Kiemelt bejegyzés

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." IX. ~ "fogalom leszel!" / ἀκάνθινον στέφανον

  "A szentek számára sem problémamentes életművük megvalósítása." ( Walter Nigg ) "Minél szentebbé válik egy ember, annál...

2024-06-20

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." IX. ~ "fogalom leszel!" / ἀκάνθινον στέφανον

  "A szentek számára sem problémamentes életművük megvalósítása." ( Walter Nigg )

"Minél szentebbé válik egy ember, annál kevésbé fogják őt embertársai megérteni." ( J. H. Newman )

"A szentek kényelmetlenek - de az egyház belőlük él." ( Walter Nigg )

"A szenteknek a világ kihívásaira adott válaszának eredménye: bosszúság" ( Reinhold Schneider )

"A kooperatív tanulás során a tanulók együtt dolgoznak a közös cél elérése érdekében. A tanulók között pozitív kölcsönös függés alakul ki; akkor és csak akkor érhetik el céljukat, ha a kiscsoport minden tagja eléri célját." ( Nanszákné dr. Cserfalvi Ilona: Pedagógiai jelenségek vizsgálata, Együtt könnyebb )

"A szeretet közössége: a szentek közösségében "egyikünk sem él, s egyikünk sem hal meg önmagának" (Róm 14,7). "Ha szenved az egyik tag, valamennyi együtt szenved vele, s ha tiszteletben van része az egyik tagnak, vele örvend valamennyi. Ti Krisztus teste vagytok, s egyenként tagjai" (1Kor 12,26--27)." ( Katolikus Egyház Katekizmusa )

 

"Sancta sanctis!"

"Eme lelkek baljós végzetéért áldozták föl magukat, hogy e lelkeket megmenthessék a második haláltól."

 

 

 

"Mert a szentek órája mindig eljön. A mi Egyházunk a szentek egyháza. Aki bizalmatlanul közeledik feléje, csak zárt ajtókat, sorompókat és pénztárablakokat vél látni, valami szellemi csendőrlaktanyát. De a mi Egyházunk a szentek egyháza. Van-e olyan püspök, aki, nem adná oda gyűrűjét, süvegét, pásztorbotját, van-e bíboros, aki nem adná oda bíborát, pápa a fehér ruháját, kamarásait, svájci testőreit és minden földi javát, ha szent lehetne?! Ki nem óhajtaná azt az erőt, mely ehhez a csodálatos kalandhoz szükséges? Mert a szentség: kaland; sőt, a szentség az egyetlen kaland. Aki ezt egyszer megértette, belépett a katolikus hit szívébe, halandó testében nem a halál rettegését érezte, hanem az, emberfeletti reményt. A mi Egyházunk a szentek egyháza. De ki ismeri igazán a szenteket? Az emberek azt hiszik, a szentek tapasztalt és furfangos aggastyánok, pedig a legtöbben gyermekek. A gyermekség pedig mindenkivel szemben egyedül áll. A jólértesültek vállat vonnak és mosolyognak: akadt-e szent, aki nagyon meg volt elégedve az egyházi férfiakkal? Hé! Mit keresnek itt az egyházi férfiak?! Miért akarják egvesek, hogy ez vagy az az ember. aki meg van arról győződve, hogy az ég birodalmát úgy lehet elnyerni, mint az akadémiai tagságot mindenkivel kesztyűs kézzel bánva, megismerje a leghősiesebb férfiak lelkületét? Isten nem azért hozta létre az Egyházat, hogy a szentek virágoznak, hanem hogy továbbadja emléküket és az isteni csodával együtt ne apadjon ki a becsületnek és a költészetnek hegyipatakja. Mutassa meg egy másik egyház az ő szentjeit! A miénk a szentek Egyháza.

 

https://boatswain69.blogspot.com/2023/06/manicheusok-xiv-light-your-lamps-for-lo.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/gnosis-xiii-onismeret-vi-valasztottak.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/iv-megtort-nadszalat-nem-tori-ossze.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/10/vigasztaljatok-meg-nepemet.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/hetedik-szabaly-dolgozz-kerik-nagy.html

 

https://boatswain69.blogspot.com/2023/01/magikus-imadsag-ii.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/07/i.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/08/ii-menjunk-innen-barataim-mi-edes.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/08/iii-viii-kituno-szeretett-jakab.html 


https://boatswain2.blogspot.com/2024/02/atjarja-ot-feny-xi-s-mint-tartott-targy.html

https://boatswain2.blogspot.com/2023/12/manicheusok-5-eme-lelkek-baljos.html

https://boatswain69.blogspot.com/2024/01/nincsen-nekem-mas-banatom-csupan.html

 

 Kinek az őrizetére bíznátok ezt az angyali nyájat? A történelem egymagában összemorzsolta volna őket sommás módszerével, szűk és kemény realizmusával. A mi katolikus hagyományunk sértetlenül magával viszi őket egyetemes ritmusában. Szent Benedeket a hollójával, Szent Ferencet a madaraival és provánszi verseivel, Johannát a kardjával, Vincét rongyos reverendájával, és az utolsónak érkezettet, aki oly különös, oly titokzatos, akit a vállalkozók és a szimóniások kínoztak meg, a Gyermek Jézusról nevezet Terézt, felfoghatatlan mosolyával. 

Egyesek talán azt szeretnék, ha mindnyájan még életükben ereklyetartóba kerültek volna, ha dagályos jelzőkkel vették volna őket körül, ha tömjénfüstben térdreborulva üdvözölték volna őket? Az ilyen kedveskedések a kanonokoknak valók. Úgy éltek, szenvedtek, mint mi. Megkísértettek, mint mi. 

 https://boatswain69.blogspot.com/2023/06/manicheusok-v-psalms-to-jesus-vii_14.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/02/fonix-vii-remenyseg-pedig-nem-szegyenit.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/03/vii-1-jon-mi-istenunk-nem-hallgat.html


Ők is terhet viseltek a vállukon és nem egy - anélkül, hogy eldobta volna terhét - ráfeküdt, hogy meghaljon. Ha valaki még nem meri megőrizni példájukból a megszentelt részt, az isteni részt, legalább a hősiességnek és a becsületnek leckéjét találja meg abban. De ki nem pirulna el, hogy olyan korán megáll és engedi, folytassák egyedül hatalmas útjukat? Ki akarná elveszteni életét azzal, hogy a rossz problémáján kérődzzék, ahelyett hogy előrevetné magát? Ki nem lesz hajlandó felszabadítani a földet? A mi Egyházunk a szentek egyháza. A bölcsességnek, erőnek, rugalmas fegyelemnek, nagyszerűségnek és fenségnek ez a hatalmas gépezete önmagában semmi, ha a szeretet nem lelkesíti. De a középszerűség csak erős biztosítékot keres benne az isteni kockázataival szemben. Lényegtelen! A katekizmust tanuló kisfiú is tudja, hogy az Egyház összes férfiainak együttes áldása is csak azoknak a  lelkeknek hozza meg a békét, akik már felkészültek arra, hogy befogadják azt, a jóakaratú lelkeknek. Nincs olyan szertartás, mely felment a szeretet alól. A mi Egyházunk a szentek egyháza. Máshol nem lehetne még elképzelni sem egy kis hősnőnek ezt az annyira emberi kalandját, aki egy nap az inkvizítor máglyájából nyugodtan átmegy a Paradicsomba, százötven teológus orra előtt.  

„Ha odáig jutunk, - írták a pápának Johanna bírái - hogy Isten nevében hamisan jövendölő jósnőket, mint egy bizonyos nőszemélyt, akit a Beauvais-i egyházmegye halárában fogtak el, a könnyelmű szívesebben fogad, mint a papokat és a doktorokat, a vallás meghal, a hit összeomlik, az Egyházat lábbal tapossák és a Sátán igazságtalansága fogja uralni a világot!..." 

És íme, alig ötszáz évvel később a jósnő képmása a római Szent Péter katedrális falára kerül, és száz lábnyira alatta Johanna egy apró, fehérbe öltözött, térdre borult embert láthat, aki maga a pápa. A mi Egyházunk a szentek egyháza, az Egyház fejétől a pöttömnyi ministránsgyerekig, aki felhörpintí a mise-kancsók borát, mindenki tudja, hogy a naptárban csak nagyon kevés szónokló pap és diplomata prelátus található. Csak azok a jámbor gondolkozású, nagyhasú, aranyláncú emberek nem veszik ezt tudomásul, akik úgy találják, hogy a szentek túl gyorsan szaladnak, és lassú léptekkel szeretnének bemenni a Paradicsomba, amint az egyházi elöljárók padjába szokás bemenni, a plébános komával. A mi Egyházunk a szentek egyháza. Mi tiszteljük az intendánsokat, a hadbiztosokat, az adminisztratív ezredfőtiszteket és a térképrajzolókat, de szívünk az első vonalbeliekkel van, szívünk azokkal érez, akik életüket áldozzák fel. Belőlünk, akik a haza, a mesterség, a család terhét hordjuk, a rettegéstől beesett szegény arcunkkal, a mindennapi élet óriási gondjával, a naponkint megvédendő kenyérrel és házunk becsületével, elégséges teológiai műveltség híján még kanonok sem lesz soha senki. De ahhoz eleget tudunk, hogy szent lehessen belőlünk. Kormányozzák mások békében Isten birodalmát! Nekünk már az is túl sok munkánkba kerül, hogy a nap minden óráját lemorzsoljuk, egyiket a másik után, nagynehezen, a véget nem érő nap minden óráját, a várt óráig, az egyetlen óráig, amikor Isten kegyesen rálehel majd elcsigázott teremtményére, ó üde Halál, ó egyetlen reggel! 

 "Én, én magam vagyok a ti vigasztalótok! Miért is félnél hát halandó embertől; ember fiától, aki úgy elhervad, miként a fű?" ( Iz 51.12 )

 
"Come, sweet death, come, blessed rest! Come lead me to peace for I am weary of the world, O come! I wait for you, come soon and lead me, close my eyes. Come, blessed rest!
Come, sweet death, come blessed rest! It is better in heaven, for there is all pleasure greater, therefore I am at all times prepared to say “Farewell,”. I close my eyes. Come, blessed rest!
Come, sweet death, come blessed rest! O world, you torture chamber, oh! Stay with your lamentations in this world of sorrow, it is heaven that I desire, death shall bring me there. Come, blessed rest!
Come, sweet death, come blessed rest! Oh, that I were but already there among the hosts of angels, out of this black world into the blue, starry firmament, up to heaven. O blessed rest!
Come, sweet death, come blessed rest! I will now see Jesus and stand among the angels. It is henceforth completed, so, world, good night, my eyes are already closed. Come, blessed rest."
 
https://boatswain69.blogspot.com/2021/10/apokalipszis-v-iii1-krisztus-melto.html
 
 

 

 Viseljék mások a lelki dolgok gondját, érveljenek, hozzanak törvényeket: nekünk tele van a kezünk mulandó dolgokkal, Isten földi birodalmát tartjuk a kezünkben. A szentek örökségét birtokoljuk. Mert amióta velünk együtt megáldották a szőlőtövet és a búzát, küszöbünk kövét, a háztetőt, ahol a galambok fészkelnek, szegényes ágyunkat, mely álommal és feledéssel telt, az utat, ahol szekerek zörögnek, kemény nevetésű fiainkat és lányainkat, akik a kút szélén sirdogálnak, amióta maga Isten is meglátogatott bennünket, van-e valami ezen a világon, amit szentjeinknek nem lenne joguk vissza venni, van-e valami, amit nem adhatnának nekünk?" ( George Bernanos, Johanna a visszaeső eretnek és szent )

 https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/am-olykor-elofordul-valakinek-leesik.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/nezzetek-fel.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/a-szeretet-megalapozasat-aldozattal.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/02/de-praedestinatione-sanctorum-ii-sokan.html

 

"Freiburgot nem pusztíthatja el a bombázás, mert Reinhold Schneider ott él közöttünk." ( Werner Bergengruen gyászbeszéde R. Schneider temetésekor )

 


 

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." VIII. ~ "A szó szoros értelmében, a lelkét lopták el." / "De Isten meg tudja bosszulni szentjeit."

"- Végtelenül elszomorító az emberi hálátlanság és kapzsiság, fiam. Valahányszor eljövök ide, ebbe a feneketlen nyomorúságba, úgy megtelik a szívem keserűséggel, hogy nem tudom a könnyeimet visszafojtani." ( Émile Zola: Lourdes, 346-349 )

"Csak egytől félek: nehogy méltatlannak bizonyuljak a rám mért szenvedésre." ( Dosztojevszkij )

"Emberbarát lélek a bölcsesség, de nem hagyhatja büntetlenül a káromlót ajkai miatt. Mert Isten belelát a veséjébe, ismeri a szívét és hallja a szavait." ( Bölcs 1,6 )

( φιλάνθρωπον γὰρ πνεῦμα σοφία καὶ οὐκ ἀθῳώσει βλάσφημον ἀπὸ χειλέων αὐτοῦ· ὅτι τῶν νεφρῶν αὐτοῦ μάρτυς ὁ θεὸς καὶ τῆς καρδίας αὐτοῦ ἐπίσκοπος ἀληθὴς καὶ τῆς γλώσσης ἀκουστής. )

 

 "Nem! Nem és nem! Ehhez én nem nyújtok segédkezet."

 

 

"A láthatatlan világ hatalmas zúgása fokonkint lecsillapodik, azután megint felerősödik, újból elcsendesedik, továbbhullámzik... Semmiféle emberi erő nem tudná helyreállítani az egyensúlyt, melyet egy jelentéktelen pap borított fel, talán tudtán kívül. 

A hatalmas hullámzás, mely az élet végső pontjairól rohan egy szent név hívó szavára, egy pillanatra elringatja ölében a kis mártírlányt, azután otthagyja fekve: ajka összezárva, szeme lecsukva, már halott. 

Így láttad őt egykor, öreg Sire de Gamaches, amikor levetette magát az erődítmény bástyájáról, keblét nyíl vasa szúrta át, tíz ellenséges katonát sodort magával dübörgő zuhanásában, szörnyű összevisszaságban; ekkor te, öreg vadkan, előredobtad magad, két kezeddel megmarkolva bárdodat. 

De most senki sem fogja elmozdítani szegénykét onnan, ahová Isten helyezte: a szavak, melyeket némán hallgatott, kedves fejecskéjét lehajtva, alázatosan, elvágták mindentől, ami él, az egyetemes Szent Egyháztól, a megváltott világtól. Lelke legérzékenyebb pontját sebezték meg, lényének forrását, szelíd, tiszta reményét; vagy inkább a szeretet, ártatlan szeretete, magának Jézusnak szelíd neve robbant most szét szívében. 

Thérouanne-i és Noyon-i püspökök, Beaupère, Midi, Erart és Maurice mesterek, Venderès licenciátus, Marguerie licenciátus, a tietek, vigyétek ezt a földön heverő testet. Ott van fogoly kezetekben, gyöngébb mint egy kisgyerek, őrült gondolataival, hasztalan becsületével, fiatalságának széttört álmával, az a Johanna, aki azzal kérkedett, hogy a veszélyeztetett pontokon hatol be az ostromlott városokba: "Ami ezt a pontot illeti, a dolgok tudói azt mondják, áruló, fondorlatos nő vagy, aki kegyetlenül az emberi vér kiontását óhajtja, lázító." Most már ő is szerencsésen foglyul esett, ő, aki annyi sok mást megsarcolt!

Élve vagy halva, most kívül áll minden veszélyen, békés emberek ölében. 

Aki ennek a különös pernek a titkát tudná, mindennek kezében tartaná a kulcsát, de a titok titok maradt. Csak mintha elszakadt volna az a szál, mely egymáshoz kötötte a dráma főszereplőit, és most úgy hadonásznak egy pillanatig ég és föld között mint a széteső paprikajancsik. 

A kis mártírleány most már csak önmagával áll szemben, s ő jól tudja ezt. Bírái is jól tudják. Becsempészték a kételyt ebbe a gyermeki lélekbe, mint azok a rovarok, melyek egy férget helyeznek el élő zsákmányuk bensejében, és amikor a gyalázatos gyümölcs megjött a várt időben, ők már nem ismerik fel áldozatukat, keresik őt, azt kérik tőle, amit - éppen az ő hibájukból - már nem tud adni, egy tiszta, érintetlen szót, mely a bizonyosságot vagy a bocsánatot hozná nekik. 

A szó szoros értelmében, a lelkét lopták el. Két napon át folyton erősödő türelmetlenséggel hasztalanul rázogatják ezt a holttestet, azután elcsigázva ettől a nevetséges küzdelemtől, a tűzbe vetik az eltört játékszert. Égessék el jól a csontokat! Szórják a szélbe a hamvát!

Ugyan, mit érnek vele? 

Az ismeretlen gyermek magával vitte titkát. Az éjszaka, melyet reá hívtak, most őket is elborítja. 

Szemtől szembe kell nézni ezt a halálküzdelmet, vagy inkább belé kell hatolni. Milyen mély, milyen hideg! A máglya egész tüze nem fogja felhevíteni. 

De a kíváncsiskodók megállnak a küszöbön, sietve ledobják a zászlókat, a koszorúkat, a pálmát, a babért rózsákat, rózsákat, rózsákat és arcukba vág annak a folyónak jeges lehellete, amelybe hamvait hányták belé. 

Azután továbbmennek. 

Csak menjetek! 

Mire jó meghosszabbítani ötszáz évig, vagy még tovább, azt a rehabilitálási pört, melynek csak az a célja, hogy magyarázza, mentegesse, igazolja az élőket? 

Csak egy fontos: Johanna szent lett és mi mint szenthez imádkozunk hozzá. Ha az emberi tapasztalat rőfjével mérjük ezt a kalandot, az valószínűtlennek tűnik fel. A szegény leány esélye  csekély volt, az ügy oly jelentéktelen és a kockánforgó érdekek oly hatalmasak! De Isten meg tudja bosszulni szentjeit." ( George Bernanos, Johanna a visszaeső eretnek és szent )

https://boatswain69.blogspot.com/2021/02/ime-mienk-gyermek-krisztus-iii-vilagba.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/10/miert-szuletnek-az-acsok.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/02/the-mission-of-manicheism-vii-just-say.html 

https://boatswain69.blogspot.com/2023/02/the-christian-mystery-ii-scourging.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/02/the-christian-mystery-iv-crowning-with.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/02/the-christian-mystery-v-bearing-of.html

 


 

 

2024-06-19

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." VII. ~ "Halálének" / "Johanna, nagyon kedves barátunk..." / "Igazolj minket! Ne vidd magaddal üvösségünket!"

"Ellenséged az életedért viaskodik. Te pediglen kézzel-lábbal tiltakozol ellene. Ő megnyerne az életnek, hogy szabadulhasson kellemetlen kérdéseidtől, te pedig kiürítvén a méregpoharat, a kérdések özönét zúdítod szerencsétlen fejére. E halál, öreg barátom, minden eddigi cselekedetedet lefőzi bölcsesség dolgában... Zeuszra mondom, nem tudom, kettőnk közül ki megy rosszabb sors elé? Mert vajon hogyan felelsz majd az athénieknek, Anütosz, mikor megkérdezik tőletek: - Ugyan miért öltétek meg Szókratészt, férfiak?" ( Tabák András, Kakast Aszklépiosznak, 134-136 )

 

"A javasolt büntetés: halál."


 

Pierre Maurice mester befejezte az irat felolvasását, leteszi az asztalra a tekercset, megtörli homlokát. A többiek közelebb lépnek. A kis szűk szobában ott van a Thérouanne-i és a Noyon-i püspök, Jean de Châtillon, Jean Beaupère, Nicolas Midi, Guilaume Erart, André Marguerie, Nicolas de Venderès mesterek, akik mind a Rouen-i székesegyház főesperesei vagy kanonokai. Johanna most vált velük, – bíráival talán elsőízben egy tehetetlen, kétségbeesett szempillantást, egy búcsúpillantást. Ők már nem is tartoznak a világhoz, eltávolodnak tőle, szörnyű gyorsasággal eltűnnek. „Ne hagyj bennünket magunkra, Johanna! - üvöltik a megrettent öregemberek - ne szakadį el tőlünk! Vallj be mindent! Vallj be mindent! Igazolj minket! Ne vidd magaddal üvösségünket!" Kitárják előtte karjukat, könyörögnek hozzá, szeliden lelkére hivatkoznak... És öt évszázad távolából mi hirtelen halljuk ezt a különös, ünnepélyes, erős és szelíd mormogást, mely hol megárad, hol leapad, könyörgés vagy fenyegetés, ezt a hallatlan szomorú, emberfeletti jellegű titokzatos énekfélét, ezt a haláléneket:

 "Johanna, nagyon kedves barátunk, itt az ideje, hogy pered eredményeként jól megméressék, amit mondtál. Ámbár a Beauvais-i püspök úr és az Inkvizíció kiküldött ura már néhányszor figyelmeztetett nagyon erélyesen Isten becsülete és tisztelete, a lelkek nyugalma, az okozott botrány lecsillapítása, tested üdve miatt; jóllehet közöltük veled azokat a károkat, melyek rád várnak lelkedben éppúgy, mint testedben, ha nem másítod meg magadat, viselkedésedet és kijelentéseidet, és nem javulsz meg, alávetve tetteidet és szavaidat az Egyháznak és elfogadva ítéletét. De te a mai napig erről hallani sem akartál. 

 Jóllehet bíráid közül többen megelégedhettek volna az ellened összegyűjtött tényekkel, ugyanezek a bírák, lelked és tested üdvétől indíttatva, elhatározták, hogy e célból újólag figyelmeztetnek, feltárják előtted az általad elkövetett tévedéseket, botrányokat és más hibákat, arra kérve, buzdítva, figyelmeztetve téged, a Mi Urunknak, Jézus Krisztusnak szíve által, aki az emberi nem megváltására oly kegyetlen halált szenvedett, hogy helyesbítsd állításaidat és vesd alá az Egyház ítéletének, amint az minden becsületes kereszténynek kötelessége. Ne engedd meg, hogy elválasszanak Urunktól, Jézus Krisztustól, aki azért teremtett téged, hogy részesedj az ő dicsőségében; kérünk, ne válaszd az örök kárhozat útját, Isten ellenségeivel, akik minden nap nyugtalanítani akarják az embereket, néha Krisztus, az angyal és a szentek alakját véve magukra s azt mondják és állítják, hogy ők azok, amint ez az Atyák életrajzában és a Szent Iratokban olvasható.

 Következésképpen, ha részed volt ilyen jelenésekben, kérünk, ne adj hitelt nekik; mi több, taszítsd el magadtól ezeket a hiszékenységeket és képzelgéseket; fogadd el a párizsi Egyetem és más doktorok szavát és véleményét, akik jól értik az Isten törvényét és a Szentírást. Nos, az a véleményük, hogy nem szabad hitelt adni az ilyes jelenéseknek, ha a Szent Írás nem erősíti meg azokat valami jellel vagy csodával. Neked nem volt részed sem az egyikben, sem a másikban. Könnyelműen hittél ezekben a jelenésekben, ahelyett, hogy jámbor imával Isten segítségét kérted volna, erősítsen meg hitedben; nem fordultál segítségért valamilyen főpaphoz vagy tanult egyházi személyhez, aki útbaigazíthatott volna. Pedig ezt kellett volna tenned, ha helyzetedre és hiányos ismereteidre gondolunk. 

(...)

Tehát ezeket a dolgokat  figyelmesen tekintetbe véve, a Beauvais-i püspök úr és az Inkvizició kiküldött ura, mint bíráid nevében figyelmeztetlek, kérlek, buzdítlak, hogy Teremtőd Kínszenvedésére és lelkednek s testednek üdvére gondolva, hozd helyre és változtasd meg a fent jelzett tévedéseket, térj vissza az Igazság útjára, engedelmeskedve az Egyháznak és alávetve magadat ítéletének és határozatának. Ha ezt teszed, megmented lelkedet és megváltod, amint azt remélem, testedet a haláltól. De ha nem teszed ezt, és ha megmakacskodol, tudd meg, hogy lelkedet el fogja nyelni a kárhozat örvénye; ami pedig tested pusztulását illeti, félek tőle. Amitől Jézus Krisztus kegyelme óvjon téged!" ( George Bernanos, Johanna a visszaeső eretnek és szent )

 

Erre csak Savonarolával válaszolhatunk méltóképpen:

"Szent Atya, a kereszténynek az a kötelessége, hogy védelmezze az Isten tiszteletét, a mi Urunk Krisztus hitét és az élet becsületességét; ezzel szemben azt látom, hogy sok pásztor rossz példája miatt a nyáj letért a helyes útról; hogy visszavezessem az embereket a bűnbánathoz, prédikálni kezdtem a keresztény tanítást, isteni sugallatra előre megmondtam az eljövendő csapásokat. Miközben igyekeztem előmozdítani a békét ebben a városban, és mindezért a gonoszok üldözését szenvedtem el, legalább tőled, Szentségedtől, kevesebb ellentmondást érdemeltem volna, ha nem a segítség minden fajtáját. Te ellenben, meghallgatva és elolvasva mentségeimet és megértve prédikációim teljes igazságát amit csak a botrányok okozói és Krisztus keresztjének makacs ellenségei nem ismernek el és tagadnak le, te, mondom, Szent Atya, meghallgattad valamennyi rágalmazómat, és elvéve tőlem minden támogatást, amit keresztény voltodból és hivatalodból következően meg kellett volna nekem adnod, segítséget és bátorítást nyújtottál a farkasoknak. Azonban az Úr, "aki a világ gyengéit választotta ki, hogy megszégyenítse az erőseket", meghallgatta szegényeinek könyörgéseit, és kész igazolni azt az igazságot - amiért annyi rosszat kapunk tőled - mind ellenedben, mind egyéb ellenségeink ellenében, akár természetes megfontolásokból, akár természetfeletti és isteni jelekkel. Mindenre fény fog derülni, és igazolást fog nyerni a fent mondott megfontolásokkal és jelekkel; így aztán bűnbánatot kell majd tartani azoknak, akik ellenállnak Isten ezen művének. Mi tényleges nem keressük ebben az emberi dicsőséget; ellenben nagy vágyakozással várjuk, hogy meghaljunk Krisztusért. Te pedig Szent Atya, siess és gondoskodj lelked üdvösségéről.

Köszöntéssel, Firenze, 1498. március 3. 

Jézus Krisztus haszontalan szolgája, Fra Girolamo Savonarola" ( https://boatswain69.blogspot.com/2021/09/tarsadalmi-szolipszizmus-ii-belso.html )

 

Válasz:

"Szeretett fiaim! Üdvözletünk és apostoli áldásunk!

Szavahihető és tudós férfiaktól, egyházfiaktól és világiaktól egyaránt számtalanszor értesültünk arról, hogy egy bizonyos fra Girolamo, a prédikáló rend tagja, s mint
mondják, a florenci San Marco vikáriusa, bűnös tanokat terjeszt Florenc városában, a Krisztus Urunk vére által megváltott lelkek legnagyobb kárára és romlására. Mindezt szívünk legmélyebb rosszallásával hallottuk.

Mivel reméltük, hogy nevezett fra Girolamo hamarosan belátja tévedését, s elhagyván e veszedelmes utat, a szív őszinte hajlandóságával visszatér Krisztushoz és köteles alázattal a Szentegyházhoz, megparancsoltuk neki, hogy az engedelmesség szent kötelességénél fogva jöjjön el hozzánk, és tisztázza tévedéseit.

Egyes dolgokat meg akartunk vizsgálni, és ezért megtiltottuk neki, hogy folytassa beszédeit, de ennek a parancsnak sem engedelmeskedett. Mi azonban jóhiszeműen és nagyobb megértéssel, mintsem az ügy természete megengedte volna, elfogadtuk kifogásait. Abban a reményben viseltük el engedetlenségét, hogy szelídséggel vissza tereljük az engedelmesség útjára, de ő parancsunk ellenére ismét szónokolni kezdett. Minthogy várakozásunk hasztalan volt, sőt egyre megátalkodottabbnak mutatkozott, november 7-én, pontifikátusunk ötödik évében, in forma brevis, felszólítottuk az engedelmesség szent kötelességénél fogva, a kiközösítés fenyegetésével, hogy a Florencben levő San Marco kolostort egyesítse az új, általunk alapított római-toscanai kongregációval. De erre sem volt hajlandó. Nem engedelmeskedett ezután sem leveleinkben adott parancsainknak, mibe se vesz bennünket, és még ma is ugyanolyan megátalkodottnak és gonosznak mutatkozik.

Mindezért meg kell ragadnunk a legalkalmasabb eszközt. Tekintettel kell lennünk az ottani lelkek üdvösségére, melyeknek gondozása ránk ruházott, hivatalunknál fogva kötelességünkké tétetett, nehogy az ítélet napján tőlünk kérjék számon vérüket.

Megparancsoljuk hát nektek, az engedelmesség szent kötelességénél fogva és az excommunicatio latae sententiae, nevezett fra Girolamót az ünnepnapon összegyűlt nép előtt nyilvánítsátok kiközösítettnek. Szorítsatok mindenkit arra, bogy ilyennek tekintse, mert nem hallgatott apostoli figyelmeztetéseinkre, és nem teljesítette parancsainkat.

Figyelmeztessetek mindenkit, férfiakat, nőket, világiakat és egyháziakat, papokat, barátokat egyaránt, bármily rendből valók, bármily rangot viselnek légyenek is, hogy a nevezett kiközösítettel és eretnekségben gyanús egyénnel az excommnicatio következménye miatt ne érintkezzenek, s vele ne mutatkozzanak. Tilos beszélni véle, és senki se dicsérje őt kiközösítését előidéző beszédei miatt, avagy bármely más okból. Akár közvetve, akár közvetlenül, tilos őt segítségben, támogatásban részesíteni. Tilos a nevezettet tartózkodási helyén vagy kolostorában felkeresni.

Végül megparancsoljuk nektek, együttesen és külön-külön, hogy engedelmeskedjetek mindenben szeretett fiunknak, a szent teológia professzorának, barátunknak és biztosunknak, Giovanni Victori da Camerinónak. Álljatok mellé, és engedelmeskedjetek neki minden dolgában, amely fra Girolamo elleni eljárásban szükségessé válhat.

Adatott Rámában, Szent Péter városában 1497. máj. 12-én, pontifikátusunk ötödik esztendejében."( https://boatswain69.blogspot.com/2023/04/what-is-love-iv-savonarola-anatemak-iii.html )

Röviden:

 "(...) hogy a nevezett kiközösítettel és eretnekségben gyanús egyénnel az excommnicatio következménye miatt ne érintkezzenek, s vele ne mutatkozzanak. Tilos beszélni véle, és senki se dicsérje őt kiközösítését előidéző beszédei miatt, avagy bármely más okból. Akár közvetve, akár közvetlenül, tilos őt segítségben, támogatásban részesíteni. Tilos a nevezettet tartózkodási helyén vagy kolostorában felkeresni." ( VI. Sándor brévéje ) ( https://boatswain69.blogspot.com/2023/04/what-is-love-v-pro-nobis-ii-tantalus.html )

 

https://boatswain69.blogspot.com/2023/08/mig-egre-irjak-fonn-fenyes-kezek-ki.html 

https://boatswain69.blogspot.com/2023/07/i.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/10/ilyen-hianyos-muveltsegunk-ii-javasolt.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/08/blog-post.html

 

 

2024-06-18

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." VI. ~ "Szerette azt, amit a katonák szeretnek, a katonák módján, akik nem ragaszkodnak semmihez, minden nap készek mindent elhagyni, akik mindennapi kenyerüket Isten kezében eszik meg."

  "Ezért, harcos, futásodat el kell végezned. Feledkezz meg minden földi pihenésről. Egyetlen katona sem épít házat, nem foglalkozik földszerzéssel, nem vegyül el a pénzszerző kereskedők közé. ,,Aki harcol, azért nem bonyolódik bele az élet mindennapi dolgaiba, hogy kivívja vezére elismerését" (2Tim 2,4)." ( Nagy Szent Vazul, Aszketikus vázlat, A kappadókiai atyák )

 

 "My brethren, I have received my garland."

 

 

"Nyolcan voltak azon a május 23-i szerdán, nyolc férfi Johanna és a szűk ablak között; fent kék égdarab, a májusi kandi ég csücske. Nyolc férfi, nyolc békés egyházi férfiú egy leány előtt, aki oly sokszor nekihajtotta lovát a tizenöt lábnyi hosszú lándzsáknak, kiáltások és szitkok közepette, míg az íjak húrjának búgását hallotta és a nyilak csengő zaját páncélján. Pierre Maurice mester, a Rouen-i székesegyház kanonokja, olvassa fel a vádiratot: 

„Item, azt mondtad... Item, azt mondtad... Ami ezt az állítást illeti, az egyházi férfiak szerint te szakadár vagy, helytelenül vélekedsz az Egyház egységéről és tekintélyéról, aposztata vagy, és mind a mai napig veszedelmesen tévelyegsz hitedtől." 

De ezeket a szavakat már gyakran hallotta, olyan megszokottak, olyan egyhangúak, hogy nyomukban csak unalom fakad. Untatják őt. Lopva az égre pillant az ablakon át, megszámolja a mennyezet gerendáit, felsóhajt, mint valami szórakozott iskoláslány. Istenem! ugyan ki bitorolja most gyönyörű lovait: először is a befont sörényű hét ügetőt; aztán az öt zabbal táplált, fényesszőrű paripát, a tizenkét szép állatot? Fegyvernökök apródok, őrmesterek, káplánok, igaz: egész csapat állt rendelkezésére... Milyen gyorsan ugrált a szíve, mikor ez a lovasság nyargalt a nyomában mennydörgésszerű zajjal! Nem félt sem a kardcsapásoktól, sem a haláltól, sem bármilyen élőlénytől: bárhová magával ragadta volna franciáit, egyedül nekirontott volna akár száz embernek is! Nyomában néha egy sarutlan kolduló barát vállát vonogatta vagy a porba köpött; az éjjeli pihenőállomásnál öreg dámák megbotránkozott fintort vágtak, amikor meglátták meztelen térdét: 

„Item, fényűző ruhákat, drága szöveteket, prémeket aggattál magadra. Mindenki tudja, hogy amikor fogságba kerültél, páncélinged alatt aranyszövetből készült öltönyt viseltél." 

Igen, szerette a paripákat, a felvonulásokat, a díszes szemléket, az éjjeli táborozásokat a csillagos ég alatt, a száz és száz lobogó zaját a szélben, és a kéklő várost, melyet el kell foglalni... Szerette azt, amit a katonák szeretnek, a katonák módján, akik nem ragaszkodnak semmihez, minden nap készek mindent elhagyni, akik mindennapi kenyerüket Isten kezében eszik meg. Miért vetik most a szemére, hogy az ablakon dobta ki a pénzt?! A király töltötte meg kincsesládáit az markolt belőle, aki akart. Isten ilyeneknek teremtette a katonákat. Ugyan ki lett közülük valaha is gazdag és fösvény? Elég, ha úgy élnek és halnak meg, mint azok a kis gyermekek, akik hasonlítanak hozzájuk." ( George Bernanos, Johanna a visszaeső eretnek és szent )

 

https://boatswain69.blogspot.com/2023/06/manicheusok-v-psalms-to-jesus-vii_14.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/09/metanoia-vi-renovatio-reparation-o-uram.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/09/metanoia-v-conversio-cordis.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/03/militia-christi-v-legio-christi-iv-viii.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/03/militia-christi-iv-legio-christi-iii.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/03/militia-christi-iii-legio-christi-ii-vi.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/04/beke-veled-viktorunk.html

 


 

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." V. ~ "Bármit is csinálnék - ..." / "Gonosz és ostoba kaland." / "Ó milyen ocsmány gondolat!"

"Az irigység tapsolói az egekig követnek téged. Hidd el nekem, ne méltasd őket figyelemre, ne alacsonyodj le annyira, hogy ezt az ócska zsibongást meghalld." ( Lamartine )

"Origenész könyvei olyan réthez hasonlítanak, amelyen minden virág nyílik. Ha tehát egy szépet találok köztük, leszakítom, de ha valamelyik tövisesnek látszik, azt mint szúrósat otthagyom." (Theophilosz )

"Mennyire gyűlölöm viszont az összes barbárokat, akik azt képzelik, hogy bölcsek, mert nincs már szívük." ( Hölderlin )

 

„Itt van az ellenszellemetek!" / "Hússzívet adok nektek." / "Isten emberevő!"

 


 

"Május 23-ản, egy szerdai napon, a kis áldozat, akit annyi művészettel, minden erőszak nélkül kötöztek meg ezek a tapasztalt, figyelmes, csaknem anyai kezek, készen áll a hóhér számára, miután elmondta mindazt, amit tudott, mindazt amit hasznos volt tudniok... Most ott látják őt a botránkoztató, káromló, hitehagyott lányt -, amint Istentől elvetve, lelkétől megfosztva alázatosan vergődik végtelen nyomora mélyén. Ezek az emberek három hónap óta türelmesen oktatják a teológia, az Írás és az Atyák ismeretére; Johanna eleget tud belőlük, túl sokat ahhoz, hogy remélhesse: igaza lesz mindannyiukkal szemben - és még ha igaza lenne is, ugyan mi hasznát látná! 

Most átkozott. 

A katonák, akik egykor varázslatokat kértek tőle vagy álmaikat akarták elmesélni nekik, a hadvezérek, akik ha mámoros fejjel a nyomában jártak, néha nevetve megbökték egymást a könyökükkel, a magas egyházi méltóságok, akiknek túlságosan ravasz tekintetét alig tudta állni, a fanatikus és éhező szerzetesek, a nyersszavú prédikátorok, akik mindenütt ördögöt, látnak és nem hisznek a lányok erényében, a szép, negédes dámák, álluk kis mozdulatával, mely zavarba ejti az embert, és kék szemük villogásával, ez az elvarázsolt világ, melyen úgy haladt át, mintha álmodnék, s ahol ő maga is csak egy álom volt, örökre eltávolodik, ködbevész. 

Ha valami csoda folytán visszatérne ebbe a világba, a boszorkányság, a bűzlő angyalokkal való összeköttetés szörnyű gyanúja követné őt. Ha kiszabadulna bírái közül, nem akadna pap, aki - ha tudna a múltról - remegés nélkül emelné a magasba felszentelt kezét, hogy feloldozza őt...  

De Johanna nem fog visszatérni, nem látja viszont övéit. Otthon már csak sóhajtozva és fejcsóválva beszélnek róla az emberek. A jólértesültek ezt mondják: "Én megmondtam előre, ki gondolhatta komolyan, hogy a király hajlandó összeveszni az egyházi férfiakkal egy pásztorlány kedvéért? Gonosz és ostoba kaland." 

S még az öreg mama is ... Jaj! Annyi sok püspök, süveges apát, szent szerzetes, doktor gyűlt össze, hogy ítélkezzen leánykája, a kis Janka felett.Végtére is, Istenem, ki tudja? Miért is hagyta el otthonát, miért bolyongott az utakon, szerencsétlen lány!... De Isabeau Romée nem az az asszony, aki mindenkinek elsírná bánatát; összeszorítja keskeny ajkát, makacs tekintetével mindenkivel szembenéz. Le kell nyelnie a nyálát. állnia kell az ütéseket. 

A király... A király néha találkozik vele, szomorúan megfogja a kezét, aztán eltávolodik. Johanna anyja úgy ítélkezik felette, mintha veje vagy menye felett ítélkezne, férfias, tapasztalt szempillantással. Melankólikus, titokzatos, lelkiismeretvizsgálásoktól és aggályoktól gyötört fiatalember a király, - VII. Károly akit főtanácsadója, a Reims-i érsek, Renault de Chartres az emberi óvatosság és a pokoltól való félelem ösvényein vezet; az érsek ki akar békülni a burgundiakkal és nyilvánosan kigúnyolja a Szűz állítólagos küldetését. A király csak egy napig élt igazán, egyetlen egy napig, amikor a rettenthetetlen leány az óriási termen át csupasz és büszke kezével vágva utat, sápadtan és megmerevedett állkapoccsal, halálsápadtan odajött hozzá és térdrehullt az ünnepélyes csendben. 

Most pedig Johanna ezt kérdi önmagától: „Mit fog gondolni rólam? Mit gondol az Orléans-i püspök úr?" - „Isten százszor jobban szereti őket, mint engem, szentjeim mondták ezt!", kiáltott fel háromszor elképedt bírái előtt, akik egyébként rögtön tolluk után kapnak: „Item, te azt mondtad, Johanna, hogy jól tudod, miszerint Isten egyes élő személyeket jobban szeret, mint téged, és hogy neked ezt Szent Katalin és Szent Margit jelentette ki. Ami ezt az állítást illeti, az írástudók azt mondják, hogy ez vakmerő és elbizakodott állítás, babonás jövendőmondás, és a szentek káromlása." 

Bármit is csinálnék - révedezik szegényke önmagukban mindig ezt fogják kérdezni: ,,Talán ez is egyike volt azoknak a varázsló- és boszorkány-teremtéseknek, akik az ördögnek adják testüket, levetnek magukról minden szemérmet és utolsó percükig megtévesztik környezetüket?"

Ó milyen ocsmány gondolat!" ( George Bernanos, Johanna a visszaeső eretnek és szent )

 

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/kulonoskeppen-az-irigyseg-kinozza-ez.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/170-ev-harag.html 

https://boatswain69.blogspot.com/2023/01/origenesz-konyvei-olyan-rethez.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/01/gnosztikus-irodalom-lxxxvii-xlvii.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/pont-ezert-gyulolnek.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/07/ii-kolbe-12-clausura-az-isten-emberevo.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/10/ajandek.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/mindez-ugyanolyan-ma-mint-tegnap-regi.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/05/egy-titkos-lepcson-alruhaban-i-nem.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/04/a-filozofia-korusa-iii-az-udvosseg-elol.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/12/gnosztikus-irodalom-xxvii-nag-hammadi.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/03/szokratizmus-ii-nagy-muveszet-mezonek-2.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/01/hol-vannak-akik-egy-eronek-mondjak.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/02/belecsendul-ket-fule.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/vii-violent-ferment-iv-szellemi.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/10/vallasos-kotelesseg-tortet-kincses-var.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/numinozum-i-violent-ferment-i-simoni.html




2024-06-17

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." IV. ~ "Azután felállt az inkvizítor, Jean Le Maitre, és vád alá helyezte a kardot, az azúrt, a liliomokat és a lovagi becsületet."

 "Mindegyik daimónhoz tartozik egy lélek, ezt buzdítja, és hívó szavával meg akarja menteni; ha a lélek hallgat rá, a közelébe kerül és megmenekül, ha viszont nem, akkor a daimón elhagyja, és boldogtalan véget ér." ( Plutarkhosz, Szókratész daimónja, 102 )

"5. Mert velünk járnak minden utainkon, ki- és bemennek velünk, figyelmesen szemlélvén, vajon istenfélőn, tisztességesen forgolódunk-e a gonosz nemzedék közepette, és hogy mekkora törekvéssel és vágyódással keressük országodat és annak igazságát; szintúgy, hogy mily félelemmel és rettegéssel szolgálunk és örvendünk szívünk vigasságában." ( Szent Ágoston, A lélek Istennel való magányos beszélgetéseinek könyve, Az emberek őrizetére rendelt angyalokról, XXVII, 65-67 )

 

 "Azután felállt az inkvizítor, Jean Le Maitre, és vád alá helyezte a kardot, az azúrt, a liliomokat és a lovagi becsületet."

 

 
 
"Ó megszentelt arc! Országon szelíd arca, félelem nélküli tekintet! Azok ott látták láztól beesett szegény arcodat, a verejték gyöngyeit makacs kis homlokodon, ajkad remegését,
amikor a tárgyalóteremben, miután annyi sok nap óta agyonhajszoltak, te hirtelen nem szállsz velük szembe, visszavonod szavadat és szavad esküjét, ó finom lovagi virág! S mert 
hitték, sikerült egy pillanatra, egyetlen egy pillanatra veszélybe dönteni a francia becsületet, a te szelíd becsületedet, azt mely üdébb mint a liliom, egy ártalmatlan rózsafa ízetlen képét hagyják ránk rólad, ábrándos kispapok számára, egy édeskés arcot. Megégették-e őt, vagy talán csak a hittanvizsgán buktatták el? Ti potrohosok! Pocakotok, zsíros combotok, biliárdgolyóhoz hasonló síma koponyátok körülbástyázta a mártírlányt, de ő egészen az utolsó pillanatig kémlelte fejetek fölött a szabad eget, a csípős és szeles márciusi eget, mely alkalmas a hosszú éjszakai lovaglásokra, az ellenség tőrbecsalására, a szép fegyveres hőstettekre. Azt gondolta magában: „Talán majd Lahire? Vagy a kedves alençoni herceg?..."
 
- „Csütörtökön, március elsején, kijelentette, hogy az angolokat nagyobb veszteség fogja érni, mint bárkit is a múltban. Amikor megkérdeztük tőle, vajjon ez a téli szent Márton-nap előtt következik-e be, azt válaszolta, előbb még sok mindent fogunk látni. Arra vonatkozólag pedig, hogy milyen veszélynek és bajnak tettük ki magunkat mi, a püspökök és a többi papi személy amikor perbefogtuk őt, azt válaszolta, segítséget fog kapni; azt nem tudja, vajion ez a segítség abban áll-e majd, hogy kiszabadítják a börtönből, vagy pedig valamilyen zavargás tör ki, és azt gondolja: ennek eredménye nagy győzelem lesz." 
 
Zárjuk be egy pillanatra lelkünkbe ezt a szent szót. 
 
Boldogok voltatok ti, jegyzők, doktorok, boldogok voltatok, hogy tárgyalás közben jegyzők, doktorok, boldogok voltatok, hogy tárgyalás közben szegényes, unalomtól, irigységtől, pedáns gyűlölettől bűzlő levegőtökbe ilyen ajkakról ez a szó zuhant rátok: győzelem, az örök gyermekség e szava, mint egy nyaláb vadillatú rózsa melyet az éjszaka szívéből téptek ki s amely még nedves az utolsó záportól! 
 
 

 
 
Túl emberi volt számotokra ez a szó, túl élő, túl kegyetlenül sebezte meg szíveteket.
 
Hirtelen kard csengését hallottátok a mérlegen, az Északi-tengertől a Jordán partjáig az ősi lovagi rendet hallottátok, mely megmozdult a föld alatt. Nem akadt egyetlen egy sem ezek között a rőtbajuszú, örökre fegyverzetükbe zárt óriások között, aki nem ismerné fel a saját fajtáját, és, a hatalmas terem minden egyes ajtajában egy pillanatra valószínűleg megjelent egy e titokzatos, kifürkészhetetlen, sebezhetetlen férfiak közül, jobbjában bronz buzogányát tartva, másik kezével vas-szájához emelve pajzsát: 
 
 

 
 "Item, a nevezett Johanna lefestette címerét is, melyben azúr mezőben két aranyliliomot helyezett, és a liliomok szívébe arany markolatú és aranykeresztes ezüst kardot; mindez azt mutatja, hogy a pompát és a hiúságot kedveli, a jámborság és a vallás helyett, mert ha valaki az ilyen hiúságokat Istennek és az angyaloknak tulajdonítja, vétkezik az Istennek és az angyaloknak kijáró tisztelet ellen." 
 
Azután felállt az inkvizítor, Jean Le Maitre, és vád alá helyezte a kardot, az azúrt, a liliomokat és a lovagi becsületet." ( George Bernanos, Johanna a visszaeső eretnek és szent )
 
 

 
https://boatswain69.blogspot.com/2023/05/egy-titkos-lepcson-alruhaban-xi.html
 
https://boatswain69.blogspot.com/2021/11/a-belso-lenyeget-vettem-at-viii.html
 

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." III. ~ "a gyermekség így megjelent egy szabályos bíróság előtt" / "mesternek hiszi magát"

 "A Logosz mindenütt jelen van, ahol az ember a természet lépcsőfoka fölé emelkedik (a fejlődés minden fokán mindaz, ami erkölcsös és értelmes, nem más, mint a Logosz): de a Logosz hiteles ismerete csak a kinyilatkoztatásból nyerhető el. A Logosz a világtörvény, a tanító, vagy Krisztusban a hierurgosz ( áldozatbemutató pap ~ χειρουργός ), aki szent beavatások által bevezet a megismerésbe, s végül a tökéletesek számára ő a híd az Istennel történő egyesüléshez." ( Adolf von Harnack, Dogmatörténet, 23§, 89 ) ~ https://boatswain2.blogspot.com/

  

"A gyermekség így megjelent egy szabályos bíróság előtt."

 „Ha valóra váltjátok azt, amivel fenyegettek engem, testeteket és lelketeket éri baj!"

 

 

 "Csoda az, hogy - talán csak egyízben a világon a gyermekség így megjelent egy szabályos bíróság előtt, de az a csodák csodája, hogy ez a bíróság egyházi férfiakból álló bíróság volt. És nem valami tréfás bíróság! 

Sőt bátran el kell ismernünk, hogy nem volt bíróság, mely jobban tisztelte volna az alaki jogot, jobban vigyázott volna arra, hogy elkerülje azt, amit ma semmisítő esetnek nevezünk, ügyesebben tudta volna működésbe hozni a peres eljárás gigantikus gépezetét.

Mert az elsietett vizsgálat, a szabályszerűen meg nem indokolt ítélet legendája magától elesik, ha a periratot elolvassuk. Minden elfogulatlan szellem számára elég, ha a bírák nevét idézzük: Fr. Jean le Maistre, aki Fr. Jean Graverent-t, a Szentszék által az egész francia birodalomba küldött eretneki inkvizitort képviseli, a apátja, Contances püspöke, Lisieux püspöke, Noyon püspöke ugyanazon város egyyházi bíróinak széke, Gilles, Fécamp Rouen-i tiszteletreméltó káptalan, és ötvenhárom doktor, bakkalaureátus, licenciátus vagyis a híres párizsi egyetem, nevezetesen a hittudományi kar, melytől a pápák télnek, mely szuverén bírája a királyoknak; tagjai között megtalálhatjuk majdnem teljes számban azokat, akik az akkori kereszténység legkiválóbb hittudósai: a legkülönbözőbb rendek szerzeteseit, minden nemzet világi papjait, a Zsinat tagjait, akik három pápát letettek.

De mit akarnak ezek az egyházi férfiak egy kis pásztorlánytól? - mondhatnák az emberek.

Először is, ez a kis pásztorlány azt állítja, hogy összeköttetésben áll az éggel. Az még rendben lenne, hogy összeköttetésben áll a szellemekkel: de bízza rá tanult és elővigyázatos személyekre, hogy azok döntsék el, jók-e vagy gonoszak ezek a szellemek. Ez a véleménye sok más dolog mellett a hittudományi kar tizenhat doktorának és hat licenciátusának vagy bakkalaureátusának.

Amikor így szólnak: „Kijelentette, hogy ezekben a jelenésekben Szent Mihályt, Szent Katalint és Szent Margitot látta, és hogy szavaik és cselekedeteik jók; bármilyen szilárdan hiszi is a keresztény hitet, a szóbanforgó nőről fel kell tételezni, hogy hittévedésbe esett, mert ha azt állítja, hogy a hittételek nem biztosabbak, mint az ő képzelgései, hittévedésben
van." 

És Denis Gastinet, licenciátus: „Tekintélynek, doktornak, mesternek hiszi magát, pedig hevesen megtévedt nő, Szakadár, eretnek!" Gastinet megvető fintora öt évszázad
mélyéből feltör hozzánk öt évszázad vagy ki tudja milyen más süket és vak örvény mélyéből?...

Igen, ennek a licenciátusnak a szavai kegyetlenek, sőt ma már istentelennek tűnnek fel. De egykor, úgy látszik nem sok embert lázítottak fel. Legalább is több mint húsz
évig némaság borult rájuk. Csaknem teljes némaság, és nem csupán angol földön. 

Mert Johanna bírái javadalmakkal és kitüntetésekkel elhalmozva élték le életüket: az Egyetem rektora, Jean Beaupère, Besançon püspöke lesz, Franciaország királyának támogatása mellett; Thomas de Courcelles, aki azon a véleményen volt, hogy a szegény leánykát „lelke orvoslásáért" meg kell kínozni, mint a Notre-Dame káptalanjának legidősebb tagja hal meg, és amikor VII. Károly ünnepélyesen bevonul Párizs jó városába, Johanna egy másik hóhéra, Guillaume de Conti üdvözli őt, Pierre Cauchon az angol egyházat képviseli az 1425-ös zsinaton, és gyönyörű Rouen-i palotájában leheli ki lelkét borbélyának kezei között. Ami pedig a hírhedt Jean-t, Bedfort hercegét illeti, aki talán az egyetlen hiéna volt ezek között a rókák és patkányok között, ő Rouen-i kanonok lett és a székesegyház kórusában nyugszik jámbor kartársai között.

Könnyű megmagyarázni e férfiak nyugalmát. Valóban, mitől féljenek? 

Annyi sok boszorkány között, akiket évenkint kigyomlál a földből az inkvizítor kapája, egy szerfölött gyanús kislány is akadt: gyanús világos és merész szeme, arfiruhája és az a szándéka, hogy ő majd megleckézteti Isten nevében a tisztelendő atyákat. A kapa kigyomlálta a többiekkel együtt. Hogy megmentse életét, elég lett volna, ha megtagadja merész állításait, ha lemond azokról a komolytalan jelenésekről, akár érzékeinek tanúsága ellenére is, hiszen az engedelmesség mindig többet ér, mint az elbizakodottság.

 „Item, az említett nő végezetül is bőségesen és újólag figyelmeztetett, vesse alá magát az Egyháznak, mert másként kirekesztik az Egyházból. És ha az Egyház elhagyja, az örök tűz és a földi tűz nagy veszélye fenyegeti." Erre ő olyan jajkiáltással, olyan kedves gyermeki sikoltással válaszol, hogy az ember szeretné, ha ajkával érinthette volna nyomát a levegőben, segélykiáltással, mely kirántotta volna hüvelyéből bármilyen lovag kardját, egy ártatlan kiáltással, melyre évszázadról évszázadra a francia ágyúk dühödt csaholása fog
válaszolni : „Ha valóra váltjátok azt, amivel fenyegettek engem, testeteket és lelketeket éri baj!"
( George Bernanos, Johanna a visszaeső eretnek és szent )

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/vii-violent-ferment-iv-o-it-is-marvel.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/egy-jo-barat-arnyeka-is-boldogga-teszi.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/03/ix-kozel-van-hozzad-az-ige-szadban-es.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/11/viii-violent-ferment-v-zona-iv-vii.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/vii-violent-ferment-iv-szellemi.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/11/iii-zona-iii-vi-logosz-akinek-muve.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/11/xxi-alexandriai-kelemen-i-adva-van-at.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/vii-violent-ferment-iv-isten-magja-el.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/01/magikus-imadsag-vi-nemelyek-kozuluk.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/01/iii-final-exclusion-from-communion-with.html

 

https://boatswain69.blogspot.com/2023/04/what-is-love-iv-savonarola-anatemak-iii.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/01/what-is-love-ii-origenesz-anatemak-i.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/01/what-is-love-iii-origenesz-anatemak-ii.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/04/what-is-love-vii-pro-nobis-iv-non-omnia.html

 


 

2024-06-16

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." II. ~ "A gyermekség ez a szív." / „Ha nem akartok, ne higgyetek nekem!" / "Igazán nagyon igyekeztek, és igazán túlságosan vádoltok engem!"

 "Sziszegő láng volt a szemfedője."

"Azt mondod, félsz a tűztől, s ím látod, máris lángokban jársz." ( Paul Claudel, Jeanne D'Arc a máglyán, 890 )

"Legyen minden gonosz ember halhatatlan!" ( Szókratész )

 

 

"A gyermekség ez a szív. A gyermekség ez édes botránya nélkül, a fösvénység és a ravaszság egy-két évszázad alatt kiszárította volna a földet. Szegény bolygónk kémikusainak és mérnökeinek minden fáradozása ellenére is - fehér csontváz lenne, mely az űrben száguld. De a vénség szelleme, mely türelmesen meghódítja a világot, az alkalmas pillanatban mindig el is veszti azt, majd megint elkezdi, hogy újból elveszítse a világot, fáradhatatlanul, kérlelhetetlenül.
A pók szövi így újból és újból hálóját, melyben hajnalban egy vízcsepp remeg. Amikor a vénember ujjának egyetlen jelével ezernyi írógépet hoz mozgásba és a világ békéje jön ki ezekből a szerkezetekből, egy csipkedő és szelíd kislány lép be, aki senkihez sem tartozik, és szelíd hangon válaszol
a politikus teológusoknak, szentenciákkal és közmondásokkal, a pásztorok módján. A híres párizsi Egyetem demokrata abbéi, akik valamilyen egyetemes köztársaságról álmodoznak, a Rouen-i káptalan papjai, ezek az aggastyánok, akik abbéi, akik valamilyen egyetemes köztársaságról álmodoznak közül sokan még harminc évesek sincsenek, irigyen tekintenek erre az oly üde, oly csipkelődő kis francia lányra, aki retteg a máglyától, de még jobban retteg a hazugságtól. „Kíméljetek meg engem! - mondja - Ne törődjetek velem!"
Mert nehezére esik visszatartani nevetését, amikor az a „magasállású", nagyon óvatos és nagyon jóakaratú személyiség", Beauvais püspöke, arról akarja őt meggyőzni, hogy nem szereti a burgundiakat. ,,Ó! azok a burgundiak! oly fegyelmezettek, oly jámborok, oly gazdagok! Ó! a burgundi módszerek! Látott a vádlott valaha is közelről burgundi embert?"
Láttam bizony feleli Johanna – volt egy burgundi Domrémyben, és nem bántam volna, ha levágják a fejet, ha Isten is úgy akarja." Szegény, szegény Johanna, aki csak huncutságból beszélt így, látni akarta, hogyan tűnnek el a ráncok ezekről a poshadt arcokról! Izegnek-mozognak karosszékükben, az írnokok felé kacsintanak, felfújják arcukat, dorombolnak, mint a macskák. Egyik-másik néha elalszik és állát beüti a pulpitusba, vagy halkan felböfög s utána párnás kezét méltóságteljesen a szájához viszi. Azután megint csend és unalom. Johanna most újra a pergamentek zizegését hallgatja, a tollak csikorgását, ezeknek a jóllakott, bóbiskoló kövér férfiaknak a lélegzetét. Ó, igen! nagyon fél a tűztől, de
most mégis vállatvon, ásít, így válaszol: „Ha nem akartok, ne higgyetek nekem!", vagy felveti büszke kis fejét: ,„Ugyan, ugyan, sok embert felhúztak már, mert megmondta az igazságot." De magában ezt gondolja: „Lépnék csak be ide tíz emberemmel, nem lenne ilyen vidám az arcotok!" És amikor elvezetik, a fáradtságtól. idegességtől, valami gyermekes undortól kimerülve felkiált: "Igazán nagyon igyekeztek, és igazán túlságosan vádoltok engem!", s közben kipirul a haragtól és szeme könnyel telik meg." 
( George Bernanos, Johanna a visszaeső eretnek és szent )

 

https://boatswain69.blogspot.com/2023/08/mergezo-szemelyisegek-ordogok-szelleme.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/12/blog-post.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/10/hiszen-nemcsak-testi-betegseg-es-fogsag.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/09/iii-az-igazsagtalansag-nyavajaja.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/nagy-muveszet-mezonek.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/07/i.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/11/a-belso-lenyeget-vettem-at-viii.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/09/ilyen-hianyos-muveltsegunk-i-mivel-en.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/08/az-elso-rejtely-van-minden-rejtely.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/07/kertesznek-lenni-szep-s-dicso-dolog-vi.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/10/ilyen-hianyos-muveltsegunk-ii-javasolt.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/09/hamis-beszed-i-kejes-eletmod.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/10/hogy-feltarjuk-egymas-elott-szivunk.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/06/a-belso-lenyeget-vettem-at-iv-zombik.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/08/mig-egre-irjak-fonn-fenyes-kezek-ki.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/stop-look-listen.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/10/vigasztaljatok-meg-nepemet.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/letezz-mint-krisztusi-aldas.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/07/kertesznek-lenni-szep-s-dicso-dolog-v.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/01/origenesz-konyvei-olyan-rethez.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/12/gnosztikus-irodalom-xliii-fulop.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/05/egy-titkos-lepcson-alruhaban-x-vertanu.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/07/menjunk-innen-barataim-mi-edes-hazankba.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/05/egy-titkos-lepcson-alruhaban-xi.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/05/i-holderlin-2-az-elviselhetetlennek.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/05/tuo-tibi-judicio-est-utendum-ii.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/04/what-is-love-vii-pro-nobis-iv-non-omnia.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/06/konnyek-mely-elme-dus-elet-irant-hevul.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/cselekedd-most-jot-jo-erzeseert.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/02/ime-mienk-gyermek-krisztus-i-sar-es.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/egyszeru-pszichologiai-iranyu.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/vii-violent-ferment-iv-isten-magja-el.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/10/szokratesz-sem-felt-maga-daimonion-jatol.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/07/ii-kolbe-20-legenyseg-jezus.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/05/tuo-tibi-judicio-est-utendum-iv-ha.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/10/az-en-becses-feladatom.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/07/vertanu-leszesz-valahol-rettenetes.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/07/winner-loser-ebed-jahwe-fejedet-levagjuk.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/07/felbatorodasrol-es-koszorurol-olyannak.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/11/pecsetgyuru-emberi-nemzetseget-eloszor.html

 


 

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." I. ~ "Jeanne d'Arc csak a gyermekeké lenne." / "De a világ szíve mindig dobog."

  "Sziszegő láng volt a szemfedője."

"Azt mondod, félsz a tűztől, s ím látod, máris lángokban jársz." ( Paul Claudel, Jeanne D'Arc a máglyán, 890 ) 

 

 

 "Amióta a kedves Péguy elindult végzete felé durva bakkancsának kopogásával az úton egy-kettő, egy-kettő, egy-kettő – tarka zsebkendőjét tarkójára terítve - egy-kett egy-kettő - a nyár végtelen porában... egyesek azt szeretnék, ha Jeanne d'Arc csak a gyermekeké lenne.

Egyébként, ha úgy akarják, ezentúl minden a gyermekeké lesz: az öregek mindjobban kiengedik kezükből a világ gyeplőjét. De sajnos, senkisem tudja ezt. Az isteni alkalom kárbavész mint már annyiszor, a prés, mely egy pillanatra megnyilt holnap megint összezáródik felettünk. A foghíjas, fáradhatatlan állkapcsú aggastyán újból darálni kezd szájában egy hazugságot, mely éppolyan émelygős, mint lehellete. Egy napon, egyetlen egy napon, egy elsüllyedt év november tizenegyedikéjén, abbahagyta a rágcsálást és fülelni kezdett. A harangok kiszökkentek tornyaikból, az udok novemberen át, a harangok kosokként ugrándoztak, egymásnak ütötték óriási homlokukat, azután szétfutottak az égbolt négy sarka felé és bronzcipőjük zaja egyszerre hangzott. A szomorú novemberi ég az ő szörnyű játékaiktól visszhangzott. Még az ágyúk is elhallgattak. Ezrével és ezrével guggoltak hatalmas csípőjükön, lelkük még meleg volt az utolsó bombától, de finom fekete fejüket feltartották és egyetlen szemükkel a felhőket szemlélték... 

Ekkor érezte magát egyedül az Aggastyán, igazán egyedül a színtelen világon. Dobog még a szív?", mondta magában. De a világ szíve mindig dobog." ( George Bernanos, Johanna a visszaeső eretnek és szent )

 


"Maradnék, s nem marasztal senki,
Elmennék, s nem küld senki el.
Nem tudom, dél múlt-e vagy éjfél,
Nincsen az égen semmi jel.
Nem tudom, nyár van-e vagy tél van,
Virág hull-e vagy hópehely...
A szívemben egy aggastyán sír,
S egy árvagyerek énekel."
( Falu Tamás, A szívemben egy aggastyán sír )

 

https://boatswain69.blogspot.com/2021/10/apokalipszis-v-iii2-krisztus-trombirta.html