Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2023-03-13

Militia Christi V. / Legio Christi IV. / Ἀδελφοί VIII. ~ Ezért, harcos, futásodat el kell végezned. III.

 "s küzdeni kell egészen a halálig"

 

 

"s küzdeni kell egészen a halálig, ne válj mindezek miatt hitetlenné, hanem legyen szemed előtt Krisztus, aki mindezeknek ki volt szolgáltatva teérted, tudjad, hogy Krisztusért kell elszenvedni mindezt, s ezekben győznöd kell. Győzelmes királyt követsz ugyanis, aki meg akarja osztani győzelmét veled. Mégha meghalsz, akkor sem vagy legyőzött, hanem éppen akkor éred el a legteljesebb győzelmet, mint aki mindvégig rendíthetetlenül megőrizted az igazságot és változtathatatlanul megtartottad.


3. És a halálból az örök életbe fogsz jutni, az emberek által való megvetésből az Isten előtti dicsőségbe, a világban elszenvedett kínokból és gyötrelmekből az angyalokkal való örök nyugodalomra. A föld nem fogadott be polgárának, de befogad majd az ég, a világ üldözött, de angyalok hordoznak majd, hogy Krisztus mellé állítsanak, és barátjuknak nevezek majd, S a legméltóbb dicséretet fogod hallani: Örvendj, jó és hű szolga, nemes harcos, az Úr utánzója, a Király követője! Saját adományaimmal foglak megjutalmazni, meghallgatom szavadat, amint te is meghallgattad az enyéimet. Ha az üdvösséget kéred fáradozó testvéreid számára, hittársaid és a szent szeretet beavatottjai számára is elnyered a javakban való részesedést a királytól, te meg örökké örvendezhetsz a mennyei karban, koszorúval jársz az angyalok között, a király alatt uralkodsz a teremtményeken, s mindörökké együtt élsz legboldogabb kórusával. 

Ha pedig úgy akarja, hogy küzdelmeid után még a világban maradj, hogy sok és sokféle csatát harcolj végig, hogy sokakat megments a láthatatlan és látható ellenségtől, akkor még a földön is nagy lesz dicsőséged, megbecsülnek barátaid, jó elöljárónak, segítőnek küldöttnek találnak. Eltartanak majd, mint jó katonát, tisztelnek, mint a legvitézebb nemest, üdvözölnek és szeretettel fogadnak be, mint Isten küldöttét, ahogyan Pál mondja, mint Krisztus Jézust (Gal 4,14). Ilyenek és ehhez hasonlóak az isteni hadviselés példái. 

Ez a beszéd azonban nemcsak a férfiakra vonatkozik. A női nem is harcol ugyanis Krisztus mellett, a lelki bátorság következtében a sereghez számít, s nem becsülendő le a testi gyengeség miatt, hiszen sok nő tűnt ki a férfiaknál nem kisebb bátorságával. Még olyanok is vannak, akik jobban kitűnnek a férfiaknál. Közülük valók azok, akik a szüzek karát alkotják. Közülük valók azok, akik megküzdöttek a hitért és a vértanúság győzelmével fényeskednek. Az Urat magát is, amikor közöttünk volt, nemcsak férfiak követték, hanem asszonyok is, s a kettő által lett teljes a Megváltó szolgálata. 

Minthogy nagy és dicső dolgok várnak a krisztusi seregre, sóvárogjanak utána a családapák és családanyák is. Nyerjék meg neki gyermekeiket, örvendezve az örökkévaló reménynek, melynek gyermekeik is részesei lesznek, azt kívánva, hogy Krisztus előtt jó követeik és elöljáróik legyenek. Ne legyünk szűkkeblűek gyermekeinkkel szemben, ne féltsük őket a küzdelmektől, hanem örüljünk azoknak, mert meg fognak dicsőülni. Ajánljuk fel őket az Úrnak, mert ő mondotta, hogy legyünk részesei a gyermekek dicsőségének, hozzávezetve őket, és álljunk melléjük magunk is. 

Akik pedig ily buzgón törekednek és küzdenek, méltán érvényesek rájuk a zsoltáros szavai: "Áldjon meg titeket az Úr, aki az eget és a földet teremtette" (Zsolt 113,15); és Mózessel imádkozik értük: ,,Áldd meg Uram ezek munkáit törd össze ellenfeleiknek derekát" (MTörv 33,11). Legyetek tehát nemesen bátrak, derekasan végezzétek futástokat a örök koszorúkért, Krisztus Jézusban, a mi Urunkban, akinek dicsőség mindörökké. Amen." ( Nagy Szent Vazul, Aszketikus vázlat, A kappadókiai atyák, 211-212 )

 

"s küzdeni kell egészen a halálig, ne válj mindezek miatt hitetlenné"

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése