Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2020-11-09

A korsóban az élet vizét tartottam. ( J-91 / Aljoska / Rip )

 "A korsóban az élet vizét tartottam."

Lehetőségek

 

Az "élet vizét" sokféle módon lehet felhörpinteni, valahogyan fel kell, s ha lehet minden pillanatban ( "Jézus ima", szüntelenül imádkozzatok... ), s ha nem is így hát napi rendszerességgel ( szent hórák művészete ): 


Mindent és minden pillanatban így kellene megélnünk:

 

 J-91 

"Élt egyszer egy buddhista szerzetes, aki minden reggel meditációs sétát tett a környező erdőben. Egy napon, ahogy szokásához híven a sűrű erdő mélyén elmerült gondolataiban és a természet szépségében, hirtelen egy hatalmas tigrist vett észre a közelben.

Tudta, hogy nagyon nagy bajban van, mert a tigris is meglátta őt, ahogy közeledett. A szerzetes menekülőre fogta, de esélye sem volt, mert a tigris hamar leküzdötte a köztük lévő távolságot. Egyetlen lehetőség maradt számára: lemászott a meredek szikla peremén, épp csak elkerülve, hogy a tigris rávesse magát. Egy vékony ágban tudott csak megkapaszkodni, és azon lógva figyelte, ahogy a hatalmas tigris villámló tekintete a magasból rá mered. Félelmetes hangja betöltötte az egész hegyoldalt. Ahogy a szerzetes lenézett a mélybe, hogy arra keresse a menekülőutat, a sziklafal alján egy másik tigrist pillantott meg. Rá várt.
A szerzetes már nehezen bírta tartani magát a vékony kis ágon, a két tigrisnek viszont esze ágában sem volt távozni. Morogva járkáltak fel-alá várva, hogy elkaphassák áldozatukat. A szerzetes ekkor oldalra pillantott, és észrevette, hogy valami apró dolog piroslik a sziklafalon. Egy vadon nőtt eperbokor gyümölcsét pillantotta meg maga mellett. Egyik kezével az ágon lógva a másikkal leszakította az epret, majd szájához emelte, és megette."
Soha életében nem evett még ilyen finom epret… ( zen tanmese )


"Enni viszont kell, mégpedig úgy, hogy minden gondolat az evés körül forogjon, ahogy most, amikor ezeket a kis falatokat harapdálja, nyelvéve morzsolja, és szinte kérődzve szopogatja. S milyen illatos ez a ragacsos fekete kenyér!" (  Alekszandr Szolzsenyicin, Ivan Gyenyiszov egy napja, 47 )

Élet és halál közt minden perc végtelenül értékessé magasztosul..., s mikor nem élet és halál közt lebegünk? 


"Jézus pedig monda néki: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és nagy parancsolat." ( Mt 22,37-38 )

 

 

Aljoska

Cecylia Lewandowskának van egy meséje az aranykacsáról..., de igazából szegény Gáspárról szól, aki gazdagságra vágyik, de csak azzal a feltétellel kaphatja meg, ha úgy költ el egy egy komoly summát, hogy senkire sem gondolhat általa, végül megesik a szíve egy szegény kolduson ( mint az irgalmas szamaritánusnak Jézus példabeszédében) s neki adja a maradékot..., el is tűnik minden gazdagság abban a pillanatban.

"- Bánom is én! - mondta Gáspár. - Mit ér az a kincs, ha nem oszthatom meg mással?" ( Mese az aranykacsáról, Cecylia Lewandowska meséje )

Ez Aljoska-félék útja a boldogsághoz...

( Anyám gyerek koromban mondogatta: "A pénz vigyáz magára..." ( Sok pénz jobban..., s ami legijesztőbb, Rád is vigyáz..., ügyel nehogy "Őt" elköltsd! )

Maradj szegény és alázatos..., és amid van oszd szét azonnal..., százszor annyit kapsz vissza. 

" (...), százannyit kap, most ezen a világon otthont, testvért, anyát, gyermeket és földet – bár üldözések közepette –, az eljövendő világban pedig örök életet. Sokan lesznek elsőkből utolsók és utolsókból elsők.” ( Mk 10,30-31 )

 "Aljoska is itt van. Szegény szájtáti, mindenkinek a kedvében jár, de ő maga semmit sem tud szerezni. - Nesze, Aljoska! - s egy szem teasüteményt odaad neki. Aljoska mosolyog. - "Köszönöm! Hisz magának sincs." ( Alekszandr Szolzsenyicin, Ivan Gyenyiszov egy napja, 166 )


"A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták." (Mt 22-39-40 )

 

 

Jézus szerint is csak ez a kettő létezik..., s nem egymástól külön.

 

 

 "Odalépett, belenézett, de csak a saját arcát látja a víz tükrében, és ezt gondolta: "Ezért jár hát az uram naponta többször a kamrába! Egy szép asszonyt tart itt a korsóba zárva, és helyettem annak kedveskedik." Kirohant a házból, felragadott egy követ, és darabokra törte a korsót. (...) Amikor az ember  hazatért, azonnal a kamrához ment, meglátta a széttört korsót. Hívta az asszonyt és megtudta tőle, mi történt. - Szörnyű dolgot cselekedtél! - mondta. - A korsóban az élet vizét tartottam." ( A mogúza eredete, japán népmese )

Ez a baj..., ha nem ismered fel az élet vizében a saját arcodat...

Az élet vize bármit visszatükröz abban a korsóban..., kár összetörni...; meg kell fordítani a gondolkodásunkat, ez a teozófia ( neoplatonikus értelemben értem ) kopernikuszi fordulata, a vizet látni a tükörképben, s nem a tükörképet a vízben.

S még össze is törni azt???



 Pedig van ilyen is..., de még mennyi!

Ők a már említett követelőző "felkiáltójel emberek".



"Szeressétek egymást, omoljatok nemi- és osztálykülönbség nélkül egymás karjába - merüljetek az általános kiengesztelődés mámorába!" ( Marx - Engels: Válogatott művek, II, 380 )

"Ez a feuerbachi absztrakt ember ugyanis világon kívül gubbasztó, nem anya szülte lény, társadalmon és történelmen kívül él, azaz sehol." ( Marx-Engels: Válogatott művek, II, 401 )

 

 

Rip 

..., és a hozzá hasonlók nincsenek sehol, már most halottak, vagy nem ismerik az élet vizét, vagy össze is törték már a korsót, aminek tükrében megláthatnák "magukat".

"Semmi. Semmi sem tesz boldoggá. Nem szeretek semmit." ( Bret Easton Ellis: Nullánál is kevesebb, 210 )

 

Nem szeretik magukat, mást sem becsülnek:

 

"Ki a fasszal menjek..." ( 27. )

"Baszd meg a karácsonyt!" ( 11. ) 

"Nem is jártál. Csak dugtál vele. Az nem járás." ( 28. )

"Bárcsak ő lenne eladó." ( 27 )

"Annyira kurvára elegem van az emberekből." ( 49. )

"Szombat este kábé tíztől vasárnap hajnalig mennek egyik helyről a másikra." ( 78. )Egyik helyről a másikra. 

"A nagy részét nem nézem, csak a véres jeleneteket."( 100. )

Dolgozni kell a barnulásomon. ( 74 )

Bárcsak magammal hoztam volna  maradék kokaint. ( 44. )

Olyan kurvára bóvli. Talán majd jövőre. / csak lógtam mindenfelé. ( 50. )

Hol laknak a szüleid? Nem tökmindegy? ( 57. ) 

Mit szólnak hozzá a szüleid? (...) Menjen a picsába!" (164-166.)


"Nem annyira fájdalmas, ha nem izgat semmi." ( Bret Easton Ellis: Nullánál is kevesebb, 210 )

"Nehéz sajnálni valakit, akit semmi sem izgat." ( Bret Easton Ellis: Nullánál is kevesebb, 210 )

 

" (...) s rájövök, hogy mindebből az a lényeg, hogy tizennyolc éves srác vagyok, és reszket a kezem, és szőke hajam van, és kezdek lebarnulni, és be vagyok csípve, és Chasen'sben ülök s Doheny és a Beverly sarkán, és azt várom, hogy apám megkérdezze, mit akarok karácsonyra." ( 67. )

 

Egyik nyáron próbáltam naplót vezetni, de nem vált be. Összezavarodtam, és beleírtam dolgokat csak azrt, hogy beleírjam őket, és végül rájöttem, hogy nem csinálok elég dolgot ahhoz, hogy naplót vezessek." (73-74. ) 

"Egyik nap láttam egy fiút, akivel talán elsőben egy osztályba jártam, a kerítés mellett állt magányosan, markolta az acéldrótot, és bámult a messzeségbe, (...) " ( 168. ) 


Ez nem Az a messzeség..., ebben tényleg nincs semmi.

 

"Finn egy nagy íróasztal mögött ül, huszonöt éves lehet, talán harminc, szőke, lebarnult, jelentéktelen külsejű." ( 171. )


S sejti a sorsát..., volt már ilyen a családban, csak tanulni kellene belőle.

"Gyűlölöm a szállodai szobákat. Egy ilyenben halt meg a dédapám. A Las Vegas-i Stardustban. Két napja halott volt, mire megtalálta valaki." ( 177. )


A Pagesben a mosdó falára, az alá, hogy "Julian szopós kurva. És halott", az van írva: "Anyu és apu, húzzatok a büdös picsába! Seggnyaló! Faszszopó! Dögöljetek meg, amiért ezt tettétek velem. Elhagytatok, hogy megdögöljek. Mind a ketten reménytelenek vagytok, kibaszottul reménytelenek.(...) " ( 198. )

Ahogy Ő is otthagyta a mexikói családot az út szélén a lángoló kocsijukkal..., s mindenki mást is; ahogy saját magát.


"Mi a helyes? Ha akarsz valamit, jogod van elvenni. Ha akarsz valamit csinálni, jogod van azt csinálni." ( 194. )

Ezt már én is megkaptam diákomtól..., s tényleg, mint Hobbes-nál ( "bellum omnium contra omnes" ), ha elveheted,miért is ne vennéd el?


De ez így szörnyű...

"Valaki piros filctollal, gyerekes macskakaparással telifirkálta az asztalt azzal, hogy "Segíts rajtam". ( 123. )




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése