Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2023-09-08

Kutassatok fel egyetlen olyat ( δίκαιος άνθρωπος ), ... / ... reggeltől estig III. ~ "tudatosítva szemléli"

  "Légy a saját menedéked!"

 



"Buddha az életből való távozását megelőző utolsó esős évszakot egy Beluva
nevű kis faluban töltötte. Itt súlyos betegség támadta meg. Azonban attól a kívánságtól vezettetve, hogy a másutt élő szerzetesek legalább még egyszer, utoljára láthassák őt a halála előtt, akaraterejével elnyomta a betegségét. Felkelt a betegágyból, s leült egy árnyékos helyre. 

Itt ment oda hozzá a tiszteletreméltó Ananda, sok éve hűséges kísérője, kifejezve a Mester jobbulása feletti örömét. Amint elmondotta, azzal igyekezett vigasztalni magát, hogy csak nem fog a Mester távozni, mielőtt a szerzetesi közösségre vonatkozó utasításait kihirdetné.

 A Buddha azonban így válaszolt: 

"Mi az, Ananda, amit a szerzetesek közössége még vár tőlem? A tanítást, Ananda, anélkül nyilatkoztattam ki, hogy bármiféle különbséget tettem volna ezotérikus és exotérikus között. A Magasztos nem ismeri tanítása vonatkozásában a titkolózó tanítók zárt markát. Hogy végső utasításokat adjon a szerzetesi közösségre vonatkozóan, azt csak olyasvalaki kívánhatná, aki így gondolkodik: "Nekem kell vezetnem a szerzetesek közösségét, s annak engem kell követnie."  


Legyetek a magatok szigete, Ananda, legyetek önmagatok menedéke! Ne folyamodjatok semmilyen más menedékért! A Dharma legyen a szigetetek, a Dharma legyen a menedéketek, ne vegyetek más menedéket!

S hogyan teheti magát, Ananda, egy szerzetes önmaga szigetévé, hogyan teheti magát önmaga menedékévé, bármely más menedék nélkül? Hogyan lesz a Dharma a menedékévé és szigetévé, semmi más?

Nos, a szerzetes a testet tudatosítva szemléli a testet... az érzéseket tudatosítva szemléli az érzéseket... tudatára ébredve a tudatának szemléli a tudatát... a tudattartalmakat tudatosítva szemléli a tudattartalmakat, átlelkesülten, tiszta tudatossággal és éberen, túljutván a világi dolgokkal kapcsolatos vágyakozáson és bánkódáson.

Így teheti magát, Ananda, a szerzetes önmaga szigetévé, így teheti magát önmaga menedékévé, bármely más menedék nélkül; így lesz a Dharma a menedéke és szigete, semmi más.

S mindazok, Ananda, akik akár most, akár a halálomat követően szigetté válnak a maguk számára, menedékké válnak a maguk számára, menedékké bármely más menedék nélkül; akiknek a Dharma lesz a szigete és a menedéke, semmi más - nos, Ananda, ezek lesznek az én szerzeteseim azok, akik el fogják érni a legmagasabb csúcsokat, ha hajlandóak magukat képezni és gyakorolni." ( A szabadulás virágai, A Páli Kánonból, 2, 138-139 )

A kutatás adott esetben önmagunkhoz szól...; ha "sziget" leszel..., próbálnak majd mások nálad "menedéket venni", de küldd őket "tovább" - mint Buddha is tette - a "Dharmához"!

 

Legyetek a magatok szigete, Ananda, legyetek önmagatok menedéke!

 

2 megjegyzés:

  1. De mindenki önmaga szigete és önmaga menedéke. Ezt nwm kell parancsba adni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ismered a "szigetet" ahol "laksz"? De igen..., ismerd meg önmagad..., s Istenre ismersz. ( ~ Ratkó József ) Nem ismerjük.

      Törlés