Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2021-09-05

Metanoia IV. ~ dignitas hominis

hússzívet adok nektek. ~
add vissza az idegen javakat

"Mennyire gyűlölöm viszont az összes barbárokat, akik azt képzelik, hogy bölcsek, mert nincs már szívük." ( Hölderlin, Hüperion, 103 )

 

 

"Amíg halandó testben él vissza-visszaeshet a bűn hatalmába, újra keresztre feszítheti Isten Fiát ( Zsid 6,4-6 ), de megvan a lehetősége arra, hogy újra meg újra megtérjen és bocsánatot nyerjen."( Dr. Előd István, Katolikus Dogmatika, II. főrész, A bűn formái, 158 )

Ezért hibás a kijelentés, legalábbis részben, miszerint:

"Személyiségünknek és az emberiség igazi értékeinek kibontakozását a bűn és annak következményei akadályozzák. Minden elidegenedésnek végső gyökere a bűn ( Paul Tillich ). A megváltás a metanoia és a bűnbánat által képessé tesz arra, hogy igazi önmagunktól való elidegenedésünket gyökerestül megszüntessük." ( Dr. Előd István, Katolikus Dogmatika, II. főrész, A megváltás gyümölcsei a legszorosabb kapcsolatban vannak egymással, 229 )

Akadályozzák és segítik egyszerre.

Szóval, ha a szíved vádol, az jó...; hús szívet adott neked az Úr.

"Új szívet adok nektek, és új lelket adok belétek: eltávolítom testetekből a kőszívet, és hússzívet adok nektek. Az én lelkemet adom belétek, és azt művelem veletek, hogy rendelkezéseim szerint éljetek, törvényeimet megtartsátok és teljesítsétek." ( Ez 36,26-27 )

 

Savonarola is jobban szereti Lorenzo Medicit és Sándor pápát is..., mint ők a barátot.

Vitázik velük..., épp ezért szereti őket jobban, míg ők csak az életére törnek.

"Május 19-én érkeznek a pápai bírák, azzal az utasítással, hogy Savonarolát akkor is ölessék meg, ha egy új Keresztelő Szent János." ( Nagy András, Savonarola-kísérlet, 141 )

Ez a nagy különbség köztük és köztünk, mi meghalnánk azokért, akik legszívesebben megölnének minket..., s ha tehetik meg is teszik.

 

"Savonarola mindvégig szerette és tisztelte a pápaság istenadta karizmáját, amelyet még VI. Sándor gyalázatos tettei sem tudtak beszennyezni. Vagy talán még VI. Sándor sem értette meg teljes mélységében, hogy az Egyház szentsége az ami felragyogott Savonarolában?

Ez az igazi talány ebben a - az Egyház történetében talán egyedülálló - tragédiában. Aki nem képes annyira felemelkedni, hogy észrevegye ezt, az hallgasson - legalább is  VI. Sándor és Savonarola megítélését illetően." ( Savonarola e prison, derniére meditation, 27-28 )

Ahogy korábban leszögeztük:

"Miért DÍSZhelyet? Mert, lehet, bolondok vagyunk; meghalnánk értetek, míg ti magatokért sem..."

https://boatswain69.blogspot.com/2020/10/alsobbrendu-ember-vagyok-aki-legfeljebb.html

A ti méltóságotokért..., s hogy mi sem veszítsük e a miénket.


De addig a háború a "természetes állapot"...., "Si vis pacem, para bellum".

 


 

"Bánd meg bűneidet, add vissza az idegen javakat, és engesztelődj meg felebarátaiddal!" ( Assisi Szent Ferenc )

Azért kapsz, hogy visszaadj..., a gazdagnak azért engedi meg, hogy szegényeknek adja mondja Savonarola.

"Ha Isten megengedi a gazdagnak, hogy feleslege legyen, azt azért teszi, hogy a gazdag az egészet szétossza a szegények közt." ( Savonarola, Prédikációk Aggeus prófétáról, IX. prédikáció, 95 )

 

"a jóság szétárad" ( Savonarola, Prédikációk Aggeus prófétáról, X. prédikáció, 99 ) 

Ha nem ismered ezt az érzést nem vagy jó ember, hívő keresztény sem. S aki megtért bűnbánatot érez, mert akadályozza a jó, a szép áramlását. 

Legszívesebben mindenét odaajándékozná..., hisz mi nem "idegen", - vagy megfordítva, mi a sajátja?

 

"Hívőnek lenni annyit jelent, mint a bűnbánatra hajlandónak lenni." ( Spurgeon )

 

"Krisztustól tanulj és alázkodj meg, ne légy büszke! Krisztus azért jött, hogy békét teremtsen az emberek és Isten között, hogy kibékítse az embert Istennel, Teremtőjével." (  Savonarola, Prédikációk Aggeus prófétáról, XXII. prédikáció, 238 )

"Tartózkodj a büszkeségtől, ha jó polgár akarsz lenni! ( Savonarola, Prédikációk Aggeus prófétáról, XI. prédikáció,111 )

S jó tanítvány..., akiben felfénylik valami a Nagy Megmentőből.

"A visszatalálás alapvető feltétele a "metanoia". (...) lényege a bűn olyan megbánása, amellyel együtt jár érzésvilágunknak és viselkedésünknek gyökeres megváltoztatása, életünknek Isten akarata szerint való teljes átrendezése." ( Dr. Előd István, Katolikus Dogmatika, V. főrész, A bűn teológiája, 569 )

Ez a visszatalálás az emberi méltóság valódi és élő-éltető alapja.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése