Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2023-03-28

BOOM! I. ( Understanding / Κατανόησις, Intention / Πρόθεσις ) ~ νῦν δὲ λέγετε ὅτι Βλέπομεν · ἡ ἁμαρτία ὑμῶν μένει. / ἐκ γὰρ περισσεύματος καρδίας λαλεῖ τὸ στόμα αὐτοῦ.

 A nyolcrétű nemes ösvény I-II.

 


I. Helyes megértés – a képzetalkotás módja:

"Egyszerűen fogalmazva, a helyes szemlélet azt jelenti, hogy a világot minden elfogultság nélkül látjuk, minden előítélettől szabadon, de mély spirituális bölcsességgel. 

Úgy tetszik, minden emberi szenvedés a szemléletből ered. Elmondhatjuk, hogy ha nem látnánk, kevésbé lennénk hajlamosak bűnöket elkövetni, mert a vágyat gyakran a szemen át érkező információ növeli, például a más emberekkel kapcsolatos vágyakat, kivált a másik nem, a pénz, a drága ékszerek, az anyagi dolgok, az ínyencségek stb. iránti vágyat."

De ha már látunk..., nem mindegy mit látunk meg. A módszer a lényeg..., s nem csak elfogulatlanságról van szó, de megkülönböztetőképességről is, "distinctio spirituum" .

 Ha vakok volnátok – felelte Jézus –, nem volna bűnötök. De azt állítjátok: Látunk. Ezért megmarad bűnötök.” ( Jn 9,41 )

( εἶπεν αὐτοῖς ὁ Ἰησοῦς · Εἰ τυφλοὶ ἦτε, οὐκ ἂν εἴχετε ἁμαρτίαν · νῦν δὲ λέγετε ὅτι Βλέπομεν · ἡ ἁμαρτία ὑμῶν μένει.  )

https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/ez-teljes-elet.html

Látni tehát nem csak elfogulatlanul kell.., de mint az "erény kertészének" egyszerűen és határozottan helyes döntéseket hozni mély spirituális bölcsességgel a szellemek megkülönböztetésével, helyes Látást eredményező helyes kép alapján.

 

II. Helyes elgondolás – elhatározás:

"Aki tökéletesíteni kívánja magát, csak azt teheti, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy gondolatait megtisztítsa. Akinek a tudata tele van haszontalan gondolatokkal, mintha szellemi szeméttel volna tele, az üres életet él. Viszont akinek az elméje gyönyörű gondolatokkal van tele, az csodálatos életet él. A gondolatok minőségének javítása végül a földi élet megtisztításához vezet. Ha a földön minden ember erőfeszítéseket tenne, hogy megtisztítsa gondolatait, jobb lenne a földön élni, ugyanakkor ez hozzájárulna a pokol felszámolásához.

Buddha egyszerűen azt mondja, határozzuk el a lemondást, a jóakaratot és az ártó szándék elkerülését. Valójában a helyes szemléletből fakadó elhatározásokat jelenti. Mindenre megalapozottan, átgondoltan határozzuk el magunkat, mindenre megfontolt okunk legyen. Tartsuk távol tudatunktól a meggondolatlan, jelentős ok nélküli tetteket."

Tehát jelentőségteljes és teljes felelősséggel vállalható cselekedeteket hajtsunk végre.

 Ne úgy éljünk mint egy disznó..., legalább a Látás képességét szerezzük meg, ha cselekedet bátorságának kegyelmét nem is kapjuk meg mellé.

 ”Aki úgy szereti az életet, mint moslékot a disznó, gyűlöli a halált, ki a vályút elrántja előle." ( Weöres Sándor: Rongyszőnyeg 83. ) 

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/vicarious-embarrassment.html

"Aki úgy szereti az életet, mint szemlélődés idejét: ha érzékein át lelkét teleszívta, egykedvűen várja a halált, mint indulás sípját a hajó.

Aki úgy szereti az életet, mint élvezetes munkaidőt: dolga végeztével igényt tart a megszolgált elcsitulásra, benne az életnek és halálnak szerelme ugyanegy. (...)"
( Weöres Sándor: Rongyszőnyeg 83. )

https://boatswain69.blogspot.com/2021/10/istengyermekek-i-edes-jatekkal-betelve.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/stop-look-listen.html

 Persze jó emberek igazán csak akkor lehetünk ha megcselekedjük a jót..., nem csak látjuk mit kellene..., s gondolunk is rá, még ha gondolat is tett...; "aki nem tesz jó embertársával, az rosszat tesz vele".

"A jó ember szívének jó kincséből jót hoz elő, a rossz ellenben rossz kincséből rosszat hoz elő, hiszen a szív bőségéből szól a száj." ( Lk 6,45 ) 

( ὁ ἀγαθὸς ἄνθρωπος ἐκ τοῦ ἀγαθοῦ θησαυροῦ τῆς καρδίας αὐτοῦ προφέρει τὸ ἀγαθόν, καὶ ὁ πονηρὸς ἐκ τοῦ πονηροῦ προφέρει τὸ πονηρόν · ἐκ γὰρ περισσεύματος καρδίας λαλεῖ τὸ στόμα αὐτοῦ. )

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/teremtsetek-tehat-csendet-beszed.html 

Legalább szólj jót..., de jobb ha teszed is. 


"A jó ember szívének jó kincséből jót hoz elő, a rossz ellenben rossz kincséből rosszat hoz elő, hiszen a szív bőségéből szól a száj." ( Lk 6,45 )


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése