Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2024-07-02

Az érett személyiség VI. ( κένωσις ) ~ "Minél őszintébb és bensőbb ez a kölcsönös odaadás, annál teljesebben fog agapévá átlényegülni a szerelmi érosz."

  "Mintha az egyszerűség valami sajnálatos dolog lenne! Pedig az igazság épp ennek a fordítottja. Épp ezért a legbonyolultabb intelligencia sem ér sokat, ha magjában nincs ott a lélek egyszerűsége, életadó ereje. Az egyszerűséget nemhogy ki kellene nőnünk; az egyszerűség kell hogy életünk legbensőbb programja legyen." ( Pilinszky János: Az egyszerűek imája )

"A család a keresztény életszentség elsőrendű iskolája. A házastársak egymáshoz való viszonyában éppúgy, mint a gyermekek és szülők kapcsolatában, Jézus egyháza iránti szeretete kell hogy például szolgáljon. A szeretetben élő családok nemcsak önmaguk számára világítanak, de környezetüket is melegítik." ( Pilinszky János: Hivatottságunk a szentségre, A világiak életszentsége )

"Krisztus által az összes hívő részt vesz az Istenben: Krisztus testének egysége az egész evangélium magja. Krisztus azért jött a földre, hogy ezt az egységet az Istennel odaadja a világnak. Ez a Krisztus-egység már itt a földön részesül az öröklét, a maradandó, az isteni egységben, amely soha el nem múlik. Azért végződik a Szentírás a menyasszony imájával: "Jöjj, Jézus Küriosz!" ( Jel 22,17 ) Jöjj, hogy ezt az egységet menyasszonyodnak örökre megingathatatlanul megadd!" ( Odo Casel, Az Egyház misztériuma, A menyasszony hívása, 166 )

"Ez a pneumatikus Úr az Egyház vőlegénye." ( Odo Casel, Az Egyház misztériuma, 53 )

"A Pneuma és a menyasszony hív: Jöjj!" ( Jel 21,9, 22, 17 ) 

"Nincs szebb, mint a föltámadt Úr, aki végtelen szépségében a világ királyaként áll előttünk, az isteni tisztaság és örök fény megdicsőülésének ragyogásában. Mellette és utána azonban semmi sem olyan szép, mint az Ecclesia, a menyasszony, akit az Úr szent vérével megtisztított, Pneumájával éltetett és megdicsőített. A menyasszonyi agapé bájával áll ura mellett, mint annak visszfénye. Azonban mindketten az Atya elé tárják szeretetüket, akitől végső forrásként minden származik, és hozzá minden visszatér. Minél dicsőbb Krisztus, annál dicsőbben ragyog az Ecclesia, mely minden fényét tőle kapja; ahogyan a hold a napsugártól aranylóan fénylik. Minél jobban ismerjük Krisztust dicsőségében, az Atya dicsőségében, mely neki jut, az Egyszülöttnek, annál jobban megismerjük az Egyház nagyságát és szépségét. Megismerjük és minél jobban mennyei alakjában szemléljük." ( Odo Casel, Az Egyház misztériuma, A menyasszony szépsége, 86 )

"Mit jelent menyasszonynak lenni? Ha teljesen átadja magát magasabb elvnek; így lesz a menyasszony egészen egy a vőlegénnyel, és reszt vesz méltóságában. Ezért aki Krisztust szereti, nem vonja felelősségre cselekedete miatt, nem is akarja megérteni megfoghatatlan tan isteni működését, ezáltal a menyasszony a vőlegényt lehúzza magához és emberszerűvé tenné; míg az igazi menyasszony, az Ecclesia, a vőlegényt éppen ragyogónak akarja látni maga fölött. Ő vőlegény igazságosságának alávetettje." ( Odo Casel, Az Egyház misztériuma, 85 )

"A menyasszonynak mindenben együtt kell élnie a vőlegénnyel. Ha valami nehezet kell elszenvednie, ha életét rá kell szánnia, milyen megtiszteltetés, hogy vele szenvedhet. A szenvedésközösség szeretetközösség, mert Krisztus agapéból szenved, és szenvedése által az agapé győzelemhez segíti. Krisztussal szenvedni: titokzatos megdicsőülés. Ez a megdicsőülés egyszer nyilvánvaló lesz: az Úr eljövetelekor. A halál az Úrral együtt az élet kezdete. Abból ismeri meg az Úr a menyasszony hűségét, és egybekel vele örökre. A kereszt fájdalmai már a nászünnep előfutárai." ( Odo Casel, Az Egyház misztériuma, Szeretetközösség a szenvedésben, 86 )

"104. Így szóltak hozzá: Jöjj, imádkozzunk és böjtöljünk! Jézus mondta: Mi bűnt követtem el, vagy hol győztek le engem? Akkor böjtöljenek és akkor imádkozzanak, amikor a vőlegény kijön a mennyegzős szobából." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 309 )

"Magatok vagytok a tanúim, hogy megvallottam: Nem a Messiás vagyok, hanem csak az előfutára. A menyasszony a vőlegényé. A vőlegény barátja csak ott áll mellette, és szívből örül a vőlegény hangját hallva. Ez az örömöm most teljes lett. Neki növekednie kell, nekem kisebbednem." ( Jn 3,28-30 )

 

 

 

"Vedd ezt a gyűrűt, a hűség pecsétjét; őrizd Isten menyasszonyát, a szent Egyházat, feldíszítve változatlan hűséggel." ( Odo Casel, Az Egyház misztériuma, 68 )

"Omnis gloria eius filiae regis ab intus - A királylány minden szépsége belül van." ( Zsolt 44,14 Vulg. )

 "Amit tehát Isten egybekötött, ember ne válassza szét"

 

 

(Mondjad először te, keresztyén férfitestvérem:)
Én XY esküszöm az élő Istenre, aki Atya, Fiú, Szentlélek, teljes Szentháromság, egy örök Isten, hogy *-t, akinek most Isten színe előtt kezét fogom, szeretem. Szeretetből veszem el őt, Isten törvénye szerint, feleségül. Hozzá hű leszek, vele megelégszem, vele szentül élek, vele tűrök, vele szenvedek, és őt sem egészségében, sem betegségében, sem boldog, sem boldogtalan állapotában, holtomig vagy holtáig, hitetlenül el nem hagyom, hanem teljes életemben hűséges gondviselője leszek. Isten engem úgy segítsen. Ámen.
(* a menyasszony neve)

(Mondjad te is, keresztyén nőtestvérem:)
Én XY esküszöm az élő Istenre, aki Atya, Fiú, Szentlélek, teljes Szentháromság, egy, örök Isten, hogy **-t, akinek most Isten színe előtt kezét fogom, szeretem. Szeretetből megyek hozzá, Isten törvénye szerint, feleségül. Hozzá hű leszek, vele megelégszem, vele szentül élek, vele tűrök, vele szenvedek, és őt sem egészségében, sem betegségében, sem boldog, sem boldogtalan állapotában, holtomig vagy holtáig, hitetlenül el nem hagyom, hanem teljes életemben hűséges segítőtársa leszek. Isten engem úgy segítsen. Ámen
(** a vőlegény neve) 

 

"A szerető kedvese ajtaján kopogtatott. 

- Ki az? - kérdezte belülről. 

- Én vagyok - mondta a szerető. 

- Akkor menj innen! Ez a ház nem elég nagy neked és nekem. A visszautasított szerető kivonult a sivatagba, és ott hónapokon keresztül meditált kedvese szavain. Végül visszatért, és kopogtatott barátnője ajtaján. 

- Ki kopog? - Te. 

Az ajtó azonnal kinyílt." ( Neisapuri Attar meséje )

 

"Érosz és agapé a szerelemben. Az érosz és agapé kettőssége különös erővel jelentkezik a férfi és nő szerelmében, mert az érosz itt lép fel legösztönösebben. Akárcsak az emberi élet és az érosz általában, a szerelem is sokrétű és szövevényes: jelen van az ember minden létsíkján, a testi ösztönöktől egészen a barátság és a lelki összetartozás síkjáig. Érzéki és érzelmi s szellemi jelenségei szinte szétbonthatatlanul összeszövődnek egymással. Mégis mivel természettől belső kapcsolata van - az élet továbbadásához - mélyebben gyökerezik az ember ösztönéletében, mint az érosz többi formái; és megnyilvánulásai is szenvedélyesebbek.

Jézus az emberteremtés bibliai történetének szellemében nyíltan tanítja, hogy a szerelmi érosz a teremtő Isten ajándéka. „Nem olvastátok (a Szentírásban) - kérdi a házasság fölbonthatóságát firtató farizeusoktól, hogy a Teremtő kezdetben férfinak és nőnek alkotta az embert? Azt mondta: A férfi elhagyja atyját és anyját, feleségével egyesül és a kettő testben egy lesz. Így már nem ketten vannak, hanem csak egy test. Amit tehát Isten egybekötött, ember ne válassza szét" (Mt 19,4-6).

Testi-lelki életközösségről van itt szó, ami nyilvánvalóan érosz; de éppen azzal, hogy ezt a közösséget felbonthatatlannak tartja Jézus, a szerelmi éroszt az agapé útjára tereli. Férfi
és nő között a szerelem nem lehet csak múló erotikus játék, érzéki kielégülés vagy érzelmi vonzalom. Ahhoz, hogy szerelmük teljes legyen, a kettőnek életre szólóan felelősséget kell
vállalnia egymásért. A kérdés itt pontosan az, hogy ha ember társadat úgy kell szeretned, mint önmagadat, magadat pedig úgy, ahogyan Isten szeret -
mi következik mindebből élettársadra vonatkozóan? Ki az első embertársaid közt, ha nem ő? Igen, élettársadat önzetlen nagylelkűségedben beteljesedő szerelemmel kell szeretned.

Nem egy mai házasság éppen az agapé hiánya miatt borul föl. Három hétig ismerkednek, három hónapig szeretik egy mást, három évig veszekednek és harminc évig eltűrik egymást, ha közben el nem válnak - írja egy ironikus francia a modern házasságról. És gúnyosan hozzáfűzi: a fiatalok mindezt elölről kezdik. Emberi hiúság és erotika, anyagi érdekek és
társadalmi érvényesülés - mindez megvan az ilyen kapcsolatokban, csak éppen a lélek hiányzik. Pedig lélek nélkül mi marad? Mit jelent az együttélés jóakaratú megértés, megbocsátó türelem, egymás nagy lelkű elfogadása, belső sorsközösség, önzetlen barátság és lelki összetartozás érzése - egyszóval agapé nélkül?

A mire az apostol buzdít, híven tükrözi a bibliai tanítást: Úgy szeresse a férj a feleségét, mint tulajdon testét. Aki feleségét szereti, önmagát szereti. Ám saját testét senki sem gyűlöli, hanem táplálja és gondozza, akárcsak Krisztus az egyházat! (Ef 5,28-29). Ami új ebben a buzdításban, az a Krisztus és az egyház viszonyára való hivatkozás. Az apostol nem lát kevesebbet, mint a megváltás misztériumának kifejezését a férfi és a nő házastársi összetartozásában és életközösségében. Amint Krisztus hívei közösségéért, az egyházért, úgy kell a férfinak is áldozatra kész szeretettel odaadnia életét feleségéért. De amint az egyház Krisztust, úgy kell az asszonynak is fenntartás nélkül szeretnie férjét. Minél őszintébb és bensőbb ez a kölcsönös odaadás, annál teljesebben fog agapévá átlényegülni a szerelmi érosz."
( Békés Gellért, A kettős arcú szeretet, Az emberré érés keresztény dinamikája, 6. részt )

 

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/hagyd-magad-szeretni.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/es-minel-nobb-no-es-minel-ferfibb-ferfi.html 

https://boatswain69.blogspot.com/2022/03/kotelessegtan-iii-lehete-az-hogy-valaki.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/03/kotelessegtan-iv-lehete-az-hogy-valaki.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/01/gnosztikus-irodalom-lxxxiv-xliv-halaado.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/12/gnosztikus-irodalom-xxiv-nag-hammadi-az.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/03/ii-ez-az-oromom-most-teljes-lett.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/03/kotelessegtan-ii-lehete-az-hogy-valaki.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/05/kulsodleges-huseg-nem-huseg.html





2024-07-01

Az érett személyiség V. ( μετάνοια II. ) ~ "Felismert Engem. Észrevette, hogy megértő vagyok, fényesen ragyogok és irgalmas vagyok őhozzá. Mert nem voltam goromba őhozzá..."

"A barátságot Lelkünk magával égből hozza le,..." ( Madách Imre: Egy vetélytárshoz )

"A barátság ugyanis nem egyéb, mint összhang minden emberi és isteni dologban, jóakarat és és szeretet; nem is tudom, hogy leszámítva a bölcsességet, adtak-e ennél valami jobbat az embereknek a halhatatlan istenek." ( Cicero: Laelius vagy a barátságról )

"és megtanultam szeretni, szentnek tartani mindent," ( Hölderlin, Hüperion, 228 ) 

"De ha a fát fenyegeted, akkor kétszeresen hal meg a kertész." ( Antoine de Saint-Exupery, Citadella, 35 ) 

"felismert Engem. Észrevette, hogy megértő vagyok, fényesen ragyogok és irgalmas vagyok őhozzá. Mert nem voltam goromba őhozzá," ( Pistis Sophia, 52. fejezet )

"Ha valaki közületek nagy akar lenni, legyen a szolgátok, és ha valaki közületek első akar lenni, legyen mindenkinek a szolgája." ( Mk 10,43-44 ) 

( · ἀλλ’ ὃς ἂν θέλῃ μέγας γενέσθαι ⸃ ἐν ὑμῖν, ἔσται ὑμῶν διάκονος, καὶ ὃς ἂν θέλῃ ἐν ὑμῖν εἶναι ⸃ πρῶτος, ἔσται πάντων δοῦλος · )

"Volt egy háztulajdonos, akinek minden elképzelhető dolga megvolt, legyen az fiú, vagy rabszolga, vagy marha, vagy kutya, vagy disznó, vagy gabona, vagy árpa, vagy pelyva, vagy fű, vagy [...] vagy hús és makk. Érzékeny ember lévén, tudta, melyik milyen táplálékra szorul. Kenyérrel szolgálta a gyermekeit. [...]. Szolgálta a rabszolgákat [...] és étkezést. Gabonát, és árpát, és füvet dobott a marháknak. Csontot dobott a kutyáknak, és a disznóknak makkot dobott és moslékot adott. Hasonlítsuk össze Isten tanítványával: ha érzékeny ember, megérti, mit jelent a dolog tanítványnak lenni. A testi formák nem csapják be őt, azonban keresi a lélek állapotát mindegyikükben és beszél velük. Sok állat van a Földön emberi formában. Amikor beazonosítja őket, a disznók elé makkot dob, a marhák elé árpát, és pelyvát és füvet vet, a kutyáknak csontot dob. A rabszolgáknak csak elemi leckéket ad, a gyerekeknek teljes oktatást." ( Fülöp evangéliuma, 171 ) 

"Akiben az a lélek él- (...) A művész könnyen kiegészíti magának a torzót." ( Hölderlin, Hüperion, 178 ) 

"Istent nem látta soha senki, az Egyszülött Isten nyilatkoztatta ki, aki az Atya ölén van." ( Jn1,18 )

  

"Ne panaszkodjál - cselekedj!" ( Hölderlin, Hüperion, 98 )

 

 

  

 "A BARÁTSÁG TÜRELMES,
A BARÁTSÁG JÓSÁGOS,
A BARÁTSÁG NEM FÉLTÉKENY,
NEM KÉRKEDIK, NEM GŐGÖSKÖDIK,
NEM TAPINTATLAN, NEM KERESI A MAGÁÉT,
HARAGRA NEM GERJED, A ROSSZAT FÖL NEM RÓJA,
NEM ÖRÜL A GONOSZSÁGNAK,
DE EGYÜTT ÖRÜL AZ IGAZSÁGGAL.
MINDENT ELTŰR, MINDENT ELHISZ,
MINDENT REMÉL, MINDENT ELVISEL."

( 1Kor 13:4-7-adaptáció )

 

 

"Hogyan kell ember társunkat szeretnünk? A legmeglepőbb, hogy Jézus azt akarja: legyen embertársunk iránti szeretetünk - akárcsak istenszeretetünk - valódi agapé. Tanítása szerint ugyanis felebarátunk szeretete bensőleg összefügg Isten szeretetével. Szent János élesen hangsúlyozza ezt az összefüggést: "Szeressük Istent, mert Ő előbb szeretett minket. Ám ha valaki azt állítja: szeretem az Istent, de felebarátját gyűlöli, az hazug. Aki ugyanis nem szereti testvérét, akit lát - hogyan szerethetné Istent, akit nem lát? Ezért azt a parancsot kaptuk tőle: aki szereti Istent, szeresse testvérét is" (1Jn 4,19-21). 

Igen, Jézus kettős parancsa agapét követel az embertárs iránt éppúgy, mint Isten iránt; még akkor is, ha Isten szeretete nem mérhető az embertárséhoz. Mert Istent mindennél jobban, teljes szívünkből és lelkünkből, minden erőnkből kell szeretnünk, vagyis jobban, mint önmagunkat - felebarátunkat viszont úgy, mint önmagunkat. A különbség ellenére a felebaráti szeretetnek is mintegy Isten szeretetének folytatásaként lényegében őszinte és nagylelkű jóakarattá kell átváltoznia. Szeretni a másikat, mint önmagamat, végül is ugyanazt követeli, mint Isten szeretete: ki kell lépnem önmagam zárt világából, meg kell nyílnom a másik ember felé és belsőleg azonosulnom kell vele. Készen kell lennem arra, hogy amit magamnak megteszek, neki is megtegyem; de amit magamnak nem teszek, neki se tegyem. 

Ennek a testvéri agapénak van-e valami köze az éroszhoz? Jelent-e emberi kiegészülést? Vagy a felebaráti szeretet javára talán le kell mondanom arról a léttöbbletről, amit embertársaimtól várok? Embertársamra kétségtelenül szükségem van életem minden vonatkozásában: testi és lelki, érzelmi és szellemi síkon egyaránt. Emberségemben fejlődni nem tudok nélküle. De ha csak tulajdon haladásom puszta eszközét látnám benne, akkor valójában önmagamat szeretném, nem őt. S ezért hiába is elégíteném ki általa igényeimet, belső emberségemben, az önzetlen szeretetben és nagylelkűségben nem növekednék.

Az igazság az, hogy az embertárs jézusi szeretete is metanoiát követel: meg kell változnom érzelmeimben és gondolkodásomban, értékelésemben és törekvéseimben. Ki kell lépnem önszeretetem zárt világából. Meg kell nyílnom a másik ember felé. De minderre csak akkor leszek képes, ha Isten megelőző szeretetével az ő minden teremtményére kiáradó egyetemes szeretetét is elfogadom. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy elfogadom testvéremnek embertársamat, akit Isten ugyanúgy szeret, mint engem. Mert ha Isten szereti a másik embert, én pedig szeretem az Istent hogyan volna lehetséges, hogy az istenszeretet megtagadása nélkül ne szeressem a másikat? Ha megtérek Istenhez, embertársamhoz is meg kell térnem, és a közös Atya szeretetében el kell fogadnom öt testvéremnek. Az érosznak itt is agapévá kell átlényegülnie. Ám ebben az agapéban maga az érosz is beteljesül, mert minél önzetlenebbül szeretem embertársamat, annál teljesebb ember leszek én magam." ( Békés Gellért, A kettős arcú szeretet, Az emberré érés keresztény dinamikája, 5. részt )

 

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/a-baratsagot-lelkunk-magaval-egbol.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/12/gnosztikus-irodalom-lxvii-xxiv-19.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/12/gnosztikus-irodalom-xlii-fulop.html

https://boatswain2.blogspot.com/2023/11/52.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/12/gnosztikus-irodalom-xlii-fulop.html 

https://boatswain69.blogspot.com/2021/12/capax-dei-leg-belso-lenyeget-vettem-at.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/istent-nem-latta-soha-senki.html