Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2023-03-18

Inga ~ "a többiek meg hol az egyikkel tartanak, hol a másikkal"

 Keresztrefeszítés II.

 "Jobbfelől a gyűlölet, balfelől a gyűlölet."

 

 

 Körülbelül így - bólintott Nahum.  - De a dolgoknak van egy bibije. Néha azt vélnéd, hogy ezek a szóban forgó emberek inkább a másik párt elleni gyűlöletet szítják, mintsem az általuk hirdetett rendes dolgokat segítenék elő. Az embereket mindig valami szépért, valami nagyért feszítik keresztre. Az, aki éppen ott lóg a kereszten, az életét egy nagy ügyért áldozta; de az, aki elhurcolta a kereszthez és odaszögezte, az, Pilátus, rossz és bitang, még a képe is csúnya és undorító. Bizony, Pilátus, a nemzet nagy és szép dolog.


- Mármint a miénk, a római - szólt Pilátus.


- A miénk is - mondta Náhum. - De a szegények igazsága is nagy és szép dolog. Csakhogy ezek az emberek belefulladnak a gyűlöletbe, a haragba, mindeme nagy és szép dolgok kedvéért; a többiek meg hol az egyikkel tartanak, hol a másikkal, és mindig segítenek keresztre feszíteni azt, akin éppen rajta a sor; esetleg csupán messziről nézik az egészet és azt gondolják, úgy kell neki, miért nem tartott a mi pártunkkal.


- De akkor miért feszítik meg a középsőt? - firtatta Pilátus.



- A dolog így áll - válaszolt Náhum. - Ha a baloldali marad felül, keresztre feszíti a jobboldalit, de legeslegelőször a középsőt. Ha a jobboldali győzedelmeskedik, keresztre feszíti a baloldalit, de még előbb a középsőt. Megeshetik persze, hogy a dolgok összebonyolódnak és harcra kerül a sor; ilyenkor aztán a jobboldali és a baloldali együttesen
feszíti meg azt, aki középütt van, mert nem szánta el magát, hogy melyikkel tartson a másik kettő közül. Ha felmennél a házad tetejére, ellátnál innen Hakeldama mezejére, jobbfelől a gyűlölet, balfelől a gyűlölet, és közöttük az, aki Szeretettel, értelemmel akarta megjavítani a világot, legalábbis azt beszélik róla. Láthatnál még egy seregnyi embert, akik bámészkodnak s közben az ebédjüket majszolják, amelyet előrelátón magukkal vittek. Mintha beborulna; most majd mind rohan haza, hogy ne ázzon meg a köntöse.


A hatodik órában sötétség borult az egész földre és nem oszlott el a kilencedik óráig. A kilencedik órában az, aki a középső kereszten függött, nagy hanggal kiáltotta:
,Elói, elói, lama zabachtani?" És ím, a templom függönye föntről le kettébe hasadt, a föld remegett és a kősziklak repedeztek."

1932 

( Karel Capek, Történelmi görbe tükör, A keresztrefeszítés, 83-84 )

 

"jobbfelől a gyűlölet, balfelől a gyűlölet, és közöttük az, aki Szeretettel, értelemmel akarta megjavítani a világot,"


 https://boatswain69.blogspot.com/2022/08/natura-mirante-vi-labbal-ne-tapodj-soha.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/09/i-gnosis-vii-deutero-pal-i1-2-amig.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/05/ime-mienk-gyermek-krisztus-vii-s-nem.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése