Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2021-02-09

muszáj ~ „Hagyd a holtakra, hadd temessék halottaikat." / "A többiek menjenek mind haza.”

„Aki az eke szarvára teszi kezét és hátrafelé néz, nem alkalmas az Isten országára.”

"Nem sokaság, hanem
Lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat." ( Berzsenyi Dániel )

 

 

Van egy nem túl szimpatikus szavunk, - a muszáj. Szabad ember nem ismeri ezt a szót..., - tehát csak szolgák mondogatják, rendszerint egyfajta mentegetőzésképpen.

Szolgalelkűek világa ez, ami miatt muszáj..., az parancsol nekik.

Szinte minden lehet muszáj..., Isten nem, Ő a szeretet, a szeretet nem lehet muszáj.

Van egy tanulságos történet a Bibliában, minket most az arányok és a lelkület fog érdekelni.

32000-en indulnak a csatába.

"Ekkor az Úr így szólt Gedeonhoz: „Néped túl sok ahhoz, hogy kezébe adjam Midiánt. Így Izrael kérkedhetne a rovásomra és azt mondhatná: a saját kezem szabadított meg. Hirdesd ki hát a nép füle hallatára: Aki fél és retteg, térjen vissza." Így Gedeon próbára tette őket. Erre húszezer ember visszatért a népből, tízezer pedig ott maradt belőle.Az Úr így szólt Gedeonhoz: „Még mindig sok ez a nép. Vezesd őket a víz mellé és ott próbára teszem őket. Akiről azt mondom, hogy menjen veled, az veled megy s akiről azt mondom, hogy ne menjen veled, az nem megy.” Gedeon tehát a víz partjára vezette a népet, és az Úr így szólt hozzá: „Akik nyelvükkel nyalják a vizet, ahogy a kutya lefetyeli, állítsd az egyik oldalra, azokat meg, akik térdükre esve isznak, a másik oldalra.” Azoknak a száma, akik nyelvükkel nyalták a vizet, háromszázat tett ki. A nép többi része térdre esve ivott. Akkor így szólt az Úr Gedeonhoz: „Ezzel a háromszáz emberrel szabadítalak meg benneteket és adom kezedbe Midiánt, akik úgy nyalták a vizet. A többiek menjenek mind haza.”

 Gedeon kivette a nép kezéből a korsókat és a harsonákat, majd hazaküldte Izrael fiait, mindegyiküket a saját sátrába, és csak a háromszázat tartotta ott. Midián tábora az övé alatt volt a völgyben." ( Bír 7,1-8 )

Először 22000-en mennek haza, biztos muszáj volt valamiért hazamenniük. Halaszthatatlan dolguk volt otthon.

Jézus ezt így mondta:

"Egy másikat felszólított: „Kövess engem!” Az így válaszolt: „Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek és eltemessem apámat.” „Hagyd a holtakra, hadd temessék halottaikat – mondta neki –, te meg menj, és hirdesd az Isten országát.”  

Egy harmadik ezt mondta neki: „Uram, követlek, de engedd meg, hogy előbb elbúcsúzzam a családomtól.” Jézus így válaszolt: „Aki az eke szarvára teszi kezét és hátrafelé néz, nem alkalmas az Isten országára.” ( Lk 9,59-62 )

Neki is fontos elintézni valójuk volt..., temetni, elbúcsúzni...,

S ahogy Jézus is mondja, az Úr tovább szűri a csapatot. ( Aki az eke szarvára teszi kezét és hátrafelé néz, nem alkalmas az Isten országára. )

 Csak azokat tartja meg, aki szenvedélyesek, akik tartózkodás nélkül lelkesen vetik bele magukat a feladatba; adott esetben a vízbe, a tiszta vízbe..., 9700-nak muszáj volt jól megtekinteni, mit és hogyan igyon. A "fontolva haladók".

Valóban kevesen vannak az "aratók", pedig a munka nagy...

Nézzük a százalékokat. 68,75% első szóra, 28,125% óvatoskodása miatt esett ki a "küzdelemből.

Ez a hadsereg 99,0625%-a..., ennyien maradnak le Isten Országának építéséből is pusztán a "muszáj" miatt.

S hányan maradtak eredetileg otthon..., a hamuban ülve.

 
Valóban kevesen vannak az "aratók", pedig a munka nagy. Nincs 1%, de az minőségi.

Pedig csak szeretni kellene..., - a szeretet legyen a vezetőnk.


"Én azonban azt hiszem, hogy az ember mindig ember, hogy ma sem ér többet, mint a pogányok idejében. A kérdés egyébként nem az, hogy mit ér, hanem hogy ki parancsol neki." ( Georges Bernanos: Egy falusi plébános naplója )

Tényleg Lélek tesz nagy dolgokat.

 

"A többiek menjenek mind haza.”
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése