Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2023-03-30

BOOM! IV. ( Lifestyle / Τροπος Ζοης ) ~ ἰδοὺ νῦν καιρὸς εὐπρόσδεκτος, ἰδοὺ νῦν ἡμέρα σωτηρίας ·

 A nyolcrétű nemes ösvény V.

 

 

V. Helyes megélhetési mód – életmód:

 Olyan életvitel, amelyben javainkat békés úton, tisztességesen és másoknak szenvedést nem okozva szerezzük meg, illetve nem hágjuk át a helyes beszéd és cselekvés elveit.

 

"Az itt következő tanulmány célja a "lét" értelmére vonatkozó kérdés konkrét kidolgozása. Ezt megelőzően azonban értelmeznünk kell az időt, mint azt a horizontot, amelyen belül létmegértés egyáltalán lehetséges." ( Martin Heidegger: Lét és Idő )

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/lojunk-golokat-es-passzoljunk-egymasnak.html

 

Ezen a világon mindenkinek naponta ugyanannyi idő adatik. A nap minden embernek 24 órából áll, és hogy az adott személy hogyan használja fel ezeket az órákat, meghatározza, hogy milyen életet él. A nap 24 órájának a felhasználásával egyesekből nemzetek vezetője, nagy tudós vagy filozófus lesz, ugyanakkor mások semmit nem érnek el. A helyes életmód modern értelemben úgy magyarázható, hogy az időt helyesen kell felhasználnunk.

 

 "Csupán az idő miénk." ( Seneca )

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/lojunk-golokat-es-passzoljunk-egymasnak.html

 

"Ne engedd, hogy haszontalanul kihulljanak kezemből az órák, hanem úgy gazdálkodjak velük, ahogy értékes kincsekkel szokás. (...) Járj ma egész nap velem!" ( Szent Patrik reggeli imája )

Széchenyi István is ezt az értékválasztást említi, amihez "megacélozást" kér, ezt nevezi igazi magaslatnak. Nem akar akármit tölteni a bögréjébe!

"Engedd, hogy ily magaslaton állandóan megmaradhassak!" ( Széchenyi István: Mindennapi ima )

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/mi-fer-bele-egy-tik-be.html

 

A hagyományos buddhizmus szerint bűncselekményekből élni, vagy olyan munkát választani, amely egyértelműen szemben áll a buddhista Igazsággal, például materializmust hirdetni a helyes élet törvénye megsértésének tekintendő.

 

"If the people must be ever fearful of death, then there will always be an executioner." ( Lao Tzu, Tao Te Ching )

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/lojunk-golokat-es-passzoljunk-egymasnak.html

 

"Jó nap ez a halálra!" ( Sziú iniánok harci kiáltása )

https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/jo-nap-ez-halalra.html

"Mert ő mondja: "Kellemetes időben meghallgattalak, és az üdvösség napján megsegítettelek. Ímé itt a kellemetes idő, ímé itt az üdvösség napja." ( 2 Kor 6,2 )

( λέγει γάρ · Καιρῷ δεκτῷ ἐπήκουσά σου καὶ ἐν ἡμέρᾳ σωτηρίας ἐβοήθησά σοι · ἰδοὺ νῦν καιρὸς εὐπρόσδεκτος, ἰδοὺ νῦν ἡμέρα σωτηρίας ·)

 

Buddha öt foglalkozást említ negatív példaként. Elsőre idejétmúltnak tűnhetnek, ma is esedékesek: fegyverekkel, emberekkel, élőlényekkel, bódító szerekkel és mérgekkel való kereskedés. 

Ezek mind testies, lelketlen tehát istentelen gondolkodásra utalnak. Nincs erre időnk, de felhatalmazásunk sem.

 

"Az élet és a szeretet csupán egyetlen időt ismer: a jelent. Az egyetlen érzékelhető idő a pillanat, amelyben élünk, amikor szeretünk.  Amikor együtt tudunk élni jó és rossz tulajdonságainkkal, akkor élünk együtt saját énünkkel. Mindenkinek van egy árnyékénje. Hatalmadban áll a választás fény és árnyék között. Az árnyék nem azért lakozik benned , hogy elsötétítse a fényességet, hanem, hogy felhívja a figyelmedet tökéletlenségeidre. Az erénynek csak egy fajtája van - az erény; a gonoszságnak ellenben számtalan. Szeretnünk kell mások tévedéseit, hiszen saját tévedéseinkbe egyenesen szerelmesek vagyunk. Senki sem tökéletes, tudd ezt magadról is. Ha saját vétkeidet csupán apró botlásnak tartod, fogadd megértéssel mások hibáit." ( Tatiosz )

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/mi-fer-bele-egy-tik-be.html 

 


"Az erénynek csak egy fajtája van - az erény."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése