Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2021-11-13

Önmegjelenés ( Sicherscheinung ) és önmeghatározás ( Sich-Bewusstsein ) I. ~ úgy szemléli magát, mint ami a tétlenségből és hatástalanságból a hatékonyságba megy át.

"Ha azonban elérkezik a tökéletes, ami töredékes, az véget ér."

 

 Valóságos elv és a fogalom élete...

"Hírül adom mindenkinek,
hogy él, föltámadott,
velünk van, itt köztünk lebeg,
s elhagyni sose fog.
"( Novalis, Lelki énekek, 10, 35 )


Hírül adom mindenkinek, - mondja Novalis. Átadom az üzenetet.

"(...) Egy ismeretlen, ősi fényű örök Titoktól elszakadtan, küldöncnek jöttem, s eltűnök majd, ha izenetem általadtam." ( Mécs László: Meteor )

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/konnyu-kod.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/hogy-vegul-ha-senkinek-senki-en.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/teljesuljon-ami-elhataroztatott.html

 

Léteznie kell tehát egy fogalomnak, mely lehetőség szerint a legeslegtisztább formában tükrözi vissza először az abszolút valóság ránk eső, nekünk szánt részét, "a kisebb válaszol..."

https://boatswain69.blogspot.com/2020/10/s-kisebb-valaszol.html

 

 Ebben a tükörben szemlélhetjük az abszolút létet, de a többi létezőt is, mintegy a forma vagy más néven a kép tükröződéseként.

"(...), s e viszony tükröződése teljességgel elválaszthatatlan egységet alkotnak. A lét tulajdonképpen csak tükörképben, annak projekciójaként létezik, s megfordítva, tükörkép valóságos, vagyis létet tételező." ( Johann Gottlieb Fichte, Az erkölcstan rendszere, 595 )

S ettől létezik maga a "forma" is. E tükröződés nélkül, ha nem volna mit megjelenítsen, maga sem létezne.

S minél tisztább a kép, annál tökéletesebb a megértés.

S a megértés cselekvésre indít..., minél tisztább és tökéletes megértésre.

"Ezért az, hogy a fogalom alapként szemléli magát, a következőt jelenti: az alap-volt aktusában szemléli magát, egy ilyen aktust csatol létéhez, mint előrehaladást a tagadásból az állítás felé. Az aktus szóval egyben igen találóan fejezzük ki a lét és nemlét közötti közvetítést, az átmenetet." ( Johann Gottlieb Fichte, Az erkölcstan rendszere, 595 ) 

"A következőt jelenti az, hogy a fogalom alapul szolgálóként szemléli magát: úgy szemléli magát, mint ami a tétlenségből és hatástalanságból a hatékonyságba megy át. Ez olyan adottság, amely összekapcsolja a hatékonyságot és a hatástalanságot." ( Johann Gottlieb Fichte, Az erkölcstan rendszere, 596-597 )

Így válik a végtelen de mozdulatlan isteni valóság véges de tevékennyé. Ez a "daimonion", illik komolyan venni. A szenvedélyeink nem véletlenül vannak. ( Természetesen a tiszta fogalom tiszta szenvedélyeket eredményez, s minél tisztább, annál szebbeket. A káros szenvedélyek, torz képből származnak. )  

A "daimonionnak" nem csak válaszolnia kell, de változtatnia is az élet folyásán.

"A "daimonionnak" nem csak válaszolnia kell, de változtatnia is az élet folyásán."

"Azt találjuk tehát, hogy a tudatnak vagy a képnek abszolút teremtőereje van, s ez példázza azt a logikában előadott tanítást, amely szerint az eredeti jelenség az önmegjelenésen (Sicherscheinung) és annak formáján keresztül változik meg." ( Johann Gottlieb Fichte, Az erkölcstan rendszere, 597 ) 

Akiben dolgozik ez az isteni szikra, nem csak elszenvedni fogja a környezetét és anómiásan, mint egy döglött hal mindig az árral úszik, hagyja magát akár félrevezetni is...; de "feszíteni" fogja mindig a már meglévő kereteket, hisz ezért született, "mert életének saját célja van..." ( ~ G. B. Shaw ), erre való a "daimonion".

https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/te-itt-ezekre-en-azokra-gondolok.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/ha-megszentelodik-lelek-szent-lesz-test.html

 

Így érthető korábbi megállapításunk, hogy előbb van a szerep, s csak utána az én. A feladat alanyt keres, így személyt formál magához.

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/benit-soi-le-main-qui-dons.html 

https://boatswain69.blogspot.com/2021/09/metanoia-v-conversio-cordis.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/oda-is-keszulok.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/06/nagyszeru-kudarc.html

 

"Mi van, ha nem az Éné a tudat, hanem a tudaté az Én, s a tudat önmagából hozza létre? E gondolattól a tudománytan egyáltalán nem riad vissza! (...) Mi lenne ha ez a fogalom, amelyről beszélünk, maga venné fel a tudat formáját, s benne valamilyen Én, egy gondolkodó és erőteljes szubsztancia formáját; (...)" ( Johann Gottlieb Fichte, Az erkölcstan rendszere, 598 ) 

 

"Azt találtuk, hogy a fogalomnak oksági hatásában való öntudata (Sich-Bewusstsein) az oksági hatásra való abszolút önmeghatározás közvetlen belső szemlélete, amelynek közvetlenül megfelel - s belőle következik - egy ilyen fajta oksági hatás az objektív szemléletben. Ez ennek a tudatnak a magva és középpontja a maga korábban leírt ötszörösségében: ez a tudat ténye.

(...)

A megértésnek ez az élete tehát teljesen önmagát határozza meg: mire? Valódi oksági hatásra, (...)" ( Johann Gottlieb Fichte, Az erkölcstan rendszere, 599, 601 )

Először van tehát az abszolút valóság, a szellem, ennek része a fogalom, mely tudatot és lételveket generál, melyek mentén objektiválja sőt ezen keresztül önreflexióra is képessé teszi magát.

"Az tehát, hogy a fogalom önmaga alapja, a következőt jelenti: belső létét önmagán túl, az objektív létbe helyezi át; s az a képessége, hogy valóban alap legyen, ennyit jelent: képes arra, hogy önmagán kívül helyezze azt a képet, amely belső lényegének lenyomatát hordozza; a fogalom abszolút szabad, valóságos és objektív erő. Mindent egybevetve: az élet annak képessége, hogy valami belsőleg határozza meg önmagát, s ennek az önmeghatározásnak a következtében alappá váljék, teljességgel képes legyen létet teremteni önmagán kívül." ( Johann Gottlieb Fichte, Az erkölcstan rendszere, 602 )

Ez maga az élet.

Ezt tényleg érdemes megosztani másokkal, magának a mozgásnak az értelmét önmagában és céljában is.

https://boatswain69.blogspot.com/2020/10/csak-el-kell-menni-dijert.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/vocatus-atque-non-vocatus-deus-aderit.html


"Én ennek mondom, ő megint
másoknak mondja el,
s az új mennyország fénye mind
így lobban sorra fel."
( Novalis, Lelki énekek, 10, 35 )

Célunk a helyes önmeghatározás és önmegvalósításon túl egy harmonikus közös lét kialakítása is..., egy igazi "restoration": ~ slow and mindful restoration of spiritual and practical community.


"Ha azonban elérkezik a tökéletes, ami töredékes, az véget ér."


 "Gyermeki műve mindenen; szeretete soha nem pihen, és édes-öntudatlanul mindnyájunk keblére simul.

Ez a maga számára kis gyermek számunkra Isten is, italunk lesz és ételünk,
s érte hűséggel fizetünk."
( Novalis, Lelki énekek, 12, 40 )

 

 


 

"A prófétálás véget ér, a nyelvek elhallgatnak, a tudomány elenyészik. Most megismerésünk csak töredékes, és töredékes a prófétálásunk is. Ha azonban elérkezik a tökéletes, ami töredékes, az véget ér. Gyermekkoromban úgy beszéltem, mint a gyerek, úgy gondolkoztam, mint a gyerek, úgy ítéltem, mint a gyerek. De amikor elértem a férfikort, elhagytam a gyerek szokásait. Ma még csak tükörben, homályosan látunk, akkor majd színről színre. Most még csak töredékes a tudásom, akkor majd úgy ismerek mindent, ahogy most engem ismernek." ( 1Kor 13,8-12 )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése