Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2021-09-08

Társadalmi szolipszizmus I. / a belső lényeget vettem át..." VI. ( δαιμόνιον κατά διάβολος 3. ) Aggeus ~ Donald Trump

"Mától fogva áldást osztok." ( Ag 2,18 )

 

 


"1974-ben, huszonnyolc éves koromban vágtam bele az első nagyobb építési projektembe. A közvetlenül a Grand Central pályaudvar mellett lévő, valaha oly nagyszerű Commodore
Hotel
nagyon lerobbant állapotban volt. Valamikor ugyan a világ egyik legpompásabb szállodájának számított, de addigra a környékével együtt nagyon lepusztult. Sok épületet lefoglaltak a rajtuk lévő zálogjog érvényesítése miatt, rengeteg üzlet kirakatát pedig már bedeszkázták.
A Commodore külseje piszkos volt, a belseje pedig olyan ütött-kopot, hogy az az érzése támadt az embernek, csak egy hajszál választja el attól, hogy valami szociális szálló legyen
belőle
Egy haldokló épület egy haldokló környéken, egy küszködő városban. ( Donald J. Trump, Great Again, Tegyük Amerikát újra naggyá, 213 )

Így kezdi Amerika naggyá tevésérő szóló fejezetét Donald Trump, nagyképűsködni akar, hencegni a sikereivel, vagy van valami fontos üzenet elrejtve a sorok között?

Természetesen  van.

 

Hallgassuk most Aggeust, ő is építeni akar...

"Ez a nép azt mondja: „Nem jött el még az idő, hogy újjáépítsük az Úr templomát!” 

Ugye annak már itt az ideje, hogy kényelmes házakban lakjatok, noha ez a hajlék még romokban hever?" ( Ag 1,3-4 )


"Új üveg homokzattal láttam el az épületet. Az épület belsejében pedig mindenhol felszedtem a padlót, és a létező legjobb minőségű anyagokkal váltottam fel.
A Grand Hyatt szálloda az 1980-ban történt megnyitása óta sikeresen működik. Ez lett az alapja az egész Grand Central városrész megújításának, és ez a munka lett az én névjegyem is a minőséget fémjelző Trump márkanév bemutatkozása a New York-iaknak."

( Donald J. Trump, Great Again, Tegyük Amerikát újra naggyá, 215 )

Újra felteszem a kérdést, csak henceg Trump?

"Gondolkozzatok el sorsotokról! Menjetek föl tehát a hegyre, hozzatok fát és építsétek újjá a templomot! Kedvem találom majd benne és megdicsőülök általa – mondja az Úr." ( Ag 1,9-8 )

Aligha...

 
"Ez volt az első alkalom, amikor egy hatalmas, pusztuló ingatlant újra naggyá tettem. Az üzleti megállapodás részeként magát a hatalmas Grand Central pályaudvart is felújítottam gyönyörű és tiszta lett újra. A következő harmincöt évben újra és újra megcsináltam ugyanezt - most pedig elérkeztem a legnagyobb és legfontosabb munkához: országunk rendbetételéhez."

( Donald J. Trump, Great Again, Tegyük Amerikát újra naggyá, 215 ) 


Megkérdezték egyszer Taisen Deshimaru mestert, miért van a zendo közepén egy Buddha szobor, ezt válaszolta:  

"Hogy legyen közepe a zendónak."

Bárgyú vagy semmitmondó válasznak tűnhet..., valójában nagyon bölcs.

 


 

Ha egy közösség elemeire hullik, nincs közös eszme, közös célért folytatott munka, először a közösség, majd az emberek halnak meg.

Az ördögöt ezért hívják görögül diabolosnak ( διάβολος )..., szétdobálónak.


"Saját erkölcsi szótáramat használva azokkal a kritériumokkal kötelezem el magamat, amelyeket az magában foglal. E kritériumokat illetően osztozom azokkal, akik ugyanezt az erkölcsi nyelvet beszélik. s nekem el kell fogadnom valamilyen erkölcsi szótárt, ha egyáltalán társadalmi kapcsolatokkal kívánok rendelkezni. Mert szabályok nélkül, az erények gyakorlása nélkül senkivel nem tudok osztozni a célokban. Társadalmi szolipszizmusra, magányra vagyok ítélve. Mégis választanom kell, hogy erkölcsileg kikkel tartozom össze. Választanom a társadalmi és erkölcsi gyakorlat alternatív formái között. Addig sem vagyok erkölcsileg mezítelen, amíg nem választok. Mert társadalmi múltunk meghatározza, mindegyikünk rendelkezik valamilyen szótárral, amely behatárolja és eszközli kinek-kinek a választását." ( Alasdair Macintyre, Az etika rövid története, 367 )


Kell egy közös nyelv, ha közösen akarunk építeni bármit is, közös célok közös értékválasztás mentén.

A mostani "szivárványos" mozgalomnak épp ez a lényege, kivenni "Buddhát", de bármi ami valódi érték, a közösségek "centrumából", minden relativizálni, hogy ne is legyen semmiféle centrum..., amihez viszonyítva történnének a dolgok.


"Egy tönkretett országot is újra naggyá lehet tenni. Hazánkat hátrahagytuk az enyészetnek, amíg csak egy fényét vesztett, másodosztályú hellyé nem vált a világ szemében. Rengeteg a kihívás előttünk. A média örök fanyalgói és a Politikai elit feszülten figyelnek, mert félnek a változásoktól, hiszen
a status quo nagyon is megtelel nekik. De tuják, mit? Van egy jövőképem, és tudom, milyen út vezet el minket céljaink eléréséhez."  ( Donald J. Trump, Great Again, Tegyük Amerikát újra naggyá, 215 ) 

Hááát.., tényleg botrányos szavak, valakinek céljai vannak s nem magának, de hazája számára, valaki középre áll, hogy legyen "közép".

Majd azt mondja nem én vagyok a közép, de vállalom a közép hálátlan szerepét.

 

"Az államhatalomnak három aga van, de nálunk korhad ennek a fának a törzse.


Évekig kacérkodtam a gondolattal, hogy induljak az elnöki székért, de ellenálltam. Barátaim, munkatársaim és ügyfelein folyamatosan bátorítottak, hogy csináljak valamit. Én arra gondoltam: "Nem vagyok politikus, és megvan nekem a magam hatalmas és sikeres vállalkozása, amit irányíthatok." ( Donald J. Trump )

Mint a zsidók Aggeus könyvében:


"Ugye annak már itt az ideje, hogy kényelmes házakban lakjatok, noha ez a hajlék még romokban hever?" ( Ag 1,4 )

Trump is elgondolkodott sorsáról... 


"Gondolkozzatok el sorsotokról! Menjetek föl tehát a hegyre, hozzatok fát és építsétek újjá a templomot! Kedvem találom majd benne és megdicsőülök általa – mondja az Úr." ( Ag 1,9-8 )

 

 "Aztán ráébredtem arra, hogy ki nem állhatom, amit látok. Nem akartam elhinni a washingtoni ,,bennfentesek" képmutatását és tunyaságát , akiknek csak a húsosfazék közelsége fontos, miközben az egyszerű amerikaiak csak tűrnek, és joggal éreznek dühöt a vezetés és a kreativitás hiánya miatt. 

Úgyhogy amikor megszólaltam, a média lármás tiltakozásba fogott, a politikusok összerezzentek, az érdekcsoportok pedig felfogták, hogy befolyásuk napjai meg vannak számlálva." ( Donald J. Trump, Great Again, Tegyük Amerikát újra naggyá, 217 ) 


Aggeus azonban furcsa dolog mond:


"Gondolkozzatok el sorsotokról! Menjetek föl tehát a hegyre, hozzatok fát és építsétek újjá a templomot! Kedvem találom majd benne és megdicsőülök általa – mondja az Úr." ( Ag 1,9-8 )

 Ki dicsőül itt meg és hogyan?

Valakit középre állítottunk, van közös célunk, dolgozunk...

De mi van, ha nincs?

"Azért most ezt mondja a Seregek Ura: Gondolkozzatok el sorsotokról! Sokat vetettetek, de keveset takarítottatok be, ettetek, de nem laktatok jól, ittatok, de nem lettetek ittasok, ruhát öltöttetek, de nem melegedtetek föl, a napszámos lyukas erszénybe rakta a bérét. (...)  Bő termésre számítottatok, és lám, szűkös lett. Betakarítottátok, de elfújtam. Ugyan miért? – mondja a Seregek Ura. (...) Ezért nem adta meg az ég az esőt, ezért nem adta meg a föld a termést. Szárazságot bocsátottam a földre, a hegyekre, a búzára, a borra, az olajra és mindenre, amit a föld terem az emberekre, az állatokra és a kéz minden munkájára.  ( Ag 1,5-6 / 9-11 )

Jézus egyik csodájának, a csodálatos kenyér és halszaporításnak van egy református változata..., nem történt itt semmi érdekes.

"Jézus ezután átkelt a Galileai-tavon, Tibériás taván. Nagy tömeg követte, mert látták a betegeken végbevitt csodajeleket. Jézus fölment egy hegyre, s ott leült a tanítványaival. Közel volt a húsvét, a zsidók ünnepe. Amikor Jézus körülnézett, és látta, hogy nagy sereg ember tódul hozzá, megkérdezte Fülöptől: „Honnan veszünk kenyeret, hogy legyen mit enniük?” Ezt azért kérdezte, mert próbára akarta tenni, maga ugyanis tudta, mit fog végbevinni. „Kétszáz dénár árú kenyér sem elég, hogy csak egy kevés jusson is mindenkinek” – felelte Fülöp. Az egyik tanítvány, András, Simon Péter testvére megszólalt: „Van itt egy fiú, akinek van öt árpakenyere és két hala, de mi az ennyinek?” Jézus meghagyta: „Telepítsétek le az embereket!” Azon a részen sok fű volt. Letelepedtek hát, s csak a férfiak voltak szám szerint ötezren. Jézus ekkor kezébe vette a kenyeret, hálát adott és kiosztotta a letelepedett embereknek, s ugyanígy a halból is adott, amennyit csak akartak. Amikor jóllaktak, szólt tanítványainak: „Szedjétek össze a maradékot, nehogy kárba vesszen.” Összeszedték, s tizenkét kosarat töltöttek meg az öt árpakenyér maradékából, amit meghagytak azok, akik ettek. Amikor az emberek látták a csodajelet, amelyet Jézus végbevitt, így beszéltek: „Bizonyára ez az a próféta, akinek el kell jönnie a világba.” Jézus észrevette, hogy körül akarják venni, erőszakkal meg akarják tenni királynak, azért visszament a hegyre, egyedül." ( Jn 6,1-15 )

Valójában mindenkinek volt eldugva, magának félretéve ennivalója, csak nem akarták elővenni, mert akkor talán osztozni kellett volna másokkal...

Azon a névtelen fiún fordult meg minden... Ő adta oda először a közösbe amije csak volt..., s akkor megindul az adakozás... 


„Szedjétek össze a maradékot, nehogy kárba vesszen.” Összeszedték, s tizenkét kosarat töltöttek meg az öt árpakenyér maradékából, amit meghagytak azok, akik ettek. Amikor az emberek látták a csodajelet, amelyet Jézus végbevitt, így beszéltek: „Bizonyára ez az a próféta, akinek el kell jönnie a világba.” Jézus észrevette, hogy körül akarják venni, erőszakkal meg akarják tenni királynak, azért visszament a hegyre, egyedül."

Ezért nevezi "semeionnak" a csodáit... 

Egy valaki középre áll - a fiú Jézusért, Jézus az Atyáért, Savonarola Firenzéért és az Egyházért, Aggeus a Seregek Uráért vagy Trump Amerikáért, és szolgálatra hív.

S van bőség és megdicsőülés..., mert van közös célért folytatott munka, összhang.

 

 "Én pedig nem mondok mást, mint hogy itt az idő hogy Amerikát újra naggyá tegyük. Ez azzal veszi kezdetét, hogy jó állások millióit hozzuk létre a dolgos amerikaiaknak.

Hajlékom miatt, amely romokban hever – mindegyiketek csak a maga házával törődik. ( Ag 1,9 )

Közös munka.

De nem akárkikkel...


"A kilencedik hónap huszonnegyedik napján, Dárius király 2. esztendejében a következő szózatot intézte az Úr Aggeus prófétához: Ezt mondja a Seregek Ura: Kérdezd csak meg a papoktól, hogy áll a dolog: „Ha valaki szentelt húst visz ruhája szegélyében, és ruhája szegélyével kenyeret, főzeléket, bort, olajat vagy bármilyen ételt érint, vajon azok is szentté válnak-e?” A papok azt felelték, hogy nem. Aggeus folytatta: „Ha valaki holttest érintése által tisztátalanná vált, és hozzáér ezekhez, vajon ezek is tisztátalanná válnak?” A papok azt felelték, hogy igen. Erre Aggeus azt mondta: Ilyen a nép is! Ilyen ez a nemzet is színem előtt! – mondja az Úr. Ilyen minden munkájuk, és tisztátalan minden, amit itt feláldoznak.

Ezért tehát vizsgáljátok meg magatokat mától fogva a jövőben! Mielőtt követ kőre tennétek az Úr szentélyében: (...) ( Ag 2, 10-15 )

S kezdődhet is a munka...

 

"Haderőnknek messze a leghatalmasabbnak kell lennie a világon, (...), azt az erő pozíciójából tehessük. Amikor pedig katonáink hazaérkeznek, meg kell kapniuk a törődést, amit kiérdemeltek. Ez az egyetlen országadósság, amelyet a legnagyobb örömmel
kell törlesztenünk."

( Donald J. Trump, Great Again, Tegyük Amerikát újra naggyá, 218 )


"Deli határunkon nagy falat kell építenünk. Gyönyörű kapukat is kell építenünk ebbe a falba, hogy azokat kitárva köszönthessük a LEGÁLIS bevándorlókat, az illegális bevándorlók áradatának azonban véget kell vetnünk."

( Donald J. Trump, Great Again, Tegyük Amerikát újra naggyá, 218 )

(stb, stb, stb )

A lényeg, a kollektivista szemlélet újbóli visszavezetése a "mutáns légy büszke" szemlélete helyett.

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/s-tanar-nem-lazad-fel.html

Az alázat és a közösen viselt felelősség öröme.

"Enyém az ezüst! Enyém az arany! – mondja a Seregek Ura. Ennek az új templomnak a dicsősége felülmúlja a régiét – mondja a Seregek Ura, mert ezen a helyen adom a békét – mondja a Seregek Ura." ( Ag 2,8-9 )


 "A teljes foglalkoztatás azt jelenti, hogy a népességnek nem húsz százaléka munkanélküli vagy alulfoglalkoztatott. A teljes foglalkoztatás azt jelenti, hogy minden új munkás azzal a büszke érzéssel térhet haza a családjához, hogy ismét túl van egy nehéz, munkában töltött napon." ( Donald J. Trump, Great Again, Tegyük Amerikát újra naggyá, 218 )

Ez nagyon komoly gondolat..., aki nem dolgozik, az ki van téve sok-sok kísértésnek, betegségeknek. S a közösségnek sem jó...


"Történelmünk kritikus fordulópontjához érkeztünk, nemcsak saját magunk, hanem gyermekeink jövője szempontjából is. Amerika most talán küszködik, talán nagyon rossz formában van, de újjá tud éledni, A hajó meg itt van, most kell rá felszállni. A lehetőségeink határtalanok! Amerika legjobb napjai meg csak ezután következnek. Hogy miért? Az emberek miatt. Velük együtt tehetjük Amerikát újra naggyá!"

( Donald J. Trump, Great Again, Tegyük Amerikát újra naggyá, 225 )

 

"Dolgozzatok! Hiszen én veletek vagyok! – mondja a Seregek Ura. Lelkem közöttetek lakik! Ne féljetek! Igen, ezt mondja a Seregek Ura. Még egy kis idő, és megrendítem az eget és a földet, a tengert és a szárazföldet. Megrendítem mind a népeket, és ideáramlik minden népnek a kincse. Betöltöm ezt a templomot dicsőséggel – mondja a Seregek Ura." ( Ag 2,4-7 ) 

Ez általános szabály, ezt mi magyarok is tudjuk.

Trump nem véletlenül szokta felhívni a mi elnökünket, Orbán Viktort, csak úgy elbeszélgetésre...

"Kik egy kenyeret esznek, egyformákká lesznek..."

 



Vagy kiválasztottak?

Mindegy, - a középen állnak, hogy "legyen a zendónak közepe". 

"Azon a napon – mondja a Seregek Ura – foglak, Zerubbábel, Sealtiel fia, én szolgám – mondja az Úr –, és olyanná teszlek, mint a pecsétgyűrű. Mert téged választottalak ki – mondja a Seregek Ura.( Ag 2,23 )

S ha eljön ez az idő, ne csak békénk... ( Trump sem kezdett egy háborút sem, míg elnök volt . )


" (...) mert ezen a helyen adom a békét - mondja a Seregek ura. ( Ag 2,9 )

De áldás lesz kezünk munkáján:

"Mától fogva áldást osztok." ( Ag 2,18 )


2 megjegyzés:

  1. Az írásából engem,személy szerint ez ragadott meg:"Ha egy közösség elemeire hullik, nincs közös eszme, közös célért folytatott munka, először a közösség, majd az emberek halnak meg."

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A "túloldalon" is okos emberek vannak..., okos gazemberek; olvasnak Arisztotelészt, az erkölcsös viselkedés OKOSSÁG és ERKÖLCSI ERÉNYEK adják...

      Az előbbit az iskolai oktatás felpuhításával, a tekintély és a tanítvány-tanító viszony rombolásával, a másodikat a társadalmi tradíció, közös hagyományaink lejáratásával lehet gyengíteni.

      Ügyesen csinálják..., meg kell hagyni. https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/na-es.html

      Törlés