Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2022-09-16

Gnosis IV. / πνεῡματιϰόι και ψῦχικόι III. / Sziénai Szent Katalin és a Tanítványok I. ~ Jaj, jaj, hol vannak a te édes vágyaid? I.

"Rajta tehát, ragadd meg a szabadulást ! És ne aludj tovább!"



Hogy mondja, Hermász? 

"(...) vakmerőek, nehezen taníthatók; kevélyek, olyanok, akik megelégedettek magukkal, mindent tudni akarnak, de semmit nem ismernek valójában."

Mit válaszolunk mi erre?

"Please repent and become a Christian like me!" ( St. Charles Lwanga )

"(...) mint én!" 

Kevélység, önteltség vagy tudatlanság volna ez? 

Aligha.

Ez sokkal inkább a tudás más szintje.., nem a "kenómáé" sokkal inkább a "pleróma" gyermekeié.

 

A "kenóma" "gazdája" "ősoknak" tünteti fel magát elbizakodottságában és mélységes tudatlanságában..., a "pleróma" "ősatyát" ismer..., olyant, akit "apucinak" szólíthatunk Jézussal a Miatyánkban...

Óriási különbség!

Szénai Szent Katalin levelezéseit vastag kötetben adták ki, ebben van egy rövidke levél "FRANCESCO DI VANNI MALAVOLTINAK SZIÉNÁBA".

 

 
"A megfeszített Jézus Krisztus és az édes Mária nevében! 


Drága, felette drága Fiam Krisztusban, az édes Jézusban. Én, Katalin, Jézus Krisztus szolgáinak szolgálója és rabszolgája írok neked az Ő drága vérében a vággyal, hogy visszaküldhesselek az akolba társaiddal együtt: és úgy tűnik, az ördög úgy megkaparintott, hogy meg sem találhatlak. Én, a te nyomorult anyád, kereslek és küldök érted, mert a lelked iránti keservem és szánalmam vállaira akarlak venni.


Nyisd fel tehát, drága fiam, az értelem szemét és emeld ki a sötétségből: ismerd be a bűnödet, ne a lélek zavarával, hanem az Isten jóságába vetett reménységgel. Lásd meg, hogy az éltető Kegyelmet, melyet a mennyei Atya adott neked, mily nyomorultul eltékozoltad! Tégy tehát úgy, mint a tékozló fiú, aki rossz életével elprédálta vagyonát, de a szükség rávitte, hogy beismerje vétkét és visszafusson irgalmas atyjához. Így tégy te is, hiszen elszegényedtél, szükségben vagy és a lelked éhen hal. Fuss vissza tehát az irgalmas Atyához, mert Ő segíteni fog rajtad, és nem foga megvetni vágyadat, mely az elkövetett bűn feletti keservedben gyökerezik, hanem édesen beteljesíti azt.


Jaj, jaj, hol vannak a te édes vágyaid? Én szerencsétlen, úgy találtan, hogy az ördög ellopta lelkedet és szent vágyadat. A világ és szolgái csapdába ejtettek téged rendetlen örömeikkel és élvezeteikkel.


Rajta tehát, ragadd meg a szabadulást ! És ne aludj tovább! Vigasztald meg az én lelkemet és ne légy annyira kegyetlen az üdvösségedhez, hogy soknak tartsd, hogy eljöjj. Ne hagyd, hogy a megszégyenüléstől való félelemmel félrevezessen az ördög. Tépd szét ezt a köteléket és gyere, gyere, drága fiacskám. Joggal mondalak drágának, hiszen annyi könnybe, verítékbe és keserűségbe kerültél nekem! Gyere hát és találj vissza az akolba, Isten előtt azzal mentegetem magam hogy többre nem vagyok képes. Azzal pedig, hogy hívlak és talpra akarlak állítani, nem akarok mást, mint hogy megtedd Isten akaratát. Maradj meg Isten szent és édes szeretetében! 

Édes Jézus! Jézusom, Szerelmem!" ( Sziénai Szent Katalin )


Egy magabiztos nő hangja a "plerómából"..., valakinek aki kenóma rabja lett. Egy "pneumatikus" szavai ezek...

Korábban feltettük a kérdést: "Tanítsunk-e "pszichikusokat"?"

A válasz a "lábjegyzetben..., apró betűben, de nagy lángoló betűkkel kellett volna nyomni:

 

"A címzett sziénai nemes ember volt, aki fiatal korában állhatatlan jellemnek bizonyult. Capuai Boldog Rajmund is megemlíti a Legendában, hogy ismételten Katalin családjához szegődött, majd visszatért a világba. Katalin halála után azonban tökéletesen megtért, s először a Jeruzsálemi Lovagrend tagja lett, majd álmában intést kapott Katalintól és erre belépett az olivetánus bencések közé. 22 évi vezeklés után 1410-ben halt meg." 

 

Tehát érdemes...


 Kérdés..., meddig terjed a "Pneuma" hatalma?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése