - megkísérteni a Teljességet. 

A "puszta lét" nem kielégítő.


 Világunk a Descaretesi ( ~ karteziánus ) világkép mechanisztikus bűvöletében él..., nem is boldog.


"Descartes szerint, aki Platón misztikus dualizmusának a legmesszebbmenőkig érvényt szerzett, a lélek voltaképpeni lakószobájának az agyban (a zongoraterem-ben) lévő tobozmirigyet, a köztesagy hátoldali részét (a második embrionális agyhólyagot) kell tekinteni

Erről a nevezetes tobozmirigyről az összehasonlító anatómia újabban kimutatta, hogy csökevényes maradványa egy páratlan (egyes hüllőfajoknál ma is létező és működő) látószervnek, az agyteteji szemnek." (Ernst Haeckel: Az élet csodái)

Ernst Haeckel számára a valódi "lélekszerv" a fronéma, es valószínűleg a fenyő számára is az volna, ha Cartesius helyett Az élet csodait olvasgatta volna. 
 
Ezek a fák azonban szörnyen maradiak. Egyébiránt is vajmi kevéssé érdekli őket, miféle elmélet alapján tekinthetik magukat a természet remekműveinek. 
 
Csak az ember tesz különbséget ilyesféle dolgokban: ő hajlamos megvetni azt, aki Descartes nyomán még ma is "jámbor gőggel" óhajt eltelni, Mindenképpen rászorul a maga
Bölschéjére." ( Christian Morgenstern, A fenyő )
 



Aligha mondhatná magáról..., következésképp a világról sem, hogy  - "Well."

De hogyan mondhatunk igent magunkra..., tehát a világra, ha gépnek képzeljük magunkat?

Az egyik lehetőség a fáké:

"Ezek a fák azonban szörnyen maradiak. Egyébiránt is vajmi kevéssé érdekli őket, miféle elmélet alapján tekinthetik magukat a természet remekműveinek."

 Ez az "zen-körben" a minden azonos önmagával, az "1=1"..., tehát jó megoldás, de egy emberi lénynek nem kielégítő.

2022-05-25

Szeretet vagy félelem? / Szabadság vagy manipuláció?

"Én őrültem meg, vagy ezek mindnyájan."

 

 Ahogy az ókeresztények mondták..., "aki szeret nem fél!"

Ez jó tanácsként hathat, de több annál..., ez egy tény megállapítása, leszögezése.

 


 Sőt.., még ennél is több: életprogram.

 

Amint mindannyian tudjuk, egész életünkben a dopaminért küzdünk..., ez biológiai alapja "kiválasztódásunknak" valamilyen feladatra..., ehhez a "daimón" segít.

Tehát két lehetőségünk van életünk során vagy félelemből teszünk mindent, vagy szeretetből..

Minden gyerek "ősbizalommal" és ama "büszke mosollyal" születik. 

Mégis megtanulunk félni..., "ki volt az első ember aki félni kezdett?", - tettük fel már korábban is kérdést.

Azt hiszem mindegy..., mindannyiunkat azóta "fortélyos félelem igazgat".

 


 

Ez a közösség szintje..., ha félsz, lehet-e teljes szereteted?

Ez összefügg egy Mello megállapítással, - a megvilágosodást küszöbére akkor érkezük, amikor felbukkan bennünk egy kérdés:

"Én őrültem meg, vagy ezek mindnyájan."

Kell-e..., szabad-e félnem a többiektől..., szeretetben? Kell-e védenem őket ugyanígy egymástól?

Nyilvánvalóan, igen.

Óvnunk kell őket a szeretetlen félelemtől, mely manipulációk sora, "örömtiltó játszmák" tömkelege.

Értük és magunkért is féltenünk kell őket egymástól, ha nem is értik - lehet életük végéig sem - ezt az "indulatot". ( "Csak a szenvedélyed számít"... )

Ez a mi szenvedélyünk..., a földi pokol felszámolása és Édenkertté változtatása.



 

Ha elég sok lesz az emberi kapcsolatokban a "zöld"..., az szebb világ lesz..., ám addig el kell tűrnünk a "pirosakat" is?

2022-05-19

Tanúskodj egyedül... / "Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját."

"Mély bölcsesség, "a Géniusz nem született igába,"

 

 

 

Még teológus hallgató koromban vitába bonyolódtam az egyik hallgató társammal..., s később ez megismétlődött első fiam keresztanyjával is, aki nagy Kis Szent Teréz rajongó volt, a szent morális érvényességéről.




Mondtam neki, nem szent az aki naplót ír "hőstetteiből". Ha valaki szent, nem reklámozhatja saját belső fejlődését; ha valóban szent...: majd reklámozzák mások, ha ez a példa számukra példamutató értékkel bírt.

Ám először is, miért lenne különbség a Krisztus-követő bármely tanítvány tapasztalatának értéke között illetve miért befolyásolná ezt azok egymásutánisága, sorrendje?

Hisz mind testvérek vagyunk...

Sőt mindannyiunknak kötelességünk "zsenivé válni".

"Mély bölcsesség, "a Géniusz nem született igába," ( Hölderlin, Az ifjú a bölcs tanácsadókhoz, 25 )

Sem sajátunk, sem az Isteni...

"; hála azonban! az isteni adomány sosem érheti fel; csak mély bölcsesség fogja át." ( Hölderlin, Békeünnep, 132 )

Ezt Pál apostol hitnek hívja..., az inkább módszer..., meglátni azt ami kell zsenialitásunkhoz ( ~ Böjte Csaba este )

"A hit ugyanis nem mindenkié. Az Úr azonban hűséges, megerősít benneteket és megoltalmaz a gonosztól." ( 2Tessz 3,2-3 )

 Megmutatja a hiten keresztül amit kell, - ami kell, hogy "géniuszok" lehessünk, itt és most:

"Ami engem illet, a tökéletesség elérésében nem ismerek más eszközt, mint a szeretetet."
( Lisieuxi Szent Teréz, LT 109.)

 "Mit határoz az Uram, ha sötét a jövő? A holnapért imádkozni én nem tudok. Oltalmazd meg ma szívemet, védj meg ma engem, s add nekem mára
szent világosságodat!
" ( Lisieuxi Szent Teréz, Mon Chant d'Aujourd'hui. PN
5. 3. versszak )

Ám ennek mármint a szeretetnek és hitnek az alapja a 4. szint..., a Hűség!




Ez minden alapja..., hűségből fakad minden:

 "hűséges, áldó-szóra tárul a végtelen, élhető föld," ( Hölderlin, Bátorítás, 87 )

De mint korábban beszéltünk, szerelme irántunk akkor is megmarad, ha mi hűtlenekké lennénk:

"Ha hűtlenek vagyunk, ő hű marad, mert ő magát meg nem tagadhatja." ( 2Tim 2,13 )


Kár volt kárhoztatnom Kis Szent Terézt..., ki felismerte a "daimónionját" aligha tehet annak ellenében..., s vicces, most én ugyanazt teszem, mint Ő annak idején..., engedelmeskedem.

"Írni" ( ~ Utassy ) írás és beszéd..., keresztere feszülni magad ácsolta kereszteden. Tanúságtétel, ha nem nézi senki akkor és annál inkább..., "Messiás-szindróma", ha ez a "daimón", miért ne?

 

Utassy József, Irdatlan ég alatt, Tüzek tüze

 

"Elkezdődik küldetésem, hogy megszerettessem a Jó Istent úgy, ahogy én szeretem, hogy az én kis utam a lelkeknek adjam! Ha a Jó Isten meghallgatja kívánságaim, mennyországom a földön fog eltelni a világ végéig Igen, mennyei boldogságom az lesz, hogy jót teszek a földön." ( Lisieuxi Szent Teréz, UB 58. )


A "kép" hozzád tartozik..., nem vagy köteles másoknak elszámolni vele. De Istenben nem szólhat másról mint szeretetről:

"Miután lelketeket az igazságnak engedelmeskedve már megtisztítottátok az őszinte testvéri szeretetre, figyelmesen szeressétek egymást, szívből." ( 1 Pét 1,22 )

S van egy érdekes zárlat a Péter levélben: "mert a szeretet sok bűnt elfedez."

"Mindenekelőtt az egymás iránti szeretet legyen kitartó bennetek, mert a szeretet sok bűnt elfedez." ( 1 Pét 4,8 ) 

Mert még soká nem lesz a világ a legjobb világ, de ez így is Isten Országa mely közöttünk alakul ki..., fájni fog..., de a szeretet "sok bűnt elfedez". Legalább ne fájjon nagyon. Bár ha nagyon fáj akkor legalább nyilvánvalóbbá válik a szabály:

"Prokopp Mária a képtár kiállításának megnyitóján így összegezte az apokalipszis üzenetét: "... Semmi sem zavarhatja Isten örök békéjét, dicsőségét ... alapvetően optimista mű a bibliai Apokalipszis. Lássák meg az Apokalipszis képek üzenetének lényegét, hogy a borzalmak elmúlnak, de Isten és a hűségesek diadala, dicsősége örök!" ( Az Apokalipszis művészete, Lőrincz Zoltán, Előszó, 7 )

Mondanánk..., a sztoikusokat ismételve: "akard a végzetedet"! 

Szent Teréz ugyanezt tette..., szeretetből, megelőzve sok felesleges fájdalmat:

"Felajánlottam magam a Gyermek Jézus kis játékszerének; azt mondtam Neki, hogy ne úgy bánjék velem, mint valami drága játékkal, melynek nézésével is beérik a gyerekek, hozzányúlni pedig nem mernek, hanem úgy, mint egy teljesen értéktelen kis labdával, melyet ledobhat a földre, a lábával rúghat, felhasíthat, otthagyhat egy sarokban vagy a szívére szoríthat, ha ebben örömét találja, egyszóval szórakoztatni akartam a kicsi Jézust, kiszolgáltatni magam gyermeki szeszélyeinek... Meghallgatta imádságomat. ( Lisieuxi Szent Teréz, A 163.)

"Íme, boldognak mondjuk azokat, akik tűrni tudtak a szenvedésekben. Jób állhatatosságáról hallottatok, és láttátok, hogyan intézte a sorsát az Úr; mert igen irgalmas és könyörületes az Úr." ( 1 Jak 5,11 ) 

"Aki ezen túlmegy, és nem marad meg Krisztus tanításában, nem mondhatja magáénak az Istent. De aki kitart a tanításban, az Atyát is, a Fiút is magáénak mondhatja." ( János 9 )

"Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját." ( Jel 2,10 )

Ez a 4. szint vége. 

 

"Prayer is an aspiration of the heart, it is a simple glance directed to heaven, it is a cry of gratitude and love in the midst of trail as well as joy; finally, it is something great, supernatural, which expands my soul and unites me to Jesus."

Therese of Lisieux


 "mintha minden szavam értené, testvérem volt az ég sok csillagja," ( Hölderlin, A Természethez, 16 )

"úgy futottam, mint kóbor fia
boldog szivvel atyja csarnokába,
a Végtelenség karjaiba."
( Hölderlin, A Természethez, 17 )