Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2023-03-17

Inga ~ "Ti tehát megfeszítetek mindenkit, akinek a szándéka jó és becsületes."

Keresztrefeszítés I.

 "Ha nem volna igazságtalanság, történelem se lenne."

 

 

 
S magához szólította Pilátus Náhumot, aki a történettudományban járatos, tanult ember volt, és így szólt hozzá:


- Igen kellemetlen számomra, Náhum, amiért a ti nemzetetek fejébe vette, hogy keresztre feszítteti azt az embert. A mennykő csapjon belétek, hisz ez nyilvánvaló igazságtalanság.


- Ha nem volna igazságtalanság, történelem se lenne - mondta Náhum.


- Semmi közösséget se vállalok az egész üggyel - jelentette ki Pilátus. - Mondd meg nekik, hogy gondolják meg még egyszer a dolgot.


- Már késő - szólt Náhum. - Én ugyan az eseményeket csupán könyvekből követem, és ezért nem mentem el bámészkodni a vesztőhelyre; de éppen az imént érkezett vissza a takarítónőm és elmondta, hogy már fölfeszítették és ott lóg a jobbfelőli és a balfelőli férfiú között.


Pilátus homloka elborult, arcát kezébe rejtette. Kisvártatva megszólalt.


- Hát akkor ne beszéljünk róla. De mondd, kérlek, mit követett el a jobbfelőli férfiú és a balfelőli férfiú?


- Pontosan magam se tudom válaszolt Náhum; - egyesek azt mondják, hogy gonosztevő mind a kettő, mások meg úgy vélekednek, hogy afféle igehirdetők. A történelem szemszögéből nézve azt hiszem, hogy valami politikával próbálkoztak; csak az nem fér a fejembe, hogy a nemzet mind a kettőt egyszerre feszitette keresztre.


- Nem értelek - jegyezte meg Pilátus. 

- A dolog így áll - magyarázta Náhum. - Néha az emberek a jobboldalit feszítik meg, néha meg a baloldalit; történelemben mindig is így volt. Minden korszaknak más mártírjai vannak. Van olyan idő, amikor azt vetik tömlöcbe vagy juttatják keresztre, aki a nemzetéért harcolt; máskor aztán az kerül sorra, aki azt hirdeti, hogy a szegények, a rabszolgák javáért kell verekedni. Ezek ketten váltogatják egymást, és mindegyiknek megvan a maga ideje.
 

- Aha - szólt Pilátus. - Ti tehát megfeszítetek mindenkit, akinek a szándéka jó és becsületes. (...)" ( Karel Capek, Történelmi görbe tükör, A keresztrefeszítés, 82-83 )

 

"Ti tehát megfeszítetek mindenkit, akinek a szándéka jó és becsületes."

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése